Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

rozkoszować się smakiem

Tak, tak..., nie można inaczej. :thumbsup:

Dzięki Aga za przepis.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-153982
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 141
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wiem, że daleko im do smaku wędzonek ale czasami człowiek musi zjeść coś innego

A kto powiedział ,że nie mogą być z naszymi wędzonkami?

 

Sałatka z wędzonej piersi kurczaka:

 

1.Wędzona pierś z kurczaka pokrojona w kostkę 1x1 bez skóry

2.Puszka ananasów ( kostka)

3.Puszka kukurydzy

4.10 dkg rodzynek

5.Majonez

 

Wszystko razem wymieszane i można sie zajadać.

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-205580
Udostępnij na innych stronach

Polecam z wędzonym kurczakiem:

 

Mięso z dwóch wędzonych udek (skórka oczywiście też, najsmaczniejsza :thumbsup: )

Mała paczka makaronu typu gwiazdki

Puszka kukurydzy

Majonez

 

Mięso pokroić w drobną kostkę, dodać kukurydzę, ugotowany makaron (tylko gotować na pół twardo) a majonezu tyle, żeby nie było suche - makaron nasiąknie majonezem.

Zostawić na noc do przegryzienia, rano będzie pycha :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-205635
Udostępnij na innych stronach

Mam taka ulubiona salatke, ale to wlasciwie saatka-obiad,a co zostanie to kto pierwszy ten lepszy resztki berze na lunch nastepnego dnia. Ja osobiscie wole ja na swiezo

2 piersi z kurczaka, pokrojone na duze kawalki i obtoczone w " panierce" przyprawowej:

Panierka, jako pokradlo: przecier pomidorow- paprykowy z dodatkiem ostrej papryczki, a suchy skladnik to: w rownych czesciach, papryka suszona,kolendra,chilli,czarny pioeprz,czarnuszka,knimek,suszona cebula, suszony czosnek,mala czerwone papryczki suszone,- to razem zmielone i pomiesznae z sola, cukrem do smaku i 1 lyzka maki bialej.

Tak przyszykowanego kurczaka usmazyc i osuszyc na papierze.

Teraz pozostale skladniki: salaty to do woli, ile kto lubi( u nas zwykle idzie cala glowka),pomidory, ogorek i cebula czerwona pokrojona w krazki.

Zapomnialabym o2 malych ziemniakach. Te znowu obrac poktoic w kostke na patelnie i obsmazyc tak jak male tosciki, na koniec podsypac sola z czosnkiem, ale ostrpoznie, aby czosnek nie wzlia gora smaku, bo w tedy w saladce wszstko bedzie czosnkowe.Mie dawajcie za duzo ziemniakow na patelni, bo potrafia sie pokleic i wtedy wychodzi jeden wielki place, zamiask toscikow z ziemniaka.

Teraz z majonezu( najlepiej wlasnej roboty) i 1 lyzki octu zrobic zalewe do salatki, domieszc do tego jeszcze ( kto woli) ziola( oregano, pietruszke,tymianek, najlepiej swieze)i tym zalac salatke.Pomieszc lekko i smacznego.

Mam nadzieje ze bedzie smakowac

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-206074
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Smakowite te Wasze sałateczki :thumbsup:

 

W takim razie ja też się "wkupię" na forum przepisem na jedną z moich ulubionych sałatek.

Przepis pasuje akurat do forum zadymiaczy :grin:

 

Sałatka z kalafiora:

 

1 kalafior

wędzona pierś z kurczaka (lub udka)

pęczek koperku

majonez (ja daję Winiary - dekoracyjny)

 

Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w wodzie z solą i odrobiną cukru (na półtwardo), wystudzić i posiekać "w kostkę".

Koperek posiekać. Mięso obrać ze skóry i kości, pokroić w kostkę.

Składniki sałatki wymieszać i zostawić do przegryzienia. Niczym nie doprawiać.

 

Smacznego!

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-220441
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Surówka w smaku jak ta u chińczka :) nie znalazłam jeszcze takiej na forum .

 

 

główka białej kapusty ja robiłam wczoraj z młodej/chyba starej już nie ma/

2 starte na grubych oczkach marchewki jak ktoś nie lubi dużo marchewki to wystarczy 1szt.

3 małe ząbki czosnku

MARYNATA

pół szk.cukru /pół kubka z duralexu np./

mniej niż pół tego samego naczynia octu spirytsowego 10% /może być i jabłkowy/

tyle samo co octu oleju

duża łyżka soli

Składniki marynaty mieszamy ze sobą i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru ,czekamy aż troszkę przestygnie może być nawet zimne zalewamy poszatkowaną kapustę z marchewką i czosnkiem ,mieszamy jeśli zauważymy zbyt małą ilość marynaty poczekjamy chwilkę bo kapustka puści sok ja dodatkowo wsypałam 2 szczypty płatków chili .Pakujemy w szczelny pojemnik o do lodówki może postać pare dni ale dla mnie jest najlepsza od razu.

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-222754
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: Często robię podobną surówkę do obiadu...Cieniutko szatkuję młodą kapustę,sypię sól i cukier, ugniatam żeby lekko zmiękła, 0.5 cebuli kroje w kostkę, marchewkę i jabłko ścieram na grubej tarce , dodaje śmietanę 18 % i pieprz do smaku :grin: Szybko , zdrowo i :thumbsup: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-222758
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Sałatka z kalafiorem:

 

różyczki z kalafiora gotowanego

ogórek surowy lub/i małosolny

szczypiorek

pomidor

gotowane jajko

majonez , ketchup

 

Na kalafior układany równomiernie, warstwami każdy składnik ( duże kawałki: plasterki, kostka...).

Skrapiamy majonezem i ketchupem.

Podajemy niezmieszane na półmisku lub w salaterce.

Mieszamy delikatnie, po kawałku podczas jedzenia.

Dobra na upały, do grilla lub jako danie główne.

Można improwizować z innymi dodatkami.

 

Sałatkę podałam sobie w pracy dzisiaj. :grin:

Nie jest podana za elegancko, ale musiałam coś zjeść w ten upał. :lol: :blush:

 

Nie mogę dzisiaj dodać zdjęcia!

Jakiś błąd na serwerze!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-225958
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Piękne zdjęcia.

Moja ulubiona surówka z pomidorów i śmietany. Do tego dużo cebuli trochę soli i więcej piprzu. Taka surówka najlepiej smakuje ze świeżym chlebem

dobre akcesoria do kuchni i nie tylko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-228705
Udostępnij na innych stronach

Dziś pokusiłem się na nową koncepcję dressingu :)

Warzywa: sałata lodowa, ogórek gruntowy, pomidor, cebula, rzodkiewka

Dressing:

łyżka stołowa pasty yellow curry firmy Lobo wymieszana na patelni (na zimno) z łyżką oleju, podsmażone razem z drobno siekaną podwędzana i suszoną chipotle, aż wydobędzie się pełny aromat przypraw.

Na jeszcze ciepłą patelnię (już bez ognia): łyżka cukru, łyżeczka soli, kilka łyżek octu kokosowego, sporo sosu sojowego kikkoman (głęboki piwny aromat). Dokładnie wymieszać aż dressing ostygnie - na tym etapie dodałem łyżkę domowego dżemu z imbiru i melona.. (świetny półprodukt zastępujący świeży imbir)... Wymieszać i smacznego ^^

aromat świetny... pasta curry nadaje całości lekko mięsny smak :thumbsup: wszelkie kiełki (np słonecznika - nie dodałęm bo zmroziły się w lodówce) pędy bambusa, prażone pestki dyni/sezam mile widziane ;) Pozdrawiam

 

http://img809.imageshack.us/img809/8601/aasaata.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-228715
Udostępnij na innych stronach

Gość tusiaczkowa

To ja wstawię naszą pieczarkową.

Mam nadzieję, że się nie powtarzam, ale przeglądałam przepisy i dokładnie takiej nie widziałam.

 

- do 500 g pieczarek

- 2 cebule

- 4 jaja ugotowane na twardo

- szczypior, koper, pietruszka - sama zielenina

- majonez

- sól, pieprz

 

Pieczarki pokroić w nie za małe i nie za duże :wink: plasterki, cebulę podobnie. Zagotować wodę. Do gotującej wrzucić pieczarki i cebulę i parę minut potrzymać w gotującej się wodzie - tak żeby delikatnie zmiękły. Po kilku minutach odcedzić i wystudzić. Do zimnych pieczarek i cebuli dodać pokrojone w ósemki jaja. Do tego posiekany koper i każda inna zielenina (u mnie głównie koperek). Na koniec sól, pieprz i majonez - wedle uznania.

Schłodzić rzecz jasna, bo zdecydowanie wtedy smaczniejsza. Z reguły po schłodzeniu trzeba ponownie dosalać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-228884
Udostępnij na innych stronach

Warzywa: sałata lodowa, ogórek gruntowy, pomidor, cebula, rzodkiewka

 

Połączenie ogóra i pomidora to nie jest dobre rozwiązanie

W ogórach jest enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C która jest w pomidorze

Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości

można się nabawić kompleksu niższości !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-229021
Udostępnij na innych stronach

wamix, nie martwię się o niedobór witaminy C ;) zazwyczaj sporo pietruszki jadam hehe

tusiaczkowa, to taka sałatkowa wersja farszu do świątecznych jajek :thumbsup: dobre na bank.. Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-229029
Udostępnij na innych stronach

Ok to tylko nie mieszaj pomidora z serem białym bo to juz powaznie szkodzi zdrowiu :grin:

Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości

można się nabawić kompleksu niższości !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-229031
Udostępnij na innych stronach

nie mieszaj pomidora z serem białym bo to juz powaznie szkodzi zdrowiu

a dokładnie stawom, no chyba że spożywa się to sporadycznie.

http://magicsport.pl/news/zdrowie/nieprawidlowe,laczenie,pokarmow,N103.html

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-229035
Udostępnij na innych stronach

Gość tusiaczkowa

wamix, nie martwię się o niedobór witaminy C ;) zazwyczaj sporo pietruszki jadam hehe

 

Jak jesteś "pietruszkowy" to polecam sok z pietruszki i cytryny i ewentualną odrobiną mięty. Tzw "shreka" uwielbia nasz starszak. My zresztą też.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-229036
Udostępnij na innych stronach

W ogórach jest enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C która jest w pomidorze

Jego nazwa to: askorbinaza, która niszczy wit. C nie tylko w pomidorze. Askorbinaza ulega rozkładowi pod wpływem kwasów, czyli ogórki kiszone możemy łączyć z pomidorem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-229244
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam.

Surówka z białej kapusty.

Luiza "przytargała" przepis od koleżanki.Może przepis już jest na forum, może nie :rolleyes: ale mi bardzo posmakowała, więc wklejam.

 

1 duża kapusta

4 marchewki

3 płaskie łyżki soli

3-6 ząbków czosnku

Kapuste drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce od buraków, czosnek przez praskę lub drobno pokroić.wszystko razem posolić i wymieszać.

Zalewa:

1 litr wody

1/2 szklanki octu (koleżanka daje mniej :wink: )

1 szklanka oleju

1 szklanak cukru (według mnie trochę za słodka)

 

Wymieszaną kapustę przekładamy do kamiennego garnka lub naczynia szklanego (chyba trochę przesadzają :rolleyes: i zwykły garnek się nada :grin: ) i zalewamy gorącą zalewą.Gdy przestygnie przyciskamy czymś co się nawinie :tongue: Najlepsza jest po dwóch dniach.Trzymamy w piwnicy lub lodówce.Podobno można zapakować w słoiki i trzymać w zimnym ok. dwóch tygodni.Ale zaręczm, że tyle nie wytrzyma :thumbsup:

Cholerka człowiek tyle lat żyje a białą kapustą się zachwyca :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-250436
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jadłem do dzisiejszego obiadu i miała ona dopiero dobę , ale to nie moje smaki .

Smak zdominował ocet i czosnek , powinno być o połowę mniej jak dla mnie .

W mojej ocenie na 10 punktów daję 6 .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-252301
Udostępnij na innych stronach

Surówka z białej kapusty.

Wczoraj zrobiona .

Obrazek

Henio a czy nie jest tak ,że kapusty miałeś tylko troszkę a proporcje płynne w całości z przepisu ,pytam bo strasznie dużo w niej płynu.

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-252344
Udostępnij na innych stronach

Była przyciśnięta talerzykiem , do fotki wyjęty.

Główka kapusty nie ogromiasta ale też i nie mała .

Pisałem o moich odczuciach , a ja w surówkach jestem raczej słodkolubny :wink: Gonzo pisze że dla niego za słodka , dla mnie nie - każdy ma swoje smaki i pierwszy raz należy wykonać zgodnie z przepisem , by póżniej udoskonalać go pod swój smak.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-252347
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.