jacekw21 Opublikowano 19 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Czerwca 2023 (edytowane) SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Mielenie odbywało się na maszynce nr.8- boczek 50% /8 mm- łopatka 50% /10 mmPRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE- sól warzona nie jodowana 17 g/kg- czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 5g/kg- pieprz czarny 4g/kg- pieprz ziołowy białowieski 4g/kg- woda 10% wagi mięsa- jelita 28-32WYKONANIE Kupione mięso poddajemy wstępnej klasyfikacji z boczku odcinamy skórę i wycinamy chrząstki z łopatki błony. Mięso mielimy dodajemy wodę, wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy. Napełniamy jelita. Rozpalamy w wędzarni i wieszamy kiełbasę, utrzymujemy temperaturę w granicach 100-130 stopni przez około godzinę. Następnie obniżamy temperaturę do 80-90 i wędzimy-pieczemy jeszcze 2,5 godziny.SMACZNEGO. Edytowane 22 Czerwca 2023 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 19 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Czerwca 2023 Wygląda super Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-839636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Czerwca 2023 (edytowane) Technoligia małopolska !!! Ciekawy zestaw przypraw Edytowane 19 Czerwca 2023 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-839645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Czerwca 2023 Wygląda przepysznie, jak prawdziwa wiejska kiełbasa. Pomimo braku peklosoli, nie posiada tego tzw. "szarego oczka", które to nie przydaje kiełbasie "uroku", przynajmniej w moim pojęciu. Piękny wyrób Jacku . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-839648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Czerwca 2023 Pomimo braku peklosoli, nie posiada tego tzw. "szarego oczka", Wynika to z długiego wedzenia/pieczenia.Kiełbasa wybarwiana jest tlenkiem węgla.Kiedyś też tego typu kiełbasy robiłam i były pięknie wybarwione. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-839650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Czerwca 2023 No i brawo, i o to właśnie chodzi EAnno, o to chodzi. To osławione "zare oczko" przywodzi mi nieodparcie na myśl zgniliznę, i kiełbasa taka pomimo świadomości że tak nie jest, jest dla mnie nieakceptowalna i niejadalna . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-839657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 19 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Czerwca 2023 Ciekawy zestaw przypraw Wyszła pysznie [Dodano: 19 cze 2023 - 22:33] Piękny wyrób Jacku Dziękuję [Dodano: 19 cze 2023 - 22:36] jest dla mnie nieakceptowalna Też takiej nie uważam nie wygląda to zachęcająco Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-839677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Smacznie wygląda utrzymujemy temperaturę w granicach 100-130 stopni przez około godzinę. Rozumiem że praktycznie nie ma osadzania i osuszania, tak? Fajna, szybka do zrobienia kiełbasa Na pewno powtórzę, tylko zmienię łopatkę na szynkę (nie wiem dlaczego, ale łopatka mnie wkurza przy klasyfikacji) i sól na peklosól (nie robię wędlin na soli) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-839777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Czerwca 2023 utrzymujemy temperaturę w granicach 100-130 stopni przez około godzinę Jacek21 jeszcze jedno pytanie, czy w tym czasie puszczać dym? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-839878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 22 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Czerwca 2023 Rozumiem że praktycznie nie ma osadzania i osuszania, tak? Dokładnie do komory idzie mokra kiełbasa to dziwne, ale w tym wypadku temp.130 rozwiązuje problem okopcenia np jaki by powstał np. przy 60 st. [Dodano: 22 cze 2023 - 08:06] tylko zmienię łopatkę na szynkę Też taki zamiar miałem ale kolega postawił na łopatkę a gościowi się nie odmawia [Dodano: 22 cze 2023 - 08:11] nie wiem dlaczego, ale łopatka mnie wkurza przy klasyfikacji) mnie też ale tu nie robiłem bardzo dokładnej klasyfikacji tylko wstępna tylko wycinałem to co naprawdę rzuca się w oczy i wiadomo że będzie przeszkadzało. Reszta zaręczam po zmieleniu nie jest uciążliwa podczas jedzenia.[Dodano: 22 cze 2023 - 08:14] i sól na peklosól (nie robię wędlin na soli) Tu musiała być sól to wyrób regionalny szybki przy peklo cały proces się zmienia począwszy od solenia- peklowania po obróbkę termiczną [Dodano: 22 cze 2023 - 08:20] Jacek21 jeszcze jedno pytanie, czy w tym czasie puszczać dym? Oczywiście dym będzie ale nie tak intensywny jak przy zwykłym wędzeniu tutaj w 90 % w palenisku jest ogień nie żar kiełbasa jest pieczona i muśnięta dymem jeśli można tak powiedzieć ale powiem że np aromat jest identyczny jak kiełbasa normalnie wędzona smak konsystencja inna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-840107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Czerwca 2023 Wygląda mi ona na najlepszą wiejską kiełbasę jaką do tej pory jadłem. Już czuję ten smak i konsystencję, choć jeszcze jej nie zrobiłem . "Wiejska Jacka" wejdzie jednak absolutnie i obowiązkowo do mego zestawu ulubionych, tak samo jak "Chłopska Szczepana" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-840118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Czerwca 2023 Dzięki śliczne za wyjaśnienia/uzupełnienie Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-840128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 22 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Czerwca 2023 Pysznie wygląda w przyszłym tygodniu będę próbował wykonać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-840147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 22 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Czerwca 2023 (edytowane) "Wiejska Jacka" wejdzie jednak absolutnie i obowiązkowo do mego zestawu ulubionychNajpierw zrób nie chwal za wczasu może zrobisz i sąsiadowi oddasz [Dodano: 22 cze 2023 - 11:30] Pysznie wygląda Dziękuję [Dodano: 22 cze 2023 - 11:31] Dzięki śliczne za wyjaśnienia/uzupełnienieProszę bardzo [Dodano: 22 cze 2023 - 11:37] tylko zmienię łopatkę na szynkęTak jeszcze pomyślałem że jak najdzie mnie chcica znowu na taką kiełbasę to dam szynkę i będę miał porównanie Edytowane 22 Czerwca 2023 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-840157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Czerwca 2023 Z tym czosnkiem to przeholowałeś. Teraz mi braknie ... jednego ząbka Ja będę robił ją dzisiaj z paroma odstępstwami (jak się wyrobię ). Zobaczę co wyjdzie i opiszę Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-840169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 22 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Czerwca 2023 Z tym czosnkiem to przeholowałeś. Teraz mi braknie ... jednego ząbka Dobrze że nie posłuchałem w innym aspekcie kolegi on chciał 10 g/kg dać to wtedy zbrakło by ci główkę i to nie żart tyle chciał ale powiedziałem że już nazwa musiała by być inna trzeba by dodać słowo czosnkowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-840232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Czerwca 2023 czosnkowa Dokładnie. Kiedyś popełniłem tą: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page-29?do=findComment&comment=643066post. 561.Czosnku było w punkt, tle że w niej właśnie czosnek pełnił rolę główną. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-840236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 22 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Czerwca 2023 Kiedyś popełniłem tą Spróbuj moją są takie osoby co stwierdzili że to moja najlepsza kiełbasa https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-840267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Czerwca 2023 Zapisane. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-840271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Czerwca 2023 (edytowane) ale w tym wypadku temp.130 rozwiązuje problem okopceniaTak , ale później dym inaczej koloruje kiełbasę , stąd jasny kolorek / tłuszcz/ . Podobnie obrabiałem polędwicową /w Radawie na zlocie Markowi z Bielska smakowała / Edytowane 23 Czerwca 2023 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-840309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zp44 Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Sierpnia 2024 czy 17g soli nie jest za slona i co daje pieprz bialowieski jesli chodzi o tepmp wedzenia to moj dziadzio tak wedzil a pochodze z okolic rzeszowa a ja mam80 lat pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-946457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Sierpnia 2024 (edytowane) Godzinę temu, zp44 napisał(a): czy 17g soli nie jest za slona i co daje pieprz bialowieski Pozwolę sobie odpowiedzieć na zadane pytania przez kolegę zp44. Każdy ma różne odczucie słonności, dlatego powinieneś tyle użyć soli w tym przepisie, ile Tobie odpowiada. Koledze odpowiada akurat 17 g na kg. i tyle użył w swojej kiełbasie. Natomiast pieprz białowieski jest pieprzem ziołowym i mieszanką różnych ziół, np: Składniki: gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, papryka ostra i słodka, jałowiec. Pozdrawiam Edytowane 20 Sierpnia 2024 przez witt 1 Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-946476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Sierpnia 2024 czy 17g soli nie jest za slona i co daje pieprz bialowieski jesli chodzi o tepmp wedzenia to moj dziadzio tak wedzil a pochodze z okolic rzeszowa a ja mam80 lat pozdrawiamJa stosuję 18 g. Kiełbasę podpiekam. Uznaje że jest to zasolenie na poziomie ogólnie akceptowanym... Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-946483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zp44 Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Sierpnia 2024 trzeba byc slonolubmym ja daje 14 g w/g zalecen starego rzeznika sprobuje dac pieprzu bialowieskiego 2g/kg dawalem pieprz 4g grubo mielony czosnek 6 g i wywar z kosci i skorek z dodatkiem ziela listka i pieprzu w czasie gotowania 80 ml /1 kg i wedzilem w temp 100 i 80 st pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-946663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Sierpnia 2024 29 minut temu, zp44 napisał(a): wedzilem w temp 100 i 80 st Piekłem. 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-946672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.