Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-32985500-1687193195_thumb.jpgpost-72431-0-11889100-1687193211_thumb.jpgpost-72431-0-34948800-1687193230_thumb.jpgpost-72431-0-69243000-1687193243_thumb.jpgpost-72431-0-67851300-1687193278_thumb.jpgpost-72431-0-34963100-1687193299_thumb.jpg

 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE

 

Mielenie odbywało się na maszynce nr.8

- boczek 50% /8 mm

- łopatka 50% /10 mm

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

- sól warzona nie jodowana 17 g/kg

- czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 5g/kg

- pieprz czarny 4g/kg

- pieprz ziołowy białowieski 4g/kg

- woda 10% wagi mięsa

- jelita 28-32

WYKONANIE 

Kupione mięso poddajemy wstępnej klasyfikacji z boczku odcinamy skórę i wycinamy chrząstki z łopatki błony. Mięso mielimy dodajemy wodę, wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy. Napełniamy jelita. Rozpalamy w wędzarni i wieszamy kiełbasę, utrzymujemy temperaturę w granicach 100-130 stopni przez około godzinę. Następnie obniżamy temperaturę do 80-90 i wędzimy-pieczemy jeszcze 2,5 godziny.

SMACZNEGO.

Edytowane przez Maxell
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/
Udostępnij na innych stronach

Technoligia małopolska !!! :clap:  :tongue:

Ciekawy zestaw przypraw  :thumbsup:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-839645
Udostępnij na innych stronach

Wygląda przepysznie, jak prawdziwa wiejska kiełbasa. Pomimo braku peklosoli, nie posiada tego tzw. "szarego oczka", które to nie przydaje kiełbasie "uroku", przynajmniej w moim pojęciu. Piękny wyrób Jacku :D:thumbsup::clap: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-839648
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pomimo braku peklosoli, nie posiada tego tzw. "szarego oczka",

Wynika to z długiego wedzenia/pieczenia.

Kiełbasa wybarwiana jest tlenkiem węgla.

Kiedyś też tego typu kiełbasy robiłam i były pięknie wybarwione. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-839650
Udostępnij na innych stronach

No i brawo, i o to właśnie chodzi EAnno, o to chodzi. To osławione "zare oczko" przywodzi mi nieodparcie na myśl zgniliznę, i kiełbasa taka pomimo świadomości że tak nie jest, jest dla mnie nieakceptowalna i niejadalna :facepalm:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-839657
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ciekawy zestaw przypraw 

Wyszła pysznie :thumbsup:  


[Dodano: 19 cze 2023 - 22:33]

 

 

Piękny wyrób Jacku
 

Dziękuję  :thumbsup:


[Dodano: 19 cze 2023 - 22:36]

 

 

jest dla mnie nieakceptowalna
 

Też takiej nie uważam nie wygląda to zachęcająco 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-839677
Udostępnij na innych stronach

Smacznie wygląda

 

 

 

utrzymujemy temperaturę w granicach 100-130 stopni przez około godzinę.

Rozumiem że praktycznie nie ma osadzania i osuszania, tak?

 

Fajna, szybka do zrobienia kiełbasa :thumbsup:

Na pewno powtórzę, tylko zmienię łopatkę na szynkę (nie wiem dlaczego, ale łopatka mnie wkurza przy klasyfikacji) i sól na peklosól (nie robię wędlin na soli)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-839777
Udostępnij na innych stronach

 

 

utrzymujemy temperaturę w granicach 100-130 stopni przez około godzinę

Jacek21 jeszcze jedno pytanie, czy w tym czasie puszczać dym?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-839878
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rozumiem że praktycznie nie ma osadzania i osuszania, tak?  

Dokładnie do komory idzie mokra kiełbasa to dziwne, ale w tym wypadku temp.130 rozwiązuje problem okopcenia np jaki by powstał np. przy 60 st. 


[Dodano: 22 cze 2023 - 08:06]

 

 

tylko zmienię łopatkę na szynkę
 

Też taki zamiar miałem ale kolega postawił na łopatkę a gościowi się nie odmawia  ;)


[Dodano: 22 cze 2023 - 08:11]

 

 

nie wiem dlaczego, ale łopatka mnie wkurza przy klasyfikacji)
 

mnie też ale tu nie robiłem bardzo dokładnej klasyfikacji tylko wstępna tylko wycinałem to co naprawdę rzuca się w oczy i wiadomo że będzie przeszkadzało. Reszta zaręczam po zmieleniu nie jest uciążliwa podczas jedzenia.


[Dodano: 22 cze 2023 - 08:14]

 

 

i sól na peklosól (nie robię wędlin na soli)
 

Tu musiała być sól to wyrób regionalny szybki przy peklo cały proces się zmienia począwszy od solenia- peklowania po obróbkę termiczną 


[Dodano: 22 cze 2023 - 08:20]

 

 

Jacek21 jeszcze jedno pytanie, czy w tym czasie puszczać dym?
 

Oczywiście dym będzie ale nie tak intensywny jak przy zwykłym wędzeniu tutaj w 90 % w palenisku jest ogień nie żar kiełbasa jest pieczona i muśnięta dymem jeśli można tak powiedzieć ale powiem że np aromat jest identyczny jak kiełbasa normalnie wędzona smak konsystencja inna.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-840107
Udostępnij na innych stronach

Wygląda mi ona na najlepszą wiejską kiełbasę jaką do tej pory jadłem. Już czuję ten smak i konsystencję, choć jeszcze jej nie zrobiłem :D . "Wiejska Jacka" wejdzie jednak absolutnie i obowiązkowo do mego zestawu ulubionych, tak samo jak "Chłopska Szczepana" :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-840118
Udostępnij na innych stronach

Dzięki śliczne za wyjaśnienia/uzupełnienie :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-840128
Udostępnij na innych stronach

"Wiejska Jacka" wejdzie jednak absolutnie i obowiązkowo do mego zestawu ulubionych

Najpierw zrób nie chwal za wczasu może zrobisz i sąsiadowi oddasz :D

[Dodano: 22 cze 2023 - 11:30]

 

 

Pysznie wygląda 

Dziękuję :thumbsup:  

[Dodano: 22 cze 2023 - 11:31]

 

 

Dzięki śliczne za wyjaśnienia/uzupełnienie

Proszę bardzo :thumbsup:  

[Dodano: 22 cze 2023 - 11:37]

 

 

tylko zmienię łopatkę na szynkę

Tak jeszcze pomyślałem że jak najdzie mnie chcica  ;)  znowu na taką kiełbasę to dam szynkę i będę miał porównanie  

Edytowane przez Maxell
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-840157
Udostępnij na innych stronach

Z tym czosnkiem to przeholowałeś. Teraz mi braknie ... jednego ząbka :D

Ja będę robił ją dzisiaj z paroma odstępstwami (jak się wyrobię :facepalm: ). Zobaczę co wyjdzie i opiszę :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-840169
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z tym czosnkiem to przeholowałeś. Teraz mi braknie ... jednego ząbka

Dobrze że nie posłuchałem w innym aspekcie kolegi on chciał 10 g/kg dać to wtedy zbrakło by ci główkę ;) i to nie żart tyle chciał ale powiedziałem że już nazwa musiała by być inna trzeba by dodać słowo czosnkowa  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-840232
Udostępnij na innych stronach

 

 

czosnkowa

Dokładnie. Kiedyś popełniłem tą: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page-29?do=findComment&comment=643066

post. 561.

Czosnku było w punkt, tle że w niej właśnie czosnek pełnił rolę główną. :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-840236
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiedyś popełniłem tą
 

Spróbuj moją są takie osoby co stwierdzili że to moja najlepsza kiełbasa https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-840267
Udostępnij na innych stronach

Zapisane. :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-840271
Udostępnij na innych stronach

ale w tym wypadku temp.130 rozwiązuje problem okopcenia

Tak , ale później dym inaczej koloruje kiełbasę , stąd  jasny kolorek :thumbsup: / tłuszcz/ . Podobnie obrabiałem polędwicową /w Radawie na zlocie Markowi z Bielska smakowała :D

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-840309
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

czy 17g soli nie jest za slona i co daje pieprz bialowieski  jesli chodzi o tepmp wedzenia to moj dziadzio tak wedzil a pochodze z okolic rzeszowa a ja mam80 lat pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-946457
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, zp44 napisał(a):

czy 17g soli nie jest za slona i co daje pieprz bialowieski

Pozwolę sobie odpowiedzieć na zadane pytania przez kolegę zp44. Każdy ma różne odczucie słonności, dlatego powinieneś tyle użyć soli w tym przepisie, ile Tobie odpowiada. Koledze odpowiada akurat 17 g na kg. i tyle użył w swojej kiełbasie.

Natomiast pieprz białowieski jest pieprzem ziołowym i mieszanką różnych ziół, np: 

Składniki:
gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, papryka ostra i słodka, jałowiec.

Pozdrawiam

 

Edytowane przez witt
  • Like 1

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-946476
Udostępnij na innych stronach

czy 17g soli nie jest za slona i co daje pieprz bialowieski  jesli chodzi o tepmp wedzenia to moj dziadzio tak wedzil a pochodze z okolic rzeszowa a ja mam80 lat pozdrawiam
Ja stosuję 18 g. Kiełbasę podpiekam. Uznaje że jest to zasolenie na poziomie ogólnie akceptowanym...

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-946483
Udostępnij na innych stronach

trzeba  byc slonolubmym ja daje 14 g  w/g zalecen starego rzeznika sprobuje dac pieprzu bialowieskiego 2g/kg  dawalem pieprz 4g grubo mielony czosnek 6 g  i wywar z kosci i skorek z dodatkiem ziela  listka i pieprzu w czasie gotowania 80 ml /1 kg i wedzilem w temp 100 i 80 st  pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-946663
Udostępnij na innych stronach

29 minut temu, zp44 napisał(a):

wedzilem w temp 100 i 80 st 

Piekłem.

  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19903-kie%C5%82basa-podkarpacko-podlaska/#findComment-946672
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.