abratek Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Dzięki, tak uczynię Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-259947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Tak parze na przepis dot. czarnego i jednego nie widze... gdzie sa skwarki z podgardla? ja pamietam jak pewien rzeznik mowil mi o czarnym, ze nalezy stosowac skwarki mielone aby czarne mialo prawidlowy smak Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-260196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Tak parze na przepis dot. czarnego i jednego nie widze... gdzie sa skwarki z podgardla? ja pamietam jak pewien rzeznik mowil mi o czarnym, ze nalezy stosowac skwarki aby czarne mialo prawidlowy smakCo region to inne smaki, wyglądy produktów, inne nazwy itd. Tak, niech zostanie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-260198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Całe długie lato spędzam zawsze w łódzkiem i największą atrakcją jest dla mnie kaszanka i czarne. Musi stale być w lodówce, bo bez tego cierpię poprostu.Każdy, najlepszy przepis można zawsze spaprać. Kupuję więc tylko w wypróbowanych sklepach i wiem z której pochodzą masarni. Rozrzut jakości i smaków nawet w małej wsi powiatu piotrkowskiego jest znaczny.Przepis trzeba uzupełnić o goździki, już ktoś przede mną zwracał na to uwagę. Delikatnie, ale jednak trzeba dodać. Manna jest stosowana w zastępstwie bułki. Słodki smak jest w/g mnie spowodowany tylko dobrą bułką, a nie cukrem, choć dodanie go zapewne nie będzie dużym błędem.Uważam, że podczas produkcji kaszanki i czarnego łatwo o przedobrzenie. Jestem przeciwny mieszaniu do tych wyrobów zbyt dużej ilości mięsnych składników. Pozornie dodaje się by było lepsze, a przynajmniej będzie "bogato", jednak kaszanka ma mieć wyraźny smak gryczanej kaszy, a czarne to bułka z krwią i twardy tłuszcz w koskę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-260204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) Moje czarne i obok pasztetowa smarowna i czarny salceson z ozorami i golonką. Edytowane 26 Lutego 2014 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-336934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 27 Lutego 2014 Moje czarne i obok pasztetowa smarowna i czarny salceson z ozorami i golonką A do spółdzielni na posmakowanie dotrwa ? Pięknie wyglądają i zapewne wspaniale smakują.Gratulacje Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-336951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 27 Lutego 2014 Heniu, piękny ten czarny i ślinka cieknie. Pamiętam smak tego rarytasu z lat 60, bo wtedy bywał wszędzie i tego smaku i pięknie prezentującej się słoninki w późniejszych czasach już można było tylko ze świecą szukać. W Warszawie był robiony na Służewcu i Żeraniu w zakładach państwowych, i to to były wędliny do jedzenia i do smaku. Nigdy więcej i nigdzie takiego prawdziwego czarnego , jak to się na Mazowszu nazywało "fiuta" o tym specyficznym wspaniałym smaku nie spotkałem. Nie wiem czy to kwestia przypraw, czy jakichś innych "tajemnic" zawodowych, czy może tylko kwestia naszych młodzieńczych lat, ale ten Twój jest piękny i wygląda zupełnie jak ten z tamtych lat. Sam próbowałem wiele razy, bo przecież niby są receptury, ale jakoś za każdym razem coś niezupełnie tak.Może podasz Twoją własną recepturkę na ten specjał, czy jest to tylko powtórzenie którejś z forumowych, bo dobry "fiut" to zawsze dobry "fiut" i nie ma to tamto . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-336965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 27 Lutego 2014 Receptura to ta co zapodał Maxell ze strony głównej , ja jedynie na ok. 6 litrów farszu dodałem dwie łyżeczki cukru no i krew suszona . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-336978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) Ja tez pamietam ta nazwe ,tylko ze ja wtedy to bylam beee na salceson ,tak sobie umyslilam ze zawsze mowilam ze mnie po nim glowa boli ,z Zerania pamietam pyszny baleron byl! Edytowane 27 Lutego 2014 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-337074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esjot Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 23 Października 2015 (edytowane) Wg mnie chodziło o czarny salceson, ale oczywiście mogę się mylić Niestety, mylisz się. Czarne, to nie salceson.W okolicach Turku, kiedyś czarne było w smaku słodkawe. Pewnie było w nim trochę soli również, ale wyczuwało się słodkawy, cynamonowy smak. Super wędlinka to była. Dzisiaj już nie ma tych masarzy. Edytowane 23 Października 2015 przez esjot Cytuj esjot Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-451940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fester Opublikowano 4 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 4 Maja 2016 Mój dziadek, pochodził z okolic Sieradza-Łodzi i przywiózł czarne na "ziemie odzyskane".Pamiętam, że zawsze przy okazji świniobicia robił też tą wędlinę.Najbardziej mi smakowała jak już lekko podeschła.W smaku była aromatyczna (cynamon, goździki, może gałka) słodkawa i generalnie pyszna.Jedyna różnica w stosunku do przepisu ze strony, to dodatek obgotowanej wątroby pokrojonej w kostkę tak jak podgardle, w przekroju miała białe i ciemne "kwadraciki". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-494958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Test wklejenia fotki . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-652112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Test wklejenia fotki . Henio .... pięknie się wkleiło Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-652116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Test wklejenia fotki . Heniu, czytałam we wcześniejszych wpisach, że używasz suszonej krwi.Możesz mi napisać jak ją przygotowujesz i ile jej dodajesz.?Ile suszu, ile l rosołuCzarne wygląda bosko uwielbiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-652150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasikonik54 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Jadałem czarne 4-6 razy w miesiącu naprawdę pycha będąc w Kutnie - Łąkoszynie i póżniej z buta w kierunku stacji PKP Kutno ok. 500 m do mięsnego i zaraz obok była piekarnia . Czarne miało długość ok 30 - 40 cm .Najlepsze było lekko podgrzane - coś wspaniałego . Jak dobrze pamiętam to dostawa była w wtorki i piątki niekiedy jeszcze było ciepłe . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-652160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Henio, dnia 29 Gru 2019 - 16:12, napisał: Test wklejenia fotki . Henio .... pięknie się wkleiło Wręcz modelowo Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-652162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Czarne wygląda bosko uwielbiam W Napoleonowie zrobimy specjalnie dla Ciebie czarne - specjał z łódzkiego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-652163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Czarne wygląda bosko uwielbiamW Napoleonowie zrobimy specjalnie dla Ciebie czarne - specjał z łódzkiego. Mirku,już się cieszę na samą myśl, obowiązkowo z nutką słodyczy Nie mniej jednak, myślę że do tego czasu sama też je zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-652165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Ile suszu, ile l rosołu Krew suszoną rozrabiam w ilości 250 gramów w litrze zimnej wody . Wodę mieszam blenderem i dosypuję proszek ( nigdy odwrotnie) i to jest zamiennik krwi świeżej . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-652168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Ile suszu, ile l rosołu Krew suszoną rozrabiam w ilości 250 gramów w litrze zimnej wody . Wodę mieszam blenderem i dosypuję proszek ( nigdy odwrotnie) i to jest zamiennik krwi świeżej . I w tej krwi moczysz bułki, rosołu z parzenia podgardła nie dodajesz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-652172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 29 Grudnia 2019 (edytowane) I w tej krwi moczysz bułki, Bułki moczę chwilę w gorącym rosole a całość też jest gorąca i dodaję rosół w miarę potrzeb ." Krew " też dodaję do gorącego i mieszam . Rosół po wystudzeniu też można mieszać , ale kto by czekał . Ważne - hemoglobina dodana do ciepłego się zbryla i trudno wymieszać . Najlepsza jest świeża krew , ale jak się nie ma co się lubi to .....się dzwoni do sąsiadki . Edytowane 29 Grudnia 2019 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-652180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek44 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Witam.Mówisz - Masz. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=53 I jeszcze przepis ZEMATA: RECEPTURA - KISZKA łóDZKA skład na 10 kg Ja podam recepturę ze starych norm branżowych Podgardle - 2,5kg Skórki - 1KG Tłuszcz twardy - 0,5kg Krew - 3,5kg Bułka czerstwa - 2,5kg Przyprawy sól - 0,25kg Pieprz ziołowy 0,02kg ziele angielskie - 0,005kg cynamon - 0,002 kg Materiały pomocnicze krótkie kiełbaśnice wszystkich rozmiarów na długość dogodną aby się zmieściła do kociołka lub osłonka poliamidowa o średnicy 35mm Wszystkie składniki oprócz bułki gotujemy do miękkości. Na gotującą wodę wlewamy krew (najlepiej samą plazmę) po 5 minutach gotowania wrzucamy wszystkie składniki Po ugotowaniu odsadzamy masze mięska zostawiając sobie rosół. Podgardle po wystudzeniu kroimy w kostkę 5-8 mm resztę składników mielimy przez siatkę o średnicy 2-3 mm. Bułkę zalewamy rosołem w ilości 30% wagi bułki. (można nasączyć osoczem z krwi) Dodajemy przyprawy i mieszamy (dobrze) nadziewamy w jelita tak aby związać jedną pętelką (kółka) i gotujemy Nadzianą kaszankę (kółka) wrzucamy na wrzątek i gotujemy w temperaturze 80 -82 stopnie przez 35-35 minut w zależności od wielkości batonu do uzyskania 70 stopnie w wewnątrz batona. Wydajność około 90-100% źródło:http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=557&postdays=0&postorder=asc&highlight=kiszka+%A3%F3dzka&start=30Pozdrawiam :wink:Beta,Witam.Inna nazwa tej wędliny na Mazowszu to "Fiut", ale też występuje jako "Czarny". Nie jest to Salceson czarny. Wysłane z mojego A5_Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-652631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Inna nazwa tej wędliny na Mazowszu to "Fiut", ale też występuje jako "Czarny". Nie jest to Salceson czarny. Bo to jest "Czarny Fiut" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-652705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Inna nazwa tej wędliny na Mazowszu to "Fiut", ale też występuje jako "Czarny". Nie jest to Salceson czarny.Bo to jest "Czarny Fiut" U mnie przy Łodzi mówi się na to czarne.. w sklepach występuje pod nazwą krwiste" wspaniały smakowo wyrób taki lekko słodkawy.. Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-654440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 17 Stycznia 2020 U mnie przy Łodzi mówi się na to czarne.. w sklepach występuje pod nazwą krwiste" wspaniały smakowo wyrób taki lekko słodkawy.. krystian252 to jest to Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-654454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.