Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki, tak uczynię :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-259947
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Tak parze na przepis dot. czarnego i jednego nie widze... gdzie sa skwarki z podgardla? ja pamietam jak pewien rzeznik mowil mi o czarnym, ze nalezy stosowac skwarki mielone aby czarne mialo prawidlowy smak

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-260196
Udostępnij na innych stronach

Tak parze na przepis dot. czarnego i jednego nie widze... gdzie sa skwarki z podgardla? ja pamietam jak pewien rzeznik mowil mi o czarnym, ze nalezy stosowac skwarki aby czarne mialo prawidlowy smak

Co region to inne smaki, wyglądy produktów, inne nazwy itd. Tak, niech zostanie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-260198
Udostępnij na innych stronach

Całe długie lato spędzam zawsze w łódzkiem i największą atrakcją jest dla mnie kaszanka i czarne. Musi stale być w lodówce, bo bez tego cierpię poprostu.

Każdy, najlepszy przepis można zawsze spaprać. Kupuję więc tylko w wypróbowanych sklepach i wiem z której pochodzą masarni. Rozrzut jakości i smaków nawet w małej wsi powiatu piotrkowskiego jest znaczny.

Przepis trzeba uzupełnić o goździki, już ktoś przede mną zwracał na to uwagę. Delikatnie, ale jednak trzeba dodać. Manna jest stosowana w zastępstwie bułki. Słodki smak jest w/g mnie spowodowany tylko dobrą bułką, a nie cukrem, choć dodanie go zapewne nie będzie dużym błędem.

Uważam, że podczas produkcji kaszanki i czarnego łatwo o przedobrzenie. Jestem przeciwny mieszaniu do tych wyrobów zbyt dużej ilości mięsnych składników. Pozornie dodaje się by było lepsze, a przynajmniej będzie "bogato", jednak kaszanka ma mieć wyraźny smak gryczanej kaszy, a czarne to bułka z krwią i twardy tłuszcz w koskę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-260204
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

 

 

Moje czarne i obok pasztetowa smarowna i czarny salceson z ozorami i golonką

A do spółdzielni na posmakowanie dotrwa ? Pięknie wyglądają i zapewne wspaniale smakują.Gratulacje :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-336951
Udostępnij na innych stronach

Heniu, piękny ten czarny i ślinka cieknie. Pamiętam smak tego rarytasu z lat 60, bo wtedy bywał wszędzie i tego smaku i pięknie prezentującej się słoninki w późniejszych czasach już można było tylko ze świecą szukać. W Warszawie był robiony na Służewcu i Żeraniu w zakładach państwowych, i to to były wędliny do jedzenia i do smaku. Nigdy więcej i nigdzie takiego prawdziwego czarnego , jak to się na Mazowszu nazywało "fiuta" o tym specyficznym wspaniałym smaku nie spotkałem. Nie wiem czy to kwestia przypraw, czy jakichś innych "tajemnic" zawodowych, czy może tylko kwestia naszych młodzieńczych lat, ale ten Twój jest piękny i wygląda zupełnie jak ten z tamtych lat. Sam próbowałem wiele razy, bo przecież niby są receptury, ale jakoś za każdym razem coś niezupełnie tak.

Może podasz Twoją własną recepturkę na ten specjał, czy jest to tylko powtórzenie którejś z forumowych, bo dobry "fiut" to zawsze dobry "fiut" i nie ma to tamto :D:thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-336965
Udostępnij na innych stronach

Ja tez pamietam ta nazwe ,tylko ze ja wtedy to bylam beee na salceson ,tak sobie umyslilam ze zawsze mowilam ze mnie po nim glowa boli ,z Zerania pamietam pyszny baleron byl!

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-337074
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Wg mnie chodziło o czarny salceson, ale oczywiście mogę się mylić :blush:

Niestety, mylisz się. Czarne, to nie salceson.

W okolicach Turku, kiedyś czarne było w smaku słodkawe. Pewnie było w nim trochę soli również, ale wyczuwało się słodkawy, cynamonowy smak. Super wędlinka to była. Dzisiaj już nie ma tych masarzy.

Edytowane przez esjot
esjot
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-451940
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Mój dziadek, pochodził z okolic Sieradza-Łodzi i przywiózł czarne na "ziemie odzyskane".

Pamiętam, że zawsze przy okazji świniobicia robił też tą wędlinę.

Najbardziej mi smakowała jak już lekko podeschła.

W smaku była aromatyczna (cynamon, goździki, może gałka) słodkawa i generalnie pyszna.

Jedyna różnica w stosunku do przepisu ze strony, to dodatek obgotowanej wątroby pokrojonej w kostkę tak jak podgardle, w przekroju miała białe i ciemne "kwadraciki".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-494958
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

 

 

Test wklejenia fotki .

Heniu, czytałam we wcześniejszych wpisach, że używasz suszonej krwi.

Możesz mi napisać jak ją przygotowujesz i ile jej dodajesz.?

Ile suszu, ile l rosołu

Czarne wygląda bosko :D  uwielbiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-652150
Udostępnij na innych stronach

Jadałem czarne 4-6 razy w miesiącu naprawdę pycha będąc w Kutnie - Łąkoszynie i póżniej z buta  w kierunku stacji PKP Kutno ok. 500 m do mięsnego i zaraz obok była piekarnia . Czarne miało długość ok 30 - 40 cm .Najlepsze było lekko podgrzane - coś wspaniałego . Jak dobrze pamiętam to dostawa była w wtorki i piątki niekiedy jeszcze było ciepłe .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-652160
Udostępnij na innych stronach

Henio, dnia 29 Gru 2019 - 16:12, napisał: Test wklejenia fotki .     Henio .... pięknie się wkleiło

 

Wręcz modelowo  :)  

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-652162
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czarne wygląda bosko :D uwielbiam

W Napoleonowie zrobimy specjalnie dla Ciebie czarne - specjał z łódzkiego. :)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-652163
Udostępnij na innych stronach

 

Czarne wygląda bosko :D uwielbiam

W Napoleonowie zrobimy specjalnie dla Ciebie czarne - specjał z łódzkiego. :)

 

Mirku,już się cieszę na samą myśl, obowiązkowo z nutką słodyczy :D

Nie mniej jednak, myślę że do tego czasu sama też je zrobię :laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-652165
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ile suszu, ile l rosołu

 

Krew suszoną rozrabiam w ilości 250 gramów w litrze  zimnej wody . Wodę mieszam blenderem i dosypuję proszek ( nigdy odwrotnie) i to jest zamiennik krwi świeżej  . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-652168
Udostępnij na innych stronach

 

Ile suszu, ile l rosołu

 

Krew suszoną rozrabiam w ilości 250 gramów w litrze  zimnej wody . Wodę mieszam blenderem i dosypuję proszek ( nigdy odwrotnie) i to jest zamiennik krwi świeżej  . 

 

I w tej krwi moczysz bułki, rosołu z parzenia podgardła nie dodajesz?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-652172
Udostępnij na innych stronach

I w tej krwi moczysz bułki,

 

Bułki moczę chwilę w gorącym rosole a całość też jest gorąca i dodaję rosół w miarę potrzeb ." Krew " też dodaję do gorącego i mieszam . 

 

Rosół po wystudzeniu też można mieszać , ale kto by czekał . Ważne - hemoglobina dodana do ciepłego się zbryla i trudno wymieszać .

 

Najlepsza jest świeża krew , ale jak się nie ma co się lubi to .....się dzwoni do sąsiadki .

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-652180
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Mówisz - Masz.

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=53

 

I jeszcze przepis ZEMATA:

 

RECEPTURA - KISZKA łóDZKA skład na 10 kg

 

Ja podam recepturę ze starych norm branżowych

 

Podgardle - 2,5kg

Skórki - 1KG

Tłuszcz twardy - 0,5kg

Krew - 3,5kg

Bułka czerstwa - 2,5kg

 

 

Przyprawy

sól - 0,25kg

Pieprz ziołowy 0,02kg

ziele angielskie - 0,005kg

cynamon - 0,002 kg

 

Materiały pomocnicze

krótkie kiełbaśnice wszystkich rozmiarów na długość dogodną aby się zmieściła do kociołka lub osłonka poliamidowa o średnicy 35mm

 

Wszystkie składniki oprócz bułki gotujemy do miękkości. Na gotującą wodę wlewamy krew (najlepiej samą plazmę) po 5 minutach gotowania wrzucamy wszystkie składniki

Po ugotowaniu odsadzamy masze mięska zostawiając sobie rosół.

Podgardle po wystudzeniu kroimy w kostkę 5-8 mm resztę składników mielimy przez siatkę o średnicy 2-3 mm.

Bułkę zalewamy rosołem w ilości 30% wagi bułki. (można nasączyć osoczem z krwi)

 

Dodajemy przyprawy i mieszamy (dobrze) nadziewamy w jelita tak aby związać jedną pętelką (kółka) i gotujemy

 

Nadzianą kaszankę (kółka) wrzucamy na wrzątek i gotujemy w temperaturze 80 -82 stopnie przez 35-35 minut w zależności od wielkości batonu do uzyskania 70 stopnie w wewnątrz batona.

Wydajność około 90-100%

 

źródło:

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=557&postdays=0&postorder=asc&highlight=kiszka+%A3%F3dzka&start=30Pozdrawiam :wink:

Beta,Witam.

Inna nazwa tej wędliny na Mazowszu to "Fiut", ale też występuje jako "Czarny". Nie jest to Salceson czarny.

 

Wysłane z mojego A5_Pro przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-652631
Udostępnij na innych stronach

 

 

Inna nazwa tej wędliny na Mazowszu to "Fiut", ale też występuje jako "Czarny". Nie jest to Salceson czarny.

Bo to jest "Czarny Fiut"  :frantics:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-652705
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

Inna nazwa tej wędliny na Mazowszu to "Fiut", ale też występuje jako "Czarny". Nie jest to Salceson czarny.

Bo to jest "Czarny Fiut"  :frantics:

 

 

U mnie przy Łodzi mówi się na to czarne.. w sklepach występuje pod nazwą krwiste" wspaniały smakowo wyrób taki lekko słodkawy..  :tongue:

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-654440
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie przy Łodzi mówi się na to czarne.. w sklepach występuje pod nazwą krwiste" wspaniały smakowo wyrób taki lekko słodkawy.. 
                                                                                                              krystian252 to jest to  :)  :rolleyes:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/3/#findComment-654454
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.