Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Krzysiek92 napisał(a):

Teraz jestem w trakcie budowy wędzarni elektrycznej, chcę porównać smaki itp...

Wędzenie w elektryku jest dużo łatwiejsze.

Ale na początku możesz być trochę rozczarowany ,bo wędliny wędzone w elektryku maja trochę inny smak,

brakuje im tego czegoś ,kopa.

Każdy kto przeszedł z tradycyjnej wędzarni na elektryka to wie o co mi chodzi.

Ale to kwestia czasu ,teraz już mi to nie przeszkadza.

Chociaż są osoby na forum co wróciły do tradycyjnej wędzarni.

Edytowane przez Azizi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20048-w%C4%99dzarnia-po%C5%82%C4%85czona-z-grillem/page/2/#findComment-932284
Udostępnij na innych stronach

no właśnie dlatego chcę sprawdzić jak to będzie wyglądało :) bo jak będzie różnica w smaku za duża to wtedy zawsze można elektryka opchać. Wygoda nieporównywalna, bo jednak co kilka min nie trzeba sprawdzać wędzarni i powtarzalność pewnie też na o wiele wyższym poziomie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20048-w%C4%99dzarnia-po%C5%82%C4%85czona-z-grillem/page/2/#findComment-932285
Udostępnij na innych stronach

Wędzę i w tradycyjnej i w elektryku, różnica w smaku jak dla mnie na plus dla tradycyjnej a opanować da się i jedną i drugą to kwestia kilku wędzeń więc i powtarzalność jest bardzo podobna...Spróbuj sam i będziesz wiedział, jak pisałem wcześniej osobiście wolę tradycyjną...☺️

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20048-w%C4%99dzarnia-po%C5%82%C4%85czona-z-grillem/page/2/#findComment-932296
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Krzysiek92 napisał(a):

Wygoda nieporównywalna, bo jednak co kilka min nie trzeba sprawdzać wędzarni

I tu się nie zgodzę. 

Mam "kibelek".

Jak się rozpali to już w czasie osuszania tak nie pilnuję. Przy pierwszym wędzeniu latałam jak oparzona. Teraz jak się wędzi to z daleka widzę dymek, a temperatura jak coś to termometr hałasuje. Powtarzalność mam i z każdym wędzeniem ludziska coraz bardziej chwalą (już się śmieją że ołtarz wybudują).

Moje sukcesy to zasługa SiB-ów. Trzeba słuchać, czytać i ćwiczyć.

 

Ps. Sama zastanawiam się nad elektrykiem, ale myślę ocenach prądu to mnie trafia. Bez wędzarni elektrycznej z prawie 300 zł, poszło na prawie 500 zł.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20048-w%C4%99dzarnia-po%C5%82%C4%85czona-z-grillem/page/2/#findComment-932310
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, szrekPL napisał(a):

Wędzę i w tradycyjnej i w elektryku, różnica w smaku jak dla mnie na plus dla tradycyjnej

Moim zdaniem nie ma żadnej różnicy w smaku. Jak chcesz mieć bardzo wyraźny smak wędzonki to dłużej dymisz. Różnica na duży plus dla elektryka w samym użytkowaniu. Odpalasz i zapominasz, wracasz za 2-4h sprawdzić czy kolor odpowiada. 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20048-w%C4%99dzarnia-po%C5%82%C4%85czona-z-grillem/page/2/#findComment-932321
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Różnica na duży plus dla elektryka w samym użytkowaniu

 

Za to minus przy obecnych cenach prądu jak przyjdzie rachunek do płacenia.

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20048-w%C4%99dzarnia-po%C5%82%C4%85czona-z-grillem/page/2/#findComment-932328
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, mamuśka napisał(a):

I tu się nie zgodzę. 

Mam "kibelek".

Jak się rozpali to już w czasie osuszania tak nie pilnuję. Przy pierwszym wędzeniu latałam jak oparzona. Teraz jak się wędzi to z daleka widzę dymek, a temperatura jak coś to termometr hałasuje. Powtarzalność mam i z każdym wędzeniem ludziska coraz bardziej chwalą (już się śmieją że ołtarz wybudują).

Moje sukcesy to zasługa SiB-ów. Trzeba słuchać, czytać i ćwiczyć.

 

Ps. Sama zastanawiam się nad elektrykiem, ale myślę ocenach prądu to mnie trafia. Bez wędzarni elektrycznej z prawie 300 zł, poszło na prawie 500 zł.

Niby tak, ale mi chodzi bardziej o stała temperature np 40 stopni. W elektryku wahania będą +-1 stopień a w wedzarni po dymie nie ocenimy co i jak. Ja mimo jeszcze chyba młodego wieku nie dostrzegę z 40 metrów termometrów:p

 

Do 2-3 tygodni powinienem skończyć to wtedy się wypowiem jakie jest moje subiektywne odczucie :) na razie tylko teoria :)

 

E: termometry w wedzarni mam analogowe 

Edytowane przez Krzysiek92
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20048-w%C4%99dzarnia-po%C5%82%C4%85czona-z-grillem/page/2/#findComment-932355
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Oj tam oj tam,

2-3 piwa nie wypite i mamy fundusz na pokrycie rachunku za wędzarniczy prąd.

Ja wiele lat temu rzuciłem fajczenie papierosów, także mogę spokojnie używać ewędzarni.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20048-w%C4%99dzarnia-po%C5%82%C4%85czona-z-grillem/page/2/#findComment-932356
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Odpalasz i zapominasz, wracasz za 2-4h

To w nocy tak chodziłeś ?  co pierwsze "do łapy" czy kabanos ? Po nocy to i fotek nie ma 🙃

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20048-w%C4%99dzarnia-po%C5%82%C4%85czona-z-grillem/page/2/#findComment-932358
Udostępnij na innych stronach

36 minut temu, Muski napisał(a):

To w nocy tak chodziłeś ? 

Tak trochę się zeszło.

 

36 minut temu, Muski napisał(a):

co pierwsze "do łapy" czy kabanos ?

Do łapy i wędzonki dopiero następnie kabany które rano wyjąłem z wędzarni.

 

36 minut temu, Muski napisał(a):

Po nocy to i fotek nie ma 🙃

Dla tych kilku kilogramów szkoda aparatu😉.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20048-w%C4%99dzarnia-po%C5%82%C4%85czona-z-grillem/page/2/#findComment-932362
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, BazylWidzew napisał(a):

Za to minus przy obecnych cenach prądu jak przyjdzie rachunek do płacenia.

Jak się ma auto to na paliwo człowieka stać. Bazyl trudno jedną buteleczkę whisky w ciągu miesiąca mniej wypijemy😪.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20048-w%C4%99dzarnia-po%C5%82%C4%85czona-z-grillem/page/2/#findComment-932363
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, mamuśka napisał(a):

I tu się nie zgodzę. 

Ja z Tobą też.To spróbuj nastawić swoją wędzarnię na 10-12 h i iść spać powodzenia🙂.Tak robię odkąd mam elektryka.Rano wstaję i gotowe tak na zimno jaki i na ciepło.A jak ktoś ma jeszcze do tego dwie taryfy  lub fotowoltanikę to tylko elektryk. Po drugie drewno też kosztuje .No chyba ,że ktoś ma swój las. 

  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20048-w%C4%99dzarnia-po%C5%82%C4%85czona-z-grillem/page/2/#findComment-932390
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, Azizi napisał(a):

Ale na początku możesz być trochę rozczarowany ,bo wędliny wędzone w elektryku maja trochę inny smak,

brakuje im tego czegoś ,kopa

Bo w elektryku jest bardziej czysty dym wolny częściowo od składników smolistych i dlatego trzeba dłużej wędzić żeby uzyskać dobre nasycenie dymem.

  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20048-w%C4%99dzarnia-po%C5%82%C4%85czona-z-grillem/page/2/#findComment-932391
Udostępnij na innych stronach

Azizi ,dzięki za ten wpis , parę miesięcy temu, z braku czasu poprosiłem kolegę by uwędził mi szynki  i balerony w wędzarni elektrycznej  - na szczęście tylko po2 sztuki. Smak mi nie odpowiadał, wyczuwałem lekki kwaśny posmak. Kolega mało używa swojego sprzętu , myślałem ,że popełnił jakiś błąd. Twój post wyjaśnia sprawę - wniosek pozostałem przy mojej wędzarni kanałowej .

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20048-w%C4%99dzarnia-po%C5%82%C4%85czona-z-grillem/page/2/#findComment-932435
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, Pacan Wojciech napisał(a):

Smak mi nie odpowiadał, wyczuwałem lekki kwaśny posmak.

40 minut temu, Pacan Wojciech napisał(a):

myślałem ,że popełnił jakiś błąd

Bardzo dobrze myślałeś tak było 👍smak wędlin niczym się nie różni pisałem powyżej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20048-w%C4%99dzarnia-po%C5%82%C4%85czona-z-grillem/page/2/#findComment-932445
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Pacan Wojciech napisał(a):

myślałem ,że popełnił jakiś błąd....

Jest wysoce prawdopodobne że popełnił, różnica smaku jak pisał Azizi jest w braku ,,kopa, tego czegoś" ale na pewno nie na zasadzie lekko kwaśne, każdy ma swoje odczucia smakowe i powinien sam spróbować i wybrać co bardziej pasuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20048-w%C4%99dzarnia-po%C5%82%C4%85czona-z-grillem/page/2/#findComment-932468
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Pacan Wojciech napisał(a):

Azizi ,dzięki za ten wpis , parę miesięcy temu, z braku czasu poprosiłem kolegę by uwędził mi szynki  i balerony w wędzarni elektrycznej  - na szczęście tylko po2 sztuki. Smak mi nie odpowiadał, wyczuwałem lekki kwaśny posmak

Musisz kolegę nauczyć jak osuszać mięso.Wędzę od kilku lat i nic kwaśnego nie zaliczyłem.

  • Like 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20048-w%C4%99dzarnia-po%C5%82%C4%85czona-z-grillem/page/2/#findComment-932470
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Pacan Wojciech napisał(a):

że popełnił jakiś błąd

:yes: Moje pierwsze wędzenie , zanim trafiłem TUTAJ - było nie osuszone :yes:. Szczerze , można w elektryku uwędzić dowolnie z kopem , bez kopa ,jasne, ciemne -to tylko żonglerka rodzajem zrębek , temperaturą ,czasem i wilgotnością . 

  • Like 2
  • Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20048-w%C4%99dzarnia-po%C5%82%C4%85czona-z-grillem/page/2/#findComment-932486
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

,,kopa, tego czegoś"

Jak nie masz rudej to wpadnij do nas. Uwędzisz z takim kopem, że będziesz miał co wspominać przez długi czas.

  • Like 1
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20048-w%C4%99dzarnia-po%C5%82%C4%85czona-z-grillem/page/2/#findComment-932492
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Uwędzisz z takim kopem, że będziesz miał co wspominać przez długi czas.

Dostanę kopa???:w00t: przed czy po znieczuleniu rudą?:D:thumbsup:

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20048-w%C4%99dzarnia-po%C5%82%C4%85czona-z-grillem/page/2/#findComment-932519
Udostępnij na innych stronach

Panowie, z tą rudą to ostrożnie, trzymać się sprawdzonych reguł bo później płacz😉

Polecam ten temat, a zwłaszcza post nr #7

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20048-w%C4%99dzarnia-po%C5%82%C4%85czona-z-grillem/page/2/#findComment-932537
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, arkadiusz napisał(a):

Musisz kolegę nauczyć jak osuszać mięso.Wędzę od kilku lat i nic kwaśnego nie zaliczyłem.

Arkadiusz , on ma wędzarnię z grillem , rożnem oraz możliwością pieczenia chleba całą  z blachy i kształtowników ze stali nierdzewnej , pewnie dziś w budowie by wyszła około 10 tys. , DG i pełne sterowanie . Wizja wędzenia oraz chęć połączona z wielka podnietą występuje wtedy gdy jest u mnie w odwiedzinach i pyta jakie wyroby pekluję i jaką zamierzam zrobić wędlinę. Wychodząc po wizycie jeszcze do drzwi samochodu  widać w nim rewolucyjną energię działania. Przy następnym spotkaniu pytany o dotrzymanie  postanowienia , odpowiada , że nie miał czasu.

Podsumowując,  chęci posiadania jest jedynym celem .Zgadzam sie z tobą ,że  wędzonki dobrze nie osuszył, szkoda czasu na uczenie go w domu , lekcje indywidualne są drogie .

 

  • Like 1
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20048-w%C4%99dzarnia-po%C5%82%C4%85czona-z-grillem/page/2/#findComment-932548
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.