marcus Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Witam wszystkich. Zblizaja sie swieta no i chcialby cos uwedzic mianowicie szynka baleron :tongue: ale am dylemat z peklowaniem bo;1)Wedlug TABELI pekloeanie na 1kg miesa 0,40 l wody i az 64 g peklosoli (3dni)2)Wedlug Miro to samo ale tylko 8,5-10 g peklosoli o ile to dobrze rozumiem ?3)Czy lepiej stosowac tylko sol albo 50/50 lub tylko peklosol 4)Jak dlugo wedzic i parzyc 1kg sztukimoze a i napewno macie jakies dobre proste przepisy bo inaczej bede musial obejsc sie smakiem zato na swiatecznym stole bedzie salami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2026-jak-peklowac-na-mokro/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Witaj Kolego1 Moją szynkę peklowałem zgodnie z tabelą + nastrzyk (3 dni + 3x 60ml na 1 kg)2 A gdzie kolego wyczytałeś 8,5-10g peklosoli? :shock: 3 Przy peklowaniu przyspieszonym proponuję samą peklosól.4 Przyjęte jest że na 1kg parzenie trwa ok 50 minut. 5 bardzo przydatnym dodatkiem dla wszystkich jest funkcja "szukaj" :grin:http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=23http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=24 Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2026-jak-peklowac-na-mokro/#findComment-48284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Grudnia 2008 W bardzo prosty uproszczony sposób tak jak przy wyrobach wiejskich . Peklowanie 2-4 dni stężenie solanki 9-10% zależnie jaką lubisz słoność. Nastrzyk jeden raz przed włożeniem do solanki ile wejdzie - i tak nadmiar wypłynie a pozostaje pewność że dokładnie jest nastrzyknięta pod warunkiem że do solanki nie dodajemy wspomagaczy. Ilość solanki zalewowej na 1 kg mięsa na wędzonki - od 0,5l do 0,8l solanki . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2026-jak-peklowac-na-mokro/#findComment-48294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Witaj Kolego 1 Moją szynkę peklowałem zgodnie z tabelą + nastrzyk (3 dni + 3x 60ml na 1 kg) 2 A gdzie kolego wyczytałeś 8,5-10g peklosoli? :shock: 3 Przy peklowaniu przyspieszonym proponuję samą peklosól. 4 Przyjęte jest że na 1kg parzenie trwa ok 50 minut. 5 bardzo przydatnym dodatkiem dla wszystkich jest funkcja "szukaj" :grin: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=23 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=24 no chyba cos w miarach mi sie pokrecilo bo Miro napisal cytat 3/ do zapeklowania naszego mięsa potrzebujemy 40% solanki w stosunku do jego wagi, przygotowujemy więc odpowiednią jej ilość pamiętając że na 10 litrów wody dodajemy od 0,85 do 1,0 kg peklosoli. tak ze wychodzi chyba 85-100 g na kilogram :shock: czy to zdrowe a szukam juz 3 dni i przeczytalem niewiem ile postow i nic Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2026-jak-peklowac-na-mokro/#findComment-48295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Teraz wszystko się zgadza. :wink: Co do sposobu podanego przez Dziadka, jeżeli nie posiada się specjalnej igły do nastrzyku :sad: istnieje duże prawdopodobieństwo pominięcia kilku miejsc. Skutkiem czego kawałek będzie słony i różowy, a obok sino-szary i mdły.Kilkukrotne nastrzykiwanie pozwala zniwelować brak igły perforowanej( z krótkiego doświadczenia ) :grin: Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2026-jak-peklowac-na-mokro/#findComment-48297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Grudnia 2008 W bardzo prosty uproszczony sposób tak jak przy wyrobach wiejskich . Peklowanie 2-4 dni stężenie solanki 9-10% zależnie jaką lubisz słoność. Nastrzyk jeden raz przed włożeniem do solanki ile wejdzie - i tak nadmiar wypłynie a pozostaje pewność że dokładnie jest nastrzyknięta pod warunkiem że do solanki nie dodajemy wspomagaczy. Ilość solanki zalewowej na 1 kg mięsa na wędzonki - od 0,5l do 0,8l solanki . Pozdrawiam Dziadku piszac solanke masz na mysli z soli ? A 9-10% to ile w tym przypadku gramow Czy mogl bys troche prosciej np. 1kg miesa 0,8 wody i X g soli czy peklosoli czy pol na pol to napewno domnie dotrze bo jakos nieprzyswajam tego lekko. Wiem ze napewno te pytania sa dlawas dziwne ale dla mnie wazne bo nic niewiem a jak niewiem to nic niezrobie i pozostanie salami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2026-jak-peklowac-na-mokro/#findComment-48298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Grudnia 2008 a szukam juz 3 dni i przeczytalem niewiem ile postow i nicnie moze byc tego na forum i stronie bez liku :lol: :lol: :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2026-jak-peklowac-na-mokro/#findComment-48300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Trzeba tak nastrzykiwać by nie pozostawiać nie nastrzykniętych miejsc dlatego piszę nastrzyk ile wejdzie .Używając terminu określenia solanki w procentach myślałem że wszyscy to rozumieją podaję w przybliżeniu , dokładnie masz tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/tabela2.htmok 9% na 10l wody dajesz 90 dkg mieszanki peklującej ok 10% na 10l wody dajesz 1 kg mieszanki peklującej - dokładnie trzeba 1,11 kgMieszanka peklująca to popularna peklosól Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2026-jak-peklowac-na-mokro/#findComment-48307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Marcus. Może na początek nie czytaj wszystkich postów, tylko na stronie głównej poszukaj w brązowych listewkach tego co Ciebie interesuje. Ale to nie jest na stronach "dyskusyjnych" czyli Forum, ale na stronie głównej na którą zaprasza Cię wielki brązowy klawisz z napisem 'Zapraszamy na www.wędlinydomowe.pl" U góry po lewej.Tam jest wszystko.Wierz mi. A nasi mistrzowie już nie mają siły ciągle odpowiadać na pytania "...a ile dodać na 7,387 l wody...itd"Mamy ich tu do celów nieco wyższych. Uszy do góry i czytać, czytać ,czytać, można też ze zrozumieniem.... :wink: Myślę, że się "zaszczepisz" Powodzenia. Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2026-jak-peklowac-na-mokro/#findComment-48314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Witam - też jestem nowy na forum i nie dziwię się pytaniom (no może nie wszystkim) markusa .Wyjaśnię dlaczego.Z odpowiedzi demon_/a wychodzi, że ma zastosować solankę pow. 15 % (62g/0,4 l), a z postu DZIADKA, że 9-10 %.Chyba dlatego markus czuje się trochę skołowany.Jeśli się mylę w wyliczeniach to proszę o wybaczenie i sprostowanie.Na "mój rozum" różnica może polegać na tym, że demon_ podaje przepis na szynkę surową, a DZIADEK "uniwersalny" - ale dla początkujących (jak ja) różnica jest dość duża i warta wyjaśnienia. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2026-jak-peklowac-na-mokro/#findComment-48333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Grudnia 2008 tak ze wychodzi chyba 85-100 g na kilogramNie na kilogram, tylko na litr zalewy. /pomimo, że litr wody waży ok kilograma/. Wolę to tak uściślić, bo jeszcze ktoś pomyśli, że chodzi o kilogram mięsa. Ten litr zalewy powinien teoretycznie wystarczyć do zapeklowania 2,5 kg mięsa. Przyjmując 0,4 l solanki na 1 kg mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2026-jak-peklowac-na-mokro/#findComment-48334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Grudnia 2008 różnica może polegać na tym, że demon_ podaje przepis na szynkę surową, a DZIADEK "uniwersalny O tym czy szynka będzie surowa, parzona czy pieczona decyduje obróbka cieplna i peklowanie nie ma z tym nic wspólnego. Dziadek napisał o nastrzyku do oporu , czyli maksymalną ilość solanki wciskasz pomiędzy mięśnie. W takim przypadku stężenie 15% było by tylko dla tych którzy lubią słone. :devil: Według tabeli peklowania mokrego ( to nie mój przepis :grin: ) w trakcie 3 dniowego peklowania w 15% zalewie , nastrzyk wykonuje się trzykrotnie po 60ml, a nie na maxa. Jeżeli przeanalizujesz tabelę dojdziesz do wniosku im dłużej peklujesz tym mniejsze stężenie i mniejszy nastrzyk. Przy tak krótkim peklowaniu jak 3 dni peklosól z solanki nie jest w stanie wniknąć w głębsze partie mięsa i dlatego stosujemy nastrzyk w określonej wielkości. Po zapeklowaniu należy przeprowadzić próbę smaku i w zależności od wyniku poddać mięso moczeniu w wodzie lub bezpośrednio obróbce. :grin: Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2026-jak-peklowac-na-mokro/#findComment-48337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Grudnia 2008 marcus najprościej jak można. W litrze wody rozpuść 0,085 kg peklosoli. Weź strzykawkę i tym roztworem zrób zastrzyki w mięso. W zalewę włóż mięso. Mięso nie może wystawać z zalewy bo się zepsuje. Pekluj ok. siedmiu dni. Pamiętaj o temp. peklowania ok. 6 stopni cencjusza. Musi się udać.Pzdr.Dzięki Jasiu za wyłapanie błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2026-jak-peklowac-na-mokro/#findComment-48340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Grudnia 2008 litrze wody rozpuść 0,85 kg peklosoli. :shock: :shock: :shock: poczytaj http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2135&highlight=roztwor+nasycony Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2026-jak-peklowac-na-mokro/#findComment-48342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Grudnia 2008 :shock: :shock: :shock:Jasiu nie czepiajmy się szczegółów :grin: Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2026-jak-peklowac-na-mokro/#findComment-48343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Grudnia 2008 O tym czy szynka będzie surowa, parzona czy pieczona decyduje obróbka cieplna i peklowanie nie ma z tym nic wspólnego.Wydaje mi się, że jednak podczas parzenia wędzonki tracą trochę soli (dyfuzja) natomiast przy samym wędzeniu ubywa wody przez co stężenie soli "wzrasta". Ale jak pisałeś najwazniejsza jest ocena organoleptyczna - co dla jednego jest za słone dla innego może być niedosolone - dlatego spróbuję praktycznie określić odpowiadające mi stężenie solanki. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2026-jak-peklowac-na-mokro/#findComment-48344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Grudnia 2008 litrze wody rozpuść 0,85 kg peklosoli. :shock: :shock: :shock: Spróbuj :lol: moze się uda :grin: :grin: :grin: A tak na poważnie 85 g (0,085 kg :grin: ) do 100 g max na litr wody na 2,5 kg mięsa Wydaje mi się, że jednak podczas parzenia wędzonki tracą trochę soli (dyfuzja) natomiast przy samym wędzeniu ubywa wody przez co stężenie soli "wzrasta". Bilans wychodzi na zero, pozatym pierwsze sekundy / minuty parzenia w 100 stC mieso się zamyka i juz sól jest bezpieczna. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2026-jak-peklowac-na-mokro/#findComment-48345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Grudnia 2008 :wink: :tongue: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2026-jak-peklowac-na-mokro/#findComment-48347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Wydaje mi się, że jednak podczas parzenia wędzonki tracą trochę soli (dyfuzja) Zgadza się i jednocześnie tracą trochę soków. Nie miałem jeszcze okazji wykonać szynki wędzonej , parzonej. Jednak wiem z wyrobami parzonymi że nie wpływa to znacząco na zasolenie końcowe produktu. :wink: Oczywiście można rozwinąć dyskusję czy 2% soli w wyrobie to dużo czy mało, ale chyba nie o to chodzi. Swoją szynkę wykonałem według tabeli peklowania mokrego i nie musiałem jej moczyć w wodzie. Wystarczyło odcieknięcie nad zlewem :wink: Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2026-jak-peklowac-na-mokro/#findComment-48348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Grudnia 2008 A no teraz wiem juz duzo wiecej niz na poczatku wiec warto pytac :blush: Kupilem kiedys peklosol i na opakowaniu pisze cytatSolanka zalewowa do wedzonekOdwazyc 40 g peklosoli na 1 litr wody(na jedna czesc surowca przygotowac jedna czesc solanki).Surowiec zalac solanka z dodatkiem przypraw(ziela angielskie, lisc laurowy, pieprz,przyprawa w plynie ) Peklowac w przygotowanej zalewie w zaleznosci od wielkosci elemetow od 1 do 2 tygodni. dziekuje za udzielenie odpowiedzi na moje pytania pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2026-jak-peklowac-na-mokro/#findComment-48353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Odwazyc 40 g peklosoli na 1 litr wody(na jedna czesc surowca przygotowac jedna czesc solanki).Surowiec zalac solanka z dodatkiem przypraw(ziela angielskie, lisc laurowy, pieprz,przyprawa w plynie ) Peklowac w przygotowanej zalewie w zaleznosci od wielkosci elemetow od 1 do 2 tygodni. Podaj skład peklosoli - głównie chodzi o zawartość NaNO2. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2026-jak-peklowac-na-mokro/#findComment-48366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 8 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Odwazyc 40 g peklosoli na 1 litr wody(na jedna czesc surowca przygotowac jedna czesc solanki).Surowiec zalac solanka z dodatkiem przypraw(ziela angielskie, lisc laurowy, pieprz,przyprawa w plynie ) Peklowac w przygotowanej zalewie w zaleznosci od wielkosci elemetow od 1 do 2 tygodni. Podaj skład peklosoli - głównie chodzi o zawartość NaNO2. Niestety niepodali http://www.kuptu.com/przyprawy/sol-peklowa-appetita-50g-ziolopex Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2026-jak-peklowac-na-mokro/#findComment-48369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Grudnia 2008 marcus, Daj sobie spokój, z przepisem podanym na opakowaniu. Stosowanie jego doprowadzi do zepsucia mięsa. Stosuj się do rad zawartych na stroni głównej i forum. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2026-jak-peklowac-na-mokro/#findComment-48370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.