Skocz do zawartości

szynka wieprzowa z koscia peklowanie


Tomasz123

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 99
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

4,2 l wody

470 g peklosoli

120 ml łącznego nastrzyku

10 dni

tem. 6 st C +/- 2

 

Przy szynce z kością nie ryzykował bym podmiany części peklosoli na sól.

 

PS

Nie zapomnij pomasować tej szyneczki :grin:

Chcialbym być w tym momecie tą szyneczka :blush: :lol:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie chcę za słonych wędzonek!!!

Wg.kalkulatora dziadka jest to 440 g na 4 l wody...

proponowałbym nieco obniżyć stężenie

osobiście staram się peklować 10-14 dni przy solance 0,9kg/litr, i nastrzyku 7%,

- dlatego:

120 ml łącznego nastrzyku

uważam za zbyt małą ilość, szczególnie że Małgoś musi zadbać o dobre nastrzyknięcie przy kości

120ml to nawet pomijając wagę kości daje poniżej 2% w stosunku do wagi mięsa! :shock:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamiast wszystko poddawać pod wątpliwość :grin: i dezorientowac Kolezankę, napisz ile czego i jak długo, ale konkretnie :lol:

Widzisz że Dziewczyna w rozterce, a Ty tu:

Tego trochę wiecej, a tamtego mniej itd :tongue: :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

TOSHIBA, koleżanka Małgoś to nie jakiś osesek tylko doświadczona zadymiaczka - dlatego poddałem jej pod rozwagę swoje przemyślenia, wnioski zapewne wyciągnie sama :tongue: a i pewnie liczy też umie...

 

może dla odmiany Ty napiszesz powód tak niskiego, odbiegającego od zwyczajowego nastrzyku? :lol:

jest to istotne gdyż element mięsny, dodatkowo zawierający kość poddany będzie dość krótkiemu okresowi peklowania jak na tę wielkość

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, a czy przeglądałaś "tort" Gabi? http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1484

Po odcięciu biodrówki, wraz z kością biodrową i częścią skóry szynka ważyła 10,5 kg. Następnie została nastrzyknięta 12% peklosolanką. Wstrzyknąłem ok. 1,5 l solanki. Szczególną uwagę zwróciłem na dokładny nastrzyk wokół kości i w najgrubsze mięśnie.....

Były trudności z zanurzeniem całości. Potrzebne było 10 litrów solanki, a i to było mało żeby zanurzyć całość. Poradziłem sobie zatapiając w wolnych przestrzeniach kilka półlitrowych słoików z wodą. W założeniu było peklowanie 6-cio dniowe ale się przedłużyło do 8 dni.

spore stężenie - należało by odszukać lub poczekać na opinie degustatorów (Pedro, Gabi ...)
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Małgos pisała żeby nie przesolić, dodatkowo są Święta czyli szynka szybko zniknie i nie zdąży wyschnąć ani zgnić.

Pozatym ciągle na forum słyszę o "tych niedobrych" co pompują mieso, wiec aż strach napisac ile sam pompuje.

A prawda jest taka że rozcieńczam o 25 - 30 % solankę w stosunku do tego co podalem (tylko tą którą szprycuje szynkę) i pompuje ile sie da, aż bokami tryśnie :cool:

A do zalewy dodaje dużo czosnku (4 - 5 główek!), oprócz cech smakowych to jeszcze odkaża i nigdy mi jeszcze solanka nie zgęstniała, ani nie ześmierdła.

A w mięśie (po wszystkim) i tak tego nie czuć.

A teraz możecie mnie za to co napisałem zlinczować, ale tak właśnie robie bo mi tak smakuje :cool:

 

PS

Na początku robiłem wlaśnie tak jak w pierwszej wersji i wszystko było OKi

Teraz robie tak jak wyżej, tylko i wyłącznie dlatego zeby szynka była silnie soczysta.

Maksymalnie ile można osiągnąś bez fosforanów itp.

Woda nie jest szkodliwa, a przyjemniej sie je :lol: :cool:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A teraz możecie mnie za to co napisałem zlinczować, ale tak właśnie robie bo mi tak smakuje

A za cuż mamy Cię linczować ,szczególnie jeśli doszedłeś do takich proporcji ,które Tobie i Twoim współzjadaczom odpowiadają.Każdy z nas ma swoje proporcje i sposoby i tylko metodą prób i błędów można osiągnąc pożądany przez siebie efekt .Mnie np. proporcje ze strony głównej z tabeli Dziadka nie odpowiadają bo są za wysokie i stosuję niższe ale nikogo nie ganię jesli mu takie zasolienie odpowiada!!!Myślę ,że każdy dzieli się swoimi doświadczeniami a i tak do wniosków końcowych wszyscy dochodzimy sami w drodze doświadczeń.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ciągle na forum słyszę o "tych niedobrych" co pompują mieso, wiec aż strach napisac ile sam pompuje.

nie myl pojęć - czym innym jest nastrzykiwanie solanką której i tak nadmiar sam wypłynie, a czym innym jest nastrzyk solankami z dodatkami funkcjonalnymi mającymi na celu związanie wody

rozcieńczam o 25 - 30 % solankę w stosunku do tego co podalem (tylko tą którą szprycuje szynkę) i pompuje ile sie da, aż bokami tryśnie

i ta metoda nie jest niczym złym - ważne tylko aby właśnie dobrać niższe stężenie samej solanki (także do zalewu)

Małgos pisała żeby nie przesolić

dlatego zaproponowałem obniżenie stężenia
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To stężenie solanki - efekt końcowy - mi odpowiada

Stężenie nastrzyku (rozcieńczonego) też mi odpowiada.

Ale zaznaczam że zawsze zalewam odmierzoną ilością solanki (400ml na 1 kg mięsa) - żadnych dolewek ze zwyklej soli żeby mięso przykryło. Ten element jest stały!

Dlaczego? pisałem wcześniej worek foliowy zawsze się ułoży do kawałka mięsa, powietrze odpuszczam i zamykam. 2 razy dziennie trące workiem, coś tam przełożę, otworzę powącham i znów zamknę.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robię wg.Pedro 12% solankę...już nastrzyknęłam....wlazło w szynkę 1.5 l solanki..muszę niestety solanki dorobić,bo oprócz butelek z wodą jeszcze wystaje część nogi.

Poza tym spróbuje zrobić tak jak JacekB...dopiero do parzenia wrzucę przyprawy..a teraz sama solanka..bez żadnych dodatków,

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma jak wypróbowany sposób i taki który widziało i jadło się - prawda Gosiu? Mi Danusia uszyła taki mały woreczek z płótna do którego wkładam przyprawy i razem z tym woreczkiem parzę. Sposób był opisany - nie wiem tylko przez kogo ale sprawdza się. Nie ma potem potrzeby płukania i czyszczenia szynki, a mój junior to taki "delikatny", że woli nie jeść jak ma zeskrobywać pieprz czy inne zioła.

Powodzenia!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla tych bardziej leniwych, lub nie „posiadających Danusi” :grin: :grin: :grin: która mogła by uszyć taki woreczek proponuje zaadoptowanie do tych celów zawieszanego sitka do herbaty – takie okrągłe piłeczki na łańcuszkach, mniejsze lub większe do nabycia w marketach.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma jak wypróbowany sposób i taki który widziało i jadło się - prawda Gosiu? Mi Danusia uszyła taki mały woreczek z płótna do którego wkładam przyprawy i razem z tym woreczkiem parzę. Sposób był opisany - nie wiem tylko przez kogo ale sprawdza się. Nie ma potem potrzeby płukania i czyszczenia szynki, a mój junior to taki "delikatny", że woli nie jeść jak ma zeskrobywać pieprz czy inne zioła.

Powodzenia!

tu jest pokazane zastosowanie worka do innych ważnych czynności

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1537

 

Muszę moją Danusię, znaczy Wandzię poprosić o uszycie, w końcu to podwójny mistrz krawiecki (ciężki i lekki) :-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla tych bardziej leniwych, lub nie „posiadających Danusi” :grin: :grin: :grin: która mogła by uszyć taki woreczek proponuje zaadoptowanie do tych celów zawieszanego sitka do herbaty – takie okrągłe piłeczki na łańcuszkach, mniejsze lub większe do nabycia w marketach.

Można równie dobrze zrobić taki "tobołek" z gazy :lol: ...szybko ,tanio ..ale jednorazowo.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Można równie dobrze zrobić taki "tobołek" z gazy

To to znam . Jak byłem mały to w takie coś zawijało się cukier i dawało niemowlakom żeby mogły sobie życie osłodzić :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podkusiliście mnie i kupiłem dzisiaj szynkę z golonką po 8.50 zł nastrzyknięta i już w solance się pekluje w wiaderku.

Szynka ważyła 9,150 kg po obróbce myślę że 8.50 kg. Solanki potrzeba było 9 L, oczywiście wymierzyłem wodę zalewając ją ,wyjąłem z niej szynkę i zrobiłem solankę z przyprawami .

na 9 l wsypałem 85 dkg mieszanki peklującej- peklosól , dodałem listek, pieprz i ziele ang. wszystko to zaparzone oraz główkę czosnku cukier 1,5 % do solanki i magi .Do nastrzyku zużyłem 2 L tej solanki tak że zrobiła się okrąglutka. Załączam fotorelację . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.