Małgoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Ile muszę mieć peklosoli na 10,250 kg szynki ...chcę peklować 10 dni...???Kurcze ...pomocy!!!Nie chcę za słonych wędzonek!!! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Wg.kalkulatora dziadka jest to 440 g na 4 l wody... :o Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 9 Grudnia 2008 4,2 l wody470 g peklosoli120 ml łącznego nastrzyku10 dnitem. 6 st C +/- 2 Przy szynce z kością nie ryzykował bym podmiany części peklosoli na sól. PSNie zapomnij pomasować tej szyneczki :grin: Chcialbym być w tym momecie tą szyneczka :blush: :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Oj..Toshiba...będę kijami masowała... :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Nie chcę za słonych wędzonek!!!Wg.kalkulatora dziadka jest to 440 g na 4 l wody...proponowałbym nieco obniżyć stężenie osobiście staram się peklować 10-14 dni przy solance 0,9kg/litr, i nastrzyku 7%, - dlatego:120 ml łącznego nastrzykuuważam za zbyt małą ilość, szczególnie że Małgoś musi zadbać o dobre nastrzyknięcie przy kości 120ml to nawet pomijając wagę kości daje poniżej 2% w stosunku do wagi mięsa! :shock: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zamiast wszystko poddawać pod wątpliwość :grin: i dezorientowac Kolezankę, napisz ile czego i jak długo, ale konkretnie :lol: Widzisz że Dziewczyna w rozterce, a Ty tu:Tego trochę wiecej, a tamtego mniej itd :tongue: :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 9 Grudnia 2008 żydowskim targiem biorę na 4,2 l wody 400g peklosoli i nastrzyk bedę robiła ok.300 ml. :???: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 9 Grudnia 2008 TOSHIBA, koleżanka Małgoś to nie jakiś osesek tylko doświadczona zadymiaczka - dlatego poddałem jej pod rozwagę swoje przemyślenia, wnioski zapewne wyciągnie sama :tongue: a i pewnie liczy też umie... może dla odmiany Ty napiszesz powód tak niskiego, odbiegającego od zwyczajowego nastrzyku? :lol: jest to istotne gdyż element mięsny, dodatkowo zawierający kość poddany będzie dość krótkiemu okresowi peklowania jak na tę wielkość Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Abratku..dziękuję za słowa uznania ....jednak delikatnie mówiąc ....nieco na wyrost..Chciałabym doścignąć wzorców (kiedyś)..na razie się uczę! Buziaki! :wink: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Małgoś, a czy przeglądałaś "tort" Gabi? http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1484 Po odcięciu biodrówki, wraz z kością biodrową i częścią skóry szynka ważyła 10,5 kg. Następnie została nastrzyknięta 12% peklosolanką. Wstrzyknąłem ok. 1,5 l solanki. Szczególną uwagę zwróciłem na dokładny nastrzyk wokół kości i w najgrubsze mięśnie..... Były trudności z zanurzeniem całości. Potrzebne było 10 litrów solanki, a i to było mało żeby zanurzyć całość. Poradziłem sobie zatapiając w wolnych przestrzeniach kilka półlitrowych słoików z wodą. W założeniu było peklowanie 6-cio dniowe ale się przedłużyło do 8 dni.spore stężenie - należało by odszukać lub poczekać na opinie degustatorów (Pedro, Gabi ...) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Małgos pisała żeby nie przesolić, dodatkowo są Święta czyli szynka szybko zniknie i nie zdąży wyschnąć ani zgnić.Pozatym ciągle na forum słyszę o "tych niedobrych" co pompują mieso, wiec aż strach napisac ile sam pompuje.A prawda jest taka że rozcieńczam o 25 - 30 % solankę w stosunku do tego co podalem (tylko tą którą szprycuje szynkę) i pompuje ile sie da, aż bokami tryśnie A do zalewy dodaje dużo czosnku (4 - 5 główek!), oprócz cech smakowych to jeszcze odkaża i nigdy mi jeszcze solanka nie zgęstniała, ani nie ześmierdła.A w mięśie (po wszystkim) i tak tego nie czuć.A teraz możecie mnie za to co napisałem zlinczować, ale tak właśnie robie bo mi tak smakuje PSNa początku robiłem wlaśnie tak jak w pierwszej wersji i wszystko było OKiTeraz robie tak jak wyżej, tylko i wyłącznie dlatego zeby szynka była silnie soczysta.Maksymalnie ile można osiągnąś bez fosforanów itp.Woda nie jest szkodliwa, a przyjemniej sie je :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 9 Grudnia 2008 A teraz możecie mnie za to co napisałem zlinczować, ale tak właśnie robie bo mi tak smakujeA za cuż mamy Cię linczować ,szczególnie jeśli doszedłeś do takich proporcji ,które Tobie i Twoim współzjadaczom odpowiadają.Każdy z nas ma swoje proporcje i sposoby i tylko metodą prób i błędów można osiągnąc pożądany przez siebie efekt .Mnie np. proporcje ze strony głównej z tabeli Dziadka nie odpowiadają bo są za wysokie i stosuję niższe ale nikogo nie ganię jesli mu takie zasolienie odpowiada!!!Myślę ,że każdy dzieli się swoimi doświadczeniami a i tak do wniosków końcowych wszyscy dochodzimy sami w drodze doświadczeń. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 9 Grudnia 2008 ciągle na forum słyszę o "tych niedobrych" co pompują mieso, wiec aż strach napisac ile sam pompuje.nie myl pojęć - czym innym jest nastrzykiwanie solanką której i tak nadmiar sam wypłynie, a czym innym jest nastrzyk solankami z dodatkami funkcjonalnymi mającymi na celu związanie wody rozcieńczam o 25 - 30 % solankę w stosunku do tego co podalem (tylko tą którą szprycuje szynkę) i pompuje ile sie da, aż bokami tryśniei ta metoda nie jest niczym złym - ważne tylko aby właśnie dobrać niższe stężenie samej solanki (także do zalewu)Małgos pisała żeby nie przesolićdlatego zaproponowałem obniżenie stężenia Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 9 Grudnia 2008 To stężenie solanki - efekt końcowy - mi odpowiadaStężenie nastrzyku (rozcieńczonego) też mi odpowiada.Ale zaznaczam że zawsze zalewam odmierzoną ilością solanki (400ml na 1 kg mięsa) - żadnych dolewek ze zwyklej soli żeby mięso przykryło. Ten element jest stały!Dlaczego? pisałem wcześniej worek foliowy zawsze się ułoży do kawałka mięsa, powietrze odpuszczam i zamykam. 2 razy dziennie trące workiem, coś tam przełożę, otworzę powącham i znów zamknę. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Robię wg.Pedro 12% solankę...już nastrzyknęłam....wlazło w szynkę 1.5 l solanki..muszę niestety solanki dorobić,bo oprócz butelek z wodą jeszcze wystaje część nogi.Poza tym spróbuje zrobić tak jak JacekB...dopiero do parzenia wrzucę przyprawy..a teraz sama solanka..bez żadnych dodatków, Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Nie ma jak wypróbowany sposób i taki który widziało i jadło się - prawda Gosiu? Mi Danusia uszyła taki mały woreczek z płótna do którego wkładam przyprawy i razem z tym woreczkiem parzę. Sposób był opisany - nie wiem tylko przez kogo ale sprawdza się. Nie ma potem potrzeby płukania i czyszczenia szynki, a mój junior to taki "delikatny", że woli nie jeść jak ma zeskrobywać pieprz czy inne zioła. Powodzenia! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Dla tych bardziej leniwych, lub nie „posiadających Danusi” :grin: :grin: :grin: która mogła by uszyć taki woreczek proponuje zaadoptowanie do tych celów zawieszanego sitka do herbaty – takie okrągłe piłeczki na łańcuszkach, mniejsze lub większe do nabycia w marketach. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Nie ma jak wypróbowany sposób i taki który widziało i jadło się - prawda Gosiu? Mi Danusia uszyła taki mały woreczek z płótna do którego wkładam przyprawy i razem z tym woreczkiem parzę. Sposób był opisany - nie wiem tylko przez kogo ale sprawdza się. Nie ma potem potrzeby płukania i czyszczenia szynki, a mój junior to taki "delikatny", że woli nie jeść jak ma zeskrobywać pieprz czy inne zioła. Powodzenia! tu jest pokazane zastosowanie worka do innych ważnych czynności http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1537 Muszę moją Danusię, znaczy Wandzię poprosić o uszycie, w końcu to podwójny mistrz krawiecki (ciężki i lekki) :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Dla tych bardziej leniwych, lub nie „posiadających Danusi” :grin: :grin: :grin: która mogła by uszyć taki woreczek proponuje zaadoptowanie do tych celów zawieszanego sitka do herbaty – takie okrągłe piłeczki na łańcuszkach, mniejsze lub większe do nabycia w marketach. Można równie dobrze zrobić taki "tobołek" z gazy :lol: ...szybko ,tanio ..ale jednorazowo. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Witam Można równie dobrze zrobić taki "tobołek" z gazy To to znam . Jak byłem mały to w takie coś zawijało się cukier i dawało niemowlakom żeby mogły sobie życie osłodzić :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Podkusiliście mnie i kupiłem dzisiaj szynkę z golonką po 8.50 zł nastrzyknięta i już w solance się pekluje w wiaderku. Szynka ważyła 9,150 kg po obróbce myślę że 8.50 kg. Solanki potrzeba było 9 L, oczywiście wymierzyłem wodę zalewając ją ,wyjąłem z niej szynkę i zrobiłem solankę z przyprawami . na 9 l wsypałem 85 dkg mieszanki peklującej- peklosól , dodałem listek, pieprz i ziele ang. wszystko to zaparzone oraz główkę czosnku cukier 1,5 % do solanki i magi .Do nastrzyku zużyłem 2 L tej solanki tak że zrobiła się okrąglutka. Załączam fotorelację . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 11 Grudnia 2008 DZIADEK, Ty nie będziesz miał uczty z szynki, za mało tłuszczu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Uwędziłem dzisiaj swoją szyneczkę. Jutro będę parzył . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Dziadku..jak długo szyneczkę wedziłes? Jaka temp.? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Aż szkoda parzyć, taki ładny kolorek... :-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.