roj61 Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 21 Maja 2010 Jutro mam zamiar zrobić kaszankę i nigdzie nie mogę dostać kaszy gryczanej nieprażonej :sad: Robić z samej prażonej czy wymieszać z jęczmienną (parzoną oddzielnie oczywiście) :question: Pierwszy raz będę robił kaszankę więc wszelkie porady mile widziane :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-112278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 21 Maja 2010 Podjedź do jakiejś hurtowni masarskiej albo do zakładu masarskiego. Na pewno dostaniesz. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-112279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 21 Maja 2010 Witam , ja używam tylko prażonej ( z Janowa Lubelskiego ) podobno najlepsza.Z niej kaszanka smakuje mi najbardziej. Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-112280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 21 Maja 2010 Daj prażoną. Ja nidy nie dawałam nieprażonej i zawsze smakowało :blush: . Jak chcesz to ja mam trochę swojej kaszy mogę odstąpić :smile: . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-112281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 21 Maja 2010 To będzie z prażonej :thumbsup: Jak chcesz to ja mam trochę swojej kaszy mogę odstąpićDzięki za propozycję :grin: Podjedź do jakiejś hurtowni masarskiej albo do zakładu masarskiego.To następnym razem i zrobię trzy rodzaje - z prażoną, nieprażoną i mieszane :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-112286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 23 Maja 2010 Moja pierwsza kaszneczka - w smaku rewelacyjna Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-112538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Mam zamiar zrobić trochę więcej kaszanki i w związku z tymmam pytanie - czy można kaszankę zamrozić przed parzeniem ?W postach "kaszankowych" znalazłem tylko informację, że mrozi się po parzeniu :rolleyes: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 18 Czerwca 2010 czy można kaszankę zamrozić przed parzeniem ?Nie praktykuje się tego. Kaszanka jest wyrobem podrobowym zawierającym krew i w trakcie wytwarzania jest bardzo podatna na zakażenia bakteryjne. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Mam zamiar zrobić trochę więcej kaszankiSpoko możesz. Robiłem 20kg i mroziłem. Odmrażaj w lodówce. Jest ok. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Mam zamiar zrobić trochę więcej kaszankiSpoko możesz. Robiłem 20kg i mroziłem. Odmrażaj w lodówce. Jest ok. Beiot, ale pytanie jest o zamrożenie kaszanki przed sparzeniem.Twoja odpowiedź jest niezbyt dokładna - mroziłeś przed czy po sparzeniu. A swoją drogą ja mroziłem kaszankę przed sparzeniem.Kaszanka była w grubych jelitach (tylko informacyjnie, bez znaczenia) i po rozmrożeniu piekłem w piekarniku 150 -170*C. Na razie żyję :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Beiot, ale pytanie jest o zamrożenie kaszanki przed sparzeniem.Twoja odpowiedź jest niezbyt dokładna - mroziłeś przed czy po sparzeniuUps, faktycznie. :blush: Ja mroziłem po parzeniu. :wink: Na razie żyjęMówią, że co nas nie złamie to wzmocni. :grin: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 18 Czerwca 2010 czy można kaszankę zamrozić przed parzeniem ? Ja mrożę po parzeniu . Śmiało może być zamrożona z dwa miesiące . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 18 Czerwca 2010 A ja zadam pytanie:o ile więcej bakterii namnoży się w porównaniu do innych wyrobów i czy po rozmrożeniu i sparzeniu nadal pozostaną....ja mrożę przed parzeniem bo potem mam większą pewność że "wybiłem drobnoustroje" a poza tym nie ma takich "kuleczek" tłuszczu... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 18 Czerwca 2010 U mnie kaszanka i tak jest po odmrożeniu spożywana na ciepło (smażona lub pieczona, rzadko odgrzewana w mikrofali), czyli podgrzewana, ale zawsze mrożę po parzeniu i jest ok. Żadnych ekscesów do chwili obecnie z spożywaniem mrożonych produktów w naszym domu nie było, a mrożę wszystko: mięso, wędliny, sery, ryby, krew,owoce, warzywa ..... Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Dla mnie mrożona nie parzona o wiele smaczniejsza niźli parzona i mrożona. Praktykowałem parzenie nierozmrożonej od razu w wodzie i super. [ Dodano: Pią 18 Cze, 2010 20:46 ] beiot, robisz na gryczanej ? Zrób następnym razem próbę mrożenia takiej i takiej - porównasz. Zapomniałem dodać :lol: mrożoną kaszankę spożywam tylko na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 18 Czerwca 2010 beiot, robisz na gryczanej ?tak na gryczanej Kempesiku, następnym razem zrobię jak radzisz. Nie próbowałem tak to nie wypowiadam się. Może faktycznie tak jest. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 19 Czerwca 2010 ja mrożę przed parzeniemA czy w procesie produkcji kaszanki lejesz krew bezpośrednio na gorącą kaszę? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Wniosek, że są dwie szkoły i ich przedstawiciele żyją i maja się dobrze :rolleyes: :wink: Jednak ja chyba zamrożę po sparzeniu, no może na próbę ze dwa kawałki przed parzeniem.Mięsko już stygnie, a ja idę w tzw. międzyczasie uwędzić jakieś 20 mb kabanosów :thumbsup: :grin: Dziękuję za podpowiedzi :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Kaszanka najlepsza to mrozona nieparzoma ...ale w woreczkach jesli i tak po wyjeciu z zamrazalki ma zostac poddana obrobce cieplnej to niema sensu tego wczesniej robic z tym ze w tym przypadku swieza krew dodaje sie do chlodnej kaszy i pakujemy do woreczkow a po rozmrozeniu mozemy przypiec ladnie na patelni (a nawet nadziewac w jelita czego niepolecam no bo i poco)Unas praktykowalo sie tak zawsze ze czesc nadziewa sie w jelita i parzy do szybkiej konsumcji a reszta wedruje na surowo do woreczkow i do zamrazalki . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 19 Czerwca 2010 U nas zawsze krew dodaje się do ostudzonej kaszy, czyli mrozi się czerwoną.Zapas kaszanki wekowanej też jest wyborny :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-115004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 19 Czerwca 2010 ja mrożę przed parzeniemA czy w procesie produkcji kaszanki lejesz krew bezpośrednio na gorącą kaszę?zawsze używałem suszonej... - ostatnio jednak mroziłem ze świeżej.. i żyję (jeszcze :rolleyes: ) leję jak wyjdzie - zazwyczaj na gorącą kaszę, gdyż to ona jako ostatnia przygotowywana jest w procesie produkcji... nie upieram się natomiast że dobrze robimy mrożąc - jesli ktoś w sposób absolutnie przekonywujący poda że nie powinno się tak robić to pewnie się posłucham :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-115009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 3 Czerwca 2012 Ostatnio moda na kaszankę to ja też trochę zrobiłem.Ułatwiłem sobie zadanie i nabiłem w sztuczne osłonki przekrój salcesonu w dziale salceson Oraz trochę wędzonej słoniny Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-221145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Witam , oprócz wędzonek których zdjęć nie zamieszczam , dzisiaj zrobiłem 13kg kaszanki: zdjęcia zrobione kilka minut po parzeniu. Kaszanka wg przepisu jak poniżej. Na 13kg ogólnej wagi: - 2kg kaszy tatarczanej- palonej ( parzona 1:2 ) ( z Janowa Lubelskiego ) - 1l krwi z zapasu mrożonego w woreczku - skwarki - 0,3kg ze słoniny - skórki - 1kg - podgardle - 1,4kg ( chude ) - pachwina - 0,9kg ( chuda ) - serce wp. 1 szt ( ok 0,4kg ) - płuca wp. dwa płaty ( ok 1,0kg ) - IV wp. 1,2kg ( ścinki z szynki , łopatki ) - wątroba na niespodzianki 0,8kg w drobną kostkę po filowaniu - sól - 19g/kg gotowego wsadu - pieprz - 2,3g/kg gotowego wsadu - majeranek - 2g/kg gotowego wsadu - ziele angielskie - 0,4g/kg wsadu - cebula podsmażana 30g/kg gotowego wsadu na tłuszczu (100g) z gotowania mięsa Składniki mięsne rozdrobnione na 4,7mm , skórki 1/2 na 2,7mm , druga 1/2 na fi 8mm. Kaszanka parzona 50min. w temp 82st. C do 70st. wewnątrz. Przekroju nie pokazałem bo jeszcze za ciepła jest. Wyrób ten wraz z wędzonkami i salcesonem pojedzie na podbój Anglii w święta B.N. Mam nadzieję ,że poddanym Królowej Elżbiety będzie smakowało... Ps. zdjęcia cieniutkie bo to komoorka i słabe światło w kuchni. Z głodu w razie "W" ( końca świata ) nie umrzemy... :lol: pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-256192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Wyrób ten wraz z wędzonkami i salcesonem pojedzie na podbój Anglii w święta B.N.Twoja kaszanka wygra z ich black puding w przedbiegach na 100% :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-256195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 13 Grudnia 2012 jpionka kaszanka pierwsza klasa :thumbsup: nie wiem czemu ale kaszanke wolę w grubym flaku. Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-256197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.