Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro mam zamiar zrobić kaszankę i nigdzie nie mogę dostać kaszy gryczanej nieprażonej :sad:

Robić z samej prażonej czy wymieszać z jęczmienną (parzoną oddzielnie oczywiście) :question:

Pierwszy raz będę robił kaszankę więc wszelkie porady mile widziane :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-112278
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 245
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Podjedź do jakiejś hurtowni masarskiej albo do zakładu masarskiego. Na pewno dostaniesz.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-112279
Udostępnij na innych stronach

To będzie z prażonej :thumbsup:

Jak chcesz to ja mam trochę swojej kaszy mogę odstąpić

Dzięki za propozycję :grin:

Podjedź do jakiejś hurtowni masarskiej albo do zakładu masarskiego.

To następnym razem i zrobię trzy rodzaje - z prażoną, nieprażoną i mieszane :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-112286
Udostępnij na innych stronach

Moja pierwsza kaszneczka - w smaku rewelacyjna :cool:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-112538
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Mam zamiar zrobić trochę więcej kaszanki i w związku z tym

mam pytanie - czy można kaszankę zamrozić przed parzeniem ?

W postach "kaszankowych" znalazłem tylko informację, że mrozi się po parzeniu :rolleyes:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114865
Udostępnij na innych stronach

czy można kaszankę zamrozić przed parzeniem ?

Nie praktykuje się tego.

Kaszanka jest wyrobem podrobowym zawierającym krew i w trakcie wytwarzania jest bardzo podatna na zakażenia bakteryjne.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114872
Udostępnij na innych stronach

Mam zamiar zrobić trochę więcej kaszanki

Spoko możesz. Robiłem 20kg i mroziłem. Odmrażaj w lodówce. Jest ok.

Beiot, ale pytanie jest o zamrożenie kaszanki przed sparzeniem.Twoja odpowiedź jest niezbyt dokładna - mroziłeś przed czy po sparzeniu.

A swoją drogą ja mroziłem kaszankę przed sparzeniem.Kaszanka była w grubych jelitach (tylko informacyjnie, bez znaczenia) i po rozmrożeniu piekłem w piekarniku 150 -170*C. Na razie żyję :rolleyes: :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114880
Udostępnij na innych stronach

Beiot, ale pytanie jest o zamrożenie kaszanki przed sparzeniem.Twoja odpowiedź jest niezbyt dokładna - mroziłeś przed czy po sparzeniu

Ups, faktycznie. :blush:

Ja mroziłem po parzeniu. :wink:

 

Na razie żyję

Mówią, że co nas nie złamie to wzmocni. :grin:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114882
Udostępnij na innych stronach

czy można kaszankę zamrozić przed parzeniem ?

 

Ja mrożę po parzeniu . Śmiało może być zamrożona z dwa miesiące .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114888
Udostępnij na innych stronach

A ja zadam pytanie:

o ile więcej bakterii namnoży się w porównaniu do innych wyrobów i czy po rozmrożeniu i sparzeniu nadal pozostaną....

ja mrożę przed parzeniem bo potem mam większą pewność że "wybiłem drobnoustroje" a poza tym nie ma takich "kuleczek" tłuszczu...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114892
Udostępnij na innych stronach

U mnie kaszanka i tak jest po odmrożeniu spożywana na ciepło (smażona lub pieczona, rzadko odgrzewana w mikrofali), czyli podgrzewana, ale zawsze mrożę po parzeniu i jest ok. Żadnych ekscesów do chwili obecnie z spożywaniem mrożonych produktów w naszym domu nie było, a mrożę wszystko: mięso, wędliny, sery, ryby, krew,owoce, warzywa .....

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114896
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie mrożona nie parzona o wiele smaczniejsza niźli parzona i mrożona.

Praktykowałem parzenie nierozmrożonej od razu w wodzie i super.

 

[ Dodano: Pią 18 Cze, 2010 20:46 ]

beiot, robisz na gryczanej ?

Zrób następnym razem próbę mrożenia takiej i takiej - porównasz.

Zapomniałem dodać :lol: mrożoną kaszankę spożywam tylko na ciepło.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114897
Udostępnij na innych stronach

beiot, robisz na gryczanej ?

tak na gryczanej

 

Kempesiku, następnym razem zrobię jak radzisz. Nie próbowałem tak to nie wypowiadam się. Może faktycznie tak jest.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114902
Udostępnij na innych stronach

ja mrożę przed parzeniem

A czy w procesie produkcji kaszanki lejesz krew bezpośrednio na gorącą kaszę?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114955
Udostępnij na innych stronach

Wniosek, że są dwie szkoły i ich przedstawiciele żyją i maja się dobrze :rolleyes: :wink:

Jednak ja chyba zamrożę po sparzeniu, no może na próbę ze dwa kawałki przed parzeniem.

Mięsko już stygnie, a ja idę w tzw. międzyczasie uwędzić jakieś 20 mb kabanosów :thumbsup: :grin:

Dziękuję za podpowiedzi :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114966
Udostępnij na innych stronach

Kaszanka najlepsza to mrozona nieparzoma ...ale w woreczkach jesli i tak po wyjeciu z zamrazalki ma zostac poddana obrobce cieplnej to niema sensu tego wczesniej robic z tym ze w tym przypadku swieza krew dodaje sie do chlodnej kaszy i pakujemy do woreczkow a po rozmrozeniu mozemy przypiec ladnie na patelni (a nawet nadziewac w jelita czego niepolecam no bo i poco)

Unas praktykowalo sie tak zawsze ze czesc nadziewa sie w jelita i parzy do szybkiej konsumcji a reszta wedruje na surowo do woreczkow i do zamrazalki .

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-114981
Udostępnij na innych stronach

ja mrożę przed parzeniem

A czy w procesie produkcji kaszanki lejesz krew bezpośrednio na gorącą kaszę?
zawsze używałem suszonej...

- ostatnio jednak mroziłem ze świeżej.. i żyję (jeszcze :rolleyes: )

leję jak wyjdzie - zazwyczaj na gorącą kaszę, gdyż to ona jako ostatnia przygotowywana jest w procesie produkcji...

 

nie upieram się natomiast że dobrze robimy mrożąc - jesli ktoś w sposób absolutnie przekonywujący poda że nie powinno się tak robić to pewnie się posłucham :blush:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-115009
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Ostatnio moda na kaszankę to ja też trochę zrobiłem.Ułatwiłem sobie zadanie i nabiłem w sztuczne osłonki

przekrój salcesonu w dziale salceson

Oraz trochę wędzonej słoniny

Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-221145
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Witam ,

 

oprócz wędzonek których zdjęć nie zamieszczam , dzisiaj zrobiłem 13kg kaszanki:

 

 

 

zdjęcia zrobione kilka minut po parzeniu.

Kaszanka wg przepisu jak poniżej.

Na 13kg ogólnej wagi:

- 2kg kaszy tatarczanej- palonej ( parzona 1:2 ) ( z Janowa Lubelskiego )

- 1l krwi z zapasu mrożonego w woreczku

- skwarki - 0,3kg ze słoniny

- skórki - 1kg

- podgardle - 1,4kg ( chude )

- pachwina - 0,9kg ( chuda )

- serce wp. 1 szt ( ok 0,4kg )

- płuca wp. dwa płaty ( ok 1,0kg )

- IV wp. 1,2kg ( ścinki z szynki , łopatki )

- wątroba na niespodzianki 0,8kg w drobną kostkę po filowaniu

- sól - 19g/kg gotowego wsadu

- pieprz - 2,3g/kg gotowego wsadu

- majeranek - 2g/kg gotowego wsadu

- ziele angielskie - 0,4g/kg wsadu

- cebula podsmażana 30g/kg gotowego wsadu na tłuszczu (100g) z gotowania mięsa

Składniki mięsne rozdrobnione na 4,7mm , skórki 1/2 na 2,7mm , druga 1/2 na fi 8mm.

Kaszanka parzona 50min. w temp 82st. C do 70st. wewnątrz.

Przekroju nie pokazałem bo jeszcze za ciepła jest.

Wyrób ten wraz z wędzonkami i salcesonem pojedzie na podbój Anglii w święta B.N.

Mam nadzieję ,że poddanym Królowej Elżbiety będzie smakowało...

 

Ps. zdjęcia cieniutkie bo to komoorka i słabe światło w kuchni.

 

Z głodu w razie "W" ( końca świata ) nie umrzemy... :lol:

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-256192
Udostępnij na innych stronach

Wyrób ten wraz z wędzonkami i salcesonem pojedzie na podbój Anglii w święta B.N.

Twoja kaszanka wygra z ich black puding w przedbiegach na 100% :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-256195
Udostępnij na innych stronach

jpionka kaszanka pierwsza klasa :thumbsup: nie wiem czemu ale kaszanke wolę w grubym flaku.
Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/7/#findComment-256197
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.