electra Opublikowano 10 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 10 Maja 2019 Zrobie jak mowisz Juz nie raz poszla do kosza bo takiej ciapy nikt nie chce Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 10 Maja 2019 Ja wsypuję kaszę do podkolanówki lub dwóch, wkładam do gotującego rosołu, pyrka sobie około 10 min, wyłączam gaz i sobie stygnie. Jak wystygnie do temperatury w której już nie parzy wysypuję do mięsa, mieszam. Kasza jest al`dente. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 10 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 10 Maja 2019 Electra,Jak gotujesz kaszę gryczną,to wlej do garnka b.mało wody,a potem dolewaj ją po trochu w czasie gotowania.Pęczak trzeba gotować kilka godzin i mieszać,próbować aż będzie mięki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 11 Maja 2019 Pęczak trzeba gotować kilka godzin i mieszać,próbować aż będzie mięki. to ja nie wiem jak ale u mnie gotowal sie z pol godziny i byl wsam raz, problem nie z peczakiem tylko z kasza bo si erozgotowuje bardzo szybko. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 11 Maja 2019 problem nie z peczakiem tylko z kasza bo si erozgotowuje bardzo szybko. Spróbuj mojego sposobu na parzenie kaszy . Do kaszanki biorę kaszę gryczaną z jęczmienną . Wsypuję ją do gara , wlewam rosół gorący i zagotowuję to wszystko mieszając tak by się kasza nie przypaliła . Jak zauważę pierwsze bulgotanie rosołu , zdejmuję garnek z palnika , przykrywam przykrywką i zawijam w normalny duży koc na około 45 minut . Gdzieś tak w połowie tego czasu wyjmuję garnek z koca przemieszam kaszę i z powrotem garnek zawijam w koc . Tym sposobem jeszcze nigdy nie miałem problemu z jakością parzonej kaszy . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 11 Maja 2019 Robię też od wielu lat dokładnie tak jak pisze Andrzej, stosuję tradycyjną proporcję 1 część kaszy i dwie części rosołu lub wody. Zawsze wychodzi idealnie, polecam więc każdemu tą metodę i sposób, niema opcji aby źle wyszło . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 11 Maja 2019 problem nie z peczakiem tylko z kasza bo si erozgotowuje bardzo szybko. A może masz te kaszę wstępnie przetworzoną?Tak jak ryż, lub fasola jasiek.Wtedy czas i sposób gotowania powinien być podany w instrukcji na opakowaniu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 11 Maja 2019 EAnno nie sadze kasza kupiona na targu tak samo jak peczak i kasza krakowska ktore kupuje zawsze jak jestem w PL ,problem mam tylko z gryczana zarowno z biala jak i palona. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 11 Maja 2019 problem mam tylko z gryczana zarowno z biala jak i palona. Wg mnie powinnaś potrenować na porcjach obiadowych.Ja jeszcze inaczej przygotowuję kaszę gryczaną ale nie chcę tutaj mącić w temacie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 11 Maja 2019 problem mam tylko z gryczana zarowno z biala jak i palona. Ja jeszcze inaczej przygotowuję kaszę gryczaną ale nie chcę tutaj mącić w temacie Mąć ,mąć bo już inni i tak już zamącili a zawsze warto poznać inne sposoby choć swój ten z 16-stki uważam za sprawdzony wielokrotnie i bardzo dobry. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 11 Maja 2019 Mąć ,mąć bo już inni i tak już zamącili Hm...no nie wiem Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 12 Maja 2019 Ja kasze obiadowa zagotowuje i jak to sie popularnie mowi "pod pierzyne " wtedy jest ok Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 12 Maja 2019 I tak samo zrób z Electro z kaszą na kaszankę, tylko zamiast wody, daj rosół, i tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 12 Maja 2019 tez mozna , juz zreszta umowilam sie z mama ze jak bede robila to jej zadanie kasze uprozyc ...musi tez miec jakis wklad w robocizne Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 12 Maja 2019 Ja kasze obiadowa zagotowuje i jak to sie popularnie mowi "pod pierzyne " wtedy jest ok I tak samo zrób z Electro z kaszą na kaszankę, tylko zamiast wody, daj rosół, i tyle No nie.Kasza na kaszankę ma być al dente i trzeba ten punkt złapać a kasza na obiad ma być miękka.Jak ugotuje jak na obiad to w kaszance będzie paćka.Elektra zrób wg. mojego sposobu a będzie Pani zadowolona. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 12 Maja 2019 (edytowane) Ja kasze obiadowa zagotowuje i jak to się popularnie mówi "pod pierzynę" wtedy jest ok. No nie.Kasza na kaszankę ma być al dente, i trzeba ten punkt złapać !!! Dokładnie tak, trzeba kontrolować na początku, ale żaden problem "złapać ten punkt", od lat tak robię jak już wcześniej pisałem, zagotować płynu 2 x 1, po parunastu minutach zamieszać i jeszcze na trochę pod pierzynę. Dokładnie tak jak pisał Andrzej. Nie ma możliwości aby nie wyszło. mnie się przynajmniej przez tyle lat nie zdarzyło . Edytowane 12 Maja 2019 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 12 Maja 2019 (edytowane) Ja tam żadnej pierzyny nie używam chyba ,że pod. .Robię jak napisałem na początku #223 i zawsze jest ok.Nawet nie muszę pilnować, żeby przypadkiem nie przeparzyć. Edytowane 12 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 12 Maja 2019 Twoja metoda Arkadiuszu jest bardzo podobna, i na pewno dobra, skoro ją polecasz i sam stosujesz , Electra ma teraz wybór, ale to co jest ważne w obydwu przypadkach to te proporcje 2 x 1, a reszta to już jak tam komu wygodnie. Mnie się nie chce stać i mieszać, więc dla tego po chwilowym zagotowaniu, garnek ląduje pod "pierzyną", nastawiam minutnik coby nie przegapić i reszta jak w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 12 Maja 2019 Arkadiusz bedzie moim Mentorem , to juz postanowilam wczesniej , odezwe sie w sprawie kaszanki po urlopie jak przywioze plucka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 12 Maja 2019 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-sposob-przygotowania/page-5 Kiedyś napisałem i ja do tych przepisów stosuję się. Cytat: "Podczas gotowania kasze zwiększają swoją objętość, wchłaniając wodę. Do gotowania kasz bierze się więc na szklankę suchej kaszy następujące ilości wody:gryczana na sypko - 1,5 szklanki wodygryczana rozklejana - 2 szklanki wodypęczak - 3 szklanki wodypęczak rozklejany - 3÷3,5 szklanki wodykrakowska na sypko - 1,5 szklanki wodykrakowska rozklejana - 2,5 szklanki wodyjęczmienna perłowa na sypko - 2 szklanki wodymanna rozklejana - 3 szklanki wodypłatki owsiane - 3 szklanki wodyPrzyrządzając kaszę jako samodzielne dania, na cztery osoby bierzemy 2 szklanki kaszy. Jako dodatek do innej potrawy starczy jedna szklanka kaszyZ kalendarza 9 grudzień 1980r Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 22 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 22 Maja 2019 Mój sposób parzenia kaszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.