Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobie jak mowisz  :) Juz nie raz poszla do kosza bo takiej ciapy nikt nie chce  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631101
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 245
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja wsypuję kaszę do podkolanówki lub dwóch, wkładam do gotującego rosołu, pyrka sobie około 10 min, wyłączam gaz i sobie stygnie. Jak wystygnie do temperatury w której już nie parzy wysypuję do mięsa, mieszam. Kasza jest al`dente.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631109
Udostępnij na innych stronach

Electra,Jak gotujesz kaszę gryczną,to wlej do garnka b.mało wody,a potem dolewaj ją po trochu w czasie gotowania.Pęczak trzeba gotować kilka godzin i mieszać,próbować aż będzie mięki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631120
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pęczak trzeba gotować kilka godzin i mieszać,próbować aż będzie mięki.
  to ja nie wiem jak ale u mnie gotowal sie z pol godziny i byl wsam raz,  problem nie z peczakiem tylko z kasza  bo si erozgotowuje bardzo szybko.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631163
Udostępnij na innych stronach

 

 

problem nie z peczakiem tylko z kasza bo si erozgotowuje bardzo szybko.

 

 

Spróbuj mojego sposobu na parzenie  kaszy .  Do kaszanki biorę kaszę gryczaną z jęczmienną .  Wsypuję ją do gara , wlewam rosół gorący i zagotowuję to wszystko mieszając tak by się kasza nie przypaliła . Jak zauważę  pierwsze bulgotanie rosołu , zdejmuję garnek z palnika ,  przykrywam przykrywką i zawijam w normalny duży koc na około 45 minut . Gdzieś tak w połowie tego czasu wyjmuję garnek z koca przemieszam kaszę i z powrotem garnek  zawijam w koc .  Tym sposobem jeszcze nigdy nie miałem problemu z jakością parzonej kaszy .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631166
Udostępnij na innych stronach

Robię też od wielu lat dokładnie tak jak pisze Andrzej, stosuję tradycyjną proporcję 1 część kaszy i dwie części rosołu lub wody. Zawsze wychodzi idealnie, polecam więc każdemu tą metodę i sposób, niema opcji aby źle wyszło :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631167
Udostępnij na innych stronach

 

 

problem nie z peczakiem tylko z kasza  bo si erozgotowuje bardzo szybko.

A może masz te kaszę wstępnie przetworzoną?

Tak jak ryż, lub fasola jasiek.

Wtedy czas i sposób gotowania powinien być podany w instrukcji na opakowaniu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631175
Udostępnij na innych stronach

EAnno nie sadze kasza kupiona na targu tak samo jak peczak i kasza krakowska  ktore kupuje zawsze jak jestem w PL ,problem mam tylko z gryczana zarowno z biala jak i palona. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631191
Udostępnij na innych stronach

 

 

problem mam tylko z gryczana zarowno z biala jak i palona. 

Wg mnie powinnaś potrenować na porcjach obiadowych.

Ja jeszcze inaczej przygotowuję kaszę gryczaną ale nie chcę tutaj mącić w temacie :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631204
Udostępnij na innych stronach

 

problem mam tylko z gryczana zarowno z biala jak i palona. 

 

Ja jeszcze inaczej przygotowuję kaszę gryczaną ale nie chcę tutaj mącić w temacie :D

 

Mąć ,mąć bo już inni i tak już zamącili :D a zawsze warto poznać inne sposoby choć swój ten z 16-stki  uważam za sprawdzony wielokrotnie i bardzo dobry.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631207
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mąć ,mąć bo już inni i tak już zamącili

Hm...no nie wiem   :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631208
Udostępnij na innych stronach

Ja kasze obiadowa  zagotowuje i jak to sie popularnie mowi "pod pierzyne " wtedy jest ok 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631247
Udostępnij na innych stronach

tez mozna , juz zreszta umowilam sie z mama ze jak bede robila to jej zadanie kasze uprozyc ...musi tez miec jakis wklad w robocizne :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631255
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja kasze obiadowa zagotowuje i jak to sie popularnie mowi "pod pierzyne " wtedy jest ok

 

 

I tak samo zrób z Electro z kaszą na kaszankę, tylko zamiast wody, daj rosół, i tyle :D

 

No nie.Kasza na kaszankę ma być al dente i trzeba ten punkt złapać  a kasza na obiad ma być miękka.Jak ugotuje jak na obiad to w kaszance będzie paćka.Elektra zrób wg. mojego sposobu a będzie Pani zadowolona. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631258
Udostępnij na innych stronach

 

Ja kasze obiadowa zagotowuje i jak to się popularnie mówi "pod pierzynę" wtedy jest ok.

 

 

 

No nie.Kasza na kaszankę ma być al dente, i trzeba ten punkt złapać  !!!

 

 

 

Dokładnie tak, trzeba kontrolować na początku, ale żaden problem "złapać ten punkt", od lat tak robię jak już wcześniej pisałem, zagotować płynu 2 x 1, po parunastu minutach zamieszać i jeszcze na trochę pod pierzynę. Dokładnie tak jak pisał Andrzej. Nie ma możliwości aby nie wyszło. mnie się przynajmniej przez tyle lat nie zdarzyło :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631264
Udostępnij na innych stronach

Ja tam żadnej pierzyny nie używam :facepalm: chyba ,że pod. :D .Robię jak napisałem na początku #223 i zawsze jest ok.Nawet nie muszę pilnować, żeby przypadkiem nie przeparzyć.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631265
Udostępnij na innych stronach

Twoja metoda Arkadiuszu jest bardzo podobna, i na pewno dobra, skoro ją polecasz i sam stosujesz :D, Electra ma teraz wybór, ale to co jest  ważne w obydwu przypadkach to te proporcje 2 x 1, a reszta to już jak tam komu wygodnie. Mnie się nie chce stać i mieszać, więc dla tego po chwilowym zagotowaniu, garnek ląduje pod "pierzyną", nastawiam minutnik coby nie przegapić i reszta jak w temacie :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631268
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz bedzie moim Mentorem , to juz postanowilam wczesniej , odezwe sie w sprawie kaszanki po urlopie jak przywioze plucka :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631274
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2419-kasza-do-kaszanki-sposob-przygotowania/page-5

 

Kiedyś napisałem i ja do tych przepisów stosuję się.

 

Cytat:

 

"Podczas gotowania kasze zwiększają swoją objętość, wchłaniając wodę. Do gotowania kasz bierze się więc na szklankę suchej kaszy następujące ilości wody:

gryczana na sypko - 1,5 szklanki wody
gryczana rozklejana - 2 szklanki wody

pęczak - 3 szklanki wody
pęczak rozklejany - 3÷3,5 szklanki wody

krakowska na sypko - 1,5 szklanki wody
krakowska rozklejana - 2,5 szklanki wody

jęczmienna perłowa na sypko - 2 szklanki wody

manna rozklejana - 3 szklanki wody

płatki owsiane - 3 szklanki wody

Przyrządzając kaszę jako samodzielne dania, na cztery osoby bierzemy 2 szklanki kaszy. Jako dodatek do innej potrawy starczy jedna szklanka kaszy

Z kalendarza  9 grudzień 1980r

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/10/#findComment-631275
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.