Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Eanno na jakich sitkach mieliłaś mięsa i co z solą i pieprzem jakie ilości wagowe czy może bardziej na smak?

Pzdr.Wosiu

Myślę, że przy kaszance to czy 4,5mm, czy 8mm to jedna chwała(skórki 2,5mm).Ja zawsze mielę na 4,5mm a skórki na 2,5mm. W kaszanka EAnny wygląda na drobno mieloną 4,5mm :rolleyes: ale ze zdjęcia ciężko coś wywnioskować.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95346
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 245
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja mięsa na 5 skórki na 2 a pytałem dla tego bo ta kaszanka wygląda mi na "bogatą" tzn są duże przestrzenie między ziarnkami kaszy to oznacza że jest dużo wypełnienia mięsnego i kaszanka nie jest kaszana :tongue:

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95349
Udostępnij na innych stronach

Wiecie ,- myślę że każdy ma swoje.

U mnie jest tak:

Jeśli kasza sparzy mi się na sypko ,-

dopuszczam drobniejsze mielenie.

Jeśli natomiast kasza mi trochę "ucieknie"z sypkością,

Wtedy podroby rozdrabniam grubiej,bo to soś tam maskuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95350
Udostępnij na innych stronach

Witam.

W kaszance EAnny chyba kasza jest w różnym stopniu sparzona( na sypko i rozgotowana). Może właśnie to wynik "eksperymentu", o którym pisała :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95351
Udostępnij na innych stronach

Wracając do kaszanki, zrobiona jest w wersji luksusowej, na mięsie z głowy i podrobach. Krwi mogłoby być więcej ale nie było :sad: :grin:

Trochę eksperymentowałam z parzeniem kaszy z dobrym skutkiem.

Ja mięsa na 5 skórki na 2 a pytałem dla tego bo ta kaszanka wygląda mi na "bogatą" tzn są duże przestrzenie między ziarnkami kaszy to oznacza że jest dużo wypełnienia mięsnego i kaszanka nie jest kaszana :tongue:

Bo to jest kaszanka luksusowa .Lepsza niż szynka ze sklepu. Tylko co do cebulki , to zawsze się bałem dodawać ze względu na szybkie kwaśnienie produktu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95356
Udostępnij na innych stronach

Tylko co do cebulki , to zawsze się bałem dodawać ze względu na szybkie kwaśnienie produktu.

Jak cebulkę dobrze podsmażysz to nie masz się czego obawiać.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95357
Udostępnij na innych stronach

Tylko co do cebulki , to zawsze się bałem dodawać ze względu na szybkie kwaśnienie produktu.

 

Moja kaszanka , właśnie z cebulą podsmażaną , przechowywana lodówce może być dłużej niż tydzień i nie odczuwam żadnego kwaśnienia . Zamrożona to i dobrze ponad miesiąc .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95361
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam słowa Anrzeja. :wink: Próbowałem i jest doskonała.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95363
Udostępnij na innych stronach

na jakich sitkach mieliłaś mięsa i co z solą i pieprzem jakie ilości wagowe czy może bardziej na smak?

Pzdr.Wosiu

Mięsa i podroby zmielone na "5", skórki na "3".

Soli dałam mało (takie preferencje smakowe całej rodziny) to znaczy 15g + 2g vegety na kg gotowej masy.

Pieprz - 1,5g/kg

Majeranek - 2g/kg

Ziele ang. - 0,4g/kg

Cebula - ok. 40g/kg

Jeżeli chodzi o parzenie kaszy gryczanej to miałam poprzednio z tym problem. Nie wychodziła tak jędrna jak kasza jęczmienna.

Tym razem dałam 1,8l rosołu na kg kaszy, co daje proporcje objętościowe 1,5szklanki rosołu na 1 szklankę kaszy.

Parzyłam tę kaszę do stanu półmiękkiego w odmierzonej wg powyższych proporcjii ilości rosołu i dałam całość do mięsa. W czasie późniejszej obróbki masy i podczas parzenia nadzianych już kiszek kasza idealnie napęczniała i zmiękła nie tracąc jędrności. Nie pękła ani jedna sztuka mimo mieszania podczas parzenia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95387
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Zapewne kaszanka EAnny jest super , jednak ja również pozwolę się pochwalić moją , która była robiona na koniec listopada . Też z cebulką podsmażaną i z niespodziankami . Dla starszych stażem zadymiaczy to zapewne nie nowość ,ale dla młodszych stażem ......

 

Część kaszanki wykonałem w jelicie grubym . Miała to być kaszanka przeznaczona do odsmażania , ale na zimno jest w smaku super .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95457
Udostępnij na innych stronach

z cebulką podsmażaną i z niespodziankami

Co to za niespodzianki Andrzeju? Widać je na przekroju ale bez pomocy autora raczej nie zgadniemy :smile: . Przyznam, że twoja kaszaneczka wygląda intrygująco.

Teraz, gdy większość wędzarni jest pod śniegiem, nastał idealny czas na robienie kaszanek i jeszcze lepszy na ich zajadanie :o .

ile dałaś skórek do 10kg kaszanki?

Tylko 0,5kg. Były to skórki przynależne do wkładu kaszankowego czyli podgardla i 1/2 głowy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95481
Udostępnij na innych stronach

czyżby chodziło o wątróbkę

Tak , znalazło się jeszcze troszkę serca i nerki .

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95483
Udostępnij na innych stronach

Były to skórki przynależne do wkładu kaszankowego czyli podgardla i 1/2 głowy.

o ile podgardle dzielimy na skórowane i nieskórowane, to pisząc o głowach jako surowcu skórę zaliczamy jako (maski) czyli do caosci

- a może się mylę? :blush:

 

U Andrzeja też podejrzewam że chodzi o wątrobę krojoną w kostkę - ja niestety nie mogę tak robić bo "konsumentom" nie odpowiada :???:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95484
Udostępnij na innych stronach

U Andrzeja też podejrzewam że chodzi o wątrobę krojoną w kostkę -

Tak zgadza się " niespodzianki " są zawsze krojone w kostkę .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95520
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam.

Byłem dziś w sklepie firmowym małej masarenko-ubojni po golonki na szynkowarkę.I tak mi się zachciało kaszanki, że nie wytrzymałem (a że ładnie wyglądała) kupiłem parkę.O ludu, o inni święci, co oni robią, toż to tego nie da się jeść.Mało tego jak ugryzłem to zamiast ubywać zaczęło przybywać.Jeszcze nie dawałem psu ( co prawda nie mój ale...... ) :grin:

Oto ten produkt

 

Tak żem z nerw wyszedł.O nie, nie będzie "wróg nas truł" .Wieczorkiem gonzio zje swoją kaszaneczkę :tongue: Już co nieco pyrka :grin:

 

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-99491
Udostępnij na innych stronach

Już co nieco pyrka

Co ten tłuszczyk taki żółty, czyżby z trawożernej świnki? A może kurrrra? :idea: :cool:

 

I tak mi się zachciało kaszanki

 

Gdzie kasza? :shock:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-99495
Udostępnij na innych stronach

Jak gotuję podroby, skórki i mięsko to przyprawiam od razu i te żółte to pewnie od wegety, której trochę dodałem.Potem w tym rosole parzę kaszę.Pisu nie czepiaj i krój serca :grin: :lol: :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-99496
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem kiedyś takie warzywa ? suszone rozdrobnione dość, coś jak wegeta tylko pozbawione soli i właśnie po dodaniu tej wersji wegety też zabarwia na żółtawo, a jaki zapach warzywny tej przyprawy :shock: była na kilogramy.

Gonzo udanej kaszaneczki :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-99591
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj zrobiłam kaszankę i oto efekt mojej pracy, tylko zdjęcia nie najlepszej jakości :wink: przekrój jeszcze ciepłej, a w blaszkach upieczona kaszanka bez osłonek.

http://img52.imageshack.us/img52/9950/kaszana.png

http://img52.imageshack.us/img52/8526/kaszaprzekroj.png

http://img52.imageshack.us/img52/7802/kaszabla.png

Majsa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-101176
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za pochwałę, ale nie do końa wyszło tak jak bym chciała. Wykałaczek zawsze używam do kaszanki i kiełbasy, fajnie się nimi zapina. Pozdrawiam serdecznie majsa :grin:
Majsa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-101213
Udostępnij na innych stronach

ale nie do końa wyszło tak jak bym chciała.

No to jest przynajmniej okazja do poprawki . Ja do pewnego czasu jelita cienkie zawiązywałem sznurkiem wędliniarskim , teraz zawiązuję samym jelitem .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-101216
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.