Gonzo Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Eanno na jakich sitkach mieliłaś mięsa i co z solą i pieprzem jakie ilości wagowe czy może bardziej na smak? Pzdr.Wosiu Myślę, że przy kaszance to czy 4,5mm, czy 8mm to jedna chwała(skórki 2,5mm).Ja zawsze mielę na 4,5mm a skórki na 2,5mm. W kaszanka EAnny wygląda na drobno mieloną 4,5mm :rolleyes: ale ze zdjęcia ciężko coś wywnioskować. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Ja mięsa na 5 skórki na 2 a pytałem dla tego bo ta kaszanka wygląda mi na "bogatą" tzn są duże przestrzenie między ziarnkami kaszy to oznacza że jest dużo wypełnienia mięsnego i kaszanka nie jest kaszana :tongue: Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Wiecie ,- myślę że każdy ma swoje. U mnie jest tak: Jeśli kasza sparzy mi się na sypko ,- dopuszczam drobniejsze mielenie. Jeśli natomiast kasza mi trochę "ucieknie"z sypkością, Wtedy podroby rozdrabniam grubiej,bo to soś tam maskuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Witam.W kaszance EAnny chyba kasza jest w różnym stopniu sparzona( na sypko i rozgotowana). Może właśnie to wynik "eksperymentu", o którym pisała :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Wracając do kaszanki, zrobiona jest w wersji luksusowej, na mięsie z głowy i podrobach. Krwi mogłoby być więcej ale nie było :sad: :grin: Trochę eksperymentowałam z parzeniem kaszy z dobrym skutkiem.Ja mięsa na 5 skórki na 2 a pytałem dla tego bo ta kaszanka wygląda mi na "bogatą" tzn są duże przestrzenie między ziarnkami kaszy to oznacza że jest dużo wypełnienia mięsnego i kaszanka nie jest kaszana :tongue: Bo to jest kaszanka luksusowa .Lepsza niż szynka ze sklepu. Tylko co do cebulki , to zawsze się bałem dodawać ze względu na szybkie kwaśnienie produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Tylko co do cebulki , to zawsze się bałem dodawać ze względu na szybkie kwaśnienie produktu. Jak cebulkę dobrze podsmażysz to nie masz się czego obawiać. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Tylko co do cebulki , to zawsze się bałem dodawać ze względu na szybkie kwaśnienie produktu. Moja kaszanka , właśnie z cebulą podsmażaną , przechowywana lodówce może być dłużej niż tydzień i nie odczuwam żadnego kwaśnienia . Zamrożona to i dobrze ponad miesiąc . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Potwierdzam słowa Anrzeja. :wink: Próbowałem i jest doskonała. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 13 Stycznia 2010 na jakich sitkach mieliłaś mięsa i co z solą i pieprzem jakie ilości wagowe czy może bardziej na smak? Pzdr.WosiuMięsa i podroby zmielone na "5", skórki na "3". Soli dałam mało (takie preferencje smakowe całej rodziny) to znaczy 15g + 2g vegety na kg gotowej masy. Pieprz - 1,5g/kg Majeranek - 2g/kg Ziele ang. - 0,4g/kg Cebula - ok. 40g/kg Jeżeli chodzi o parzenie kaszy gryczanej to miałam poprzednio z tym problem. Nie wychodziła tak jędrna jak kasza jęczmienna. Tym razem dałam 1,8l rosołu na kg kaszy, co daje proporcje objętościowe 1,5szklanki rosołu na 1 szklankę kaszy. Parzyłam tę kaszę do stanu półmiękkiego w odmierzonej wg powyższych proporcjii ilości rosołu i dałam całość do mięsa. W czasie późniejszej obróbki masy i podczas parzenia nadzianych już kiszek kasza idealnie napęczniała i zmiękła nie tracąc jędrności. Nie pękła ani jedna sztuka mimo mieszania podczas parzenia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 14 Stycznia 2010 EAnno jeszcze jedno pytanie ile dałaś skórek do 10kg kaszanki?Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Witam Zapewne kaszanka EAnny jest super , jednak ja również pozwolę się pochwalić moją , która była robiona na koniec listopada . Też z cebulką podsmażaną i z niespodziankami . Dla starszych stażem zadymiaczy to zapewne nie nowość ,ale dla młodszych stażem ...... Część kaszanki wykonałem w jelicie grubym . Miała to być kaszanka przeznaczona do odsmażania , ale na zimno jest w smaku super . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 14 Stycznia 2010 z cebulką podsmażaną i z niespodziankamiCo to za niespodzianki Andrzeju? Widać je na przekroju ale bez pomocy autora raczej nie zgadniemy :smile: . Przyznam, że twoja kaszaneczka wygląda intrygująco. Teraz, gdy większość wędzarni jest pod śniegiem, nastał idealny czas na robienie kaszanek i jeszcze lepszy na ich zajadanie :o . ile dałaś skórek do 10kg kaszanki?Tylko 0,5kg. Były to skórki przynależne do wkładu kaszankowego czyli podgardla i 1/2 głowy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 14 Stycznia 2010 i z niespodziankamiczyżby chodziło o wątróbkę Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 14 Stycznia 2010 czyżby chodziło o wątróbkę Tak , znalazło się jeszcze troszkę serca i nerki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Były to skórki przynależne do wkładu kaszankowego czyli podgardla i 1/2 głowy.o ile podgardle dzielimy na skórowane i nieskórowane, to pisząc o głowach jako surowcu skórę zaliczamy jako (maski) czyli do caosci - a może się mylę? :blush: U Andrzeja też podejrzewam że chodzi o wątrobę krojoną w kostkę - ja niestety nie mogę tak robić bo "konsumentom" nie odpowiada :???: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 14 Stycznia 2010 U Andrzeja też podejrzewam że chodzi o wątrobę krojoną w kostkę - Tak zgadza się " niespodzianki " są zawsze krojone w kostkę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-95520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 11 Lutego 2010 Witam. Byłem dziś w sklepie firmowym małej masarenko-ubojni po golonki na szynkowarkę.I tak mi się zachciało kaszanki, że nie wytrzymałem (a że ładnie wyglądała) kupiłem parkę.O ludu, o inni święci, co oni robią, toż to tego nie da się jeść.Mało tego jak ugryzłem to zamiast ubywać zaczęło przybywać.Jeszcze nie dawałem psu ( co prawda nie mój ale...... ) :grin: Oto ten produkt Tak żem z nerw wyszedł.O nie, nie będzie "wróg nas truł" .Wieczorkiem gonzio zje swoją kaszaneczkę :tongue: Już co nieco pyrka :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-99491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 11 Lutego 2010 Już co nieco pyrka Co ten tłuszczyk taki żółty, czyżby z trawożernej świnki? A może kurrrra? :idea: I tak mi się zachciało kaszanki Gdzie kasza? :shock: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-99495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 11 Lutego 2010 Jak gotuję podroby, skórki i mięsko to przyprawiam od razu i te żółte to pewnie od wegety, której trochę dodałem.Potem w tym rosole parzę kaszę.Pisu nie czepiaj i krój serca :grin: :lol: :lol: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-99496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 12 Lutego 2010 Kupiłem kiedyś takie warzywa ? suszone rozdrobnione dość, coś jak wegeta tylko pozbawione soli i właśnie po dodaniu tej wersji wegety też zabarwia na żółtawo, a jaki zapach warzywny tej przyprawy :shock: była na kilogramy.Gonzo udanej kaszaneczki :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-99591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 22 Lutego 2010 Wczoraj zrobiłam kaszankę i oto efekt mojej pracy, tylko zdjęcia nie najlepszej jakości :wink: przekrój jeszcze ciepłej, a w blaszkach upieczona kaszanka bez osłonek.http://img52.imageshack.us/img52/9950/kaszana.pnghttp://img52.imageshack.us/img52/8526/kaszaprzekroj.pnghttp://img52.imageshack.us/img52/7802/kaszabla.png Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-101176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 22 Lutego 2010 Dziękuję za pochwałę, ale nie do końa wyszło tak jak bym chciała. Wykałaczek zawsze używam do kaszanki i kiełbasy, fajnie się nimi zapina. Pozdrawiam serdecznie majsa :grin: Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-101213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 22 Lutego 2010 ale nie do końa wyszło tak jak bym chciała. No to jest przynajmniej okazja do poprawki . Ja do pewnego czasu jelita cienkie zawiązywałem sznurkiem wędliniarskim , teraz zawiązuję samym jelitem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-101216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 22 Lutego 2010 Wczoraj zrobiłam kaszankę A co Gonzo na to :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-101223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 22 Lutego 2010 Nic nie wie :sad:, Gonza smaczniejsza :smile: Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/6/#findComment-101224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.