Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja  tez sie przymierzam ale jak z PL wroce bo musze kupic plucka...hmm tylko u mnie to beda mikro ilosci 9 kg to ja bym nie miala gdzie wsadzic  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/9/#findComment-631026
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 245
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

ale jak z PL wroce
Zawsze jak będziesz w W-wie  możemy sie spotkac  :D
[Dodano: 09 maj 2019 - 10:38]

 

 

to może Waldziu niech pomyśli, raz a dobrze... i ze 30 kg machnie
łatwiej 30 kg jak 2 kg  :thumbsup:  :D  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/9/#findComment-631027
Udostępnij na innych stronach

@Muski, Chetnie jak tylko czasowo sie odnajde , bywam raz w roku ,,i zawsze na wszystko malo czasu . :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/9/#findComment-631029
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrób z dzika, będziesz zachwycony.

Z dzika jak z dzika, ale mięso z kości mam już gotowane i zamrożone to mogę dodać.U mnie kaszanka bez głowy wp. to nie kaszanka.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/9/#findComment-631032
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie kaszanka bez głowy wp. to nie kaszanka.

Bo innej nie robiłeś  :laugh: 

Dzik też ma głowę  :frantics:

Jak chcesz to mogę Ci posłać instrukcję wycinania mięśni z tej głowy.

Oprócz policzków są jeszcze inne, nieco ukryte mięśnie, poza tym ozór i móżdżek.

Do kaszanki idą płucka, serducho, nerki i kawałek wątroby.

Nie mówiąc o mięsie z kości i skwarkach z tłuszczu.

Nie ma tu już miejsca na wieprzowinę.

Jeden warunek, nie może być nawet cienia dziczego zapachu. Najlepsza jest do tego celu loszka.

Do dziczej kaszanki dodaję wyłącznie skóry wp i krew.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/9/#findComment-631034
Udostępnij na innych stronach

Bo innej nie robiłeś :laugh:

Robiłem Aniu, ale z dodatkiem dziczyzny.

 

Jak chcesz to mogę Ci posłać instrukcję wycinania mięśni z tej głowy.

Dziękuje , ale jakoś sobie poradzę. :D :Do kaszanki mięso się parzy i takie też mam zamrożone.Jest to mięso z kości i głowa też tam była.

 

Oprócz policzków są jeszcze inne, nieco ukryte mięśnie, poza tym ozór i móżdżek. Do kaszanki idą płucka, serducho, nerki i kawałek wątroby. Nie mówiąc o mięsie z kości i skwarkach z tłuszczu.

Standardowo.Jak do wp.

 

Nie ma tu już miejsca na wieprzowinę.

Ja tam zawsze znajdę bo jak mówi nasz kolega Abratek moja kaszanka to gulasz mięsny z kaszą a nie odwrotnie.W mojej kaszance jest 60-65 % mięsa. ;)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/9/#findComment-631037
Udostępnij na innych stronach

Smaczne mieso jest wokol oka ...tylko ze ja poprostu nie moge galki ocznej  sama usunac , sa pewne detale ktorych nie jestem  w sobie pokonac ..oko , nie wypaprosze kury nie oskubie   :facepalm:


[Dodano: 09 maj 2019 - 12:23]

 

Bo innej nie robiłeś :laugh:

Robiłem Aniu, ale z dodatkiem dziczyzny.

 

Jak chcesz to mogę Ci posłać instrukcję wycinania mięśni z tej głowy.

 

Dziękuje , ale jakoś sobie poradzę. :D :Do kaszanki mięso się parzy i takie też mam zamrożone.Jest to mięso z kości i głowa też tam była.

 

Oprócz policzków są jeszcze inne, nieco ukryte mięśnie, poza tym ozór i móżdżek. Do kaszanki idą płucka, serducho, nerki i kawałek wątroby. Nie mówiąc o mięsie z kości i skwarkach z tłuszczu.

Standardowo.Jak do wp.

 

Nie ma tu już miejsca na wieprzowinę.

Ja tam zawsze znajdę bo jak mówi nasz kolega Abratek moja kaszanka to gulasz mięsny z kaszą a nie odwrotnie.W mojej kaszance jest 60-65 % mięsa. ;)

 

i tak wlasnie tez moja ma byc ..! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/9/#findComment-631038
Udostępnij na innych stronach

 

 

Smaczne mieso jest wokol oka

 

A za okiem jest taki fajny tłuszczyk.Mniam :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/9/#findComment-631040
Udostępnij na innych stronach

@arkadiusz, tam to nawet nie wiem ..bo ja nigdy tego oka nie usuwam tylko okrawam dookola i sciagam calosc z kosci , czy mozna parzyc z okiem? :(  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/9/#findComment-631041
Udostępnij na innych stronach

 

 

, czy mozna parzyc z okiem? :(

 

Nie spotkałem się z tym żeby łby parzyć z oczami.Powinnaś jeszcze wyciąć dość mocno powieki naokoło oka bo tam są kanały łzowe i rzęsy

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/9/#findComment-631042
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo ja nigdy tego oka nie usuwam tylko okrawam dookola i sciagam calosc z kosci

Przy okrawaniu zanurz głębiej szpic noża - stożkowo.

Wtedy wyjdzie całe oko z "otoczeniem".

Możesz odwrócić głowę; ja tak robię bo to oko też mnie rusza  :facepalm:  :cry:  


[Dodano: 09 maj 2019 - 13:08]

 

 

Nie spotkałem się z tym żeby łby parzyć z oczami.

Są  tacy, którzy zjadają całe oczy. Nie wiem tylko, czy parzone, czy tez na surowo  :mad:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/9/#findComment-631044
Udostępnij na innych stronach

 

Przymierzam sie do kaszanki

 

Też o tym myślę. :)

 

Myśl, myśl, a jak już wymyślisz to zadzwoń do mnie :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/9/#findComment-631046
Udostępnij na innych stronach

 

 

moja kaszanka to gulasz mięsny z kaszą a nie odwrotnie.

Mogę się pod tym podpisać :D 

A pamiętasz "wojnę o krupnioka" na forum?  :laugh:

Właśnie taki bogaty skład był kością niezgody  :rolleyes:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/9/#findComment-631048
Udostępnij na innych stronach

 

moja kaszanka to gulasz mięsny z kaszą a nie odwrotnie.

Mogę się pod tym podpisać :D 

A pamiętasz "wojnę o krupnioka" na forum?  :laugh:

Właśnie taki bogaty skład był kością niezgody  :rolleyes:

Pamiętam,pamiętam,ale ja za kaszankę umierał nie będę. :laugh:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/9/#findComment-631050
Udostępnij na innych stronach

 

 

moja kaszanka to gulasz mięsny z kaszą a nie odwrotnie.

Mogę się pod tym podpisać :D 

A pamiętasz "wojnę o krupnioka" na forum?  :laugh:

Właśnie taki bogaty skład był kością niezgody  :rolleyes:

Pamiętam,pamiętam,ale ja za kaszankę umierał nie będę. :laugh:

 

Może i nie chcesz...   :cry:  :cry:    Ale to już nie do Ciebie  będzie należeć  decyzja .. :devil:    O świcie zajmie sie Tobą kolego KAT  :devil:  :angel: Jeszcze zatęsknisz za kaszanką ;) 

Edytowane przez januszfeniks
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/9/#findComment-631065
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście jest to rzecz gustu, ale ja wolę z gryczanej niepalonej.Pęcak jest twardy szczególnie na zimno.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/9/#findComment-631080
Udostępnij na innych stronach

Kaszanka - robię dwa razy w tygodniu, biała kasza gryczana zawsze, dziś mięsko z indyka, maski z głów wieprzowych i skórki...  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/9/#findComment-631082
Udostępnij na innych stronach

 

 

Najlepsza kaszanka to z kaszy pęcak,tylko trzeba ją długo gotować.
dlugo to znaczy ile ?

Ja zrobilam sobie taka probna kaszanke w sloiku wlasnei z peczku i gyczanej kaszy 

Kasze gotowalam 2 razy bo z pierwszym wyszlo raczej mamalyga calkiem rozgotowana , nie wiem ale nigdy nie umiem ugotowac kaszy peczak ugotowal sie idealnie a gryczana zawsze mi sie rozgotowuje na papke. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/9/#findComment-631094
Udostępnij na innych stronach

 

 

a gryczana zawsze mi sie rozgotowuje na papke.

Wszystko zależy jeszcze jak długo gotujesz te słoiki.Ponieważ w słoikach nie robiłem to Ci nie podpowiem, ale.

Tak robię do kaszanki nabijanej w jelita

1.Wsypujesz kaszę do gotującego się rosołu w stosunku 1:2 czyli 1 kg kaszy 2 l  rosołu

2.Gotujesz powoli mieszając aż kasza wciągnie cały rosół i już ciężko będzie mieszać.Trwa to ok. 20- 30 min

3.Wyłączasz gaz,przykrywasz i odstawiasz na 0,5h.Po tym czasie kasza powinna być gotowa i mieć twardość al dente.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/9/#findComment-631096
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu mi kasza juz w garnku sie rozgotowuje nawet jak robie do gulaszu , po 10 min mam juz ciape  z tym ze ja gotowalam na malym "ogniu " zakryta  pokrywka ,

sprobije tak ugotowac jak mowisz do gulaszu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/9/#findComment-631099
Udostępnij na innych stronach

 

 

z tym ze ja gotowalam na malym "ogniu " zakryta pokrywka ,

W czasie gotowania nie przykrywaj.Mały ogień żeby lekko bulgotało i do przodu. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/9/#findComment-631100
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.