Azizi Opublikowano 29 Maja Zgłoś Udostępnij #1001 Opublikowano 29 Maja (edytowane) Wyszła super, A pozostałe przyprawy , ile dałeś? Edytowane 29 Maja przez Azizi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1015578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #1002 Opublikowano 29 Maja 14 minut temu, Azizi napisał(a): A pozostałe przyprawy , ile dałeś? 1. peklosól - 19g/ kg 2. czosnek suszony -1g/ kg 3. kolendra - 0,4g/ kg 4. pieprz naturalny – 2g/ kg Ze względu na parzenie dołożyliśmy do 19g (dla małżonki idealnie dla mnie na granicy) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1015581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 31 Maja Zgłoś Udostępnij #1003 Opublikowano 31 Maja Piękna kiełbaska. Piotrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1015905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #1004 Opublikowano 9 Czerwca Wykorzystując zimne poranki (4 rano) postanowiłem zrobić wędzenie na zimno, łosoś solony,, z ręki " temp w wędzarce do max 25°C zastosowałem rurę spiroflex czas wędzenia 6h(4h w rzadkim dymie i 2h gęsty ) ...warto było... 😊 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1017323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Czerwca Zgłoś Udostępnij #1005 Opublikowano 9 Czerwca 40 minut temu, szrekPL napisał(a): postanowiłem zrobić wędzenie na zimno, łosoś solony,, z ręki " temp w wędzarce do max 25°C zastosowałem rurę spiroflex czas wędzenia 6h(4h w rzadkim dymie i 2h gęsty ) ...warto było... Samemu sobie uwędzić łososia, piękna sprawa👍 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1017330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #1006 Opublikowano 9 Czerwca 12 minut temu, BazylWidzew napisał(a): piękna sprawa👍 Dzięki, rzeczywiście fajnie tylko pora roku nie ta ale na szczęście pomogła moja bezsenność ostatnimi czasy więc skoro i tak siedzę to przynajmniej z pożytecznie.... Teraz u mnie jest 15°C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1017332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Czerwca Zgłoś Udostępnij #1007 Opublikowano 9 Czerwca 2 minuty temu, szrekPL napisał(a): Teraz u mnie jest 15°C To tak jak u mnie, teraz 15,1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1017333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 15 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #1008 Opublikowano 15 Czerwca No więc dzisiaj po długim wahaniu powstała kiełbasa podwawelska z przepisu Dziadka w wersji wędzona, parzona i suszona gorącym powietrzem. Bardzo smaczna, będzie robiona częściej, link: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Czerwca Zgłoś Udostępnij #1009 Opublikowano 15 Czerwca 23 minuty temu, szrekPL napisał(a): No więc dzisiaj po długim wahaniu powstała kiełbasa podwawelska z przepisu Dziadka Piękna Ci ona. 😋 Bedzue trzeba wypróbować bo jeszcze nigdy nie robiłam. 1 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 15 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #1010 Opublikowano 15 Czerwca 3 godziny temu, @halusia@ napisał(a): Piękna Ci ona. 😋 trzeba wypróbować... . Dziękuję ☺️naprawdę polecam, bardzo smaczna, może troszeczkę bardziej mogłem pokolorować... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Czerwca Zgłoś Udostępnij #1011 Opublikowano 15 Czerwca 2 godziny temu, szrekPL napisał(a): może troszeczkę bardziej mogłem pokolorować... Podwawelska to kiełbasa z tych tłustych i zawsze będzie jaśniejsza od bardziej chudych. Warunkiem udanej podwawelskiej jest zachowanie kruchości tej kiełbasy i dlatego część mięsa jest niepeklowana . 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Czerwca Zgłoś Udostępnij #1012 Opublikowano 15 Czerwca 28 minut temu, arkadiusz napisał(a): zachowanie kruchości tej kiełbasy i dlatego część mięsa jest niepeklowana Wytłumacz mi proszę wpływ niepeklowania na kruchość kiełbasy ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 15 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #1013 Opublikowano 15 Czerwca 37 minut temu, arkadiusz napisał(a): Podwawelska to kiełbasa z tych tłustych i zawsze będzie jaśniejsza od bardziej chudych. Dziękuję za podpowiedź w takim razie mojej nic nie brakuje 😊 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Czerwca Zgłoś Udostępnij #1014 Opublikowano 15 Czerwca 4 minuty temu, szrekPL napisał(a): mojej nic nie brakuje Nic 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 15 Czerwca Zgłoś Udostępnij #1015 Opublikowano 15 Czerwca Godzinę temu, szrekPL napisał(a): Dziękuję za podpowiedź w takim razie mojej nic nie brakuje 😊 Podeślij do Goleniowa. Powiem czego brakuje.🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Czerwca Zgłoś Udostępnij #1016 Opublikowano 15 Czerwca 2 godziny temu, Muski napisał(a): Wytłumacz mi proszę wpływ niepeklowania na kruchość kiełbasy ? Co tu tłumaczyć ?.Mięso peklowane jest bardziej kleiste od niepeklowanego. Czym dłużej będziesz peklował tym mięso będzie bardziej kleiste. Można ten proces zauważyć w trakcie ręcznego mieszania mięsa peklowanego i niepeklowanego. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 15 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #1017 Opublikowano 15 Czerwca 1 godzinę temu, quadro555 napisał(a): Podeślij do Goleniowa Niestety była to praca spółdzielcza w niewielkiej ilości 5kg i w zasadzie jest już wspomnieniem...ale będzie powtarzana bo jest naprawdę dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 15 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #1018 Opublikowano 15 Czerwca (edytowane) 17 minut temu, arkadiusz napisał(a): Co tu tłumaczyć Co prawda ja nie dodawałem niepeklowanego mięsa ale był to mój debiut i to w wersji podstawowej, poza parzeniem, może następnym razem zrobię z niepeklowanym żeby zobaczyć różnicę . Cytat z przepisu: ,,Ciekawa modyfikacja 7kg wp. kl II peklowanej + 3kg wp. nie peklowanej dodanej wraz z przypadającą na tą część peklosoli w czasie mieszania aby poprawić kruchość tej kiełbasy." Edytowane 15 Czerwca przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 16 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #1019 Opublikowano 16 Czerwca Kolejny przepis został zrealizowany, tym razem kiełbasa Tatrzańska podsuszana z przepisu DZIADKA podpatrzona u kolegi paweljack i tak jak u niego drugie wędzenie dymem ciepłym (czas i aura) , bardzo smaczna kiełbaska, teraz idzie do podsuszania, z braku jelit naturalnych wykonana w osłonce fi65.☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Czerwca Zgłoś Udostępnij #1020 Opublikowano 16 Czerwca 1 godzinę temu, szrekPL napisał(a): Kolejny przepis został zrealizowany 👍 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 16 Czerwca Zgłoś Udostępnij #1021 Opublikowano 16 Czerwca 2 godziny temu, szrekPL napisał(a): Kolejny przepis został zrealizowany, Wędzac raz w tygodniu, ciekawe ile lat ci zajmie zaliczenie wszystkich przepisów z forum 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 16 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #1022 Opublikowano 16 Czerwca 28 minut temu, quadro555 napisał(a): zaliczenie wszystkich przepisów z forum Oj chyba się nie da ogarnąć wszystkiego ale się nie poddam, póki co wybieram te których nigdy wcześniej nie robiłem i te do których chyba ,,dorosłem" ewentualnie nabrałem odwagi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #1023 Opublikowano 17 Czerwca Wolne się kończy ale rzutem na taśmę zrobiłem jeszcze szyneczkę prasowaną wzorowaną na przepisach Miro i jacekw21 właściwie to mixie tych przepisów 😊 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Czerwca Zgłoś Udostępnij #1024 Opublikowano 17 Czerwca Parafrazując klasyka. Gdybym miał taką praskę to bym takie szynki robił, ale nie mam mięsa 🤣 3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Czerwca Zgłoś Udostępnij #1025 Opublikowano 17 Czerwca 32 minuty temu, quadro555 napisał(a): Gdybym miał taką praskę to bym takie szynki robił, ale nie mam mięsa To jest piękne 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.