Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, Azizi napisał(a):

A pozostałe przyprawy , ile dałeś?

1. peklosól - 19g/ kg
2. czosnek suszony -1g/ kg
3. kolendra - 0,4g/ kg
4. pieprz naturalny – 2g/ kg
Ze względu na parzenie dołożyliśmy do 19g (dla małżonki idealnie dla mnie na granicy)
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1015581
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wykorzystując zimne poranki (4 rano:facepalm:) postanowiłem zrobić wędzenie na zimno, łosoś solony,, z ręki " temp w wędzarce do max 25°C zastosowałem rurę spiroflex   czas wędzenia 6h(4h w rzadkim dymie i 2h gęsty ) ...warto było... 😊

IMG_20250605_140719.jpg

IMG_20250607_155115.jpg

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1017323
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, szrekPL napisał(a):

postanowiłem zrobić wędzenie na zimno, łosoś solony,, z ręki " temp w wędzarce do max 25°C zastosowałem rurę spiroflex   czas wędzenia 6h(4h w rzadkim dymie i 2h gęsty ) ...warto było...

 

Samemu sobie uwędzić łososia, piękna sprawa👍

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1017330
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

piękna sprawa👍

Dzięki, rzeczywiście fajnie tylko pora roku nie ta ale na szczęście pomogła moja bezsenność ostatnimi  czasy więc skoro i tak siedzę to przynajmniej z pożytecznie.... Teraz u mnie jest 15°C :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1017332
Udostępnij na innych stronach

No więc dzisiaj po długim wahaniu powstała kiełbasa podwawelska z przepisu Dziadka w wersji wędzona, parzona i suszona gorącym powietrzem. Bardzo smaczna, będzie robiona częściej, link:

 

-8218052276422571081.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018331
Udostępnij na innych stronach

23 minuty temu, szrekPL napisał(a):

No więc dzisiaj po długim wahaniu powstała kiełbasa podwawelska z przepisu Dziadka

Piękna Ci ona. 😋

Bedzue trzeba wypróbować bo jeszcze nigdy nie robiłam. 

  • Like 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018342
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, @halusia@ napisał(a):

Piękna Ci ona. 😋

 trzeba wypróbować... . 

Dziękuję ☺️naprawdę polecam, bardzo smaczna, może troszeczkę bardziej mogłem pokolorować... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018375
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

może troszeczkę bardziej mogłem pokolorować... 

Podwawelska to kiełbasa z tych tłustych i zawsze będzie jaśniejsza od bardziej chudych. Warunkiem udanej podwawelskiej  jest zachowanie kruchości tej kiełbasy i dlatego część mięsa jest niepeklowana

.

  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018406
Udostępnij na innych stronach

28 minut temu, arkadiusz napisał(a):

zachowanie kruchości tej kiełbasy i dlatego część mięsa jest niepeklowana

Wytłumacz mi proszę wpływ niepeklowania na kruchość kiełbasy ?

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018410
Udostępnij na innych stronach

37 minut temu, arkadiusz napisał(a):

Podwawelska to kiełbasa z tych tłustych i zawsze będzie jaśniejsza od bardziej chudych.

Dziękuję za podpowiedź w takim razie mojej nic nie brakuje 😊

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018413
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Muski napisał(a):

Wytłumacz mi proszę wpływ niepeklowania na kruchość kiełbasy ?

Co tu tłumaczyć ?.Mięso peklowane jest bardziej kleiste od niepeklowanego. Czym dłużej będziesz peklował tym mięso będzie bardziej kleiste. Można ten proces zauważyć w trakcie ręcznego mieszania mięsa peklowanego i niepeklowanego.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018444
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, quadro555 napisał(a):

Podeślij do Goleniowa

Niestety była to praca spółdzielcza w niewielkiej ilości 5kg i w zasadzie jest już wspomnieniem...ale będzie powtarzana bo jest naprawdę dobra. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018445
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, arkadiusz napisał(a):

Co tu tłumaczyć

Co prawda ja nie dodawałem niepeklowanego mięsa ale był to mój debiut i to w wersji podstawowej, poza parzeniem,  może następnym razem zrobię z niepeklowanym żeby zobaczyć różnicę . Cytat z przepisu: ,,Ciekawa modyfikacja 7kg wp. kl II peklowanej + 3kg wp. nie peklowanej dodanej wraz z przypadającą na tą część peklosoli w czasie mieszania aby poprawić kruchość tej kiełbasy."

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018446
Udostępnij na innych stronach

Kolejny przepis został zrealizowany, tym razem kiełbasa Tatrzańska podsuszana z przepisu DZIADKA podpatrzona u kolegi paweljack i tak jak u niego drugie wędzenie dymem ciepłym (czas i aura) , bardzo smaczna kiełbaska, teraz idzie do podsuszania, z braku jelit naturalnych wykonana w osłonce fi65.☺️

4410992744580511517.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018518
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, szrekPL napisał(a):

Kolejny przepis został zrealizowany

👍

  • Like 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018535
Udostępnij na innych stronach

28 minut temu, quadro555 napisał(a):

zaliczenie wszystkich przepisów z forum

Oj chyba się nie da ogarnąć wszystkiego ale się nie poddam, póki co wybieram te których nigdy wcześniej nie robiłem i te do których chyba ,,dorosłem" ewentualnie nabrałem odwagi :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/41/#findComment-1018557
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.