Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

57 minut temu, Yerba napisał(a):

I w końcu jak kroiłeś ser i jakiego użyłeś  ?

No więc generalnie zrobiłem tak jak w przepisie tzn. użyłem sera Gouda, ale że w przepisie nie było dokładnie co z nim robić (tarcie/krojenie) ostatecznie pokroiłem w kostkę ok 7mm. Jeszcze nie grilowałem dopiero jutro próba, ale prosto z gara po parzeniu ,,mus był" smak super a ser się nie wytapia no ale to trochę inna temp  jak na grillu. W niedziele albo może jak będę w stanie (dostęp do kompa bo alko nie reklamujemy;)) napiszę co powiedziało szanowne konsylium.:D

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/43/#findComment-1021873
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Staszek7 napisał(a):

za każdym razem gdy powiem o kiełbasie z serem to w domu są same sprzeciwy

Wierz mi że do niedawna miałem podobnie...mięso z serem ...fanaberia...:D ( w sumie to i ja też byłem oponentem...;))

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/43/#findComment-1021891
Udostępnij na innych stronach

W dniu 4.07.2025 o 21:35, szrekPL napisał(a):

No więc generalnie zrobiłem tak jak w przepisie

Szynkę mieliłeś na 13 czy na 10 bo w przepisie raz jest 13, a raz 10?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/43/#findComment-1023341
Udostępnij na innych stronach

20 minut temu, Todek napisał(a):

Szynkę mieliłeś na 13 czy na 10 bo w przepisie raz jest 13, a raz 10?

EEE....chyba mam jakiś inny przepis....:w00t:

Konserwa Tyrolska w osłonce w/g JackaW

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 

Przepis autorski:

 

Rozdrabniałem na maszynce nr 8

Proponuję dwa składy surowca do wyboru.

Wersja pierwsza

-1,5 kg boczek ( bardziej tłusty niż chudy ) /5 mm

- 1,5 kg karkówka / 8 mm

-1 kg mięso z golonki razem z tłustym /4 mm

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/43/#findComment-1023343
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Dobra już wiem, teraz to widzę, mój błąd, napisałem mielonka a powinienem konserwa....:facepalm:

Nie. Nie o mielonkę mi chodzi.:D

Pytałem o kiełbasę grillową.:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/43/#findComment-1023363
Udostępnij na innych stronach

41 minut temu, quadro555 napisał(a):

jak smakowo?

Bardzo smaczna, nasza pierwsza tego typu kiełbasa, co do tekstury to odbiega od normalnej, może bardziej miękka/krucha  przez trochę cieknący ser, będzie powtórka ale nie z goudą  tylko salami. Warto ją zrobić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/43/#findComment-1023395
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, szrekPL napisał(a):

Bardzo smaczna, nasza pierwsza tego typu kiełbasa, co do tekstury to odbiega od normalnej, może bardziej miękka/krucha  przez trochę cieknący ser, będzie powtórka ale nie z goudą  tylko salami. Warto ją zrobić.

Rozumiem, że o tyrolskiej mówimy 🤣🤣🤣🍺🍯🍷

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/43/#findComment-1023398
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Bardzo smaczna, nasza pierwsza tego typu kiełbasa, co do tekstury to odbiega od normalnej, może bardziej miękka/krucha  przez trochę cieknący ser, będzie powtórka ale nie z goudą  tylko salami.

Użyj sera o obniżonej zawartości tłuszczu np. Hit z Ryk lub innych wysokobiałkowych.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/43/#findComment-1023546
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.