szrekPL Opublikowano 5 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 5 Maja 2024 22 godziny temu, szrekPL napisał(a): Dokładnie z tego zrobiona z tym że całość peklosoli to 16g na kilogram 85 MORTADELA PARZONA (ale naprawdę dobra) na 5 kg surowca Receptura: A. Surowiec: 1. Wieprzowina kl. III peklowana - 2,75 kg, 2. Wołowina kl. II lub I peklowana - 1,25 kg 3. Słonina solona - 0,5 kg 4. Tłuszcz drobny lub podgardle skórowane - 0,5 kg B. Przyprawy i materiały pomocnicze: I. Przyprawy: a) użyte do peklowania: 1. peklosól - 10g/ 1kg b) dodane podczas produkcji: 1. sól - 6g/ 1kg 2. cukier - 2g/ 1kg 3. pieprz naturalny - 0,6g/ 1kg 4. gorczyca w ziarnkach - 0,6g/ 1kg 5. gałka muszkatołowa - 0,4g/ 1kg Pieprz naturalny może zostać zastąpiony podwójną ilością pieprzu ziołowego, a gałka muszkatołowa - gorczycą. Dopuszcza się dodatek czosnku w ilości 3g/ kg na 5 kg surowca. II. materiały pomocnicze: 1. Jelita sztuczne o średnicy 100-120 mm 2. Przędza nr 6. C. Postać surowca po obróbce: Wieprzowina, wołowina i tłuszcz drobny lub podgardle rozdrobnione przez siatkę 2 mm co najmniej 2 razy. Słonina krajana w kostkę o krawędzi 6 mm (może być również puszczona przez maszynkę, jeśli ktoś nie lubi słoniny w takiej postaci w kiełbasie). D. Postać gotowego produktu: Kiełbasa w odcinkach 35-40 cm sznurowana dwa razy wzdłuż i wielokrotnie w poprzek (co 4-5 cm). Z jednego końca zaopatrzona w pętelkę do zawieszenia długości 10-12 cm, drugi koniec związany przędzą. Kiełbasy typu szynkowa, mortadela i inne, w jelitach powyżej 100 mm śred. musi być sznurowana, gdyż w przeciwnym razie, z uwagi na jej wagę, mogłaby urwać się w wędzarni - sama pętelka nie wystarczy. SKRÓT INSTRUKCJI: 1. peklowanie: Peklowanie mięska i tłuszczu przeprowadzamy zgodnie z wcześniejszymi wskazówkami, pamiętając by od ilości soli do peklowania odjąć sól do zasolenia tłuszczów, w ilości proporcjonalnej do ich wagi. W poprzednich przepisach jest to opisane szczegółowo. 2. Rozdrabnianie: Zgodnie z recepturą. 3. Kutrowanie (lub wielokrotne rozdrabnianie na siatce 2 mm😞 Wołowinę kl. I lub II i wieprzowinę kl. II po kilkukrotnym zmieleniu na siatce 2 mm, miesza się z 20-40% wody w stosunku do wagi tych rodzajów mięsa, dodaje się resztę soli, przyprawy i tłuszcz drobny lub podgardle i miesza dalej do wymieszania wszystkich składników. 4. Mieszanie: Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojoną w kostkę słoninę i mieszamy do równomiernego rozmieszczenia kostek słoniny w masie mięsnej. 5. Napełnianie i wiązanie jelit: Wymieszaną masą napełnia się ściśle jelita. Końce zawiązuje przędzą oraz sznuruje kiełbasy dwa razy wzdłuż i co 4-5 cm w poprzek. Powietrze wykłuwa się. 6. Osadzanie: Przez 30-60 min. 7. Wędzenie: Gorącym dymem przez 100-135 min. W czasie wędzenia należy przekładać kije w wędzarni. 8. Parzenie: W temp. 72-75 stopni C przez 90-120 min do osiągnięcia temp. 68-72 stopnie C wewnątrz kiełbas. 9. Studzenie: Po parzeniu chłodzi się zimną wodą przez ok. 10 min. i umieszcza w pomieszczeniu chłodzonym w celu ostudzenia do temperatury poniżej 12 stopni C. W braku pomieszczeń chłodzonych studzi się do temperatury nie wyższej niż 18 stopni C. I już można zajadać Poprawiony przepis z przeliczonymi przyprawami na 1kg wsadu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-922571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 5 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 5 Maja 2024 2 minuty temu, quadro555 napisał(a): tego nie rozumiem,peklujemy 24h wcześniej a potem najwyżej dosalamy nadal nie wiem jaką dałeś dawkę soli na kg mięsa. sól i peklosol są dla mnie równoważne W ogólnej dawce wyszło jak pisałem 16g peklosoli na kg(10+6), ja używam tylko samej peklosoli nie mieszam z solą być może to niedobrze albo mógłbym mieszać ale gdzieś tu wyczytałem że można na czystej peklosoli i tak też robię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-922573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 5 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 5 Maja 2024 Mortadela super wyszła i napewno tak smakuje, ale moim zdaniem wstawiłeś nie ten przepis , Bo nie pasuje skład surowców i przyprawy też się nie zgadzają z tym co pisales wcześniej. Także jak bym chciał odtworzyć taką jak ty zrobiłeś to czego się trzymać? W dniu 2.05.2024 o 23:01, szrekPL napisał(a): Mięso 0,65kg : łopatka, golonka okrawki z szynki do tego tłuste 0,35kg: podgardle /słonina i takie tam wycinanki z szynek /łopatek przyprawy to peklosól, kolendra, gałka,papryka słodka,pieprz biały i mleko w proszku jako stabilizator. Ogólnie to przepis zaczerpnięty z forum tylko nie pamiętam od kogo więc nie chcę pomylić ale łatwo odszukam jeśli trzeba dokładniej. 22 godziny temu, szrekPL napisał(a): Dokładnie z tego zrobiona z tym że całość peklosoli to 16g na kilogram 85 MORTADELA PARZONA (ale naprawdę dobra) na 5 kg surowca Receptura: A. Surowiec: 1. Wieprzowina kl. III peklowana - 2,75 kg, 2. Wołowina kl. II lub I peklowana - 1,25 kg 3. Słonina solona - 0,5 kg 4. Tłuszcz drobny lub podgardle skórowane - 0,5 kg B. Przyprawy i materiały pomocnicze: I. Przyprawy: a) użyte do peklowania: 1. sól - 0,10 kg 2. saletra - 0,0045 kg b) dodane podczas produkcji: 1. sól - 0,02 kg 2. cukier - 0,01 kg 3. pieprz naturalny - 0,003 kg 4. gorczyca w ziarnkach - 0,003 kg 5. gałka muszkatołowa - 0,002 kg Pieprz naturalny może zostać zastąpiony podwójną ilością pieprzu ziołowego, a gałka muszkatołowa - gorczycą. Dopuszcza się dodatek czosnku w ilości 0,003 kg na 5 kg surowca. II. materiały pomocnicze: 1. Jelita sztuczne o średnicy 100-120 mm 2. Przędza nr 6. C. Postać surowca po obróbce: Wieprzowina, wołowina i tłuszcz drobny lub podgardle rozdrobnione przez siatkę 2 mm co najmniej 2 razy. Słonina krajana w kostkę o krawędzi 6 mm (może być również puszczona przez maszynkę, jeśli ktoś nie lubi słoniny w takiej postaci w kiełbasie). D. Postać gotowego produktu: Kiełbasa w odcinkach 35-40 cm sznurowana dwa razy wzdłuż i wielokrotnie w poprzek (co 4-5 cm). Z jednego końca zaopatrzona w pętelkę do zawieszenia długości 10-12 cm, drugi koniec związany przędzą. Kiełbasy typu szynkowa, mortadela i inne, w jelitach powyżej 100 mm śred. musi być sznurowana, gdyż w przeciwnym razie, z uwagi na jej wagę, mogłaby urwać się w wędzarni - sama pętelka nie wystarczy. SKRÓT INSTRUKCJI: 1. peklowanie: Peklowanie mięska i tłuszczu przeprowadzamy zgodnie z wcześniejszymi wskazówkami, pamiętając by od ilości soli do peklowania odjąć sól do zasolenia tłuszczów, w ilości proporcjonalnej do ich wagi. W poprzednich przepisach jest to opisane szczegółowo. 2. Rozdrabnianie: Zgodnie z recepturą. 3. Kutrowanie (lub wielokrotne rozdrabnianie na siatce 2 mm😞 Wołowinę kl. I lub II i wieprzowinę kl. II po kilkukrotnym zmieleniu na siatce 2 mm, miesza się z 20-40% wody w stosunku do wagi tych rodzajów mięsa, dodaje się resztę soli, przyprawy i tłuszcz drobny lub podgardle i miesza dalej do wymieszania wszystkich składników. 4. Mieszanie: Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojoną w kostkę słoninę i mieszamy do równomiernego rozmieszczenia kostek słoniny w masie mięsnej. 5. Napełnianie i wiązanie jelit: Wymieszaną masą napełnia się ściśle jelita. Końce zawiązuje przędzą oraz sznuruje kiełbasy dwa razy wzdłuż i co 4-5 cm w poprzek. Powietrze wykłuwa się. 6. Osadzanie: Przez 30-60 min. 7. Wędzenie: Gorącym dymem przez 100-135 min. W czasie wędzenia należy przekładać kije w wędzarni. 8. Parzenie: W temp. 72-75 stopni C przez 90-120 min do osiągnięcia temp. 68-72 stopnie C wewnątrz kiełbas. 9. Studzenie: Po parzeniu chłodzi się zimną wodą przez ok. 10 min. i umieszcza w pomieszczeniu chłodzonym w celu ostudzenia do temperatury poniżej 12 stopni C. W braku pomieszczeń chłodzonych studzi się do temperatury nie wyższej niż 18 stopni C. I już można zajadać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-922575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 5 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 5 Maja 2024 1 minutę temu, szrekPL napisał(a): na czystej peklosoli i tak też robię Bardzo dobrze tak trzymaj👍nic nie zmieniaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-922576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 5 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 5 Maja 2024 2 minuty temu, tytan58 napisał(a): Mortadela super wyszła i napewno tak smakuje, ale moim zdaniem wstawiłeś nie ten przepis , Bo nie pasuje skład surowców i przyprawy też się nie zgadzają z tym co pisales wcześniej. Także jak bym chciał odtworzyć taką jak ty zrobiłeś to czego się trzymać? Trzymaj się tego przepisu na mortadelę ten który Ci nie pasuje jest na parówki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-922578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 5 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 5 Maja 2024 1 minutę temu, Grzewlod napisał(a): Bardzo dobrze tak trzymaj👍nic nie zmieniaj. Dziękuję 😊 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-922579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 5 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 5 Maja 2024 10 minut temu, quadro555 napisał(a): ,peklujemy 24h wcześniej już nie mogłem edytować. 48 h to czas peklowania, dodawanie peklosoli przed rozdrabnianiem nie ma sensu. Nitryt nie zadziała więc NaCl wystarczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-922581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 5 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 5 Maja 2024 Ok, wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-922582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 5 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 5 Maja 2024 Przepraszam wszystkich za zamieszanie jest to dla mnie nauka na przyszłość, następnym razem będę wklejał jak trzeba a nie jak mi się wydaje że wystarczy...😔 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-922583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 5 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 5 Maja 2024 2 minuty temu, quadro555 napisał(a): Nitryt nie zadziała więc NaCl wystarczy. Dlatego należy całą dawkę peklosoli dodać na etapie peklowania a nie w dwóch porcjach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-922585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 5 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 5 Maja 2024 3 minuty temu, quadro555 napisał(a): już nie mogłem edytować. 48 h to czas peklowania, dodawanie peklosoli przed rozdrabnianiem nie ma sensu. Nitryt nie zadziała więc NaCl wystarczy. W zasadzie po przemyśleniu to następnym razem dodam całość do peklowania a później tylko same przyprawy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-922586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 5 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 5 Maja 2024 1 minutę temu, szrekPL napisał(a): W zasadzie po przemyśleniu to następnym razem dodam całość do peklowania a później tylko same przyprawy... 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-922587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 26 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 26 Maja 2024 KIEŁBASA ŻYWIECKA PARZONA LUB PIECZONA PODSUSZANA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-927226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 26 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 26 Maja 2024 32 minuty temu, szrekPL napisał(a): KIEŁBASA ŻYWIECKA PARZONA LUB PIECZONA PODSUSZANA No piknie kolego Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-927230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 8 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 8 Czerwca 2024 No i 135kg zawisło(końcówka serii zostało jeszcze 5 szt.)...fota przed i po (niestety do pracy na noc więc konsumpcja na sucho) 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-929543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 8 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 8 Czerwca 2024 2 minuty temu, szrekPL napisał(a): .fota przed i po Świeżonka, piękna sprawa 2 minuty temu, szrekPL napisał(a): (niestety do pracy na noc więc konsumpcja na sucho) I tu przykrość, bo świeżonka najlepiej smakuje z popitką 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-929545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 9 Czerwca 2024 Trochę kaszaneczki po ostatnim śwniobiciu ☺️ 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-929782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 9 Czerwca 2024 20 minut temu, szrekPL napisał(a): Trochę kaszaneczki No super 😁 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-929785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 9 Czerwca 2024 44 minuty temu, szrekPL napisał(a): Trochę kaszaneczki Kawior mniam 😋. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-929791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 9 Czerwca 2024 50 minut temu, szrekPL napisał(a): Trochę kaszaneczki Super Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-929792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 9 Czerwca 2024 Kaszanki w foremkach? Jak mi coś zostało to pakuje do słoików . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-929811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 9 Czerwca 2024 (edytowane) 41 minut temu, quadro555 napisał(a): Kaszanki w foremkach? Jak mi coś zostało to pakuje do słoików . A ja do foremki i do piekarnika Później pięknie się kroi w plastry i elegancko podsmaża Edytowane 9 Czerwca 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-929813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 10 Czerwca 2024 10 godzin temu, szrekPL napisał(a): A ja do foremki i do piekarnika Później pięknie się kroi w plastry i elegancko podsmaża Świetna inspiracja Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-929873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 10 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 10 Czerwca 2024 27 minut temu, EAnna napisał(a): Świetna inspiracja Bardzo dziękuję ☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-929884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 24 Czerwca 2024 Łykend minął i żeby nie było że tylko trenowałem jogę (ulubiona pozycja Pies leżący na boku) zainspirowany(zazdrość i łakomstwo) kabanosami miszcza Grzewloda też ulepiłem trochę jedzenia...☺️ 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/14/#findComment-933228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.