Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Nie jest pasteryzowane, żeby zassało pokrywkę/wieczko

Wobec tego takie ustawienie nie ma  żadnego znaczenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952760
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Wobec tego takie ustawienie nie ma  żadnego znaczenia.

Prawdopodobnie masz rację ale tak robiła babcia, teściowa a teraz moja żona ...nie będę z tym walczył zwłaszcza że to z niczym nie koliduje a poprawia samopoczucie :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952761
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Wobec tego takie ustawienie nie ma  żadnego znaczenia.

Wg mnie ma:

  • sprawdza się szczelność dokręcenia pokrywki
  • dezynfekuje gorącą zawartością powierzchnię i zakamarki pokrywki.

 

  • Upvote 2

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952773
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, szrekPL napisał(a):

ale tak robiła babcia, teściowa a teraz moja żona ...nie będę z tym walczył zwłaszcza że to z niczym nie koliduje a poprawia samopoczucie :D

Zawsze odwracam słoiki , po to by sprawdzić szczelność ! . To bardzo dobry test. Pasteryzuję zalane 

Edytowane przez Muski
  • Like 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952776
Udostępnij na innych stronach

20 minut temu, EAnna napisał(a):
  • sprawdza się szczelność dokręcenia pokrywki

Jeśli chodzi o szczelność to nie ma potrzeby stawiać słoików do góry dnem. Jak pokrywka jest wciągnięta to zamknięcie jest szczelne.

25 minut temu, EAnna napisał(a):

dezynfekuje gorącą zawartością powierzchnię i zakamarki pokrywki.

Zalewając słoik wrzątkiem występuje parowanie które wystarczy do dezynfekcji.

Kiedyś odwracałem ale od kilku już lat prawie zrezygnowałem z tego. Obracam tylko słoiki do których wlewam zalewę poniżej 60C ponieważ wtedy słoik może się nie zamknąć (dzieje się tak jeśli pokrywka stosowana jest wcześniej użyta kilkukrotnie).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952789
Udostępnij na innych stronach

27 minut temu, szrekPL napisał(a):

jednak ma znaczenie

Zdecydowanie tak. Kilkukrotnie zdarzyło się , że ciekły i nikt mi nie wytłumaczy, że nowa zakrętka i nowy słoik. Przećwiczyłem. Fakt ,że to 1/100 czy 200 ale.....

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952792
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, szrekPL napisał(a):

Jest podział pracy i tego należy się pilnować...:D

Szefowej nie wolno się wtrącać 😉😁.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952816
Udostępnij na innych stronach

52 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Szefowej nie wolno się wtrącać

I to jest prawidłowe podejście :clap: 😉

 

Ja generalnie słoików nie odwracam jak zalane są wrzątkiem. Po zakręceniu maszerują do kocyka. Tam sobie stygną.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952833
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, mamuśka napisał(a):

Po zakręceniu maszerują do kocyka. Tam sobie stygną

I to jest element który mnie zawsze interesował - w jakim celu ?

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952839
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Muski napisał(a):

w jakim celu ?

Też jestem ciekawy?

1 godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Po zakręceniu maszerują do kocyka. Tam sobie stygną.

Spotkałem się z takim postępowaniem w przypadku gotowania kaszy gryczanej (garnek w kocyk i pod pierzynkę).  W tym przypadku wiadomo po co ale sloiki?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952871
Udostępnij na innych stronach

Tak mnie nauczyła śp. teściowa, a starszych trzeba słuchać 😘

W całej zabawie słoik - kocyk, może chodzi o to żeby wyrób w słoiku za szybko nie stracił temperatury (tak sobie gdybam).

Jak w kocyku jest np. 50 słoików i dosyć ostygną, to jest ubaw 😜 (w nocy szczególnie).

Dociągają kliki i efekt jakby ktoś z kałasza strzelał.

 

 

W kocyk u mnie trafia garnek z ryżem i garnek z kaszą. Generalnie bardzo rzadko gotuję ryż, czy kaszę w torebkach. To nauka od mojej mamy 😃

Edytowane przez mamuśka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952899
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, mamuśka napisał(a):

chodzi o to żeby wyrób w słoiku za szybko nie stracił temperatury (tak sobie gdybam).

Może troszkę odwrotnie, mianowicie jak już zaciągną nakrętki produkt należy szybko schłodzić (bakterie).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952901
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, quadro555 napisał(a):

Daj znać jak spróbujesz. 🍄 😁

No ja raczej odpadam, generalnie grzyby nie moją bajka ale jak wspominałem w smaku podobny do kurczaka, dość popularny grzyb w mojej okolicy kolega z pracy zbiera i zjada stąd znam tego grzyba, sam nawet nie wiedziałem że to jadalne

https://dziendobry.tvn.pl/przepisy-kulinarne/zolciak-siarkowy-co-mozna-z-niego-przygotowac--dzien-dobry-tvn-da3430-ls5353940

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-953787
Udostępnij na innych stronach

W dniu 10.09.2024 o 15:06, Grzewlod napisał(a):

Jeśli chodzi o szczelność to nie ma potrzeby stawiać słoików do góry dnem. Jak pokrywka jest wciągnięta to zamknięcie jest szczelne.

Zalewając słoik wrzątkiem występuje parowanie które wystarczy do dezynfekcji.

Kiedyś odwracałem ale od kilku już lat prawie zrezygnowałem z tego. Obracam tylko słoiki do których wlewam zalewę poniżej 60C ponieważ wtedy słoik może się nie zamknąć (dzieje się tak jeśli pokrywka stosowana jest wcześniej użyta kilkukrotnie).

Sa pokrywki takie ktore nie widac wciagniecia , tez odwracam . Czasami tez dlatego ze jak mam owoce w syropie to jak sa gorace opadaja na dno,wczasie stygniecia juz takie tylko cieple stawiam sloik normalnie wiec powoli znow opadsja i sa rownomiernie ulozone.

Jak mam 2-3 sloiki moge sie pobawic bo przy wiekszej produkcji bym sie tak nie bawila🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-953902
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Godzinę temu, szrekPL napisał(a):

Dzisiejsze paróweczki, pakiet startowy ,,studentka", parzone w garze/nagrodzie...służy ...:D

-49801440055428861.jpg

Super piękności  przepis można wiedzieć 😀

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-957342
Udostępnij na innych stronach

Parówki

Surowiec na 1 kg

Mięso wieprzowe 65 dag ( u mnie były okrawki z szynki i łopatki) raczej takie niespecjalne

podgardle/tłusty boczek/tłuszcz z okrawania mięsa 35 dag

woda 250 ml (ja dodaje lód i wodę)

mleko w proszku (jako stabilizator) 10g

pieprz biały 3 g/kg

gałka muszkatołowa 1 g

kolendra 1 g

papryka ostra 2 g

gorczyca mielona 1 g

peklosól 20 g/kg

osłonka fi 23 mm

Wykonanie:

Peklowanie:

Mięso i podgardle/tłuszcz kroimy w kostkę, dodajemy peklosól i wyrabiamy oddzielnie kilkanaście minut. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dobę

Rozdrabnianie:

Po upływie 24 godzin  do mięsa dodajemy przyprawy, przepuszczamy 2 razy przez sitko makowe , oddzielnie mięso i tłuszcz i blenderem(u mnie ninja)  rozdrabniamy na gładko dodając lód i wodę (czyli 65dkg mięso +35dkg tłuste oraz 250ml lód z wodą, tyle wchodzi do kielicha)

Nadziewanie:

Napełniamy osłonki  fi 23 mm, można w inne jak ktoś ma np baranie. Odkręcamy kiełbaski 15/18 centymetrowe,

Osadzanie:

Parówki wieszamy na kiju 1 godzinę w temperaturze pokojowej. 

Wędzenie: 

Wędzimy do uzyskania odpowiedniej barwy ( u mnie ok 1 godz)

Parzenie:

Parzymy 10 minut w temperaturze 65 stopni Celsjusza. (tzn wrzucam w wodę 65 stopni i pomimo spadku temp trzymam 10 min)

Studzenie:

Po sparzeniu studzę w zimnej wodzie. Ostudzone wieszamy ponownie na kiju i osuszamy.

  • Upvote 3
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-957349
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.