szrekPL Opublikowano 25 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #901 Opublikowano 25 Lutego Teraz, EAnna napisał(a): Piękny efekt !!!! Bardzo dziękuję ☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-995570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 25 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #902 Opublikowano 25 Lutego No to ciąg dalszy dzisiejszej zabawy...Gołka oraz ser z orzechami wg. Bogumił Sztuczka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-995632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Udostępnij #903 Opublikowano 26 Lutego 15 godzin temu, szrekPL napisał(a): Ładnie na zewnątrz to wykorzystałem moment i trochę podymiłem.. Panie piknie się to prezentuje 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-995704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Udostępnij #904 Opublikowano 26 Lutego 12 godzin temu, szrekPL napisał(a): No to ciąg dalszy dzisiejszej zabawy...Gołka oraz ser z orzechami wg. Bogumił Sztuczka Jak malowane 👋 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-995721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Udostępnij #905 Opublikowano 26 Lutego 15 godzin temu, szrekPL napisał(a): No to ciąg dalszy dzisiejszej zabawy...Gołka oraz ser z orzechami wg. Bogumił Sztuczka Weź pan kończ te,,Sztuczki "i weź się za mortadelę, bo inaczej @Grzewlod znowu rym zapoda.😁 Ładne to. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-995752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 26 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #906 Opublikowano 26 Lutego Teraz, quadro555 napisał(a): weź się za mortadelę Jest plan na następne wolne...mam już chyba wszystko co potrzebne z dodatków zostało tylko kupno i peklowanie mięsiwa. Nie umiem układać wierszy o mortadeli Grzewlod dowie się pierwszy 😉😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-995755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 26 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #907 Opublikowano 26 Lutego Można już jeść ☺️ 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-995767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Udostępnij #908 Opublikowano 26 Lutego Teraz, szrekPL napisał(a): Można już jeść ☺️ Szybko zniknie 😉😁 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-995768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Udostępnij #909 Opublikowano 28 Lutego W dniu 26.02.2025 o 13:38, szrekPL napisał(a): Można już jeść ☺️ Brawo 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-996290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 28 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #910 Opublikowano 28 Lutego Godzinę temu, Radek. napisał(a): Brawo Bardzo dziękuję ☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-996309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Udostępnij #911 Opublikowano 28 Lutego W dniu 26.02.2025 o 13:38, szrekPL napisał(a): Można już jeść ☺️ Piękne wyroby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-996358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #912 Opublikowano 9 Marca (edytowane) Końcóweczka łykendu więc pochwalę się swoimi poczynaniami, Mortadella włoska inspirowana przepisem StefanaS i podpowiedziami Grzewloda oraz moją lekką korektą ...☺️ Obawiałem się smaku kopru włoskiego bo nie miałem wcześniej z nim kontaktu ale jest okej, mięso ciemne pochodzi z polędwicy dzikiego zwierza a elementy białe to podgardle nieparzone (obydwa w ilości +150g/kg a pistacje 50g/kg) CDN..... Edytowane 9 Marca przez szrekPL 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-998420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 9 Marca Zgłoś Udostępnij #913 Opublikowano 9 Marca Wygląd rewelacja, smak zapewne również, więc gratuluję wyrobu 👋 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-998429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 Marca Zgłoś Udostępnij #914 Opublikowano 9 Marca Piękna mortadela. Idziesz jak burza Piotrze. U mnie też coś świeżego (dzisiejszego), chlebek z siemieniem lnianym (złotym) i dwa ciasta drożdżowe (jabłka, cynamon, kruszonka i rodzynki, kruszonka). Trzeba dbać o masę. Jak sie ma masę, to ma się klasę. 😚 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-998432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Marca Zgłoś Udostępnij #915 Opublikowano 9 Marca 1 godzinę temu, szrekPL napisał(a): pochwalę się swoimi poczynaniami, Mortadella włoska Brakło chrustu, brakło sera więc powstała Mortadela😉 👍. Równomiernie rozprowadzone dodatki tak trzymaj 👍. Napisz kilka słów czy podgardle zamroziłeś przed produkcją? Jak jest twardość kostek tłuszczu w wyrobie końcowym? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-998440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #916 Opublikowano 9 Marca 9 minut temu, Grzewlod napisał(a): Napisz kilka słów No więc tak, podgardle zgodnie z Twoją podpowiedzią zamroziłem wcześniej tak samo miałem zamrożoną dziką polędwiczkę którą rozmroziłem i dodałem 0,2g/kg kwasu laskorbinowego oraz peklosól i to w zasadzie wszystko co z nimi zrobiłem(nie parzone) pokrojone w kostkę tak jak Muski pisał ok 1,5cm . Zarówno mięso jak i podgardle są mięciutkie(lekko czuć na zębie) nie wyczuwalne podczas krojenia zwykłym nożem (krajalnica w drodze) pistacje nie moczone wysypane w sumie prosto z torebki tyle co tylko oddzielone od paprochów, mortadela była parzona wczoraj a krojona dziś i to wystarczyło aby naciągnęły wilgoci więc nie są suche i nie wypadają podczas krojenia. Koper włoski którego się obawiałem i miałem w zmniejszyć na 0,5g ze Stefanowego 0,7g zostawiłem właśnie w takiej ilość na zasadzie ,,co będzie" , przypraw całkiem sporo w przepisie ale żadna nie jest jakoś specjalnie dominująca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-998449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Marca Zgłoś Udostępnij #917 Opublikowano 9 Marca 21 minut temu, szrekPL napisał(a): zamroziłem wcześniej tak samo miałem zamrożoną dziką polędwiczkę którą rozmroziłem i dodałem 0,2g/kg kwasu laskorbinowego 21 minut temu, szrekPL napisał(a): pokrojone w kostkę tak jak Muski pisał ok 1,5cm 👍 22 minuty temu, szrekPL napisał(a): Zarówno mięso jak i podgardle są mięciutkie(lekko czuć na zębie) nie wyczuwalne podczas krojenia zwykłym nożem (krajalnica w drodze) pistacje nie moczone wysypane w sumie prosto z torebki tyle co tylko oddzielone od paprochów, mortadela była parzona wczoraj a krojona dziś i to wystarczyło aby naciągnęły wilgoci więc nie są suche i nie wypadają podczas krojenia. Założenia osiągnięte o to chodzi👍. Orzeszki jeszcze zmiękną kwestia kilku dni. 24 minuty temu, szrekPL napisał(a): Koper włoski którego się obawiałem i miałem w zmniejszyć na 0,5g ze Stefanowego 0,7g zostawiłem właśnie w takiej ilość na zasadzie ,,co będzie" Fenkuł jest bardzo aromatyczny jak się przesadzi to zdominuje inne przyprawy wtedy perfumy z wędlin no chyba, że ktoś lubi. Napisz kilka słów czy jest wyczuwalny smak typowy dla podgardla. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-998454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #918 Opublikowano 9 Marca (edytowane) 31 minut temu, Grzewlod napisał(a): czy jest wyczuwalny smak typowy dla podgardla Nie ma(ale i nie doszukiwałem) , myślę że ilość przypraw oraz dodatek wina jest bardziej wyczuwalny niż smak mięsa (łopatka, golonka, okrawki z szynki i schabu oraz podgardle myślę że w stosunku 60/40 <- trochę naciągane to 40) Edytowane 9 Marca przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-998460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #919 Opublikowano 9 Marca No to ciąg dalszy łykendowej produkcji....Kiełbasa Parówkowa Parzona wg PW 16 3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-998553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #920 Opublikowano 9 Marca Oraz kiełbasa Lisiecka wg Kostka...☺️ 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-998554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 9 Marca Zgłoś Udostępnij #921 Opublikowano 9 Marca 10 minut temu, szrekPL napisał(a): Kiełbasa Parówkowa Parzona wg PW 16 Jak oceniasz ilość przypraw według tego przepisu? Pasuje ci? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-998558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #922 Opublikowano 9 Marca 2 minuty temu, tytan58 napisał(a): Jak oceniasz ilość przypraw według tego przepisu? Pasuje ci? Jest bardzo smaczna ale następnym razem podwoje wszystkie przyprawy bo rzeczywiście mogłaby być bardziej wyrazista... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-998561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 10 Marca Zgłoś Udostępnij #923 Opublikowano 10 Marca Pytałem bo też jestem tego zdania , praktycznie prawie wszystkie przepisy z PW 16 trzeba doprawić na swój smak ,bo według mnie wychodzą jak to mówią takie "trochę niedosmaczone" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-998615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 11 Marca Zgłoś Udostępnij #924 Opublikowano 11 Marca W dniu 9.03.2025 o 21:19, szrekPL napisał(a): Oraz kiełbasa Lisiecka wg Kostka...☺️ Smak pewnie rewelacja🙂Czy to są jelita wołowe,wiankowe? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-998850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 11 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #925 Opublikowano 11 Marca (edytowane) 31 minut temu, gruby7074 napisał(a): Czy to są jelita wołowe,wiankowe? W smaku bardzo dobra ☺️pieprz pozostał jednak biały (była próba zmiany czarny) a jelita wieprzowe kaliber 42+ Edytowane 11 Marca przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-998860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.