Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, szrekPL napisał(a):

No to ciąg dalszy dzisiejszej zabawy...Gołka oraz ser z orzechami wg. Bogumił Sztuczka

Jak malowane 👋

  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-995721
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, szrekPL napisał(a):

No to ciąg dalszy dzisiejszej zabawy...Gołka oraz ser z orzechami wg. Bogumił Sztuczka

69792540323677740.jpg

Weź pan kończ te,,Sztuczki "i weź się za mortadelę, bo inaczej @Grzewlod znowu rym zapoda.😁

Ładne to.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-995752
Udostępnij na innych stronach

Teraz, quadro555 napisał(a):

weź się za mortadelę

Jest plan na następne wolne...mam już chyba wszystko co potrzebne z dodatków zostało tylko kupno i peklowanie mięsiwa.

Nie umiem układać wierszy o mortadeli Grzewlod dowie się pierwszy 😉😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-995755
Udostępnij na innych stronach

W dniu 26.02.2025 o 13:38, szrekPL napisał(a):

Można już jeść ☺️

Brawo :clap: :thumbsup:

  • Like 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-996290
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Końcóweczka łykendu więc pochwalę się swoimi poczynaniami,  Mortadella włoska inspirowana przepisem StefanaS i podpowiedziami Grzewloda oraz moją lekką korektą ...☺️ Obawiałem się smaku kopru włoskiego bo nie miałem wcześniej z nim kontaktu ale jest okej, mięso ciemne pochodzi z polędwicy dzikiego zwierza a elementy białe to podgardle nieparzone (obydwa w ilości +150g/kg a pistacje 50g/kg)

1000011598.jpg

CDN.....

Edytowane przez szrekPL
  • Like 5
  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-998420
Udostępnij na innych stronach

Piękna mortadela. :clap:

Idziesz jak burza Piotrze.

 

U mnie też coś świeżego (dzisiejszego), chlebek z siemieniem lnianym (złotym) i dwa ciasta drożdżowe (jabłka, cynamon, kruszonka i rodzynki, kruszonka). 

Trzeba dbać o masę.

Jak sie ma masę, to ma się klasę. 😚

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-998432
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, szrekPL napisał(a):

pochwalę się swoimi poczynaniami,  Mortadella włoska

Brakło chrustu, brakło sera więc powstała Mortadela😉 👍. Równomiernie rozprowadzone dodatki tak trzymaj 👍.  Napisz kilka słów czy podgardle zamroziłeś przed produkcją? Jak jest twardość kostek tłuszczu w wyrobie końcowym? 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-998440
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Napisz kilka słów

No więc tak, podgardle zgodnie z Twoją podpowiedzią zamroziłem wcześniej tak samo miałem zamrożoną dziką polędwiczkę którą rozmroziłem i dodałem 0,2g/kg kwasu laskorbinowego oraz peklosól i to w zasadzie wszystko co z nimi zrobiłem(nie parzone) pokrojone w kostkę tak jak Muski pisał ok 1,5cm . Zarówno mięso jak i podgardle są mięciutkie(lekko czuć na zębie) nie wyczuwalne podczas krojenia zwykłym nożem (krajalnica w drodze)  pistacje nie moczone wysypane w sumie prosto z torebki tyle co tylko oddzielone od paprochów, mortadela była parzona wczoraj a krojona dziś i to wystarczyło aby naciągnęły wilgoci więc nie są suche i nie wypadają podczas krojenia. Koper włoski którego się obawiałem i miałem w zmniejszyć na 0,5g ze Stefanowego 0,7g zostawiłem właśnie w takiej ilość na zasadzie ,,co będzie" , przypraw całkiem sporo w przepisie ale żadna nie jest jakoś specjalnie dominująca.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-998449
Udostępnij na innych stronach

21 minut temu, szrekPL napisał(a):

zamroziłem wcześniej tak samo miałem zamrożoną dziką polędwiczkę którą rozmroziłem i dodałem 0,2g/kg kwasu laskorbinowego

21 minut temu, szrekPL napisał(a):

pokrojone w kostkę tak jak Muski pisał ok 1,5cm

👍

22 minuty temu, szrekPL napisał(a):

Zarówno mięso jak i podgardle są mięciutkie(lekko czuć na zębie) nie wyczuwalne podczas krojenia zwykłym nożem (krajalnica w drodze)  pistacje nie moczone wysypane w sumie prosto z torebki tyle co tylko oddzielone od paprochów, mortadela była parzona wczoraj a krojona dziś i to wystarczyło aby naciągnęły wilgoci więc nie są suche i nie wypadają podczas krojenia.

Założenia osiągnięte o to chodzi👍. Orzeszki jeszcze zmiękną kwestia kilku dni.

 

24 minuty temu, szrekPL napisał(a):

Koper włoski którego się obawiałem i miałem w zmniejszyć na 0,5g ze Stefanowego 0,7g zostawiłem właśnie w takiej ilość na zasadzie ,,co będzie"

Fenkuł jest bardzo aromatyczny jak się przesadzi to zdominuje inne przyprawy wtedy perfumy z wędlin no chyba, że ktoś lubi. Napisz kilka słów czy jest wyczuwalny smak typowy dla podgardla.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-998454
Udostępnij na innych stronach

31 minut temu, Grzewlod napisał(a):

czy jest wyczuwalny smak typowy dla podgardla

Nie ma(ale i nie doszukiwałem) , myślę że ilość przypraw oraz dodatek wina jest bardziej wyczuwalny niż smak mięsa (łopatka, golonka, okrawki z szynki i schabu oraz podgardle myślę że w stosunku  60/40 <- trochę naciągane to 40)

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-998460
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, tytan58 napisał(a):

Jak oceniasz ilość przypraw według tego przepisu? Pasuje ci?

Jest bardzo smaczna ale następnym razem podwoje wszystkie przyprawy bo rzeczywiście mogłaby być bardziej wyrazista...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-998561
Udostępnij na innych stronach

Pytałem bo też jestem tego zdania , praktycznie  prawie wszystkie   przepisy z PW 16

trzeba doprawić na swój smak ,bo według mnie wychodzą jak to mówią

takie "trochę niedosmaczone" 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-998615
Udostępnij na innych stronach

31 minut temu, gruby7074 napisał(a):

Czy to są jelita wołowe,wiankowe?

W smaku bardzo dobra ☺️pieprz pozostał jednak biały (była próba zmiany czarny) a jelita wieprzowe kaliber 42+

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/37/#findComment-998860
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.