szrekPL Opublikowano 1 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 1 Maja 2024 jeszcze trochę świeża ale co tam..😊 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-921582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 1 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 1 Maja 2024 (edytowane) Normalnie mistrz Smaka takiego narobiłeś że idę jakiś kawał kiełbachy wyciągnąć z lodówki i przekąsić Edytowane 1 Maja 2024 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-921585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 1 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 1 Maja 2024 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-921586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 1 Maja 2024 1 godzinę temu, szrekPL napisał(a): jeszcze trochę świeża ale co tam..😊 Widzę że poprzeczka poszła wyżej. Brawo Szrek'u😋👏 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-921594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 2 Maja 2024 5 godzin temu, @halusia@ napisał(a): Widzę że poprzeczka poszła wyżej. Brawo Szrek'u😋👏 Właśnie o tą poprzeczkę chodzi 🙂 by ją sobie podnosić do góry. Powstałą oszczędności sznurka wykorzystamy do innych wędlin, natomiast z czasem nauczymy Panią Szrekową innego odkręcania parówek. Szreku bardzo ładny i apetyczny wyrób tak trzymaj 👏👏👏. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-921617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 2 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 2 Maja 2024 Cudeńka, bardzo ładny wyrób, i pewnie równie smaczny. 👌 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-921784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 2 Maja 2024 20 godzin temu, szrekPL napisał(a): trochę świeża Co tam dałeś z mięs i przypraw ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-921791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 2 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 2 Maja 2024 3 godziny temu, Muski napisał(a): Co tam dałeś z mięs i przypraw ? Mięso 0,65kg : łopatka, golonka okrawki z szynki do tego tłuste 0,35kg: podgardle /słonina i takie tam wycinanki z szynek /łopatek przyprawy to peklosól, kolendra, gałka,papryka słodka,pieprz biały i mleko w proszku jako stabilizator. Ogólnie to przepis zaczerpnięty z forum tylko nie pamiętam od kogo więc nie chcę pomylić ale łatwo odszukam jeśli trzeba dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-921828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 3 Maja 2024 6 godzin temu, szrekPL napisał(a): mleko w proszku jako stabilizator. Klasycznie się dodaje ale ten dodatek tak samo jak maggi w parówkach jest zupełnie zbyteczna. A wody i lodu nie dodawałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-921848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 3 Maja 2024 6 godzin temu, Grzewlod napisał(a): A wody i lodu nie dodawałeś? Oczywiście że lód i woda była dodana w ilości 250g przepraszam za nieścisłość gdzieś mi to umknęło albo wziąłem za sprawę oczywistą🙄, a co do mleka to okej, nie znam się na tyle żeby modyfikować sprawdzone przepisy ale następnym razem może wypróbuję inny bez tego dodatku z mojej ulubionej PW16😊 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-921956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 3 Maja 2024 MORTADELA PARZONA (ale naprawdę dobra) z tego przepisu wykonałem ...😊 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-921957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 3 Maja 2024 14 minut temu, szrekPL napisał(a): naprawdę dobra I to jest najważniejsze Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-921962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 4 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 4 Maja 2024 Jak taka dobra[a pewnikiem taka jest 🙂] to gdzie znajdę przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-922202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 4 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 4 Maja 2024 (edytowane) 43 minuty temu, gruby7074 napisał(a): Jak taka dobra[a pewnikiem taka jest 🙂] to gdzie znajdę przepis? Proszę bardzo zrobiłem z tego dokładnie tyle że 5kg i nie dodałem słoniny krojonej w kostkę tylko całość przez maszynkę 😁 Edytowane 4 Maja 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-922212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 4 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 4 Maja 2024 Dziękuje,a czym kutrowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-922223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 4 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 4 Maja 2024 24g/kg soli. Nie było za słone? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-922225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 4 Maja 2024 38 minut temu, szrekPL napisał(a): nie dodałem słoniny krojonej w kostkę tylko całość przez maszynkę 😁 Jaki rozmiar siatki? Czy słoninę zmiliłeś razem z mięsem czy osobno? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-922226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 4 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 4 Maja 2024 (edytowane) Peklosoli dodałem 16g na kg część wcześniej do peklowania reszta już przy kutrowaniu, mięso jak i tłuszcze zmieliłam na tych samych oczkach najpierw 4mm później makówka z tym że oddzielnie mięso oddzielnie tłuszcz, podzieliłem to na porcje i Ninja, wody z lodem dodałem na każdy wsad 1kg, 250g (lód +woda) do każdej porcji dodawałem przyprawy podzielone również na 1kg Edytowane 4 Maja 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-922230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 4 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 4 Maja 2024 31 minut temu, gruby7074 napisał(a): Dziękuje,a czym kutrowałeś? Ja używam od pewnego czasu blendera ninja bn800 (jeśli nie pomyliłem modelu) robi robotę naprawdę watro na użytek domowy taki sprzęcik kupić 😊 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-922232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 4 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 4 Maja 2024 Dokładnie z tego zrobiona z tym że całość peklosoli to 16g na kilogram 85 MORTADELA PARZONA (ale naprawdę dobra) na 5 kg surowca Receptura: A. Surowiec: 1. Wieprzowina kl. III peklowana - 2,75 kg, 2. Wołowina kl. II lub I peklowana - 1,25 kg 3. Słonina solona - 0,5 kg 4. Tłuszcz drobny lub podgardle skórowane - 0,5 kg B. Przyprawy i materiały pomocnicze: I. Przyprawy: a) użyte do peklowania: 1. sól - 0,10 kg 2. saletra - 0,0045 kg b) dodane podczas produkcji: 1. sól - 0,02 kg 2. cukier - 0,01 kg 3. pieprz naturalny - 0,003 kg 4. gorczyca w ziarnkach - 0,003 kg 5. gałka muszkatołowa - 0,002 kg Pieprz naturalny może zostać zastąpiony podwójną ilością pieprzu ziołowego, a gałka muszkatołowa - gorczycą. Dopuszcza się dodatek czosnku w ilości 0,003 kg na 5 kg surowca. II. materiały pomocnicze: 1. Jelita sztuczne o średnicy 100-120 mm 2. Przędza nr 6. C. Postać surowca po obróbce: Wieprzowina, wołowina i tłuszcz drobny lub podgardle rozdrobnione przez siatkę 2 mm co najmniej 2 razy. Słonina krajana w kostkę o krawędzi 6 mm (może być również puszczona przez maszynkę, jeśli ktoś nie lubi słoniny w takiej postaci w kiełbasie). D. Postać gotowego produktu: Kiełbasa w odcinkach 35-40 cm sznurowana dwa razy wzdłuż i wielokrotnie w poprzek (co 4-5 cm). Z jednego końca zaopatrzona w pętelkę do zawieszenia długości 10-12 cm, drugi koniec związany przędzą. Kiełbasy typu szynkowa, mortadela i inne, w jelitach powyżej 100 mm śred. musi być sznurowana, gdyż w przeciwnym razie, z uwagi na jej wagę, mogłaby urwać się w wędzarni - sama pętelka nie wystarczy. SKRÓT INSTRUKCJI: 1. peklowanie: Peklowanie mięska i tłuszczu przeprowadzamy zgodnie z wcześniejszymi wskazówkami, pamiętając by od ilości soli do peklowania odjąć sól do zasolenia tłuszczów, w ilości proporcjonalnej do ich wagi. W poprzednich przepisach jest to opisane szczegółowo. 2. Rozdrabnianie: Zgodnie z recepturą. 3. Kutrowanie (lub wielokrotne rozdrabnianie na siatce 2 mm😞 Wołowinę kl. I lub II i wieprzowinę kl. II po kilkukrotnym zmieleniu na siatce 2 mm, miesza się z 20-40% wody w stosunku do wagi tych rodzajów mięsa, dodaje się resztę soli, przyprawy i tłuszcz drobny lub podgardle i miesza dalej do wymieszania wszystkich składników. 4. Mieszanie: Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojoną w kostkę słoninę i mieszamy do równomiernego rozmieszczenia kostek słoniny w masie mięsnej. 5. Napełnianie i wiązanie jelit: Wymieszaną masą napełnia się ściśle jelita. Końce zawiązuje przędzą oraz sznuruje kiełbasy dwa razy wzdłuż i co 4-5 cm w poprzek. Powietrze wykłuwa się. 6. Osadzanie: Przez 30-60 min. 7. Wędzenie: Gorącym dymem przez 100-135 min. W czasie wędzenia należy przekładać kije w wędzarni. 8. Parzenie: W temp. 72-75 stopni C przez 90-120 min do osiągnięcia temp. 68-72 stopnie C wewnątrz kiełbas. 9. Studzenie: Po parzeniu chłodzi się zimną wodą przez ok. 10 min. i umieszcza w pomieszczeniu chłodzonym w celu ostudzenia do temperatury poniżej 12 stopni C. W braku pomieszczeń chłodzonych studzi się do temperatury nie wyższej niż 18 stopni C. I już można zajadać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-922309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 4 Maja 2024 W dniu 3.05.2024 o 12:16, szrekPL napisał(a): MORTADELA PARZONA (ale naprawdę dobra) z tego przepisu wykonałem ...😊 Piękna, kiełbasa której jeszcze nie robiłam.. 😋 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-922398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 5 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 5 Maja 2024 Brawo, przepis godny naśladowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-922552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 5 Maja 2024 21 godzin temu, szrekPL napisał(a): Przyprawy: Przy takich ilościach podawaj Piotrze w gramach/kg , pewnie się byś zdziwił ile osób ma problemy z przeliczeniem. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-922557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 5 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 5 Maja 2024 19 minut temu, Muski napisał(a): Przy takich ilościach podawaj Piotrze w gramach/kg , pewnie się byś zdziwił ile osób ma problemy z przeliczeniem. Tak masz rację zupełnie o tym nie pomyślałem i uznałem że jedynym który się tu uczy jestem ja a Wy wszyscy dawno już takie niuanse opanowaliście, przy następnym już nie popełnię tego błędu a ten poprawię jeśli jeszcze się uda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-922564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 5 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 5 Maja 2024 4 minuty temu, szrekPL napisał(a): e jedynym który się tu uczy jestem ja to jest nas dwóch W dniu 4.05.2024 o 12:13, szrekPL napisał(a): Peklosoli dodałem 16g na kg część wcześniej do peklowania reszta już przy kutrowaniu tego nie rozumiem,peklujemy 24h wcześniej a potem najwyżej dosalamy nadal nie wiem jaką dałeś dawkę soli na kg mięsa. sól i peklosol są dla mnie równoważne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/13/#findComment-922569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.