przemo77390 Opublikowano 6 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Stycznia 2024 Dzis mieliśmy pierwsze wedzenie w Borniaku. Jakies 3 godziny wedzenia w 60 stopniach - komin otwarty na polowe. Z uwagi na to ze jakos slaby kolorem byl podkrecilismy teperature na 75 stopni - wedzenie kolejne 4 godziny i przykrylismy lufcik w kominie. Ma sie wrazenie ze w srodku mieso nie do konca sie uwedzilo. Wedzony boczek i golonka Robilismy bez parzenia. Co poszlo nie tak? Prosba o porady? Z gory dziekujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 6 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Stycznia 2024 (edytowane) Niezła zadyma! Wg mnie to trochę przesadziliscie z wędzeniem a brak obróbki termicznej (np. parzenia) poskutkował surowym mięsem. Jaka była temperatura mięsa w środku? Edytowane 6 Stycznia 2024 przez Twonk 1 Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-891983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Stycznia 2024 Mięso surowe bo temperatura za niska.W dodatku wybrałeś do wędzenia elementy raczej wymagające parzenia by osiągnąć odpowiednią temperaturę w wyrobie. 1 1 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-891988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Stycznia 2024 (edytowane) Godzinę temu, przemo77390 napisał(a): Ma sie wrazenie ze w srodku mieso nie do konca sie uwedzilo. Wedzony boczek i golonka Robilismy bez parzenia. Co poszlo nie tak? Prosba o porad Mięso to się uwędziło i to aż za nadto.Żeby mięso nie było surowe w środku to musi mieć tam temperaturę 68C.Aby to osiągnąć należy wyrób sparzyć w wodzie o temp 82-85 C albo podpiec w wędzarni w temp .90C.Ani jedno ani drugie nie zostało wykonane prawidłowo a przykrycie lufcika spowodowało ,że nie było swobodnego przepływu dymu. Wędzarnia to nie lokomotywa i wystarczy niewiele dymu żeby się uwędziło.Jedyną opcją jest teraz sparzenie tego mięsa bo upieczenie spowoduje jeszcze ciemniejszy kolor.Po pierwsze po parzeniu straci trochę na tym ciemnym kolorze a po drugie nie będzie surowe.Nie wiem tylko czy nie będzie gorzkawe. ale na to to już niewiele się poradzi. Edytowane 6 Stycznia 2024 przez arkadiusz 1 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-891992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo77390 Opublikowano 6 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Stycznia 2024 (edytowane) 1 godzinę temu, Twonk napisał(a): Niezła zadyma! Wg mnie to trochę przesadziliscie z wędzeniem a brak obróbki termicznej (np. parzenia) poskutkował surowym mięsem. Jaka była temperatura mięsa w środku? Dzieki. Jaka byla temperatura miesa nie wiemy bo nie mierzyliśmy. Edytowane 6 Stycznia 2024 przez przemo77390 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo77390 Opublikowano 6 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Stycznia 2024 (edytowane) Godzinę temu, arkadiusz napisał(a): Mięso to się uwędziło i to aż za nadto.Żeby mięso nie było surowe w środku to musi mieć tam temperaturę 68C.Aby to osiągnąć należy wyrób sparzyć w wodzie o temp 82-85 C albo podpiec w wędzarni w temp .90C.Ani jedno ani drugie nie zostało wykonane prawidłowo a przykrycie lufcika spowodowało ,że nie było swobodnego przepływu dymu. Wędzarnia to nie lokomotywa i wystarczy niewiele dymu żeby się uwędziło.Jedyną opcją jest teraz sparzenie tego mięsa bo upieczenie spowoduje jeszcze ciemniejszy kolor.Po pierwsze po parzeniu straci trochę na tym ciemnym kolorze a po drugie nie będzie surowe.Nie wiem tylko czy nie będzie gorzkawe. ale na to to już niewiele się poradzi. Dzieki. Jakbys podpowiedzial jeszcze o fym podpieczeniu w wedzarce. Ile czasu podpiekac w tych 90 stopniach. Jest jakas metoda ile mniej wiecej czasu wedzic takie boczki w 60 stopniach? Edytowane 6 Stycznia 2024 przez przemo77390 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo77390 Opublikowano 6 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Stycznia 2024 (edytowane) Godzinę temu, chudziak napisał(a): Mięso surowe bo temperatura za niska.W dodatku wybrałeś do wędzenia elementy raczej wymagające parzenia by osiągnąć odpowiednią temperaturę w wyrobie. Dzieki. Daczego za niska, wedzone bylo w 75 - wiec chyba przesadzilem. Ksiazkowo wystarczy chyba 60. Edytowane 6 Stycznia 2024 przez przemo77390 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Stycznia 2024 1 minutę temu, przemo77390 napisał(a): Ksiazkowo wystarczy chyba 60. Nie wiem z jakich źródeł korzystasz ale taka temperatura to co najwyżej dla polędwiczek wystarczająca jest. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Stycznia 2024 (edytowane) 39 minut temu, przemo77390 napisał(a): Jest jakas metoda ile mniej wiecej czasu wedzic takie boczki w 60 stopniach? Do osiągnięcia zadowalającego koloru. 37 minut temu, przemo77390 napisał(a): Ksiazkowo wystarczy chyba 60. 55-60C 39 minut temu, przemo77390 napisał(a): Jakbys podpowiedzial jeszcze o fym podpieczeniu w wedzarce. Ile czasu podpiekac w tych 90 stopniach. Arek odpowiedział powyżej do osiągnięcia 68-70C w wewnątrz wyrobu. Edytowane 6 Stycznia 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Stycznia 2024 (edytowane) Kup termometr z sondą i nie wędź na czas tylko na temperaturę, żeby osiągnąć w środku 70C temperatura wędzarni powinna być większa.Ale poczekaj na odpowiedzi fachowców z forum a jest tu ich cała .masa, ja sam się od nich uczę😁A wolnej chwili poprzeglądaj forum jest wszystko opisane.😁 Edytowane 6 Stycznia 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Stycznia 2024 3 minuty temu, szrekPL napisał(a): temperatura wędzarni powinna być większa Tylko podczas podpiekania 90C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Stycznia 2024 Tak, tak oczywista sprawa (dla kogoś kto już trochę liznął temat), zapomniałem napisać , dziękuję za sprostowanie☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Stycznia 2024 (edytowane) 23 minuty temu, szrekPL napisał(a): Kup termometr z sondą i nie wędź na czas tylko na temperaturę, żeby osiągnąć w środku 70C Do wędzenia nie potrzeba termometru żeby mierzyć temp. w środku.Wystarczy utrzymywać odpowiednią temperaturę w komorze w zależności od rodzaju wędzenia.Termometr z sonda igłową może się przydać do pieczenia lub parzenia dla pomiaru temperatury w środku wyrobu.A wędzi się do uzyskania odpowiedniego koloru a nie uzyskani odpowiedniej temperatury. Edytowane 6 Stycznia 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Stycznia 2024 1 minutę temu, arkadiusz napisał(a): Do wędzenia nie potrzeba termometru.Wystarczy utrzymywać odpowiednią temperaturę w komorze w zależności od rodzaju wędzenia.Termometr może się przydać do pieczenia lub parzenia dla pomiaru temperatury w środku wyrobu.A wędzi się do uzyskania odpowiedniego koloru a nie uzyskani odpowiedniej temperatury. Tak wszystko się zgadza mam tą wiedzę ale przekazać jeszcze nie potrafię jak widać na załączonym obrazku...😊popatrzę , poczytam i za jakiś czas się odezwę ☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Stycznia 2024 1 godzinę temu, przemo77390 napisał(a): Daczego za niska, wedzone bylo w 75 - wiec chyba przesadzilem. Ksiazkowo wystarczy chyba 60. @przemo77390 Widzę, że dwa procesy zlewają Ci się w jeden Proces wędzenia jest czymś innym niż obróbka termiczna. Gorące wędzenie (jest jeszcze zimne i ciepłe) powinno odbywać się w temp. 50-60 st.C i ma na celu przesycenie wyrobu dymem i uzyskanie pożądanego koloru. Czyli wędzimy nie na czas a do koloru. Jednak po jego zakończeniu wyrób jest nadal surowy Nastepnym etapem jest obróbka termiczna tj. parzenie lub pieczenie. Pieczenie może być zrobione w piekarniku lub w wędzarni (raczej bez dymu). Golonka powinna być parzona, bo jest elementem grubym i ścięgnistym. W wędzarni można piec raczej cienkie kiełbasy i boczki. Najlepiej wychodzą kabanosy Jednak ze względu na słabszą przewodność cieplna powietrza wędzarnia musi uzyskiwać stabilne temperatury co najmniej 90 st.C w dłuższym okresie czasu. Podniesienie wilgotności powietrza wędzarni w czasie pieczenia wybitnie skróci czas pieczenia. Przemyśl sobie wszystko to, co powyżej napisałam i jeżeli coś jest niejasne to pytaj. 2 2 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo77390 Opublikowano 7 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Stycznia 2024 10 godzin temu, EAnna napisał(a): @przemo77390 Widzę, że dwa procesy zlewają Ci się w jeden Proces wędzenia jest czymś innym niż obróbka termiczna. Gorące wędzenie (jest jeszcze zimne i ciepłe) powinno odbywać się w temp. 50-60 st.C i ma na celu przesycenie wyrobu dymem i uzyskanie pożądanego koloru. Czyli wędzimy nie na czas a do koloru. Jednak po jego zakończeniu wyrób jest nadal surowy Nastepnym etapem jest obróbka termiczna tj. parzenie lub pieczenie. Pieczenie może być zrobione w piekarniku lub w wędzarni (raczej bez dymu). Golonka powinna być parzona, bo jest elementem grubym i ścięgnistym. W wędzarni można piec raczej cienkie kiełbasy i boczki. Najlepiej wychodzą kabanosy Jednak ze względu na słabszą przewodność cieplna powietrza wędzarnia musi uzyskiwać stabilne temperatury co najmniej 90 st.C w dłuższym okresie czasu. Podniesienie wilgotności powietrza wędzarni w czasie pieczenia wybitnie skróci czas pieczenia. Przemyśl sobie wszystko to, co powyżej napisałam i jeżeli coś jest niejasne to pytaj. Dzieki. Ok. Czyli wedze w temperaturze do 60 stopni do uzyskania odpowiedniego koloru a nastepnie wylaczam generator dymu i na samej grzalce robie dopieka ie w temperaturze do 100 stopni. Czy o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 7 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Stycznia 2024 17 minut temu, przemo77390 napisał(a): Czy o to chodzi Do 90C . Zapoznaj się z działem dla początkujących znajdziesz tam pełną wiedzę co i jak w jakich temp. itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo77390 Opublikowano 7 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Stycznia 2024 Jakby ktos widzial ustrojstwo (a najlepiej juz zarekomendowal czegos co uzywa) podobne do tego ze zdjecia i tak proste w obsludze na 6 sond prosba o linka. Te ze zdjecia narazie niedostepne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Stycznia 2024 12 godzin temu, przemo77390 napisał(a): a nastepnie wylaczam generator dymu i na samej grzalce robie dopieka ie w temperaturze do 100 stopni. Dopieka się w nieco niższej temperaturze np podpiekamy kabanosy w temperaturze ok 85-90stC przez taki czas aby uzyskały wewnątrz temperaturę ok. 72 stopnie ale tak jak Ci pisałam i jak pisałam EAnna akurat te elementy ,które wędziłeś a szczególnie golonkę lepiej sparzyć ze względu na jej strukturę. 1 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Stycznia 2024 12 godzin temu, przemo77390 napisał(a): Ok. Czyli wedze w temperaturze do 60 stopni do uzyskania odpowiedniego koloru a nastepnie wylaczam generator dymu i na samej grzalce robie dopieka ie w temperaturze do 100 stopni. Czy o to chodzi Mniej więcej o to chodzi z tym ,że w czasie podpiekania nie musisz wyłączać dymogeneratora. Niech sobie dymi tylko nie przesadź z kolorem. 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Stycznia 2024 22 godziny temu, EAnna napisał(a): Pieczenie może być zrobione w piekarniku lub w wędzarni (raczej bez dymu). Czemu ?.Dym w tym wypadku w niczym nie przeszkadza w czasie podpiekania tym bardziej ,że jest z dymogeneratora i nie ma tak wysokiej temperatury jak z paleniska. 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyna Opublikowano 31 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 31 Marca 2024 Witam. Zawsze podpiekam w wędzarni w temperaturze 90 stopni z dymem bo mam wędzarnię opalają drewnem i zawsze wychodzą pyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-914205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.