Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis mieliśmy pierwsze wedzenie w Borniaku. Jakies 3 godziny wedzenia w 60 stopniach - komin otwarty na polowe. Z uwagi na to ze jakos slaby kolorem byl podkrecilismy teperature na 75 stopni - wedzenie kolejne 4 godziny i przykrylismy lufcik w kominie.

Ma sie wrazenie ze w srodku mieso nie do konca sie uwedzilo. Wedzony boczek i golonka  Robilismy bez parzenia.

Co poszlo nie tak? Prosba o porady?

 

Z gory dziekujemy.

 

IMG-20240106-WA0012.jpg

IMG-20240106-WA0009.jpg

IMG-20240106-WA0010.jpg

IMG-20240106-WA0011.jpg

IMG-20240106-WA0005.jpg

IMG-20240106-WA0008.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/
Udostępnij na innych stronach

Niezła zadyma! Wg mnie to trochę przesadziliscie z wędzeniem a brak obróbki termicznej (np. parzenia) poskutkował surowym mięsem. 

Jaka była temperatura mięsa w środku?

Edytowane przez Twonk
  • Like 1

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-891983
Udostępnij na innych stronach

Mięso surowe bo temperatura za niska.W dodatku wybrałeś do wędzenia elementy raczej wymagające  parzenia by osiągnąć odpowiednią temperaturę w wyrobie.

  • Like 1
  • Upvote 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-891988
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, przemo77390 napisał(a):

Ma sie wrazenie ze w srodku mieso nie do konca sie uwedzilo. Wedzony boczek i golonka  Robilismy bez parzenia.

Co poszlo nie tak? Prosba o porad

Mięso to się uwędziło i to aż za nadto.Żeby mięso nie było surowe w środku to musi mieć tam temperaturę 68C.Aby to osiągnąć należy wyrób sparzyć w wodzie o temp 82-85 C albo podpiec w wędzarni w temp .90C.Ani jedno ani drugie nie zostało wykonane prawidłowo a przykrycie lufcika spowodowało ,że nie było swobodnego przepływu dymu. Wędzarnia to nie lokomotywa i wystarczy niewiele dymu żeby się uwędziło.Jedyną opcją jest teraz sparzenie tego mięsa bo upieczenie spowoduje jeszcze ciemniejszy kolor.Po pierwsze po parzeniu straci trochę na tym ciemnym kolorze a po drugie nie będzie surowe.Nie wiem tylko czy nie będzie gorzkawe. ale na to to już niewiele się poradzi.

Edytowane przez arkadiusz
  • Like 1
  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-891992
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Twonk napisał(a):

Niezła zadyma! Wg mnie to trochę przesadziliscie z wędzeniem a brak obróbki termicznej (np. parzenia) poskutkował surowym mięsem. 

Jaka była temperatura mięsa w środku?

Dzieki.

Jaka byla temperatura miesa nie wiemy bo nie mierzyliśmy.

Edytowane przez przemo77390
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892004
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, arkadiusz napisał(a):

Mięso to się uwędziło i to aż za nadto.Żeby mięso nie było surowe w środku to musi mieć tam temperaturę 68C.Aby to osiągnąć należy wyrób sparzyć w wodzie o temp 82-85 C albo podpiec w wędzarni w temp .90C.Ani jedno ani drugie nie zostało wykonane prawidłowo a przykrycie lufcika spowodowało ,że nie było swobodnego przepływu dymu. Wędzarnia to nie lokomotywa i wystarczy niewiele dymu żeby się uwędziło.Jedyną opcją jest teraz sparzenie tego mięsa bo upieczenie spowoduje jeszcze ciemniejszy kolor.Po pierwsze po parzeniu straci trochę na tym ciemnym kolorze a po drugie nie będzie surowe.Nie wiem tylko czy nie będzie gorzkawe. ale na to to już niewiele się poradzi.

Dzieki.

Jakbys podpowiedzial jeszcze o fym podpieczeniu w wedzarce. Ile czasu podpiekac w tych 90 stopniach.

 

Jest jakas metoda ile mniej wiecej czasu wedzic takie boczki w 60 stopniach?

Edytowane przez przemo77390
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892005
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, chudziak napisał(a):

Mięso surowe bo temperatura za niska.W dodatku wybrałeś do wędzenia elementy raczej wymagające  parzenia by osiągnąć odpowiednią temperaturę w wyrobie.

Dzieki.

Daczego za niska, wedzone bylo w 75 - wiec chyba przesadzilem.

Ksiazkowo wystarczy  chyba 60.

Edytowane przez przemo77390
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892007
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, przemo77390 napisał(a):

Ksiazkowo wystarczy  chyba 60.

Nie wiem z jakich  źródeł korzystasz ale taka temperatura to co najwyżej dla polędwiczek wystarczająca jest.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892010
Udostępnij na innych stronach

39 minut temu, przemo77390 napisał(a):

Jest jakas metoda ile mniej wiecej czasu wedzic takie boczki w 60 stopniach?

Do osiągnięcia zadowalającego koloru.

37 minut temu, przemo77390 napisał(a):

Ksiazkowo wystarczy  chyba 60.

55-60C

39 minut temu, przemo77390 napisał(a):

Jakbys podpowiedzial jeszcze o fym podpieczeniu w wedzarce. Ile czasu podpiekac w tych 90 stopniach.

Arek odpowiedział powyżej do osiągnięcia 68-70C w wewnątrz wyrobu.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892014
Udostępnij na innych stronach

Kup termometr z sondą i nie wędź na czas tylko na temperaturę, żeby osiągnąć w środku 70C temperatura wędzarni powinna być większa.Ale poczekaj na odpowiedzi fachowców z forum a jest tu ich cała .masa, ja sam się od nich uczę😁A wolnej chwili poprzeglądaj forum jest wszystko opisane.😁

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892015
Udostępnij na innych stronach

23 minuty temu, szrekPL napisał(a):

Kup termometr z sondą i nie wędź na czas tylko na temperaturę, żeby osiągnąć w środku 70C

Do wędzenia nie potrzeba termometru żeby mierzyć temp. w środku.Wystarczy utrzymywać odpowiednią temperaturę w komorze w zależności  od rodzaju wędzenia.Termometr z sonda igłową może się przydać do pieczenia lub parzenia dla pomiaru temperatury w środku wyrobu.A wędzi się do uzyskania odpowiedniego  koloru a nie uzyskani odpowiedniej temperatury.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892021
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, arkadiusz napisał(a):

Do wędzenia nie potrzeba termometru.Wystarczy utrzymywać odpowiednią temperaturę w komorze w zależności  od rodzaju wędzenia.Termometr może się przydać do pieczenia lub parzenia dla pomiaru temperatury w środku wyrobu.A wędzi się do uzyskania odpowiedniego  koloru a nie uzyskani odpowiedniej temperatury.

Tak wszystko się zgadza mam tą wiedzę ale przekazać jeszcze nie potrafię jak widać na załączonym obrazku...😊popatrzę , poczytam i za jakiś czas się odezwę ☺️

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892024
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, przemo77390 napisał(a):

Daczego za niska, wedzone bylo w 75 - wiec chyba przesadzilem.

Ksiazkowo wystarczy  chyba 60.

@przemo77390

Widzę, że dwa procesy zlewają Ci się w jeden :facepalm:

Proces wędzenia jest czymś innym niż obróbka termiczna.

Gorące wędzenie (jest jeszcze zimne i ciepłe) powinno odbywać się w temp. 50-60 st.C i ma na celu przesycenie wyrobu dymem i uzyskanie pożądanego koloru. Czyli wędzimy nie na czas a do koloru.

Jednak po jego zakończeniu wyrób jest nadal surowy :thumbsup:

Nastepnym etapem jest obróbka termiczna tj. parzenie lub pieczenie.

Pieczenie może być zrobione w piekarniku lub w wędzarni (raczej bez dymu).

Golonka  powinna być  parzona, bo jest elementem grubym i ścięgnistym.

W wędzarni można piec raczej cienkie kiełbasy i boczki. Najlepiej wychodzą kabanosy :)

Jednak ze względu na słabszą przewodność cieplna powietrza wędzarnia musi uzyskiwać stabilne  temperatury co najmniej 90 st.C w dłuższym okresie czasu. Podniesienie wilgotności powietrza wędzarni w czasie pieczenia wybitnie skróci czas pieczenia.

Przemyśl sobie wszystko to, co powyżej napisałam i jeżeli coś jest niejasne to pytaj.

 

  • Like 2
  • Upvote 2

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892066
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, EAnna napisał(a):

@przemo77390

Widzę, że dwa procesy zlewają Ci się w jeden :facepalm:

Proces wędzenia jest czymś innym niż obróbka termiczna.

Gorące wędzenie (jest jeszcze zimne i ciepłe) powinno odbywać się w temp. 50-60 st.C i ma na celu przesycenie wyrobu dymem i uzyskanie pożądanego koloru. Czyli wędzimy nie na czas a do koloru.

Jednak po jego zakończeniu wyrób jest nadal surowy :thumbsup:

Nastepnym etapem jest obróbka termiczna tj. parzenie lub pieczenie.

Pieczenie może być zrobione w piekarniku lub w wędzarni (raczej bez dymu).

Golonka  powinna być  parzona, bo jest elementem grubym i ścięgnistym.

W wędzarni można piec raczej cienkie kiełbasy i boczki. Najlepiej wychodzą kabanosy :)

Jednak ze względu na słabszą przewodność cieplna powietrza wędzarnia musi uzyskiwać stabilne  temperatury co najmniej 90 st.C w dłuższym okresie czasu. Podniesienie wilgotności powietrza wędzarni w czasie pieczenia wybitnie skróci czas pieczenia.

Przemyśl sobie wszystko to, co powyżej napisałam i jeżeli coś jest niejasne to pytaj.

 

Dzieki.

Ok. Czyli wedze w temperaturze do 60 stopni do uzyskania odpowiedniego koloru a nastepnie wylaczam generator dymu i na samej grzalce robie dopieka ie w temperaturze do 100 stopni.

Czy o to chodzi 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892143
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, przemo77390 napisał(a):

Czy o to chodzi 

:thumbsup:Do 90C .

Zapoznaj się z działem dla początkujących znajdziesz tam pełną wiedzę co i jak w jakich temp. itd..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892149
Udostępnij na innych stronach

Jakby ktos widzial ustrojstwo (a najlepiej juz zarekomendowal czegos co uzywa) podobne do tego ze zdjecia i tak proste w obsludze na 6 sond prosba o linka.

 

Te ze zdjecia narazie niedostepne.

 

 

Screenshot_2024-01-07-13-46-55-91_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892276
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, przemo77390 napisał(a):

a nastepnie wylaczam generator dymu i na samej grzalce robie dopieka ie w temperaturze do 100 stopni.

 

Dopieka się w nieco niższej temperaturze  np podpiekamy kabanosy  w temperaturze ok  85-90stC przez taki czas aby uzyskały wewnątrz temperaturę ok. 72 stopnie  ale tak jak Ci pisałam i jak pisałam EAnna akurat te elementy ,które wędziłeś a szczególnie golonkę lepiej sparzyć ze względu na jej strukturę.

  • Like 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892374
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, przemo77390 napisał(a):

Ok. Czyli wedze w temperaturze do 60 stopni do uzyskania odpowiedniego koloru a nastepnie wylaczam generator dymu i na samej grzalce robie dopieka ie w temperaturze do 100 stopni.

Czy o to chodzi 

Mniej więcej o to chodzi z tym ,że w czasie podpiekania nie musisz wyłączać dymogeneratora. Niech sobie dymi tylko nie przesadź z kolorem.

  • Like 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892376
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, EAnna napisał(a):

Pieczenie może być zrobione w piekarniku lub w wędzarni (raczej bez dymu).

Czemu ?.Dym w tym wypadku w niczym nie przeszkadza w czasie podpiekania tym bardziej ,że jest z dymogeneratora i nie ma tak wysokiej temperatury jak z paleniska.

  • Like 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20478-pierwsze-wedzenie-w-borniaku_co-poszlo-nie-tak/#findComment-892378
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.