Maxell Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Kiełbasy "grube" należą do moich ulubionych zwłaszcza, te podsuszane.Chylę czoło EAnno przed Twymi dokonaniami. Szoda, że nie mieszkam bliżej. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 EAnna czy wczoraj była degustacja tej wspaniałej kiełbaski na Woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 czy wczoraj była degustacja tej wspaniałej kiełbaski na WoliTak, w czasie wycieczki rowerowej :grin: . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 4 Lutego 2010 Czy mógłbym prosić o podpowiedź co będzie lepsze na tą kiełbasę łopatka wołowa czy karkówka a może jeszcze jakaś inna część.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kompas Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 4 Lutego 2010 EAnna ma rację. Pamietam tę kiełbasę z lat siedemdziesiątych, kiedy pracowalem w Tychach, bo czesto ja kupowałem. Tak tak, na Śląsku były dostepne różne kiełbasy, nie to, co w mojej Pyrlandii.Piszę ten tekst, bo już trzy razy robiłem tę kiełbasę i nigdy nie wyszła mi taka, jak ta dawniejsza. Wyglądem była podobna do kiełbasy EAnny, to znaczy matowa, raczej chudawa i maly kontrast między tłuszczem a mięsem, a tamta miała tłuszcz bardziej widoczny, kontrast miedzy mięsem a tłuszczem dużo większy i jak ukroiło sie plasterek, to wyglądał tak, jakby zaraz miał ciec z niego tłuszcz, jednym słowem ładna i pyszna. Co do smaku mojej też nie mam zastrzeżeń, ale jednak ta z lat siedemdziesiątych miała trochę inny smak. Suszyłem ją i dłużej i krócej, ale nigdy nie dostała takiego wyglądu. Na drugi raz pewnie dodam więcej tłuszczu i grubiej go zmielę, może coś to da, bo podejrzewam, że w przetwórniach nie trzymali się sztywno przepisu, bo mogłoby braknąć mięsa dla przyjaciół ze wschodu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 5 Lutego 2010 A jakiego mięsa wołowego używałeś.Łopatki czy karkówki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kompas Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 5 Lutego 2010 Robiłem z udźca i z łopatki ale nie widziałem wiekszej różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Efekt mojego ostatniego wędzenia.Jak ta kiełbasa się nazywa? :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Extra żywiecka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Extra żywiecka. Żywiecka nie jest tak drobno mielona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Drobno mielona i mocno spalona :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 13 Stycznia 2011 [ Dodano: Czw 13 Sty, 2011 18:42 ] Jak ta kiełbasa się nazywa?Kiełbasa a"la salami? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Drobno mielona i mocno spalona Z pierwszym się zgodzę z drugim nie :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Jak ta kiełbasa się nazywa? :grin:Hmmm :rolleyes: kiełbasa "Nasza" Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Widzę ,że marnie idzie to podpowiem :grin: .Kiełbasa z przewagą wołowiny :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Efekt mojego ostatniego wędzenia.Jak ta kiełbasa się nazywa? :grin:Efekt bardzo ładny :grin: , może jakaś podpowiedz?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Jedna podpowiedź już była :grin: . Z tego co zauważyłem jest to kiełbasa rzadko pokazywana na naszej stronie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Arkadiuszu już wiem :grin: według mnie to Serwolatka . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Kiełbasa bielska [ Dodano: Czw 13 Sty, 2011 20:34 ] Bardzo ładnie i apetycznie wygląda. Ale kogo teraz stać na wołowinę? O ile sobie przypominam, to 70% wsadu. :sad: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Chylę czoła :clap: :clap: P.S.Proszę moderatora o przeniesienie do właściwego tematu [ Dodano: Czw 13 Sty, 2011 20:35 ] Nieważne koszty ważny smak :grin: :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 13 Stycznia 2011 arkadiusz, czekałam, aż ktoś inny zgadnie; ale skoro nie było chętnych :blush: Robiłam jakiś czas temu tę kiełbasę i zdjęcie jest na forum. Jednak nie była taka ładna jak Twoja. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Robiłam jakiś czas temu tę kiełbasę i zdjęcie jest na forum. Jednak nie była taka ładna jak Twoja. To ja się zaczerwienię ,bo wzorowałem się na tej Twojej.Jedno mnie tylko martwi ,że o ile sobie dobrze przypominam to ta "kupna" miała przekrój bardziej przypominający salami.Sądzę ,że gdyby nie kutrować części mięsa to przekrój byłby bardziej zbliżony do oryginału. P.S. Moja małżonka od razu powiedziała mi kto tą kiełbasę rozpozna i miała rację. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 13 Stycznia 2011 arkadiuszu, dobrze, że przypomniałeś tę wspaniałą kiełbasę. Chyba się szarpnę w najbliższym czasie na wołowinę. Poeksperymentuję z kulkami tłuszczu. Mam pewien pomysł, jak to zrobić. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Czekam z niecierpliwością na efekty.U mnie wszystko było mrożone ,temp.farszu przed nabiciem 13C i wyszło to co widać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 29 Lutego 2016 Czy ktoś próbował robić tą kiełbasę z zastosowaniem mięsa jelenia lub sarny zamiast wołowiny? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.