Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, esen1a napisał(a):

to jeszcze dopytam o te kultury. Jeśli w specyfikacji jest dla jednej 15 to chodzi o temperaturę podczas fermentacji czy całego procesu dojrzewania

 

Przecież podobno masz specyfikację .Tam w ostatnim zdaniu jest napisane w jakiej temperaturze prowadzi się fermentację. I ja nieskromnie powiem ,że już Ci to pisałem,

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905742
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Grzewlod napisał(a):

Fermentacja 19C

Czemu ma być inna niż w specyfikacji.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905743
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, arkadiusz napisał(a):

Przecież podobno masz specyfikację

mi chodziło o to co tam jest w tej specyfikacji jak na załączonym zdjęciu. O temperaturze fermentacji rozmawialiśmy i wszystko jest jasne 19 stopni, pisałeś nawet o 20. Jasne. Natomiast temperatura 12 stopni w dojrzewalni. Czy w momencie jak fermentacja rozpoczęła się tych 19 - 20 stopniach, nie będzie to przeszkadzało jeśli w dojrzewalni jest 12? Byłem przekonany, że w dojrzewalni najlepiej mieć te 15 stopni. Dlatego napisałem to w przepisie.

 

Znowu też w drugą stronę, że nie mogę mieć więcej niż 45 stopni bo zabiję bakterie? To sytuacja, gdzie np. podczas wędzenia skoczyła by mi temperatura

obraz_2024-02-26_142447265.png

Edytowane przez esen1a
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905749
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, esen1a napisał(a):

Byłem przekonany, że w dojrzewalni najlepiej mieć te 15 stopni.

Jak masz fermentację jako pierwszy proces od pierwszego dnia w 20 C to dlaczego chcesz ustawić 15 C,Jak osiągniesz odpowiednie pH to zaczynasz dojrzewanie w niższej temperaturze

To co cytujesz to jest temperatura dojrzewania.Odróżniasz te dwa procesy bo coś mi się zdaje ,że nie.Po drugie nie utrzymasz stałej  konkretne temperatury dla procesu dojrzewania .W lodówce trzeba ustawić pewne wahania bo inaczej padnie silnik od sprężarki jak się będzie za często wyłączał i załączał.Ja ustawiam po fermentacji 13 C z tolerancją +- 2 C. Czyli załącza się przy 11 C a wyłącza przy 15 C.Tak jest dla procesu dojrzewania.Fermentacja 20 C

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905751
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, arkadiusz napisał(a):

Nie utrzymasz stałej  konkretne temperatury .W lodówce trzeba ustawić pewne wachania bo inaczej padnie silnik od sprężarki jak się będzie za często wyłączał i załączał.Ja ustawiam po fermentacji 13 C z tolerancją +- 2 C. Czyli załącza się przy 11 C a wyłącza przy 15 C.Tak jest dla procesu dojrzewania.Fermentacja 20 C

U mnie jest trochę mniej - 1 stopień. Tyle, że teraz podgrzewa bo mam dojrzewalnię na strychu i sama lodówka nie pracuje. Natomiast to się zmieni jak przyjdą ciepłe dni. U Ciebie są takie skoki 11-13-15? Podejrzewam że nie lata 11-15 ale 11-13?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905753
Udostępnij na innych stronach

Lata 11-15 dlatego jest ustawione 13 C +-2C

11 minut temu, arkadiusz napisał(a):

Czyli załącza się przy 11 C a wyłącza przy 15 C.Tak jest dla procesu

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905754
Udostępnij na innych stronach

21 minut temu, esen1a napisał(a):

Byłem przekonany, że w dojrzewalni najlepiej mieć te 15 stopni.

Bakterie biorą udział w procesie fermentacji.

Dojrzewanie, to proces enzymatyczny.

Wylistowane w specyfikacji temperatury max/min dotyczą skrajnych warunków żywotności bakterii. Nie mają związku z etapem dojrzewania.

  • Like 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905755
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, EAnna napisał(a):

Bakterie biorą udział w procesie fermentacji.

Dojrzewanie, to proces enzymatyczny.

Wylistowane w specyfikacji temperatury max/min dotyczą skrajnych warunków żywotności bakterii. Nie mają związku z etapem dojrzewania.

ok, dzięki to trochę mi to wyjaśniło wiele rzeczy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905762
Udostępnij na innych stronach

53 minuty temu, arkadiusz napisał(a):

Czemu ma być inna niż w specyfikacji.?

Naprawdę nie wiesz. Zachowanie bakterii w praktyce - środowisku nie można nijak porównać ze specyfikacją w której określone są temperatury w których występuje największe namnożenie bakterii. Przy takiej temp. nie fermentuje się wędliny lepiej wolniej niż szybko i burzliwie no chyba, że chcesz dowiedzieć się co spowoduje CO2 z teksturą w wędlinie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905763
Udostępnij na innych stronach

W dniu 26.02.2024 o 15:20, Grzewlod napisał(a):

lepiej wolniej niż szybko i burzliwie no chyba, że chcesz dowiedzieć się co spowoduje CO2 z teksturą w wędlinie.

To nie tylko to.

Aby bakterie aromatyzujące rozwinęły się dostatecznie, nie może mieć miejsca szybkie zakwaszenie, ponieważ niskie pH uniemożliwia tym bakteriom rozmnażanie się i je szybko wyeliminuje. Dlatego prowadzenie zakwaszania powinno być  rozważne, aby z danej kultury wydobyć wszystkie walory i możliwości.

Przedstawiłam to opisowo, w dziale WĘDLINY DOJRZEWAJĄCE są artykuły omawiajace rolę poszczególnych grup bakterii w kształtowaniu tekstury, zakwaszaniu i aromatyzowaniu wędlin dojrzewających.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905771
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, EAnna napisał(a):

Dlatego prowadzenie zakwaszania powinno być prowadzone rozważnie, aby z danej kultury wydobyć wszystkie walory i możliwości.

To prawda nie rozwinąłem tematu ale dodam jeszcze, że przeciwutleniacze, wino oraz inne środki powodujące obniżenie pH należy dodać w ostatniej fazie mieszania po wcześniejszym wprowadzeniu uwodnionych i aktywnych bakterii do surowca.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905773
Udostępnij na innych stronach

esen1a

Kupiłeś pęcherz solony.  Po namoczeniu musisz usunąć tłuszcz.  Najlepszy byłby suszony.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905808
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Po półtora miesiąca jeden z kindziuków wygląda jak na zdjęciach. Nie wygląda to na żółtą czy zieloną pleśń. Zapach jest ok, nic nie śmierdzi, czuć wędzonkę. Pytanie czy coś z tym robić? Wędzić, zmyć, zostawić?

Ogólnie to kindziuki były wędzone na zimno już dwa razy. Finalnie kupiłem ph metr i przeprowadziłem fermentację do zalecanego ph czyli 4.9

Założyłem spadek wagi 40% i teraz pytanie od której wartości liczyć?

1. Waga przed fermentacją była 2070g

2. Waga po fermentacji przed wędzeniem 1983

3. Waga po fermentacji i pierwszym wędzeniu 1901

 

Obecna waga 1375g

Przyznam, że 40% założyłem od wagi po fermentacji i pierwszym wędzeniu czyli docelowo będzie to 1141g

 

437182055_356560036883976_4729951580325140714_n.jpg

437264371_989793979323107_3454883915607648334_n.jpg

437658561_1179669013201451_6406897712953121219_n.jpg

440399314_318627374598889_4701235521887383127_n.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-920987
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, esen1a napisał(a):

Waga przed fermentacją była 2070g

Ja liczę od tej wagi.  I w okolicach 1240 powinien dojrzeć. / kończymy proces dojrzewania/ . Dochodzi zwykle jeszcze kilka miesięcy w vacum w lodówce.

Nalot zmyj octem 5%

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-921007
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Muski napisał(a):

Ja liczę od tej wagi.  I w okolicach 1240 powinien dojrzeć. / kończymy proces dojrzewania/ . Dochodzi zwykle jeszcze kilka miesięcy w vacum w lodówce.

Nalot zmyj octem 5%

👍

 

Esen1a .

Żeby na jakiś czas "ograniczyć" drożdżaki proponuję po przemyciu produkt jeszcze  przynajmniej raz uwędzić na zimno. W trakcie utraty masy sprawdzaj organoleptycznie twardość. Jak nabierzesz wprawy to właśnie w ten sposób będziesz potrafił ocenić zakładaną "dojrzałość" wędliny wędzonej dojrzewającej.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-921038
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, esen1a napisał(a):

Wędzić, zmyć, zostawić?

Zmyć.

5 godzin temu, esen1a napisał(a):

Przyznam, że 40% założyłem od wagi po fermentacji

Od wagi początkowej czyli przed fermentacją.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-921048
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Muski napisał(a):

Ja liczę od tej wagi.  I w okolicach 1240 powinien dojrzeć. / kończymy proces dojrzewania/ . Dochodzi zwykle jeszcze kilka miesięcy w vacum w lodówce.

Nalot zmyj octem 5%

tak zrobiłem,

 

6 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Żeby na jakiś czas "ograniczyć" drożdżaki proponuję po przemyciu produkt jeszcze  przynajmniej raz uwędzić na zimno. W trakcie utraty masy sprawdzaj organoleptycznie twardość. Jak nabierzesz wprawy to właśnie w ten sposób będziesz potrafił ocenić zakładaną "dojrzałość" wędliny wędzonej dojrzewającej.

mam w planach uwędzić na zimno. Pytanie czy to zrobić na dniach czy może być pod koniec dojrzewania, czyli jakoś za niecały miesiąc?

 

6 godzin temu, arkadiusz napisał(a):

Od wagi początkowej czyli przed fermentacją.

poprawiłem w swojej rozpisce i wychodzi że za 3 - 4 tygodnie będzie koniec dojrzewania - osiągnie te 40%

A na chwilę obecną tak wyglądają pozostałe, już po przemyciu. Wszystkie miały ten nalot

437574786_1526024831278667_1881571858841610537_n.jpg

437733558_965127515314531_1011437607053106548_n.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-921116
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, esen1a napisał(a):

Pytanie czy to zrobić na dniach czy może być pod koniec dojrzewania, czyli jakoś za niecały miesiąc?

Czym szybciej tym lepiej chodzi o ograniczenie rozwoju drożdżaków. zabieg przemycia pomaga na chwilę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-921129
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, esen1a napisał(a):

tak wyglądają

I nie trzymaj już ich w tych dybach , już się uformowały dostatecznie . Muszą mieć przewiew ! a deski to ograniczają. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-921134
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Czym szybciej tym lepiej chodzi o ograniczenie rozwoju drożdżaków. zabieg przemycia pomaga na chwilę.

ok postaram się to na dniach zrobić. Teraz ciepło się zrobiło, przynajmniej u mnie

 

1 godzinę temu, Muski napisał(a):

I nie trzymaj już ich w tych dybach , już się uformowały dostatecznie . Muszą mieć przewiew ! a deski to ograniczają. 

ok, wyciągnę już

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-921145
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Czym szybciej tym lepiej chodzi o ograniczenie rozwoju drożdżaków. zabieg przemycia pomaga na chwilę.

Przemycie 2 % -towym roztworem sorbinianu potasu spowoduje ,że pleśń więcej się nie pokaże.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-921156
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

"Nadejszła wiekopomna chwila". Wszystko wyszło idealnie, w smaku i zapachu coś pięknego. Wygląd to zostawiam Wam do oceny. Słone idealnie, nie za dużo nie za mało. W sam raz. Chętnie bym porównał z jakimś kindziukiem według starych receptur. Teraz w próżnie i do leżakowania. 

 

Dzięki wszystkim za rady bez nich pewnie by nie było takie dobre. 

 

 

Zdjęcie WhatsApp 2024-05-20 o 11.55.48_7cef960e.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-05-20 o 11.55.49_6c198bbf.jpg

Edytowane przez esen1a
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-925878
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.