arkadiusz Opublikowano 26 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 26 Lutego 2024 11 minut temu, esen1a napisał(a): to jeszcze dopytam o te kultury. Jeśli w specyfikacji jest dla jednej 15 to chodzi o temperaturę podczas fermentacji czy całego procesu dojrzewania Przecież podobno masz specyfikację .Tam w ostatnim zdaniu jest napisane w jakiej temperaturze prowadzi się fermentację. I ja nieskromnie powiem ,że już Ci to pisałem, Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 26 Lutego 2024 1 minutę temu, Grzewlod napisał(a): Fermentacja 19C Czemu ma być inna niż w specyfikacji.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esen1a Opublikowano 26 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 26 Lutego 2024 (edytowane) 11 minut temu, arkadiusz napisał(a): Przecież podobno masz specyfikację mi chodziło o to co tam jest w tej specyfikacji jak na załączonym zdjęciu. O temperaturze fermentacji rozmawialiśmy i wszystko jest jasne 19 stopni, pisałeś nawet o 20. Jasne. Natomiast temperatura 12 stopni w dojrzewalni. Czy w momencie jak fermentacja rozpoczęła się tych 19 - 20 stopniach, nie będzie to przeszkadzało jeśli w dojrzewalni jest 12? Byłem przekonany, że w dojrzewalni najlepiej mieć te 15 stopni. Dlatego napisałem to w przepisie. Znowu też w drugą stronę, że nie mogę mieć więcej niż 45 stopni bo zabiję bakterie? To sytuacja, gdzie np. podczas wędzenia skoczyła by mi temperatura Edytowane 26 Lutego 2024 przez esen1a Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 26 Lutego 2024 (edytowane) 19 minut temu, esen1a napisał(a): Byłem przekonany, że w dojrzewalni najlepiej mieć te 15 stopni. Jak masz fermentację jako pierwszy proces od pierwszego dnia w 20 C to dlaczego chcesz ustawić 15 C,Jak osiągniesz odpowiednie pH to zaczynasz dojrzewanie w niższej temperaturze To co cytujesz to jest temperatura dojrzewania.Odróżniasz te dwa procesy bo coś mi się zdaje ,że nie.Po drugie nie utrzymasz stałej konkretne temperatury dla procesu dojrzewania .W lodówce trzeba ustawić pewne wahania bo inaczej padnie silnik od sprężarki jak się będzie za często wyłączał i załączał.Ja ustawiam po fermentacji 13 C z tolerancją +- 2 C. Czyli załącza się przy 11 C a wyłącza przy 15 C.Tak jest dla procesu dojrzewania.Fermentacja 20 C Edytowane 26 Lutego 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esen1a Opublikowano 26 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 26 Lutego 2024 5 minut temu, arkadiusz napisał(a): Nie utrzymasz stałej konkretne temperatury .W lodówce trzeba ustawić pewne wachania bo inaczej padnie silnik od sprężarki jak się będzie za często wyłączał i załączał.Ja ustawiam po fermentacji 13 C z tolerancją +- 2 C. Czyli załącza się przy 11 C a wyłącza przy 15 C.Tak jest dla procesu dojrzewania.Fermentacja 20 C U mnie jest trochę mniej - 1 stopień. Tyle, że teraz podgrzewa bo mam dojrzewalnię na strychu i sama lodówka nie pracuje. Natomiast to się zmieni jak przyjdą ciepłe dni. U Ciebie są takie skoki 11-13-15? Podejrzewam że nie lata 11-15 ale 11-13? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 26 Lutego 2024 Lata 11-15 dlatego jest ustawione 13 C +-2C 11 minut temu, arkadiusz napisał(a): Czyli załącza się przy 11 C a wyłącza przy 15 C.Tak jest dla procesu Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 26 Lutego 2024 21 minut temu, esen1a napisał(a): Byłem przekonany, że w dojrzewalni najlepiej mieć te 15 stopni. Bakterie biorą udział w procesie fermentacji. Dojrzewanie, to proces enzymatyczny. Wylistowane w specyfikacji temperatury max/min dotyczą skrajnych warunków żywotności bakterii. Nie mają związku z etapem dojrzewania. 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esen1a Opublikowano 26 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 26 Lutego 2024 26 minut temu, arkadiusz napisał(a): Lata 11-15 dlatego jest ustawione 13 C +-2C to też tak sobie ustawię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esen1a Opublikowano 26 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 26 Lutego 2024 24 minuty temu, EAnna napisał(a): Bakterie biorą udział w procesie fermentacji. Dojrzewanie, to proces enzymatyczny. Wylistowane w specyfikacji temperatury max/min dotyczą skrajnych warunków żywotności bakterii. Nie mają związku z etapem dojrzewania. ok, dzięki to trochę mi to wyjaśniło wiele rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 26 Lutego 2024 53 minuty temu, arkadiusz napisał(a): Czemu ma być inna niż w specyfikacji.? Naprawdę nie wiesz. Zachowanie bakterii w praktyce - środowisku nie można nijak porównać ze specyfikacją w której określone są temperatury w których występuje największe namnożenie bakterii. Przy takiej temp. nie fermentuje się wędliny lepiej wolniej niż szybko i burzliwie no chyba, że chcesz dowiedzieć się co spowoduje CO2 z teksturą w wędlinie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 26 Lutego 2024 W dniu 26.02.2024 o 15:20, Grzewlod napisał(a): lepiej wolniej niż szybko i burzliwie no chyba, że chcesz dowiedzieć się co spowoduje CO2 z teksturą w wędlinie. To nie tylko to. Aby bakterie aromatyzujące rozwinęły się dostatecznie, nie może mieć miejsca szybkie zakwaszenie, ponieważ niskie pH uniemożliwia tym bakteriom rozmnażanie się i je szybko wyeliminuje. Dlatego prowadzenie zakwaszania powinno być rozważne, aby z danej kultury wydobyć wszystkie walory i możliwości. Przedstawiłam to opisowo, w dziale WĘDLINY DOJRZEWAJĄCE są artykuły omawiajace rolę poszczególnych grup bakterii w kształtowaniu tekstury, zakwaszaniu i aromatyzowaniu wędlin dojrzewających. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 26 Lutego 2024 (edytowane) 8 minut temu, EAnna napisał(a): Dlatego prowadzenie zakwaszania powinno być prowadzone rozważnie, aby z danej kultury wydobyć wszystkie walory i możliwości. To prawda nie rozwinąłem tematu ale dodam jeszcze, że przeciwutleniacze, wino oraz inne środki powodujące obniżenie pH należy dodać w ostatniej fazie mieszania po wcześniejszym wprowadzeniu uwodnionych i aktywnych bakterii do surowca. Edytowane 26 Lutego 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 26 Lutego 2024 esen1a Kupiłeś pęcherz solony. Po namoczeniu musisz usunąć tłuszcz. Najlepszy byłby suszony. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-905808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esen1a Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Po półtora miesiąca jeden z kindziuków wygląda jak na zdjęciach. Nie wygląda to na żółtą czy zieloną pleśń. Zapach jest ok, nic nie śmierdzi, czuć wędzonkę. Pytanie czy coś z tym robić? Wędzić, zmyć, zostawić? Ogólnie to kindziuki były wędzone na zimno już dwa razy. Finalnie kupiłem ph metr i przeprowadziłem fermentację do zalecanego ph czyli 4.9 Założyłem spadek wagi 40% i teraz pytanie od której wartości liczyć? 1. Waga przed fermentacją była 2070g 2. Waga po fermentacji przed wędzeniem 1983 3. Waga po fermentacji i pierwszym wędzeniu 1901 Obecna waga 1375g Przyznam, że 40% założyłem od wagi po fermentacji i pierwszym wędzeniu czyli docelowo będzie to 1141g Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-920987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 29 Kwietnia 2024 (edytowane) Godzinę temu, esen1a napisał(a): Waga przed fermentacją była 2070g Ja liczę od tej wagi. I w okolicach 1240 powinien dojrzeć. / kończymy proces dojrzewania/ . Dochodzi zwykle jeszcze kilka miesięcy w vacum w lodówce. Nalot zmyj octem 5% Edytowane 29 Kwietnia 2024 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-921007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 29 Kwietnia 2024 (edytowane) 3 godziny temu, Muski napisał(a): Ja liczę od tej wagi. I w okolicach 1240 powinien dojrzeć. / kończymy proces dojrzewania/ . Dochodzi zwykle jeszcze kilka miesięcy w vacum w lodówce. Nalot zmyj octem 5% 👍 Esen1a . Żeby na jakiś czas "ograniczyć" drożdżaki proponuję po przemyciu produkt jeszcze przynajmniej raz uwędzić na zimno. W trakcie utraty masy sprawdzaj organoleptycznie twardość. Jak nabierzesz wprawy to właśnie w ten sposób będziesz potrafił ocenić zakładaną "dojrzałość" wędliny wędzonej dojrzewającej. Edytowane 29 Kwietnia 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-921038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 29 Kwietnia 2024 5 godzin temu, esen1a napisał(a): Wędzić, zmyć, zostawić? Zmyć. 5 godzin temu, esen1a napisał(a): Przyznam, że 40% założyłem od wagi po fermentacji Od wagi początkowej czyli przed fermentacją. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-921048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esen1a Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 29 Kwietnia 2024 9 godzin temu, Muski napisał(a): Ja liczę od tej wagi. I w okolicach 1240 powinien dojrzeć. / kończymy proces dojrzewania/ . Dochodzi zwykle jeszcze kilka miesięcy w vacum w lodówce. Nalot zmyj octem 5% tak zrobiłem, 6 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Żeby na jakiś czas "ograniczyć" drożdżaki proponuję po przemyciu produkt jeszcze przynajmniej raz uwędzić na zimno. W trakcie utraty masy sprawdzaj organoleptycznie twardość. Jak nabierzesz wprawy to właśnie w ten sposób będziesz potrafił ocenić zakładaną "dojrzałość" wędliny wędzonej dojrzewającej. mam w planach uwędzić na zimno. Pytanie czy to zrobić na dniach czy może być pod koniec dojrzewania, czyli jakoś za niecały miesiąc? 6 godzin temu, arkadiusz napisał(a): Od wagi początkowej czyli przed fermentacją. poprawiłem w swojej rozpisce i wychodzi że za 3 - 4 tygodnie będzie koniec dojrzewania - osiągnie te 40% A na chwilę obecną tak wyglądają pozostałe, już po przemyciu. Wszystkie miały ten nalot Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-921116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 30 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 30 Kwietnia 2024 4 godziny temu, esen1a napisał(a): Pytanie czy to zrobić na dniach czy może być pod koniec dojrzewania, czyli jakoś za niecały miesiąc? Czym szybciej tym lepiej chodzi o ograniczenie rozwoju drożdżaków. zabieg przemycia pomaga na chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-921129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 30 Kwietnia 2024 4 godziny temu, esen1a napisał(a): tak wyglądają I nie trzymaj już ich w tych dybach , już się uformowały dostatecznie . Muszą mieć przewiew ! a deski to ograniczają. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-921134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esen1a Opublikowano 30 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 30 Kwietnia 2024 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Czym szybciej tym lepiej chodzi o ograniczenie rozwoju drożdżaków. zabieg przemycia pomaga na chwilę. ok postaram się to na dniach zrobić. Teraz ciepło się zrobiło, przynajmniej u mnie 1 godzinę temu, Muski napisał(a): I nie trzymaj już ich w tych dybach , już się uformowały dostatecznie . Muszą mieć przewiew ! a deski to ograniczają. ok, wyciągnę już Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-921145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 30 Kwietnia 2024 3 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Czym szybciej tym lepiej chodzi o ograniczenie rozwoju drożdżaków. zabieg przemycia pomaga na chwilę. Przemycie 2 % -towym roztworem sorbinianu potasu spowoduje ,że pleśń więcej się nie pokaże. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-921156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esen1a Opublikowano 20 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 20 Maja 2024 (edytowane) "Nadejszła wiekopomna chwila". Wszystko wyszło idealnie, w smaku i zapachu coś pięknego. Wygląd to zostawiam Wam do oceny. Słone idealnie, nie za dużo nie za mało. W sam raz. Chętnie bym porównał z jakimś kindziukiem według starych receptur. Teraz w próżnie i do leżakowania. Dzięki wszystkim za rady bez nich pewnie by nie było takie dobre. Edytowane 20 Maja 2024 przez esen1a Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20583-kindziuk-z-dzika/page/4/#findComment-925878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.