kszych Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Witam, od znajomego dowiedziałem się iż do wędzenia ryb stosuje w wędzarni podłużne zbiorniczki (korytka) wypełnione wodą. Myślałem że w wędzeniu na zimno chodzi o "odsuszenie" mięsa ciepłym dymem a nie dodatkowe nasycenie odparowaną wodą. Może jest inne wytłumaczenie tego sposobu, czy to błąd czy rzeczywiście korzyść dla mięsa ryby. Pozdrawiam przedświątecznie ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2067-w%C4%99dzenie-z-wod%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Witam Kszych_a!!! Najlepszą odpowiedzią na tą sprawę będzie zapoznanie się ze stronką i sposobach wędzenia. Znajomy z korytkami chyba pomylił tematy. Pamiętaj że, mokrego nigdy się nie uwędzi. Wędzenie w wilgotnym środowisku jest przyczyna ciemnego i śmierdzącego okopcenia nie majace nic wspólnegoz dobrym smakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2067-w%C4%99dzenie-z-wod%C4%85/#findComment-49227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Dość dawno kiedy jeszcze nie myślałem nawet, że będę coś wędził, u znajomego podpatrzyłem jak wędzi soczyste szynki. Do wędzarni na spód podwieszał wiadro z wodą, która parowała i szynki rzekomo miały być soczyste. :grin: Dziś to kazałem mu się popukać po głowie. :grin: :grin: :grin: Śmieszne to, ale prawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2067-w%C4%99dzenie-z-wod%C4%85/#findComment-49228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszych Opublikowano 16 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Grudnia 2008 thx za wyczerpujące odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2067-w%C4%99dzenie-z-wod%C4%85/#findComment-49232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Takie pojemniki stosuje się już po wędzeniu, w komorach, w których przeprowadza się następnie parzenie parą. Woda podgrzewana jest do odpowiedniej temperatury i powstająca para sparza wędzonki. To tak pokrótce, gdyż proces jest bardziej złożony. Tak działają np. komory typu ATMOS i inne.Na zlocie Stawiany pokazywał właśnie ten sposób parzenia w oparciu o wykorzystanie swojej wędzarni. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2067-w%C4%99dzenie-z-wod%C4%85/#findComment-49236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Grudnia 2008 A ja was zaskoczę.Dwóch moich znajomych rzeczywiście mają umieszczone pojemniki z wodą pod wylotem z kanału dymowego.Kiedy zadałem pytanie po co ta woda i dlaczego usłyszałem że podczas wędzenia szynka jednocześnie się parzy a taki sposób wędzenia znają z przekazu od dziadków.Wyroby próbowałem i nie można im nic zarzucić. I co wy na to ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2067-w%C4%99dzenie-z-wod%C4%85/#findComment-49238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Grudnia 2008 I co wy na to ?Wszystko ma swoje wady i zalety. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2067-w%C4%99dzenie-z-wod%C4%85/#findComment-49245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Grudnia 2008 sp. CO2 opisywał swoje wędzenie i miał w wędzarce odpowiednie szmaty na tzw. wędzoną wodę. Zawsze miał garnek do którego spływała woda z tych szmat podczas wędzenia. CO2 robił kiełbasy praktycznie z wszystkiego, nawet warzywne. Wodę wędzoną dodawał do farszu, więc myślę, że woda w wędzarce może być. Najlepiej to wypróbować różne wędzenia. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2067-w%C4%99dzenie-z-wod%C4%85/#findComment-49259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Grudnia 2008 I cała teoria i praktyka legnie w gruzach! Maxell larum grają - czas na konkrety. Chyba beczki i inne wynalazki na parniki czas przerobić. Można przerobić lub stosować parę wodną, ale tylko przy odpowiedniej technologi i wedzarniach przystosowanych. Raczej domowych wędzarni nie polecam. Co do ryb, tego się nie stosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2067-w%C4%99dzenie-z-wod%C4%85/#findComment-49264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Wędzenie z naczyniem z wodą jest starą metodą. Ma zwolenników i przeciwników i każdy ma rację .Obecnie stosowana jest również w niektórych typach kiełbasy ta metoda w przemyśle, polegająca na chwilowym dodawaniu pary do dymu w czasie wędzenia. W związku z tym że to jest nowy temat który powinien się rozwinąć pytanie -dlaczego?. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2067-w%C4%99dzenie-z-wod%C4%85/#findComment-49266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Czyżby chodziło o głębsze przenikanie chemicznych składników dymu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2067-w%C4%99dzenie-z-wod%C4%85/#findComment-49269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Palenie drewnem daje zawsze jakąś tam ilość pary, Maxell nawet pisze o moczeniu polana. Ja wędziłem dość różnie. Moje doświadczenie mówi mi, że dym z dymogeneratora jest inny niż z palenia polanem. W dymogeneratorze dym z trocin jest taki „ostry” A ze zrębek bardziej łagodny. Ja do wędzenia z trocinami daję mały pojemnik z wodą. Dym nie jest taki ostry. Takie są moje doświadczenia z trocinami, zrębkami i drewnem. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2067-w%C4%99dzenie-z-wod%C4%85/#findComment-49303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Papcio - mam dokładnie takie same spostrzeżenia - a wędzę i na ogniu i na trocinach.Dlatego nie należy tak mocno dymić jak sie wędzie na zrębkach - dym rozrzedzać powietrzem np. wętylatorem lub opalarką do farby. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2067-w%C4%99dzenie-z-wod%C4%85/#findComment-49314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Temat jest dla mnie bardzo ciekawy i planując w przyszłości budowę wędzarni z prawdziwego zdarzenia ciekawi mnie czy ktoś z Was także stosuje taki sposób. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2067-w%C4%99dzenie-z-wod%C4%85/#findComment-49335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Miro !! Po co wpuszczać do swoich wędzonek dodatkową wodę, a co za tym idzie różne "latające" wraz z dymem "ustrojstwa", które przyklejają się do mokrych wędzonek, skoro na stronce jest świetnie opisany sposób na soczyste wędzonki. Dla mnie najlepsze wędzonki to z zewnątrz suche, a w środku soczyste. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2067-w%C4%99dzenie-z-wod%C4%85/#findComment-49345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Moją wędzarkę kupiłem w MAKRO jako grilo wędzarnię produkcja chyba niemiecka. W instrukcji jest również opcja z wodą. Na dole jest misa na węgiel drzewny lub tym podobne polecali brykiety. Następnie na jakimś poziomie miała być misa z wodą i na dwóch poziomach niżej mięsa do pieczenia, na samej górze mięsa do wędzenia. Dla mnie to było nielogiczne i dlatego podwyższyłem beczkę i tylko w niej wędzę zrębkami, gdyż palenisko mam na spodzie. JK Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2067-w%C4%99dzenie-z-wod%C4%85/#findComment-49352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Chyba należy wybrać, czy chcemy wędzić w dobrym smaku czy parzyć. Można dodać parę nasyconą i parzyć, ale to są wyzsze przedziały temperatury i budowa samych wędzarni, natomiast w domowych wędzarniach odradzam. Zawsze wędzenie w wilgotnym powietrzu jest gorsze i zawsze mokre drewno nie nadaje się do wędzenia. Efekty są odwrotne do zamierzonych. Czas wyodrębnić wędzenie w dymie od parzenia i chyba nie należy tego równolegle przeprowadzać. Może są małe wędzarnie, które mają przystosowane komory do tego procesu, ale nie domowe "dymarki" :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2067-w%C4%99dzenie-z-wod%C4%85/#findComment-49356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Temat ładnie się rozwija, tylko konkretów brak. Co do drewna możemy wędzić mokrym drewnem nawet dopiero co ściętym. Wszystko zależy od wędzarni a szczególnie jej szczelności no i jeszcze jedno piszę wędzić, wędzić. gdy wiemy kiedy zaczyna się wędzenie wszystko jest jasne. Ta woda wstawiana w naczyniu do wędzarni jaki ona ma dać efekt. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2067-w%C4%99dzenie-z-wod%C4%85/#findComment-49364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Tak ja wędzę mięsko w temperaturze 40 do 50st więc dużo pary z naczynia nie będzie. Parzę osobno. Wędzonki w suchym dymie mają super smak i kolor, a w wilgotnym powietrzu są ciemne jak przypalone o smaku kwaskowatym. Wędzarnie wygrzewa się żeby usunąć wilgoć. Przy wędzeniu na gorąco można dodać nasyconej pary i podnieść w ten sposób temperaturę bez skroplin i efektu pieczenia - parząc, ale po zakończeniu wędzenia. Nasze wędzarnie nie posiadają takich możliwości jak efekty w "sałnie" Natomiast wędzenie ryby - pstrąga, łosośa z parą wodną to pomyłka. Pozostaję z moją sprawdzoną metodą. Dzisiaj zapeklowałem szynki i w poniedziałek robię pierwsze wędzenie w nowej wędzarni bez wody, pary, szmatek itp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2067-w%C4%99dzenie-z-wod%C4%85/#findComment-49404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Pisałem, że to są moje doświadczenia. Ja wędziłem by sprawdzić jak to jet. Zrębki to nawet od Mira mam bo w mojej okolicy nie chciało mi się szukać. Bardzo fajnie wędzi się małymi gałązkami - podpatrzone u Jasia! Takie są moje odczucia, bo wykonałem sam wszystkie wędzenia. Wiem co piszę a nie teoretyzuję. Większość TU opisywanych sposobów i przepisów sam wykonałem i tylko o tym co zrobiłem mogę pisać. Będę robił „wodę” wędzoną, wieszał szmatki by zobaczyć efekt. Kilka przepisów na stronce są po ich wykonaniu odłożona i zapomniane, co nie znaczy, że nie powinny być, Dla mnie nie smakują a o tym się nie dyskutuje. Toshiba, zainteresowałeś mnie opalarką, a jak uporasz się z podajnikiem trocin to proszę o podzielenie się ze mną. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2067-w%C4%99dzenie-z-wod%C4%85/#findComment-49686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Toshiba, zainteresowałeś mnie opalarką, a jak uporasz się z podajnikiem trocin to proszę o podzielenie się ze mną. ... i nie tylko. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2067-w%C4%99dzenie-z-wod%C4%85/#findComment-49696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.