Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Obawiam się jednak tego  że fenkuł w dawce ktorą zastosowaleś zdominuje smak to bardzo aromatyczna przyprawa

Pożyjemy zobaczymy. Będzie jakieś doświadczenie na przyszłość.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-930315
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, tomisss napisał(a):

Pożyjemy zobaczymy. Będzie jakieś doświadczenie na przyszłość

Było ćwiczone , ale jak ktoś lubi 😁

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-930328
Udostępnij na innych stronach

29 minut temu, tomisss napisał(a):

I jakie wrażenia? Napisz jakie dodawałeś ilości.

3g/kg - perfumy

1g/kg - dominuje

myślę, że max. to 0,5-07/kg 

Włosi lubią takie smaki więc stosują wysokie dawki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-930464
Udostępnij na innych stronach

Utrata wagi 40% w 40 dni. Chyba troszkę zbyt szybka cyrkulacja powietrza w dojrzewalni. Smakowo fajne. 

Przyprawy na 1,5 kg polędwicy:

peklo 45g, 

pieprz ognisty 4g,

ieprz czerwony 5g,

płatki chili 3g.

 

Ostrości nie ma, czuć smak pieprzu.

20240614_200403.jpg

20240614_200435.jpg

20240614_201154.jpg

Edytowane przez tomisss
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931046
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, tomisss napisał(a):

zbyt szybka cyrkulacja powietrza w dojrzewalni

Powiedziałbym nie dużo, lekko zmniejsz. Poledwica to bardzo "chudy i suchy" mięsień który najszybciej traci masę podczas dojrzewania. Czas dojrzewania nie jest tak długi jak innych mięśni z wyższą zawartością tłuszczy. Nieduży pierścień osuszki widoczny na zdjęciu po zapakowaniu wędliny w waku rozejdzie się ( wilgotność się wyrówna).

1 godzinę temu, tomisss napisał(a):

pieprz ognisty 4g,

Co to za przyprawa ?

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931061
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, tomisss napisał(a):

Mieszanka przyprawowa na bazie pieprzu z prymatu.

👍Myślałem, że to może   jakiś pieprz którego nie stosowałem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931065
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, tomisss napisał(a):

Coppa po 44 dniach straciła 27 %. Czy to nie za szybko?

Podaj wage początkową  i wilgotność jaką utrzymujesz w komorze ?

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931069
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Podaj wage początkową  i wilgotność jaką utrzymujesz w komorze

02.05 waga 2440.

14.06 waga 1770.

Temperatura 11-12

Wilgotność 78-81 ( jeżeli czujniki nie przekłamują)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931070
Udostępnij na innych stronach

Trochę za szybko straciła 27% patrząc na wagę poczatkową.  Sprawdź czy strumień powietrza wentylator od cyrkulacji nie dmucha prosto na wędliny. Jeśli tak to zmień kierunek nadmuchu i zmniejsz cyrkulacje. Przeprowadź test organoleptyczny wilgotności osłonek na wędlinach. Podczas dotyku wędliny powinna być wyczuwalna miękkość a sama osłonka nie powinna być sucha, powinna być "delikatnie wilgotna". Jeśli jest sucha to lekko zwiększ wilgotność (wilgotnościomierze potrafią przekłamywać). Dlatego należy co jakiś czas przeprowadzać kontrolę i w miarę potrzeb reagować. Ponadto dobrym rozwiązanie jest też przewieszenie wędlin na najniższy poziom w komorze tam zawsze jest niedużo wyższa wilgotność i niedużo niższa temp.

Edytowane przez Grzewlod
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931084
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Godzinę temu, tomisss napisał(a):

Górna zrazowa po 61 dniach

Trochę za szybko  mimo to dużego pierścienia nie widać.

Godzinę temu, tomisss napisał(a):

Teraz na jakiś c?as

W zależności od tego jaki pierścień wychodujesz :D,  średnio powyżej miesiąca. Czym dłużej tym smaczniej tak do dwóch lat w niskiej temp.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-934947
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Czym dłużej tym smaczniej

U mnie poleży. W lodówce w komórce mam kilkanaście kg różnych smakołyków, które sobie leżą i czekają. Zawsze jest co wyjąć. Na przykład wędzony na zimno i dojrzewany w piwnicy boczuś. Leży od 1,5 roku.

20231130_170133.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-934951
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, Grzewlod napisał(a):
13 minut temu, tomisss napisał(a):

dojrzewany w piwnicy boczuś

🤔

Wędzony w listopadzie. Nie miałem wtedy jeszcze dojrzewalni, a warunki w piwnicy do końca stycznia były sprzyjające. Potem poszedł w próżnię I leżakuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-934957
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.