tomisss Opublikowano 11 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 11 Czerwca 2024 4 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Obawiam się jednak tego że fenkuł w dawce ktorą zastosowaleś zdominuje smak to bardzo aromatyczna przyprawa Pożyjemy zobaczymy. Będzie jakieś doświadczenie na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-930315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 12 Czerwca 2024 7 godzin temu, tomisss napisał(a): Pożyjemy zobaczymy. Będzie jakieś doświadczenie na przyszłość Było ćwiczone , ale jak ktoś lubi 😁 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-930328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 12 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 12 Czerwca 2024 24 minuty temu, Muski napisał(a): Było ćwiczone , ale jak ktoś lubi Ćwiczyłeś ten zestaw przypraw? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-930331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 12 Czerwca 2024 16 minut temu, tomisss napisał(a): Ćwiczyłeś ten zestaw przypraw? Piszemy o fenkule - koper włoski =TAK Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-930342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 12 Czerwca 2024 5 godzin temu, Muski napisał(a): Było ćwiczone 4 godziny temu, Muski napisał(a): Piszemy o fenkule - koper włoski =TAK 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-930426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 12 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 12 Czerwca 2024 5 godzin temu, Muski napisał(a): Piszemy o fenkule - koper włoski =TAK I jakie wrażenia? Napisz jakie dodawałeś ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-930452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 12 Czerwca 2024 29 minut temu, tomisss napisał(a): jakie dodawałeś ilości 2,2grama/kg - w smaku zbyt intensywne Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-930463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 12 Czerwca 2024 29 minut temu, tomisss napisał(a): I jakie wrażenia? Napisz jakie dodawałeś ilości. 3g/kg - perfumy 1g/kg - dominuje myślę, że max. to 0,5-07/kg Włosi lubią takie smaki więc stosują wysokie dawki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-930464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 14 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 14 Czerwca 2024 (edytowane) Utrata wagi 40% w 40 dni. Chyba troszkę zbyt szybka cyrkulacja powietrza w dojrzewalni. Smakowo fajne. Przyprawy na 1,5 kg polędwicy: peklo 45g, pieprz ognisty 4g, ieprz czerwony 5g, płatki chili 3g. Ostrości nie ma, czuć smak pieprzu. Edytowane 14 Czerwca 2024 przez tomisss Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 14 Czerwca 2024 (edytowane) 1 godzinę temu, tomisss napisał(a): zbyt szybka cyrkulacja powietrza w dojrzewalni Powiedziałbym nie dużo, lekko zmniejsz. Poledwica to bardzo "chudy i suchy" mięsień który najszybciej traci masę podczas dojrzewania. Czas dojrzewania nie jest tak długi jak innych mięśni z wyższą zawartością tłuszczy. Nieduży pierścień osuszki widoczny na zdjęciu po zapakowaniu wędliny w waku rozejdzie się ( wilgotność się wyrówna). 1 godzinę temu, tomisss napisał(a): pieprz ognisty 4g, Co to za przyprawa ? Edytowane 14 Czerwca 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 14 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 14 Czerwca 2024 18 minut temu, Grzewlod napisał(a): Co to za przyprawa Mieszanka przyprawowa na bazie pieprzu z prymatu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 14 Czerwca 2024 7 minut temu, tomisss napisał(a): Mieszanka przyprawowa na bazie pieprzu z prymatu. 👍Myślałem, że to może jakiś pieprz którego nie stosowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 14 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 14 Czerwca 2024 45 minut temu, Grzewlod napisał(a): Czas dojrzewania nie jest tak długi jak innych mięś Coppa po 44 dniach straciła 27 %. Czy to nie za szybko? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 14 Czerwca 2024 (edytowane) 12 minut temu, tomisss napisał(a): Coppa po 44 dniach straciła 27 %. Czy to nie za szybko? Podaj wage początkową i wilgotność jaką utrzymujesz w komorze ? Edytowane 14 Czerwca 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 14 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 14 Czerwca 2024 18 minut temu, Grzewlod napisał(a): Podaj wage początkową i wilgotność jaką utrzymujesz w komorze 02.05 waga 2440. 14.06 waga 1770. Temperatura 11-12 Wilgotność 78-81 ( jeżeli czujniki nie przekłamują) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 15 Czerwca 2024 (edytowane) Trochę za szybko straciła 27% patrząc na wagę poczatkową. Sprawdź czy strumień powietrza wentylator od cyrkulacji nie dmucha prosto na wędliny. Jeśli tak to zmień kierunek nadmuchu i zmniejsz cyrkulacje. Przeprowadź test organoleptyczny wilgotności osłonek na wędlinach. Podczas dotyku wędliny powinna być wyczuwalna miękkość a sama osłonka nie powinna być sucha, powinna być "delikatnie wilgotna". Jeśli jest sucha to lekko zwiększ wilgotność (wilgotnościomierze potrafią przekłamywać). Dlatego należy co jakiś czas przeprowadzać kontrolę i w miarę potrzeb reagować. Ponadto dobrym rozwiązanie jest też przewieszenie wędlin na najniższy poziom w komorze tam zawsze jest niedużo wyższa wilgotność i niedużo niższa temp. Edytowane 15 Czerwca 2024 przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 15 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 15 Czerwca 2024 1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a): Trochę za szybko straciła 27% Podpowiedz jeszcze do ilu % ją optymalnie dociągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 15 Czerwca 2024 (edytowane) 8 godzin temu, tomisss napisał(a): optymalnie dociągnąć? 38-42% Edytowane 15 Czerwca 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-931208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 2 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 2 Lipca 2024 Górna zrazowa po 61 dniach w dojrzewalni. Waga początkowa 3015, waga dziś 1814. Smak nie do opisania. Teraz na jakiś c?as do próżni, żeby jeszcze wyrównało wilgotność. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-934936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 2 Lipca 2024 (edytowane) Godzinę temu, tomisss napisał(a): Górna zrazowa po 61 dniach Trochę za szybko mimo to dużego pierścienia nie widać. Godzinę temu, tomisss napisał(a): Teraz na jakiś c?as W zależności od tego jaki pierścień wychodujesz , średnio powyżej miesiąca. Czym dłużej tym smaczniej tak do dwóch lat w niskiej temp. Edytowane 2 Lipca 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-934947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 2 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 2 Lipca 2024 5 minut temu, Grzewlod napisał(a): Czym dłużej tym smaczniej U mnie poleży. W lodówce w komórce mam kilkanaście kg różnych smakołyków, które sobie leżą i czekają. Zawsze jest co wyjąć. Na przykład wędzony na zimno i dojrzewany w piwnicy boczuś. Leży od 1,5 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-934951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 2 Lipca 2024 4 minuty temu, tomisss napisał(a): U mnie poleży. 👍 5 minut temu, tomisss napisał(a): dojrzewany w piwnicy boczuś 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-934953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 2 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 2 Lipca 2024 Czy za każdym razem " po użyciu " pakujesz go w wacum ? Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-934955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 2 Lipca 2024 1 minutę temu, Pacan Wojciech napisał(a): pakujesz go w wacum Kroisz tyle ile potrzeba i do waku inaczej wyschnie na wiór. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-934956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 2 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 2 Lipca 2024 7 minut temu, Grzewlod napisał(a): 13 minut temu, tomisss napisał(a): dojrzewany w piwnicy boczuś 🤔 Wędzony w listopadzie. Nie miałem wtedy jeszcze dojrzewalni, a warunki w piwnicy do końca stycznia były sprzyjające. Potem poszedł w próżnię I leżakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/3/#findComment-934957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.