gregor z Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 25 Stycznia Ja swoją mąkęOO kupiłem w sklepie Zamojskich Zakładów Zbożowych 4,69/kg. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-986280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 26 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 26 Stycznia Dziękuję Wam kochani. 😚 Film bardzo fajny. Jestem ciekawa, czy używając mąki 00 naszych krajowych producentów zostawialiście ciasto na pizzę, na 12, czy 24 godziny na "dojrzewanie". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-986296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) W dniu 24.01.2025 o 17:54, mamuśka napisał(a): Jeszcze jakąś kupić? Widzisz zapomniałem o jednej mące, którą używam jako dodatek domieszkę do innych mąk. Jest to mąka ryżowa. Ja jej używam jako dodatek dlatego, że u nas w Chinatown produktami z mąki ryżowej są zapełnione regały ale znam osoby co z mąki ryżowej robią makarony i różne ciasta. W każdym razie warto mieć torebkę ryżowej w domu. Przykładowo pierożki chińskie ciasto z mąki ryżowej bardzo delikatne w ustach się rozpływa😋. Edytowane 26 Stycznia przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-986366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 26 Stycznia 2 minuty temu, Grzewlod napisał(a): warto mieć torebkę ryżowej w domu Dokładnie tak, my też mamy woreczek ryżowej, nigdy nie wiadomo.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-986369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 26 Stycznia 52 minuty temu, Grzewlod napisał(a): bardzo delikatne w ustach się rozpływa Oooo z krewetką pyszne 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-986389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 26 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 26 Stycznia 40 minut temu, Grzewlod napisał(a): pierożki chińskie ciasto z mąki ryżowej bardzo delikatne w ustach się rozpływa😋. To ja Grzesiu ładnie poproszę o przepis na takie pierożki. Mąkę ryżową w jakimś markecie kupić, czy ściągać jakąś konkretną firmę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-986390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 26 Stycznia 4 minuty temu, mamuśka napisał(a): To ja Grzesiu ładnie poproszę o przepis na takie pierożki. Cha cha cha............dobre😂, może kucharze chińscy Ci dadzą jak ich poprosisz😉 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-986393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 26 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 26 Stycznia Krewetki, zjem bo zjem, ale bić się za owoce morza nie będę. Młodsi ze Zbyszkiem jedzą, a ja mam wtedy porządnego schaba z blondynki. 😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-986394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 27 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 27 Stycznia Jak dobrze być marudą. 😉 Sitko (przetak) 30 cm, z siatką nierdzewną, oczka 0,8mm, z drutami wzmacniającymi zrobią mi za 70 zł. Dziękuję Wam za pomoc. 😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-986667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 27 Stycznia Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 27 Stycznia Super👍 🙂...... a jakie naliczą koszty wysyłki? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-986677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 27 Stycznia Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 27 Stycznia Kupiłaś w Polmarkusie? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-986679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 27 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 27 Stycznia Nie w Polmarkusie, zamówiłam gdzie indziej (u producenta). Jak dostanę to pokażę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-986685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 27 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 27 Stycznia 1 godzinę temu, MariuszB napisał(a): a jakie naliczą koszty wysyłki? Przepraszam nie zauważyłam. Za przesył 25 zł pobranie (tak zapamiętałam). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-986703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 27 Stycznia Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 27 Stycznia Dzięki za info. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-986731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 29 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 29 Stycznia Chciałam zamówić sobie mąkę 1400 i zgłupiałam. Czym różni się sitkowa od żurkowej ( ta i ta jest 1400)? Z tej i tej można zrobić żurek. Ja tylko chciałam tę mąkę użyć do chleba i do żurku, a tu takie niewiadome. Wg. danych producenta: - sitkowa Mąka żytnia typ 1400 Wartość odżywcza: Białko z obliczeń 7,01 % Błonnik pokarmowy 11 % Cukry ogółem 2,50 % Popiół ogólny 1,31 % Wartość energetyczna 1421 kJ/100 g z obliczeń - żurkowa Mąka żytnia typ 1400 Wartość odżywcza: Białko z obliczeń 7,01 % Błonnik pokarmowy 11 % Cukry ogółem 2,50 % Popiół ogólny 1,31 % Wartość energetyczna 1421 kJ/100 g z obliczeń Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-987168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Stycznia Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 29 Stycznia (edytowane) 11 minut temu, mamuśka napisał(a): chciałam tę mąkę użyć do chleba i do żurku, a tu takie niewiadome "mąka sitkowa – używa się jej do wyrobu chleba i bułek. Typ 1850 – mąka starogardzka – ten typ zaliczany jest już do mąki pełnoziarnistej, ale w przeciwieństwie do mąki razowej poddaje się ją kilkakrotnemu mieleniu. – mąka razowa – stosuje się ją do wyrobu chleba, bułek, klusek i makaronów." Pobrane z netu. Edytowane 29 Stycznia przez Bagno 1 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-987172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 29 Stycznia Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 29 Stycznia 34 minuty temu, mamuśka napisał(a): Chciałam zamówić sobie mąkę 1400 i zgłupiałam. Jednak zakup tego młyna będzie bardzo dobrym rozwiązaniem 😉 🙂 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-987180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold1961 Opublikowano 29 Stycznia Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 29 Stycznia (edytowane) Ja mąki ryżowej używam do podsypywania koszyczków do wyrastania. Ciasto do niej się nie przykleja. Mąki kupuję w młynie Ciechanowiec. Na forum Piekarnicza Brać używa jej sporo ludzi, nawet zawodowców. Edytowane 29 Stycznia przez witold1961 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-987191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Stycznia Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 29 Stycznia W dniu 25.01.2025 o 19:56, chudziak napisał(a): Problemem mogą też być mole spożywcze przy takiej ilości . Również rozkruszki Przerabiałam już w życiu takie inwazje - przebiegają lawinowo Sugeruję co najmniej włożenie listka laurowego do każdej torebki. Jeszcze lepiej: przesypanie maki do szkła + listek laurowy A najlepiej: przesypanie do słoików i odessanie powietrza w pakowarce komorowej. 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-987199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 30 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 30 Stycznia 12 godzin temu, EAnna napisał(a): W dniu 25.01.2025 o 19:56, chudziak napisał(a): Problemem mogą też być mole spożywcze przy takiej ilości . Również rozkruszki O choroba. Tak Aniu i Olgo mnie nastraszyłyście robalami mącznymi, że mam ochotę tą mąkę przez okno wywalić. Ja zielona nie wiedziałam o istnieniu rozkruszków. Paskudne są to stworzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-987272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 30 Stycznia Godzinę temu, mamuśka napisał(a): O choroba. Tak Aniu i Olgo mnie nastraszyłyście robalami mącznymi, że mam ochotę tą mąkę przez okno wywalić. Ja zielona nie wiedziałam o istnieniu rozkruszków. Paskudne są to stworzenia. Lepsze nasze rodzime niż dodatek sproszkowanej szarańczy czy innego paskudztwa zgodnego z unijną dyrektywą. Dobrze, że producent jest zmuszony do umieszczenia informacji o takich dodatkach na opakowaniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-987286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 30 Stycznia Godzinę temu, El komendante napisał(a): Lepsze nasze rodzime niż dodatek sproszkowanej szarańczy czy innego paskudztwa zgodnego z unijną dyrektywą. Dobrze, że producent jest zmuszony do umieszczenia informacji o takich dodatkach na opakowaniu. Tylko co z weganami? 😭😭😭 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-987297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 30 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 30 Stycznia 10 minut temu, El komendante napisał(a): Dobrze, że producent jest zmuszony do umieszczenia informacji o takich dodatkach na opakowaniu. Oficjalnie tak, ale kiedyś czytałam o przymusie oznaczania produktu z GMO. Jakoś tak to leciało. GMO musi być 3, czy 5% w produkcie, żeby był oznaczony jako GMO. Jak coś to bym wolała zjeść "obrobioną" szarańczę świadomie, niż na stałe produkt co ma ukryte "odżywki". Czekam sobie na sitko i koszyki, ale mnie normalnie swędzi żeby zrobić zakwas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-987298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 30 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 30 Stycznia 17 godzin temu, witold1961 napisał(a): forum Piekarnicza Brać używa jej sporo ludzi, nawet zawodowców. Jak możesz to podaj linka. Jak ja sprawdzałam, to mi wujo gogluś pokazała ich zamkniętą grupę na Facebook. Ich strony www nie znalazłam. Pokazał mi jeszcze wujo gogluś że adres Piekarniczej Braci jest na sprzedaż, za 1500 zł. Dziękuję. 😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-987326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold1961 Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 30 Stycznia 7 godzin temu, mamuśka napisał(a): Jak możesz to podaj linka. Jak ja sprawdzałam, to mi wujo gogluś pokazała ich zamkniętą grupę na Facebook. Ich strony www nie znalazłam. Pokazał mi jeszcze wujo gogluś że adres Piekarniczej Braci jest na sprzedaż, za 1500 zł. Dziękuję. 😚 Tak to jest ta grupa na FB. Dołącz do niej bo ciekawe mają przepisy i są pomocni jak się czegoś nie wie. Jeśli zaczynasz pieczenie to polecam książkę "CHLEB" Hamelmana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-987402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.