Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję Wam kochani. 😚

Film bardzo fajny.

Jestem ciekawa, czy używając mąki 00 naszych krajowych producentów zostawialiście ciasto na pizzę, na 12, czy 24 godziny na "dojrzewanie".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-986296
Udostępnij na innych stronach

W dniu 24.01.2025 o 17:54, mamuśka napisał(a):

Jeszcze jakąś kupić?

Widzisz zapomniałem o jednej mące, którą używam jako dodatek domieszkę do innych mąk. Jest to mąka ryżowa. Ja jej używam jako dodatek dlatego, że u nas w Chinatown produktami z mąki ryżowej są zapełnione regały ale znam osoby co z mąki ryżowej robią makarony i różne ciasta. W każdym razie warto mieć torebkę ryżowej w domu. Przykładowo pierożki chińskie ciasto z mąki ryżowej bardzo delikatne w ustach się rozpływa😋.

20250125_162602.thumb.jpg.ab5ecef281ebab0c50897edafc9ff550.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-986366
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, Grzewlod napisał(a):

pierożki chińskie ciasto z mąki ryżowej bardzo delikatne w ustach się rozpływa😋.

To ja Grzesiu ładnie poproszę o przepis na takie pierożki.

Mąkę ryżową w jakimś markecie kupić, czy ściągać jakąś konkretną firmę?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-986390
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, mamuśka napisał(a):

To ja Grzesiu ładnie poproszę o przepis na takie pierożki.

Cha cha cha............dobre😂, może kucharze chińscy Ci dadzą jak ich poprosisz😉

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-986393
Udostępnij na innych stronach

Jak dobrze być marudą. 😉

Sitko (przetak) 30 cm, z siatką nierdzewną, oczka 0,8mm, z drutami wzmacniającymi zrobią mi za 70 zł.

 

Dziękuję Wam za pomoc. 😚:hug:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-986667
Udostępnij na innych stronach

Chciałam zamówić sobie mąkę 1400 i zgłupiałam. :facepalm:

Czym różni się sitkowa od żurkowej ( ta i ta jest 1400)? 

Z tej i tej można zrobić żurek.

Ja tylko chciałam tę mąkę użyć do chleba i do żurku, a tu takie niewiadome.

 

Wg. danych producenta:

- sitkowa

   Mąka żytnia typ 1400
Wartość odżywcza:
Białko z obliczeń                      7,01 %
Błonnik pokarmowy               11 %
Cukry ogółem                          2,50 %
Popiół ogólny                           1,31 %
Wartość energetyczna        1421 kJ/100 g z obliczeń

 

- żurkowa 

  Mąka żytnia typ 1400
Wartość odżywcza:
Białko z obliczeń                      7,01 %
Błonnik pokarmowy               11 %
Cukry ogółem                          2,50 %
Popiół ogólny                           1,31 %
Wartość energetyczna        1421 kJ/100 g z obliczeń

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-987168
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, mamuśka napisał(a):

chciałam tę mąkę użyć do chleba i do żurku, a tu takie niewiadome

"mąka sitkowa – używa się jej do wyrobu chleba i bułek. Typ 1850 – mąka starogardzka – ten typ zaliczany jest już do mąki pełnoziarnistej, ale w przeciwieństwie do mąki razowej poddaje się ją kilkakrotnemu mieleniu. – mąka razowa – stosuje się ją do wyrobu chleba, bułek, klusek i makaronów."

Pobrane z netu.

Edytowane przez Bagno
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-987172
Udostępnij na innych stronach

34 minuty temu, mamuśka napisał(a):

Chciałam zamówić sobie mąkę 1400 i zgłupiałam. :facepalm:

Jednak zakup tego młyna będzie bardzo dobrym rozwiązaniem 😉 🙂 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-987180
Udostępnij na innych stronach

Ja mąki ryżowej używam do podsypywania koszyczków do wyrastania. Ciasto do niej się nie przykleja.

Mąki kupuję w młynie Ciechanowiec. Na forum Piekarnicza Brać używa jej sporo ludzi, nawet zawodowców.

 

Edytowane przez witold1961
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-987191
Udostępnij na innych stronach

W dniu 25.01.2025 o 19:56, chudziak napisał(a):

Problemem mogą też być mole spożywcze przy takiej ilości  .

Również rozkruszki :cry:

Przerabiałam już w życiu takie inwazje - przebiegają lawinowo :facepalm:

Sugeruję co najmniej włożenie listka laurowego do każdej torebki.

Jeszcze lepiej: przesypanie maki do szkła + listek laurowy

A najlepiej: przesypanie do słoików i odessanie powietrza w pakowarce komorowej.

  • Upvote 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-987199
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, EAnna napisał(a):
W dniu 25.01.2025 o 19:56, chudziak napisał(a):

Problemem mogą też być mole spożywcze przy takiej ilości  .

Również rozkruszki :cry:

 

O choroba.

Tak Aniu i Olgo mnie nastraszyłyście robalami mącznymi, że mam ochotę tą mąkę przez okno wywalić.

Ja zielona nie wiedziałam o istnieniu rozkruszków. 

Paskudne są to stworzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-987272
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mamuśka napisał(a):

 

O choroba.

Tak Aniu i Olgo mnie nastraszyłyście robalami mącznymi, że mam ochotę tą mąkę przez okno wywalić.

Ja zielona nie wiedziałam o istnieniu rozkruszków. 

Paskudne są to stworzenia.

Lepsze nasze rodzime niż dodatek sproszkowanej szarańczy czy innego paskudztwa zgodnego z unijną dyrektywą.

Dobrze, że producent jest zmuszony do umieszczenia informacji o takich dodatkach na opakowaniu.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-987286
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, El komendante napisał(a):

Lepsze nasze rodzime niż dodatek sproszkowanej szarańczy czy innego paskudztwa zgodnego z unijną dyrektywą.

Dobrze, że producent jest zmuszony do umieszczenia informacji o takich dodatkach na opakowaniu.

Tylko co z weganami? 😭😭😭

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-987297
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, El komendante napisał(a):

Dobrze, że producent jest zmuszony do umieszczenia informacji o takich dodatkach na opakowaniu.

Oficjalnie tak, ale kiedyś czytałam o przymusie oznaczania produktu z GMO.

Jakoś tak to leciało.

GMO musi być 3, czy 5% w produkcie, żeby był oznaczony jako GMO.

Jak coś to bym wolała zjeść "obrobioną" szarańczę świadomie, niż na stałe produkt co ma ukryte "odżywki".

 

Czekam sobie na sitko i koszyki, ale mnie normalnie swędzi żeby zrobić zakwas. 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-987298
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, witold1961 napisał(a):

forum Piekarnicza Brać używa jej sporo ludzi, nawet zawodowców.

Jak możesz to podaj linka.

Jak ja sprawdzałam, to mi wujo gogluś pokazała ich zamkniętą grupę na Facebook.

Ich strony www nie znalazłam.

Pokazał mi jeszcze wujo gogluś że adres Piekarniczej Braci jest na sprzedaż, za 1500 zł.

Dziękuję. 😚

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-987326
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Jak możesz to podaj linka.

Jak ja sprawdzałam, to mi wujo gogluś pokazała ich zamkniętą grupę na Facebook.

Ich strony www nie znalazłam.

Pokazał mi jeszcze wujo gogluś że adres Piekarniczej Braci jest na sprzedaż, za 1500 zł.

Dziękuję. 😚

Tak to jest ta grupa na FB. Dołącz do niej bo ciekawe mają przepisy i są pomocni jak się czegoś nie wie. Jeśli zaczynasz pieczenie to polecam książkę "CHLEB" Hamelmana.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/13/#findComment-987402
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.