Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, mamuśka napisał(a):

Ja miałam świeżo robiony zakwas.

Zakwas dokarmia się w trzech etapach:

1) Bierzemy 3-4 łyżki zakwasu, dodajemy 150g mąki i tyle wody wody by była gęsta śmietana.

    Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-14 godzin.

2) Dodajemy znów 150g mąki (tej samej) + woda i odstawiamy na 6-8 godzin.

3) Dodajemy znów 100g mąki (tej samej) + woda i odstawiamy na 4 godziny.

 

Mąka np: pszenna 650 (jak chcemy zaczyn pszenny), a żytnia np: 720 (jak  zaczyn żytni).

 

Wiedza z tematu jak Przemek piekł chleb razem z Pokemonem. Dziękuję bardzo. 😚:hug:

 

To ja już głupi jestem. Rozumiem proporcje 1:1:1. 

Propocja łyżki dwie:150g mąki: woda do konsystencji śmietany. Kali nie rozumieć. 😪

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992483
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, quadro555 napisał(a):

proporcje 1:1:1. 

Te proporcje to takie szybkie "dokarmianie-dojrzewanie-postarzanie" nowego zakwasu. Pierw było 1:5:5, a potem 1:1:1.

Z części tego "podpędzonego" zakwasu powstał zaczyn, dokarmiony w trzech etapach.

 

Mam na😃dzieję że dobrze wytłumaczyłam. .

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992488
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Chlebek z przepisu Olgi (chudziak). Dziękuję bardzo. 😚:hug:

Cieszę się ,że jesteś zadowolona z efektu . Ja swojego zaczynu nie dokarmiam w międzyczasie ale mój swoje lata już ma 😁

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992605
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, chudziak napisał(a):

Ja swojego zaczynu nie dokarmiam w międzyczasie ale mój swoje lata już ma 😁

Ja swojego raczej dokarmię, bo jest młodziutki.

Odebrałam, to co się nazywa zaczątkiem. Pół słoika było na początku, a po 24h słoik pełny.

Ja ten słoik leciutko zakręciłam, ale nie wiem czy zaczątek nie zacznie wyłazić.

 

Zamknąć do końca, to moje pytanie do Was?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992786
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Muski napisał(a):

Jaki młodziutki ? pewnie już trzecie pokolenie.

Młodziutki mój. Jak porównać do wiekowego Olgi i Przemka, to mój noworodek.😄

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992855
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Młodziutki mój. Jak porównać do wiekowego Olgi i Przemka, to mój noworodek.

 

Mój żytni ma ponad 40 lat,  z żaglowca Chopin co pływa po Mazurach, a pszenny ponad 10 lat:)

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992880
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, mamuśka napisał(a):

Ja ten słoik leciutko zakręciłam, ale nie wiem czy zaczątek nie zacznie wyłazić.

 

Zamknąć do końca, to moje pytanie do Was?

Czyżbyś chciała zmajstrować sobie bombkę?:devil:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992905
Udostępnij na innych stronach

W dniu 17.02.2025 o 18:29, EAnna napisał(a):

Czyżbyś chciała zmajstrować sobie bombkę?

Ja tylko chciałam wiedzieć czy zamknąć słoik na sztywno, czy lekko. 😚

 

Dzisiejszy chlebek (powtórka z przepisu Olgi).

20250222_134128.thumb.jpg.eba7bf9cc2dffd1bf69886797d317d95.jpgmms_img1765131906(7).thumb.jpg.c94380bd373e1f781782479c047bba65.jpg

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-994608
Udostępnij na innych stronach

To dzisiejszy efekt produkcji chlebka.

Poproszę Was o ocenę. 

Wytknięcie błędów mile widziane.😚

 

mms_img921234059.thumb.jpg.396d5786e00f8828165cac622fb5441f.jpg

 

 

 

 

mms_img620430837.jpg.2d3f8990bfe5840a4188686351e4a126.jpg

 

Ciasto chlebowe pięknie pracuje z pozostawionym, odłożonym z poprzedniego wypieku (surowym) ciastem chlebowym.

 

Pozdrawiam Was serdecznie. 😚

 

 

 

  • Upvote 4
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996548
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Wytknięcie błędów mile widziane.😚

Brak zapachu nie czuć przez ekran :facepalm: to znaczy, że nie pieczony w piecu chlebowym który wybudowałeś 😉.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996577
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Wytknięcie błędów mile widziane.

Na moje oko brakuje mu odrobiny masełka, plasterka  świetnego salcesonu i kiszonego ogóreczka. No moge jeszcze zamienić na smalczyk z cebulką i skwarkami ale ogórka nie odpuszczę 😁:hug:

  • Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996595
Udostępnij na innych stronach

Jestem normalnie dumna. 😃

Taki sukces osiągnęłam dzięki Wam, a w szczególności dzięki Oldze i Przemkowi. Dziękuję 😚:hug:

 

1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

Brak zapachu nie czuć przez ekran

Poprawię się 😚

 

Godzinę temu, Muski napisał(a):

Na moje oko brakuje mu odrobiny masełka, plasterka  świetnego salcesonu i kiszonego ogóreczka

 

57 minut temu, Grzewlod napisał(a):

I popitka

Ja jestem niedobra i pokazałam Wam chlebek "goły,wesoły".😜, a po cichu miał dodatki. 😃

 

 

Tak sobie kombinuję żeby w dzień roboczy upiec chlebek. Wyrastałby w lodówce, w foremce. Tylko potem od razu do nagrzanego piekarnika, czy raczej powinien np: 2 godziny, po wyjęciu z lodówki postać w temperaturze pokojowej?

 

Siemię lniane, słonecznik chcąc dołożyć do ciasta chlebowego, wsypać bezpośrednio z torebki (tu mam obawy, czy nie zabierze wody z ciasta), czy uprażyć na patelni i ostudzone dodać do ciasta chlebowego?

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996629
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Taki sukces osiągnęłam dzięki Wam, a w szczególności dzięki Oldze i Przemkowi. Dziękuję 😚:hug:

Jestem szczerze uszczęśliwiona ,że osiągnęłaś efekt z którego jesteś zadowolona 😁. Teraz będzie już tylko coraz lepiej 👍

  • Like 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996698
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, chudziak napisał(a):

Teraz będzie już tylko coraz lepiej 👍

Pewnikiem tak będzie ja czekam na inaugurację czyli pierwszy chleb z pieca który Mamuśka budowała w pocie czoał. Ten z piekarnika to taka klasyka, ten o smaku wędzonki z pieca chlebowego to będzie dopiero rarytas😋.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996699
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu jestem leniwa i nie chce mi się moczyć rączek w zimnej wodzie, przy tej temperaturze na zewnątrz.😁

 

W oczekiwaniu na lepsze warunki pogodowe zdobywam doświadczenia piekarnikowe.

Słomiane koszyki puszczają do mnie oczka, dla zachęty - "bierz mnie".

Wpadł mi w rączki przepis na chleb z zaparką.

Jedliście chleb z zaparką?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996728
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.