mamuśka Opublikowano 16 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #526 Opublikowano 16 Lutego 16 minut temu, Bagno napisał(a): Czekam na następny. Cicho, bo wszyscy usłyszą. 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij #527 Opublikowano 16 Lutego 30 minut temu, mamuśka napisał(a): Ja miałam świeżo robiony zakwas. Zakwas dokarmia się w trzech etapach: 1) Bierzemy 3-4 łyżki zakwasu, dodajemy 150g mąki i tyle wody wody by była gęsta śmietana. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-14 godzin. 2) Dodajemy znów 150g mąki (tej samej) + woda i odstawiamy na 6-8 godzin. 3) Dodajemy znów 100g mąki (tej samej) + woda i odstawiamy na 4 godziny. Mąka np: pszenna 650 (jak chcemy zaczyn pszenny), a żytnia np: 720 (jak zaczyn żytni). Wiedza z tematu jak Przemek piekł chleb razem z Pokemonem. Dziękuję bardzo. 😚 To ja już głupi jestem. Rozumiem proporcje 1:1:1. Propocja łyżki dwie:150g mąki: woda do konsystencji śmietany. Kali nie rozumieć. 😪 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 16 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #528 Opublikowano 16 Lutego 43 minuty temu, MariuszB napisał(a): "producent" Producent z rodzinką bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 16 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #529 Opublikowano 16 Lutego 2 minuty temu, quadro555 napisał(a): proporcje 1:1:1. Te proporcje to takie szybkie "dokarmianie-dojrzewanie-postarzanie" nowego zakwasu. Pierw było 1:5:5, a potem 1:1:1. Z części tego "podpędzonego" zakwasu powstał zaczyn, dokarmiony w trzech etapach. Mam na😃dzieję że dobrze wytłumaczyłam. . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij #530 Opublikowano 16 Lutego 5 godzin temu, mamuśka napisał(a): Chlebek z przepisu Olgi (chudziak). Dziękuję bardzo. 😚 Cieszę się ,że jesteś zadowolona z efektu . Ja swojego zaczynu nie dokarmiam w międzyczasie ale mój swoje lata już ma 😁 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 17 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #531 Opublikowano 17 Lutego 15 godzin temu, chudziak napisał(a): Ja swojego zaczynu nie dokarmiam w międzyczasie ale mój swoje lata już ma 😁 Ja swojego raczej dokarmię, bo jest młodziutki. Odebrałam, to co się nazywa zaczątkiem. Pół słoika było na początku, a po 24h słoik pełny. Ja ten słoik leciutko zakręciłam, ale nie wiem czy zaczątek nie zacznie wyłazić. Zamknąć do końca, to moje pytanie do Was? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij #532 Opublikowano 17 Lutego wg mnie przełóż w dwa , zakręć i do lodówki 1 Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij #533 Opublikowano 17 Lutego 21 minut temu, mamuśka napisał(a): bo jest młodziutki Jaki młodziutki ? pewnie już trzecie pokolenie...... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij #534 Opublikowano 17 Lutego 29 minut temu, mamuśka napisał(a): Zamknąć do końca Jak idzie do lodówki to tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 17 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #535 Opublikowano 17 Lutego 2 godziny temu, Muski napisał(a): Jaki młodziutki ? pewnie już trzecie pokolenie. Młodziutki mój. Jak porównać do wiekowego Olgi i Przemka, to mój noworodek.😄 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij #536 Opublikowano 17 Lutego (edytowane) Godzinę temu, mamuśka napisał(a): Młodziutki mój. Jak porównać do wiekowego Olgi i Przemka, to mój noworodek. Mój żytni ma ponad 40 lat, z żaglowca Chopin co pływa po Mazurach, a pszenny ponad 10 lat Edytowane 17 Lutego przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij #537 Opublikowano 17 Lutego Robicie chleby na jakiś starociach.... sanepid trzeba do was wysłać 😜😁 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 17 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #538 Opublikowano 17 Lutego 44 minuty temu, MariuszB napisał(a): sanepid trzeba do was wysłać z nagrodą za tak szlachetny, wiekowy wyrób. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij #539 Opublikowano 17 Lutego 4 godziny temu, mamuśka napisał(a): Ja ten słoik leciutko zakręciłam, ale nie wiem czy zaczątek nie zacznie wyłazić. Zamknąć do końca, to moje pytanie do Was? Czyżbyś chciała zmajstrować sobie bombkę? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 22 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #540 Opublikowano 22 Lutego W dniu 17.02.2025 o 18:29, EAnna napisał(a): Czyżbyś chciała zmajstrować sobie bombkę? Ja tylko chciałam wiedzieć czy zamknąć słoik na sztywno, czy lekko. 😚 Dzisiejszy chlebek (powtórka z przepisu Olgi). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-994608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Udostępnij #541 Opublikowano 22 Lutego Charakterystyczne ryflowanie to ślad po cięciu blachą trapezową, ale chlebek bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-994637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 1 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #542 Opublikowano 1 Marca To dzisiejszy efekt produkcji chlebka. Poproszę Was o ocenę. Wytknięcie błędów mile widziane.😚 Ciasto chlebowe pięknie pracuje z pozostawionym, odłożonym z poprzedniego wypieku (surowym) ciastem chlebowym. Pozdrawiam Was serdecznie. 😚 4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #543 Opublikowano 1 Marca Błędów nie widać, bardzo udany wypiek.Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #544 Opublikowano 1 Marca Godzinę temu, mamuśka napisał(a): Wytknięcie błędów mile widziane.😚 Brak zapachu nie czuć przez ekran to znaczy, że nie pieczony w piecu chlebowym który wybudowałeś 😉. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #545 Opublikowano 1 Marca 1 godzinę temu, mamuśka napisał(a): Wytknięcie błędów mile widziane. Na moje oko brakuje mu odrobiny masełka, plasterka świetnego salcesonu i kiszonego ogóreczka. No moge jeszcze zamienić na smalczyk z cebulką i skwarkami ale ogórka nie odpuszczę 😁 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #546 Opublikowano 1 Marca (edytowane) 32 minuty temu, Muski napisał(a): ale ogórka nie odpuszczę 😁 I popitoka🍶. Edytowane 1 Marca przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 1 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #547 Opublikowano 1 Marca Jestem normalnie dumna. 😃 Taki sukces osiągnęłam dzięki Wam, a w szczególności dzięki Oldze i Przemkowi. Dziękuję 😚 1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a): Brak zapachu nie czuć przez ekran Poprawię się 😚 Godzinę temu, Muski napisał(a): Na moje oko brakuje mu odrobiny masełka, plasterka świetnego salcesonu i kiszonego ogóreczka 57 minut temu, Grzewlod napisał(a): I popitka Ja jestem niedobra i pokazałam Wam chlebek "goły,wesoły".😜, a po cichu miał dodatki. 😃 Tak sobie kombinuję żeby w dzień roboczy upiec chlebek. Wyrastałby w lodówce, w foremce. Tylko potem od razu do nagrzanego piekarnika, czy raczej powinien np: 2 godziny, po wyjęciu z lodówki postać w temperaturze pokojowej? Siemię lniane, słonecznik chcąc dołożyć do ciasta chlebowego, wsypać bezpośrednio z torebki (tu mam obawy, czy nie zabierze wody z ciasta), czy uprażyć na patelni i ostudzone dodać do ciasta chlebowego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #548 Opublikowano 1 Marca 5 godzin temu, mamuśka napisał(a): Taki sukces osiągnęłam dzięki Wam, a w szczególności dzięki Oldze i Przemkowi. Dziękuję 😚 Jestem szczerze uszczęśliwiona ,że osiągnęłaś efekt z którego jesteś zadowolona 😁. Teraz będzie już tylko coraz lepiej 👍 1 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #549 Opublikowano 1 Marca 7 minut temu, chudziak napisał(a): Teraz będzie już tylko coraz lepiej 👍 Pewnikiem tak będzie ja czekam na inaugurację czyli pierwszy chleb z pieca który Mamuśka budowała w pocie czoał. Ten z piekarnika to taka klasyka, ten o smaku wędzonki z pieca chlebowego to będzie dopiero rarytas😋. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 2 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #550 Opublikowano 2 Marca Grzesiu jestem leniwa i nie chce mi się moczyć rączek w zimnej wodzie, przy tej temperaturze na zewnątrz.😁 W oczekiwaniu na lepsze warunki pogodowe zdobywam doświadczenia piekarnikowe. Słomiane koszyki puszczają do mnie oczka, dla zachęty - "bierz mnie". Wpadł mi w rączki przepis na chleb z zaparką. Jedliście chleb z zaparką? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.