MariuszB Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij #526 Opublikowano 17 Lutego Robicie chleby na jakiś starociach.... sanepid trzeba do was wysłać 😜😁 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 17 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #527 Opublikowano 17 Lutego 44 minuty temu, MariuszB napisał(a): sanepid trzeba do was wysłać z nagrodą za tak szlachetny, wiekowy wyrób. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij #528 Opublikowano 17 Lutego 4 godziny temu, mamuśka napisał(a): Ja ten słoik leciutko zakręciłam, ale nie wiem czy zaczątek nie zacznie wyłazić. Zamknąć do końca, to moje pytanie do Was? Czyżbyś chciała zmajstrować sobie bombkę? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 22 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #529 Opublikowano 22 Lutego W dniu 17.02.2025 o 18:29, EAnna napisał(a): Czyżbyś chciała zmajstrować sobie bombkę? Ja tylko chciałam wiedzieć czy zamknąć słoik na sztywno, czy lekko. 😚 Dzisiejszy chlebek (powtórka z przepisu Olgi). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-994608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Udostępnij #530 Opublikowano 22 Lutego Charakterystyczne ryflowanie to ślad po cięciu blachą trapezową, ale chlebek bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-994637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 1 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #531 Opublikowano 1 Marca To dzisiejszy efekt produkcji chlebka. Poproszę Was o ocenę. Wytknięcie błędów mile widziane.😚 Ciasto chlebowe pięknie pracuje z pozostawionym, odłożonym z poprzedniego wypieku (surowym) ciastem chlebowym. Pozdrawiam Was serdecznie. 😚 4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #532 Opublikowano 1 Marca Błędów nie widać, bardzo udany wypiek.Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #533 Opublikowano 1 Marca Godzinę temu, mamuśka napisał(a): Wytknięcie błędów mile widziane.😚 Brak zapachu nie czuć przez ekran to znaczy, że nie pieczony w piecu chlebowym który wybudowałeś 😉. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #534 Opublikowano 1 Marca 1 godzinę temu, mamuśka napisał(a): Wytknięcie błędów mile widziane. Na moje oko brakuje mu odrobiny masełka, plasterka świetnego salcesonu i kiszonego ogóreczka. No moge jeszcze zamienić na smalczyk z cebulką i skwarkami ale ogórka nie odpuszczę 😁 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #535 Opublikowano 1 Marca (edytowane) 32 minuty temu, Muski napisał(a): ale ogórka nie odpuszczę 😁 I popitoka🍶. Edytowane 1 Marca przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 1 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #536 Opublikowano 1 Marca Jestem normalnie dumna. 😃 Taki sukces osiągnęłam dzięki Wam, a w szczególności dzięki Oldze i Przemkowi. Dziękuję 😚 1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a): Brak zapachu nie czuć przez ekran Poprawię się 😚 Godzinę temu, Muski napisał(a): Na moje oko brakuje mu odrobiny masełka, plasterka świetnego salcesonu i kiszonego ogóreczka 57 minut temu, Grzewlod napisał(a): I popitka Ja jestem niedobra i pokazałam Wam chlebek "goły,wesoły".😜, a po cichu miał dodatki. 😃 Tak sobie kombinuję żeby w dzień roboczy upiec chlebek. Wyrastałby w lodówce, w foremce. Tylko potem od razu do nagrzanego piekarnika, czy raczej powinien np: 2 godziny, po wyjęciu z lodówki postać w temperaturze pokojowej? Siemię lniane, słonecznik chcąc dołożyć do ciasta chlebowego, wsypać bezpośrednio z torebki (tu mam obawy, czy nie zabierze wody z ciasta), czy uprażyć na patelni i ostudzone dodać do ciasta chlebowego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #537 Opublikowano 1 Marca 5 godzin temu, mamuśka napisał(a): Taki sukces osiągnęłam dzięki Wam, a w szczególności dzięki Oldze i Przemkowi. Dziękuję 😚 Jestem szczerze uszczęśliwiona ,że osiągnęłaś efekt z którego jesteś zadowolona 😁. Teraz będzie już tylko coraz lepiej 👍 1 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #538 Opublikowano 1 Marca 7 minut temu, chudziak napisał(a): Teraz będzie już tylko coraz lepiej 👍 Pewnikiem tak będzie ja czekam na inaugurację czyli pierwszy chleb z pieca który Mamuśka budowała w pocie czoał. Ten z piekarnika to taka klasyka, ten o smaku wędzonki z pieca chlebowego to będzie dopiero rarytas😋. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 2 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #539 Opublikowano 2 Marca Grzesiu jestem leniwa i nie chce mi się moczyć rączek w zimnej wodzie, przy tej temperaturze na zewnątrz.😁 W oczekiwaniu na lepsze warunki pogodowe zdobywam doświadczenia piekarnikowe. Słomiane koszyki puszczają do mnie oczka, dla zachęty - "bierz mnie". Wpadł mi w rączki przepis na chleb z zaparką. Jedliście chleb z zaparką? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij #540 Opublikowano 2 Marca 20 minut temu, mamuśka napisał(a): chleb z zaparką. A co to jest "zaparka"? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij #541 Opublikowano 2 Marca 8 minut temu, EAnna napisał(a): A co to jest "zaparka"? Zaparka to zaparzona zytnia maka dodana do ciasta na chleb po 24 godzinach Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij #542 Opublikowano 2 Marca 3 godziny temu, mamuśka napisał(a): Wpadł mi w rączki przepis na chleb z zaparką. Jedliście chleb z zaparką? Jadłem i nawet piekłem. Był wilgotniejszy i "o dzień świeższy". Po kilku próbach zmieniałem zaparzanie 10 % maki żytniej na płatki ziemniaczane. Składniki na ciasto to 3/4 mąka żytnia 1/4 mąka pszenna( orkiszowa lub pszenna). Hydratacja około 70%. Kiedyś podejmę próbę wykonania chleba litewskiego z udziałam zaparzonej mąki. 1 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 2 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #543 Opublikowano 2 Marca Dzień święty. święcić i poświętowałam. Poszłam do pracy. 8 godzin uczciwie przepracowałam Jak Andrzej jadł i piekł chleb z zaparką to muszę spróbować. Dziękuję Andrzeju za informację. 😚 Takie dwa linki do przepisów. Stronę chleb.info większość SiB-ów zna. - razowy żytni chleb z zaparką http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-zytnie/razowy-z-zaparka - mieszany chleb z zaparką http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/rustykalny_z_zaparka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij #544 Opublikowano 2 Marca Dla chętnych //www.spozywczetechnologie.pl/piekarnicze-i-cukiernicze-technologie-2/dodatki-i-surowce/290/zabiegi-technologiczne-poprawiajace-jakosc-pieczywa 1 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij #545 Opublikowano 2 Marca Godzinę temu, Bagno napisał(a): Dla chętnych Robiłem z podobnego przepisu chleb litewski i wyszedł bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij #546 Opublikowano 2 Marca 2 godziny temu, BazylWidzew napisał(a): Nie otwiera się https://www.spozywczetechnologie.pl/piekarnicze-i-cukiernicze-technologie-2/dodatki-i-surowce/290/zabiegi-technologiczne-poprawiajace-jakosc-pieczywa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 2 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #547 Opublikowano 2 Marca Jesteś Andrzeju WIELKI 😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #548 Opublikowano 3 Marca (edytowane) 16 godzin temu, mamuśka napisał(a): Jesteś Andrzeju WIELKI Wiesz, że jestem średniego wzrostu. Ciekawostką w artykule jest od czego piekarze dostają astmy. Edytowane 3 Marca przez Bagno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-997143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #549 Opublikowano 3 Marca W dniu 2.03.2025 o 10:01, Bagno napisał(a): Kiedyś podejmę próbę wykonania chleba litewskiego z udziałam zaparzonej mąki. A może chleb Borodiński cię też zainteresuje. Mnie osobiście tego typu chleby nie smakowały na Litwie i w obwodzie Kaliningradzkim 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-997148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 3 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #550 Opublikowano 3 Marca Godzinę temu, Bagno napisał(a): jestem średniego wzrostu 😲, to ja wg starego dowodu jestem wysoka i jestem niższa od Ciebie. 😚 Godzinę temu, Bagno napisał(a): WIELKI bo serducho dla nas masz wielkie. Masz wiedzę i się nią dzielisz. Jak tylko możesz to pomagasz. 😚 Godzinę temu, Bagno napisał(a): Ciekawostką w artykule jest od czego piekarze dostają astmy. Czytałam. Kiedyś też czytałam że piekarze mają choroby układu oddechowego, bo wdychają drobinki pyłu z mąki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-997164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.