Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, mamuśka napisał(a):

Ja ten słoik leciutko zakręciłam, ale nie wiem czy zaczątek nie zacznie wyłazić.

 

Zamknąć do końca, to moje pytanie do Was?

Czyżbyś chciała zmajstrować sobie bombkę?:devil:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-992905
Udostępnij na innych stronach

W dniu 17.02.2025 o 18:29, EAnna napisał(a):

Czyżbyś chciała zmajstrować sobie bombkę?

Ja tylko chciałam wiedzieć czy zamknąć słoik na sztywno, czy lekko. 😚

 

Dzisiejszy chlebek (powtórka z przepisu Olgi).

20250222_134128.thumb.jpg.eba7bf9cc2dffd1bf69886797d317d95.jpgmms_img1765131906(7).thumb.jpg.c94380bd373e1f781782479c047bba65.jpg

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-994608
Udostępnij na innych stronach

To dzisiejszy efekt produkcji chlebka.

Poproszę Was o ocenę. 

Wytknięcie błędów mile widziane.😚

 

mms_img921234059.thumb.jpg.396d5786e00f8828165cac622fb5441f.jpg

 

 

 

 

mms_img620430837.jpg.2d3f8990bfe5840a4188686351e4a126.jpg

 

Ciasto chlebowe pięknie pracuje z pozostawionym, odłożonym z poprzedniego wypieku (surowym) ciastem chlebowym.

 

Pozdrawiam Was serdecznie. 😚

 

 

 

  • Upvote 4
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996548
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Wytknięcie błędów mile widziane.😚

Brak zapachu nie czuć przez ekran :facepalm: to znaczy, że nie pieczony w piecu chlebowym który wybudowałeś 😉.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996577
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Wytknięcie błędów mile widziane.

Na moje oko brakuje mu odrobiny masełka, plasterka  świetnego salcesonu i kiszonego ogóreczka. No moge jeszcze zamienić na smalczyk z cebulką i skwarkami ale ogórka nie odpuszczę 😁:hug:

  • Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996595
Udostępnij na innych stronach

Jestem normalnie dumna. 😃

Taki sukces osiągnęłam dzięki Wam, a w szczególności dzięki Oldze i Przemkowi. Dziękuję 😚:hug:

 

1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

Brak zapachu nie czuć przez ekran

Poprawię się 😚

 

Godzinę temu, Muski napisał(a):

Na moje oko brakuje mu odrobiny masełka, plasterka  świetnego salcesonu i kiszonego ogóreczka

 

57 minut temu, Grzewlod napisał(a):

I popitka

Ja jestem niedobra i pokazałam Wam chlebek "goły,wesoły".😜, a po cichu miał dodatki. 😃

 

 

Tak sobie kombinuję żeby w dzień roboczy upiec chlebek. Wyrastałby w lodówce, w foremce. Tylko potem od razu do nagrzanego piekarnika, czy raczej powinien np: 2 godziny, po wyjęciu z lodówki postać w temperaturze pokojowej?

 

Siemię lniane, słonecznik chcąc dołożyć do ciasta chlebowego, wsypać bezpośrednio z torebki (tu mam obawy, czy nie zabierze wody z ciasta), czy uprażyć na patelni i ostudzone dodać do ciasta chlebowego?

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996629
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Taki sukces osiągnęłam dzięki Wam, a w szczególności dzięki Oldze i Przemkowi. Dziękuję 😚:hug:

Jestem szczerze uszczęśliwiona ,że osiągnęłaś efekt z którego jesteś zadowolona 😁. Teraz będzie już tylko coraz lepiej 👍

  • Like 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996698
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, chudziak napisał(a):

Teraz będzie już tylko coraz lepiej 👍

Pewnikiem tak będzie ja czekam na inaugurację czyli pierwszy chleb z pieca który Mamuśka budowała w pocie czoał. Ten z piekarnika to taka klasyka, ten o smaku wędzonki z pieca chlebowego to będzie dopiero rarytas😋.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996699
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu jestem leniwa i nie chce mi się moczyć rączek w zimnej wodzie, przy tej temperaturze na zewnątrz.😁

 

W oczekiwaniu na lepsze warunki pogodowe zdobywam doświadczenia piekarnikowe.

Słomiane koszyki puszczają do mnie oczka, dla zachęty - "bierz mnie".

Wpadł mi w rączki przepis na chleb z zaparką.

Jedliście chleb z zaparką?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996728
Udostępnij na innych stronach

20 minut temu, mamuśka napisał(a):

chleb z zaparką.

A co to jest "zaparka"?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996732
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, EAnna napisał(a):

A co to jest "zaparka"?

Zaparka to zaparzona zytnia maka dodana do ciasta na chleb  po 24 godzinach 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996737
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, mamuśka napisał(a):

Wpadł mi w rączki przepis na chleb z zaparką.

Jedliście chleb z zaparką?

Jadłem i nawet piekłem. Był wilgotniejszy i "o dzień świeższy". Po kilku próbach zmieniałem zaparzanie 10 % maki żytniej na płatki ziemniaczane.

Składniki na ciasto to 3/4 mąka żytnia 1/4 mąka pszenna( orkiszowa lub pszenna). Hydratacja około 70%.

 Kiedyś podejmę próbę wykonania chleba litewskiego z udziałam zaparzonej mąki.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996781
Udostępnij na innych stronach

Dzień święty. święcić i poświętowałam. Poszłam do pracy.  :facepalm: 8 godzin uczciwie przepracowałam:clap:

 

Jak Andrzej jadł i piekł chleb z zaparką to muszę spróbować. 

Dziękuję Andrzeju za informację. 😚

 

Takie dwa linki do przepisów. Stronę chleb.info większość SiB-ów zna. 

- razowy żytni chleb z zaparką  

http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-zytnie/razowy-z-zaparka

- mieszany chleb z zaparką http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/rustykalny_z_zaparka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996906
Udostępnij na innych stronach

Dla chętnych  //www.spozywczetechnologie.pl/piekarnicze-i-cukiernicze-technologie-2/dodatki-i-surowce/290/zabiegi-technologiczne-poprawiajace-jakosc-pieczywa 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-996943
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Jesteś Andrzeju WIELKI 

Wiesz, że jestem średniego wzrostu.

Ciekawostką w artykule jest od czego piekarze dostają astmy.

Edytowane przez Bagno
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-997143
Udostępnij na innych stronach

W dniu 2.03.2025 o 10:01, Bagno napisał(a):

 Kiedyś podejmę próbę wykonania chleba litewskiego z udziałam zaparzonej mąki.

A może  chleb Borodiński cię też zainteresuje.

Mnie osobiście tego typu chleby nie smakowały na Litwie i w obwodzie Kaliningradzkim

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-997148
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Bagno napisał(a):

jestem średniego wzrostu

😲, to ja wg starego dowodu jestem wysoka i jestem niższa od Ciebie. 😚

 

Godzinę temu, Bagno napisał(a):

WIELKI 

bo serducho dla nas masz wielkie. Masz wiedzę i się nią dzielisz. Jak tylko możesz to pomagasz. 😚

 

Godzinę temu, Bagno napisał(a):

Ciekawostką w artykule jest od czego piekarze dostają astmy.

Czytałam.

Kiedyś też czytałam że piekarze mają choroby układu oddechowego, bo wdychają drobinki pyłu z mąki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/22/#findComment-997164
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.