Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, mamuśka napisał(a):

chleb z zaparką.

A co to jest "zaparka"?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-996732
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, EAnna napisał(a):

A co to jest "zaparka"?

Zaparka to zaparzona zytnia maka dodana do ciasta na chleb  po 24 godzinach 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-996737
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, mamuśka napisał(a):

Wpadł mi w rączki przepis na chleb z zaparką.

Jedliście chleb z zaparką?

Jadłem i nawet piekłem. Był wilgotniejszy i "o dzień świeższy". Po kilku próbach zmieniałem zaparzanie 10 % maki żytniej na płatki ziemniaczane.

Składniki na ciasto to 3/4 mąka żytnia 1/4 mąka pszenna( orkiszowa lub pszenna). Hydratacja około 70%.

 Kiedyś podejmę próbę wykonania chleba litewskiego z udziałam zaparzonej mąki.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-996781
Udostępnij na innych stronach

Dzień święty. święcić i poświętowałam. Poszłam do pracy.  :facepalm: 8 godzin uczciwie przepracowałam:clap:

 

Jak Andrzej jadł i piekł chleb z zaparką to muszę spróbować. 

Dziękuję Andrzeju za informację. 😚

 

Takie dwa linki do przepisów. Stronę chleb.info większość SiB-ów zna. 

- razowy żytni chleb z zaparką  

http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-zytnie/razowy-z-zaparka

- mieszany chleb z zaparką http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/rustykalny_z_zaparka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-996906
Udostępnij na innych stronach

Dla chętnych  //www.spozywczetechnologie.pl/piekarnicze-i-cukiernicze-technologie-2/dodatki-i-surowce/290/zabiegi-technologiczne-poprawiajace-jakosc-pieczywa 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-996943
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Jesteś Andrzeju WIELKI 

Wiesz, że jestem średniego wzrostu.

Ciekawostką w artykule jest od czego piekarze dostają astmy.

Edytowane przez Bagno
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-997143
Udostępnij na innych stronach

W dniu 2.03.2025 o 10:01, Bagno napisał(a):

 Kiedyś podejmę próbę wykonania chleba litewskiego z udziałam zaparzonej mąki.

A może  chleb Borodiński cię też zainteresuje.

Mnie osobiście tego typu chleby nie smakowały na Litwie i w obwodzie Kaliningradzkim

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-997148
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Bagno napisał(a):

jestem średniego wzrostu

😲, to ja wg starego dowodu jestem wysoka i jestem niższa od Ciebie. 😚

 

Godzinę temu, Bagno napisał(a):

WIELKI 

bo serducho dla nas masz wielkie. Masz wiedzę i się nią dzielisz. Jak tylko możesz to pomagasz. 😚

 

Godzinę temu, Bagno napisał(a):

Ciekawostką w artykule jest od czego piekarze dostają astmy.

Czytałam.

Kiedyś też czytałam że piekarze mają choroby układu oddechowego, bo wdychają drobinki pyłu z mąki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-997164
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, bilu72 napisał(a):

A może  chleb Borodiński cię też zainteresuje

Borodino mi osobiście bardzo smakuje, Małgo czasami robi - sporo czasu i dłubania ale smak super i dłuugo zachowuje walory jadalne 😉

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-997170
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsze dzieła.

Chlebek z dodatkiem złotego siemienia lnianego.

mms_img-1419907365.thumb.jpg.f3bd09acfaa72943c8cd2d4b68981ce6.jpgmms_img1864289809.jpg.353f9004d37bfc7f0c30b5d9976267d7.jpg

 

Nie wiem czy chlebek delikatnie nie przerósł?

W foremce ciasto po trzech godzinach zaczęło wyłazić z formy, a mi się oko przymknęło. :facepalm:

 

Korzystając z wolnego dnia upiekłam jeszcze dwa drożdżowe ciasta.

Z jabłkami, cynamonem i kruszonką (jeszcze dobrze ciepłe, ukroiłam i ze szklanką zimnego mleka opędzlowałam), a drugie z robaczkami i kruszonką.

mms_img715866354.thumb.jpg.f915482c9083fac6edd78b19adca503a.jpg

 

 

  • Like 5
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998458
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, szrekPL napisał(a):

Fiu fiu...Pięknie

Tak pięknie że bieguski pieką się w piekarniku, a ja zjadając kolejny kawałek drożdżowego normalnie "warcze" na bieguski :facepalm:.

Koniec, końców zjem bieguska samego, a potem będzie wańka wstańka.

 

Zrobiłam numer.

Normalnie wstyd. 😬

Powinnam odłożyć sobie 2-3 łyżki ciasta chlebowego do słoiczka na następny raz. Taaa

Dosypałam siemienia, wyrobiłam w cieście i  😲 o choroba. 

Odłożone w słoiku ciasto z siemieniem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998474
Udostępnij na innych stronach

Jesteś pracowita jak mróweczka i pszczółeczka razem wzięte 🙂  piękne i smakowite co sama już napisałaś łakomczuszku 😉😁

  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998485
Udostępnij na innych stronach

Ja jestem łakomczuch, a jak mi coś smakuje to pozamiatane. Kawałeczek, kawałeczek i jeszcze kawałeczek i mnie w końcu męczy. Taki to żywot, ale wart grzechu.😄

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998521
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Dosypałam siemienia, wyrobiłam w cieście i  😲 o choroba. 

Odłożone w słoiku ciasto z siemieniem.

Nie przejmuj się tym - najważniejsze ,że odłożyłaś . Mnie się zdarzyło  odtwarzać zaczyn z zeskrobin ze ścian słoika w którym zaczyn przetrzymuję i dlatego też  na wszelki wypadek go nie myję 🤪

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998571
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, quadro555 napisał(a):

Jakieś konkretne robaczki czy co tam się udało złapać?

Generalnie wkładam takie robaczki jakie mam bo moje głodomory wyjadają moje zapasy.

Najczęściej kupuję ciemne robaczki (średnie lub jumbo), mają być dość mięsiste.

 

20 godzin temu, chudziak napisał(a):

Mnie się zdarzyło  odtwarzać zaczyn z zeskrobin ze ścian słoika w którym zaczyn przetrzymuję

 

Nos mnie swędzi, że do słoika z zeskrobinami trzeba kapkę wody i mąki żytniej razowej 2000.

 

Jak możesz Olgo, to napisz jak odzyskać zaczyn z zeskrobin, to tak na przyszłość.

Bardzo ładnie poproszę i bardzo ładnie z góry dziękuję.😚

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998723
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, mamuśka napisał(a):

Nos mnie swędzi, że do słoika z zeskrobinami trzeba kapkę wody i mąki żytniej razowej 2000.

Prawie tak - tylko wzięłabym nie razową tylko t 720 . I najpierw daję łyżeczkę mąki i letniej wody by miało konsystencję gęstej śmietany , gdy widzę ,że pracuje dodaję łyżkę mąki i odpowiednią ilość wody gdy znów pracuję dałam łyżkę maki i wody mniej by było dość gęste  i gdy zaczęło pracować wsadziłam do lodówki. Po 2 dniach upiekłam chleb właściwie tak jak zwykle  i odebrałam jak zwykle trochę ciasta na zaczyn 

  • Like 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998801
Udostępnij na innych stronach

W dniu 9.03.2025 o 14:49, mamuśka napisał(a):

Dzisiejsze dzieła.

Chlebek z dodatkiem złotego siemienia lnianego.

mms_img-1419907365.thumb.jpg.f3bd09acfaa72943c8cd2d4b68981ce6.jpgmms_img1864289809.jpg.353f9004d37bfc7f0c30b5d9976267d7.jpg

 

Nie wiem czy chlebek delikatnie nie przerósł?

W foremce ciasto po trzech godzinach zaczęło wyłazić z formy, a mi się oko przymknęło. :facepalm:

 

Korzystając z wolnego dnia upiekłam jeszcze dwa drożdżowe ciasta.

Z jabłkami, cynamonem i kruszonką (jeszcze dobrze ciepłe, ukroiłam i ze szklanką zimnego mleka opędzlowałam), a drugie z robaczkami i kruszonką.

mms_img715866354.thumb.jpg.f915482c9083fac6edd78b19adca503a.jpg

 

 

Już za chwilę za momencik zaczną się rabarbary,truskawki to chyba przeróżnych wariacji z tymi dodatkami u Ciebie nie zabraknie w temacie ciast drożdżowych🙂👍

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998858
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.