EAnna Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij #551 Opublikowano 2 Marca 20 minut temu, mamuśka napisał(a): chleb z zaparką. A co to jest "zaparka"? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-996732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij #552 Opublikowano 2 Marca 8 minut temu, EAnna napisał(a): A co to jest "zaparka"? Zaparka to zaparzona zytnia maka dodana do ciasta na chleb po 24 godzinach Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-996737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij #553 Opublikowano 2 Marca 3 godziny temu, mamuśka napisał(a): Wpadł mi w rączki przepis na chleb z zaparką. Jedliście chleb z zaparką? Jadłem i nawet piekłem. Był wilgotniejszy i "o dzień świeższy". Po kilku próbach zmieniałem zaparzanie 10 % maki żytniej na płatki ziemniaczane. Składniki na ciasto to 3/4 mąka żytnia 1/4 mąka pszenna( orkiszowa lub pszenna). Hydratacja około 70%. Kiedyś podejmę próbę wykonania chleba litewskiego z udziałam zaparzonej mąki. 1 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-996781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 2 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #554 Opublikowano 2 Marca Dzień święty. święcić i poświętowałam. Poszłam do pracy. 8 godzin uczciwie przepracowałam Jak Andrzej jadł i piekł chleb z zaparką to muszę spróbować. Dziękuję Andrzeju za informację. 😚 Takie dwa linki do przepisów. Stronę chleb.info większość SiB-ów zna. - razowy żytni chleb z zaparką http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-zytnie/razowy-z-zaparka - mieszany chleb z zaparką http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/rustykalny_z_zaparka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-996906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij #555 Opublikowano 2 Marca Dla chętnych //www.spozywczetechnologie.pl/piekarnicze-i-cukiernicze-technologie-2/dodatki-i-surowce/290/zabiegi-technologiczne-poprawiajace-jakosc-pieczywa 1 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-996943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij #556 Opublikowano 2 Marca Nie otwiera się Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-996944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij #557 Opublikowano 2 Marca Godzinę temu, Bagno napisał(a): Dla chętnych Robiłem z podobnego przepisu chleb litewski i wyszedł bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-996957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij #558 Opublikowano 2 Marca 2 godziny temu, BazylWidzew napisał(a): Nie otwiera się https://www.spozywczetechnologie.pl/piekarnicze-i-cukiernicze-technologie-2/dodatki-i-surowce/290/zabiegi-technologiczne-poprawiajace-jakosc-pieczywa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-996967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 2 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #559 Opublikowano 2 Marca Jesteś Andrzeju WIELKI 😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-996976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #560 Opublikowano 3 Marca (edytowane) 16 godzin temu, mamuśka napisał(a): Jesteś Andrzeju WIELKI Wiesz, że jestem średniego wzrostu. Ciekawostką w artykule jest od czego piekarze dostają astmy. Edytowane 3 Marca przez Bagno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-997143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #561 Opublikowano 3 Marca W dniu 2.03.2025 o 10:01, Bagno napisał(a): Kiedyś podejmę próbę wykonania chleba litewskiego z udziałam zaparzonej mąki. A może chleb Borodiński cię też zainteresuje. Mnie osobiście tego typu chleby nie smakowały na Litwie i w obwodzie Kaliningradzkim 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-997148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 3 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #562 Opublikowano 3 Marca Godzinę temu, Bagno napisał(a): jestem średniego wzrostu 😲, to ja wg starego dowodu jestem wysoka i jestem niższa od Ciebie. 😚 Godzinę temu, Bagno napisał(a): WIELKI bo serducho dla nas masz wielkie. Masz wiedzę i się nią dzielisz. Jak tylko możesz to pomagasz. 😚 Godzinę temu, Bagno napisał(a): Ciekawostką w artykule jest od czego piekarze dostają astmy. Czytałam. Kiedyś też czytałam że piekarze mają choroby układu oddechowego, bo wdychają drobinki pyłu z mąki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-997164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #563 Opublikowano 3 Marca Godzinę temu, bilu72 napisał(a): A może chleb Borodiński cię też zainteresuje Borodino mi osobiście bardzo smakuje, Małgo czasami robi - sporo czasu i dłubania ale smak super i dłuugo zachowuje walory jadalne 😉 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-997170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #564 Opublikowano 3 Marca Nawet w moim temacie jest przepis na borodino Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-997178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 3 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #565 Opublikowano 3 Marca 8 minut temu, Muski napisał(a): Nawet w moim temacie jest przepis na borodino Już Waldku do Ciebie drepczę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-997182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #566 Opublikowano 9 Marca Dzisiejsze dzieła. Chlebek z dodatkiem złotego siemienia lnianego. Nie wiem czy chlebek delikatnie nie przerósł? W foremce ciasto po trzech godzinach zaczęło wyłazić z formy, a mi się oko przymknęło. Korzystając z wolnego dnia upiekłam jeszcze dwa drożdżowe ciasta. Z jabłkami, cynamonem i kruszonką (jeszcze dobrze ciepłe, ukroiłam i ze szklanką zimnego mleka opędzlowałam), a drugie z robaczkami i kruszonką. 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Marca Zgłoś Udostępnij #567 Opublikowano 9 Marca Fiu fiu...Pięknie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #568 Opublikowano 9 Marca 11 minut temu, szrekPL napisał(a): Fiu fiu...Pięknie Tak pięknie że bieguski pieką się w piekarniku, a ja zjadając kolejny kawałek drożdżowego normalnie "warcze" na bieguski . Koniec, końców zjem bieguska samego, a potem będzie wańka wstańka. Zrobiłam numer. Normalnie wstyd. 😬 Powinnam odłożyć sobie 2-3 łyżki ciasta chlebowego do słoiczka na następny raz. Taaa Dosypałam siemienia, wyrobiłam w cieście i 😲 o choroba. Odłożone w słoiku ciasto z siemieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 9 Marca Zgłoś Udostępnij #569 Opublikowano 9 Marca Jesteś pracowita jak mróweczka i pszczółeczka razem wzięte 🙂 piękne i smakowite co sama już napisałaś łakomczuszku 😉😁 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #570 Opublikowano 9 Marca Ja jestem łakomczuch, a jak mi coś smakuje to pozamiatane. Kawałeczek, kawałeczek i jeszcze kawałeczek i mnie w końcu męczy. Taki to żywot, ale wart grzechu.😄 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Marca Zgłoś Udostępnij #571 Opublikowano 9 Marca 5 godzin temu, mamuśka napisał(a): a drugie z robaczkami i kruszonką. Jakieś konkretne robaczki czy co tam się udało złapać? 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Marca Zgłoś Udostępnij #572 Opublikowano 9 Marca 6 godzin temu, mamuśka napisał(a): Dosypałam siemienia, wyrobiłam w cieście i 😲 o choroba. Odłożone w słoiku ciasto z siemieniem. Nie przejmuj się tym - najważniejsze ,że odłożyłaś . Mnie się zdarzyło odtwarzać zaczyn z zeskrobin ze ścian słoika w którym zaczyn przetrzymuję i dlatego też na wszelki wypadek go nie myję 🤪 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #573 Opublikowano 10 Marca 21 godzin temu, quadro555 napisał(a): Jakieś konkretne robaczki czy co tam się udało złapać? Generalnie wkładam takie robaczki jakie mam bo moje głodomory wyjadają moje zapasy. Najczęściej kupuję ciemne robaczki (średnie lub jumbo), mają być dość mięsiste. 20 godzin temu, chudziak napisał(a): Mnie się zdarzyło odtwarzać zaczyn z zeskrobin ze ścian słoika w którym zaczyn przetrzymuję Nos mnie swędzi, że do słoika z zeskrobinami trzeba kapkę wody i mąki żytniej razowej 2000. Jak możesz Olgo, to napisz jak odzyskać zaczyn z zeskrobin, to tak na przyszłość. Bardzo ładnie poproszę i bardzo ładnie z góry dziękuję.😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Marca Zgłoś Udostępnij #574 Opublikowano 10 Marca 4 godziny temu, mamuśka napisał(a): Nos mnie swędzi, że do słoika z zeskrobinami trzeba kapkę wody i mąki żytniej razowej 2000. Prawie tak - tylko wzięłabym nie razową tylko t 720 . I najpierw daję łyżeczkę mąki i letniej wody by miało konsystencję gęstej śmietany , gdy widzę ,że pracuje dodaję łyżkę mąki i odpowiednią ilość wody gdy znów pracuję dałam łyżkę maki i wody mniej by było dość gęste i gdy zaczęło pracować wsadziłam do lodówki. Po 2 dniach upiekłam chleb właściwie tak jak zwykle i odebrałam jak zwykle trochę ciasta na zaczyn 1 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 11 Marca Zgłoś Udostępnij #575 Opublikowano 11 Marca W dniu 9.03.2025 o 14:49, mamuśka napisał(a): Dzisiejsze dzieła. Chlebek z dodatkiem złotego siemienia lnianego. Nie wiem czy chlebek delikatnie nie przerósł? W foremce ciasto po trzech godzinach zaczęło wyłazić z formy, a mi się oko przymknęło. Korzystając z wolnego dnia upiekłam jeszcze dwa drożdżowe ciasta. Z jabłkami, cynamonem i kruszonką (jeszcze dobrze ciepłe, ukroiłam i ze szklanką zimnego mleka opędzlowałam), a drugie z robaczkami i kruszonką. Już za chwilę za momencik zaczną się rabarbary,truskawki to chyba przeróżnych wariacji z tymi dodatkami u Ciebie nie zabraknie w temacie ciast drożdżowych🙂👍 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.