szrekPL Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 25 Stycznia Jak zabraknie kapusty zawsze można w koszykach przynieść ziemniaków na ruskie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 25 Stycznia 1 minutę temu, mamuśka napisał(a): takie z wysokimi bokami drewnianymi Oj i u mojej takie było pamiętam jak dziś chociaż minęło już trochę miesięcy... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wakor Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 25 Stycznia oj marzy mi się taki właśnie piec albo wedzareczka na podwórku - na razie jednak wszystko jest w trakcie zbierania materiałów do budowy więc jest na co czekać Cytuj https://streamonline.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 25 Stycznia Godzinę temu, mamuśka napisał(a): Jeszcze porządne sitko do mąki muszę kupić. Śp. Babunia miała takie z wysokimi bokami drewnianymi. Takie o jakim piszesz odziedziczyłem po babci, ale było już stare i w końcu skapitulowało, drugie podobne kupiłem tutaj... Drewniane sita Pamiętam jak na odpustach w latach 70` sprzedawali takie sita 🙂 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 25 Stycznia Marzenia się spełniają. 😄 Zbieraj materiały do budowy (te które będą uniwersalne, przy różnych typach np. wędzarni), czytaj forum. Będziesz musiał wybrać jaką wędzarnie, czy piec chlebowy chcesz. Przydatny jest też projekt (nawet taki zwykły, ołówkiem na kartce). Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 25 Stycznia Mariusz, jesteś WIELKI. 😚 Dziękuję bardzo. Piękne sitka mają. Ps. Jak możesz, to napisz wysokość sitka. Na stronie podają średnicę sitka, wielkość oczka w sitku, a wysokości nie podają (chyba że ślepa jestem). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 25 Stycznia Moje ma ok 10 cm, nie pamiętam dokładnie a zmierzyć nie mogę bo sito jest na działce, ale zawsze możesz przed zakupem zadać im pytanie. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 25 Stycznia Dziękuję za informację. 😃 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor z Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 25 Stycznia Kiedyś szukałem mąki typ oo do pizzy, ale uparłem się na polskiego producenta, oraz w miarę możliwości polskie zboże. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 25 Stycznia 2 godziny temu, MariuszB napisał(a): Pamiętam jak na odpustach w latach 70` sprzedawali takie sita Takie sito to przetak. Idealne do mąki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 25 Stycznia 5 godzin temu, mamuśka napisał(a): To mąka z dzisiejszej dostawy, W jakich warunkach będziesz ją przechowywać? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 25 Stycznia 1 minutę temu, EAnna napisał(a): Idealne do mąki. Do tego celu właśnie mi służy/ Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 25 Stycznia 43 minuty temu, EAnna napisał(a): W jakich warunkach będziesz ją przechowywać? Aniu, mąka wylądowała w nie ogrzewanym, zamkniętym pokoju na poddaszu. Do piwnicy specjalnie jej nie brałam, bo jest tam większa wilgotność i minimalnie inny zapach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 25 Stycznia Problemem mogą też być mole spożywcze przy takiej ilości . A to mój dzisiejszy chleb - jeszcze letni . 2 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 25 Stycznia Piękny chlebek. Normalnie cudo. WIELKIE Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 25 Stycznia Letni chleb zimą.🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 25 Stycznia W tym pokoju co jest mąka temperatura przy drzwiach od korytarza 14,8 stopnia. Popatrzyłam na tą mąkę 00 i tak: - Caputo tak troszkę więcej niż 7,00 zł/kg Caputo niebieska przeznaczona jest do długiej fermentacji. Nasi producenci nie podają informacji o krótkiej, czy długiej fermentacji. - Kopytów 9,90zł/kg - Łowicka 3,80 zł/kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 25 Stycznia Kto szuka to na naszym forum znajdzie. 😄 Przepis na ciasto do pizzy - Tusiaczek . Tusiaczku dziękuję bardzo. 😚 Przepis na 6 kulek po 275g Mąka (ja używam mąki typu 00 Caputo Pizzeria) - 999g Woda - musi być zimna z lodówki 4-8`C - 620g Sól - 31g Drożdże świeże - 0,5g (to nie pomyłka - pół grama) Ciasto wyrabiam w mikserze planetarnym przez 15 minut. Potem wkładam do szczelnej miski i trzymam w temp pokojowej (20-21`C) przez 6 godzin gdzie na początku trzykrotnie co pół godziny je "składam" (warto podpatrzeć na judupie) Potem ciasto w tej misce ląduje na 48 godzin do lodówki Rano w dniu wypieku wyciągam ciasto z lodówki, dzielę na porcje i formuję z nich kulki. Kulki wkładam do szczelnego pojemnika na ciasto i znowu lądują na 6 godzin w temp pokojowej. Potem tylko formujemy placki i pieczemy... jakieś 90 sekund w temp 450`C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 25 Stycznia Istotne przy cieście do pizzy jest rozciąganie ( ze względu na gluten) i zalecają ,że jeśli się wyrabia w mikserze to jeszcze trochę powyrabiać ręcznie rozciągając. W mąkach na pizzę istotny jest parametr W ale to są już szczegóły jeśli ktoś bardzo chce się wgryżć w "pizzerowanie" . Tu facet pokazuje prosty przepis i wykonanie - akurat też używa mąki Caputo Pizzeria 😁 1 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor z Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 25 Stycznia Ja swoją mąkęOO kupiłem w sklepie Zamojskich Zakładów Zbożowych 4,69/kg. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 26 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 26 Stycznia Dziękuję Wam kochani. 😚 Film bardzo fajny. Jestem ciekawa, czy używając mąki 00 naszych krajowych producentów zostawialiście ciasto na pizzę, na 12, czy 24 godziny na "dojrzewanie". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) W dniu 24.01.2025 o 17:54, mamuśka napisał(a): Jeszcze jakąś kupić? Widzisz zapomniałem o jednej mące, którą używam jako dodatek domieszkę do innych mąk. Jest to mąka ryżowa. Ja jej używam jako dodatek dlatego, że u nas w Chinatown produktami z mąki ryżowej są zapełnione regały ale znam osoby co z mąki ryżowej robią makarony i różne ciasta. W każdym razie warto mieć torebkę ryżowej w domu. Przykładowo pierożki chińskie ciasto z mąki ryżowej bardzo delikatne w ustach się rozpływa😋. Edytowane 26 Stycznia przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 26 Stycznia 2 minuty temu, Grzewlod napisał(a): warto mieć torebkę ryżowej w domu Dokładnie tak, my też mamy woreczek ryżowej, nigdy nie wiadomo.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 26 Stycznia 52 minuty temu, Grzewlod napisał(a): bardzo delikatne w ustach się rozpływa Oooo z krewetką pyszne 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 26 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 26 Stycznia 40 minut temu, Grzewlod napisał(a): pierożki chińskie ciasto z mąki ryżowej bardzo delikatne w ustach się rozpływa😋. To ja Grzesiu ładnie poproszę o przepis na takie pierożki. Mąkę ryżową w jakimś markecie kupić, czy ściągać jakąś konkretną firmę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/12/#findComment-986390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.