Herethic Opublikowano 28 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Czerwca 2024 Dzień dobry. Zrobiłem salami z karkówki wieprzowej z dodatkiem przyprawy do salami Olmix, W dwóch wersjach: - pierwsza to po prostu zmielona karkówka z dodatkiem 9 gram soli kamiennej i 9 gram peklowej na każdy kilogram - druga odleżała około 36 godzin w cukrze i została opłukana, następnie drugie tyle godzin w soli kamiennej, z dodatkiem 20 gram peklowej na kazdy kilogram, po czym również została wypłukana. Do obu dodałem po 3 gramy cukru i jedną łyżeczkę soku z jogurtu (serwatki) na każde POŁTORA kilograma). Następnie nadziałem w osłonki kolagenowe 65 mm, wysuszyłem około 30 godzin w zimnym piekarniku z włączonym termoobiegiem i uwędziłem na zimno dość gęstym dymem przez jakieś 8 godzin pierwszego dnia i 4 godziny drugiego. Obok powiesiłem kawałek polędwiczki, nawet do końca nie podsuszonej. Polędwiczka wyszła, średnio (nie mocno) uwędzona, smaczna, bardzo-naprawdę bardzo delikatnie kwaskowa - idealna. Salami wpakowałem do zimnego piekarnika w którym na spodzie umieściłem tackę z wodą i zaszczepiłem pleśń z oryginalnego, węgierskiego salami (spryskując dwukrotnie). Po trzech dniach, zaczęła pojawiać się pleśń, a po tygodniu już była całkiem ładna, choć oczywiście nie do końca rozwinięta. Żadnych plam, zakażeń, nic złego nie ma. Zapach w porządku. Temperatura około 22-23 stopnie Celsiusza, wilgotność na początku około 80% potem już około 60%. Jedną kiełbaskę z ciekawości zdjąłem, opłukałem, wytarłem przekroiłem i przemroziłem. Po rozmrożeniu w lodówce spróbowałem... niestety jest bardzo kwaśna. Czy pleśń z czasem obniży jej kwasowość? Bo jeśli nie, to wygotuję chyba wszystko w wodzie z sodą i dodam do bigosu... Z góry dzięki za rady i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20976-zbyt-kwa%C5%9Bna-salami/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Czerwca 2024 1 godzinę temu, Herethic napisał(a): pierwsza to po prostu zmielona karkówka z dodatkiem 9 gram soli kamiennej i 9 gram peklowej na każdy kilogram Nie z mało ? 1 godzinę temu, Herethic napisał(a): druga odleżała około 36 godzin w cukrze i została opłukana, następnie drugie tyle godzin w soli kamiennej, Możesz wytłumaczyć taką technologię w sposób jasny technologicznie ,dlaczego cukier i tyle czasu i dlaczego sól kamienna ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20976-zbyt-kwa%C5%9Bna-salami/#findComment-933975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 28 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Czerwca 2024 Jestem ciekaw skąd wziąłeś przepis, możesz podać źródło? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20976-zbyt-kwa%C5%9Bna-salami/#findComment-933985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herethic Opublikowano 28 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Czerwca 2024 Przepis jest tutaj: Trochę go zmodyfikowałem, bo wcześniej robiłem polędwiczki i czas 48 godzin powodował, że były trochę za słodkie i za słone. Ale to bez znaczenia, bo jak wspomniałem - zrobiłem je w dwóch wersjach: "- pierwsza to po prostu zmielona karkówka z dodatkiem 9 gram soli kamiennej i 9 gram peklowej na każdy kilogram - druga odleżała około 36 godzin w cukrze i została opłukana, następnie drugie tyle godzin w soli kamiennej, z dodatkiem 20 gram peklowej na kazdy kilogram, po czym również została wypłukana." A co do 18 gram soli - to zawsze dawałem tyle do wędlin. Ta miała być podsuszana i stracić około 30% wagi, więc w pierwszej wersji, gotowym produkcie byłoby około 24 gramy soli na kilogram. Słoność w smaku jest moim - subiektywnym oczywiście - zdaniem ( jeszcze nie jest wystarczająco podsuszona) ok. CO Z TYM KWASEM? Czy pleśń go zneutralizuje? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20976-zbyt-kwa%C5%9Bna-salami/#findComment-934005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Czerwca 2024 (edytowane) Od a do zet wszystko źle.Zanim zaczniesz zabawę z surowymi dojrzewającymi to zapoznaj się z materiałem zamieszczonym na tej stronie bo tym przepisem co prezentujesz możesz się zatruć.Podpowiem tylko tak na początek ,że do surowych dojrzewających dodajemy minimum 25 g/kg peklosoli i żadnych mieszanek z inną solą. Np. tutaj:https://wedlinydomowe.pl/forum/search/?q=wędliny dojrzewające&quick=1 , ale jest tego więcej. Edytowane 28 Czerwca 2024 przez arkadiusz 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20976-zbyt-kwa%C5%9Bna-salami/#findComment-934009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Czerwca 2024 27 minut temu, Herethic napisał(a): Przepis jest tutaj: I super - masz kontakt do autora/ki przepisu - zadaj tam to pytanie . Uważaj - możesz się tymi "dojrzewkami" zatruć . Arkadiusz już Ci napisał. 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20976-zbyt-kwa%C5%9Bna-salami/#findComment-934012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Czerwca 2024 Skromnie podpowiem, że jeśli chcesz spać spokojnie to całe mięso należy zutylizować innego rozwiązania nie widzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20976-zbyt-kwa%C5%9Bna-salami/#findComment-934016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herethic Opublikowano 28 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Czerwca 2024 BARDZO DZIĘKI za pomoc. Miłego weekendu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20976-zbyt-kwa%C5%9Bna-salami/#findComment-934019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Czerwca 2024 9 godzin temu, Herethic napisał(a): Zrobiłem salami .... niestety jest bardzo kwaśna. Użycie nazwy "salami" do zaprezentowanego wyrobu jest nieuprawnione Jest to jakaś podejrzana karniszówka robiona w technologii wręcz niebezpiecznej dla surowego, mielonego mięsa. Zapoznaj się z prawidłowymi etapami robienia salami i dowiesz się, że o końcowej kwasowości decyduje ilość dodanych cukrów. Radzę zutylizować wyrób. 2 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20976-zbyt-kwa%C5%9Bna-salami/#findComment-934044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 29 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Czerwca 2024 Po piątym to nawet fajna mielonka.🫡 Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20976-zbyt-kwa%C5%9Bna-salami/#findComment-934097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 29 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Czerwca 2024 Ciekawe ile jeszcze ludzi musi dostać rozstroju żołądka żeby inni przestali "produkować" wyroby w oparciu o YT 😞 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20976-zbyt-kwa%C5%9Bna-salami/#findComment-934105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 29 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Czerwca 2024 (edytowane) Ktoś pomylił nazwy. To sralami. I jeszcze jedno-wraz z czytaniem i oglądaniem trza jeszcze włączyć MYŚLENIE. Edytowane 29 Czerwca 2024 przez krzysio59 Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20976-zbyt-kwa%C5%9Bna-salami/#findComment-934110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.