qzym Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #526 Opublikowano 31 Marca 2011 I ja się przymierzyłem do salcesonu i to własnie jest mój pierwszy: Skład: ozory, serce, golonka, podgarle podwędzane. Wszystko ugotowane do miękości z przyprawami( pieprz, ziele ang., listek, jałowiec, czosnek), pokrojone w kostkę 1,5-2 cm, farsz wymieszany, nałozony do pęcherza, sparzony, sprasowany, schłodzony i.... gotowe :grin: Pychotka :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-154804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #527 Opublikowano 31 Marca 2011 :clap: :clap: :clap: :thumbsup:A jak się kroi bo brak mi tu trochę skórek do sklejenia. A ja swój robię w sobotę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-154805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #528 Opublikowano 31 Marca 2011 Skórek troszkę było z goloneczek, kroi się doskonale, dość mocno był sprasowany. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-154812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #529 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Wczorajszy urobek :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-154850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #530 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 i to własnie jest mój pierwszy: Niczego sobie. :clap: Wczorajszy urobek To szare to nerki czy ozory?A może to i to. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-154851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #531 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 To szare to nerki czy ozory?A może to i to. :grin: Jest różnica w kolorze . :smile: I to i to . :grin: Kawałek wątroby też się trafi . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-154853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #532 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 piękne salcesony,jak byś trafił do mojego podniebienia. :grin: z dodatkiem wątroby nie robiłem jeszcze. :question: słonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-154886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #533 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Wczorajszy urobek :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Paluszki lizać. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-154893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #534 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Temat salcesonu przerobiłam dzisiaj od pierwszego postu. Mam mętlik ale chcę koniecznie zrobić dobry salceson biały. Mam ozorki wp., głowy wp., nóżki ,skórki.Jeśli coś jeszcze będzie potrzebne, to mam możliwość zakupu. O ile z tym, mam nadzieję, poradzę sobie to nie wiem ile dodaje się płynu / wywaru z gotowania/ w stosunku do ilości mięsa.No i przyprawy, jakie polecacie, obiektywnie :question: Raz próbowałam zrobić salceson/dawno/ ale nie udał mi się, był za rzadki .Dzięki Waszym podpowiedziom , mam nadzieję, spróbuję jeszcze raz.Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-155457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #535 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 anerka, Ja pierwszy salceson robiłem na podstawie: http://wedlinydomowe.pl/wdliny-podrobowe/salcesony/1326-pierwszy-salceson-buni Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-155460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #536 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Dziękuję, spróbuję wobec tego i zdam relację. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-155465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #537 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Ja podjąłem się salcesoniku wczoraj.Niestety porażka bo był zbyt rzadki.Taka półpłynna masa. Oczywiście smak boski!Uratowałem to dodając dzisiaj żelatynę Bardzo niechętnie!ALE BĘDĘ NADAL PRÓBOWAŁ! Pytanie moje jest następujące, ile trzeba dać skórek (emulsji ze skórek) na 1 kg mięsa i wywaru. Oczywiście mniej więcej.Ja sądzę że za dużo dodałem wywaru do swojego wyrobu i dlatego był półpłynny. Cytuj Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!Koniec języka za przewodnika!Mówisz i masz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-155468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #538 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Oczywiście mniej więcej.Mniej wywaru więcej mięsa , bo wywar to po to by masę można było dokładnie wymieszać i przy nadziewaniu raczej nakładamy , a nie wlewamy. A i jak gotujemy składniki to przy minimalnej ilości wody , bo wtedy ten wywar zastosujemy w całości i żadnej "dobroci" nie musimy marnować . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-155476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #539 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 OT ! A Henio dobrze prawi :grin: :clap: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-155482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reju Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #540 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Ja jako podstawę salcesonu daję cały łeb a reszta to dodatki.Gotowanie całej głowizny da tyle żelatyny że hej. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-155491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #541 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zawsze też, można zmieszać w małych proporcjach wywar i mięso i odstawić w chłodne miejsce Jeśli stężeje , to nic , tylko pomnożyć proporcje i już ! Ja tak robię np.z galaretą... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-155493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #542 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Pomocy :!: :!: :!: Kupiłem suszone pęcherze na salceson,czy one mają prawą i lewą stronę.Namoczyłem je i tak naprawdę nie wiem jak je napełniać. Postępować jak z żołądkiem. Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-197611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apri Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #543 Opublikowano 18 Stycznia 2012 WitamCzy wiecie w którym sklepie internetowym można kupić suszone pęcherze ? U Mira nie spotkałem. Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-197615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #544 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Na "Alledrogo" :wink: czasami można trafić( i suszone, i solone), ja kupuję tutaj(nie tylko pęcherze): http://www.oslonka.pl/oferta.htm Najlepiej zadzwonić, uzgodnić i załatwione. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-197622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #545 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Henrykos62, i nie tylko. W sprawach nie cierpiących zwłoki należy dzwonić na Pogotowie Zadymiarskie np 0 518 055 868. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-197822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #546 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Pomocy :!: :!: :!: Kupiłem suszone pęcherze na salceson,czy one mają prawą i lewą stronę.Namoczyłem je i tak naprawdę nie wiem jak je napełniać. Postępować jak z żołądkiem. Henryk ja często używam takich pęcherzy. Suszonych nie przewracam. Przed naładowaniem farszu należy je namoczyć w letniej wodzie, a po nałożeniu "towaru" zaszyć i obwiązać, w przypadku salcesonu parzyć, obciążyć, studzić i jeść. A w przypadku np. wędzonej karkówki, po zaszyciu parzymy ok 1 min w 100C, aby się skurczył, pęcherze powietrza nakłuć należy igłą. Na stronie: Moje Wyroby opisywałem kiedyś jak robię baleron w pęcherzu wieprzowym suszonym. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-197828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #547 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Podepnę się pod temat Czym mogę zastąpić łeb wp.przy wyrobie salcesonu :question: Kombinuję stópkami i może jedną golonkę by mięsko uzyskać :idea: Proszę o poradę :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-198746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #548 Opublikowano 25 Stycznia 2012 eeeee..... głowy mają "charakter" więc ciężko to zastąpić tak żeby w smaku było podobne - wyjdą ścisłe nóżki :rolleyes: część zastąpisz ale nie wszystko :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-198748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #549 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Czym mogę zastąpić łeb wp.przy wyrobie salcesonu Raczej niczym.Golonka to może być uzupełnieniem do głowy.Choć już widziałem tu salcesony robione głównie z łopatki. :smile: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-198750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #550 Opublikowano 25 Stycznia 2012 No to już wiem wszystko :grin: Dziękuje za ekspresową odpowiedz To będzie tak 1/2 Głowy wp.serce 2sztozorek 2sztI skóry mam ok 30-40dkg Czy takie proporcje będą dobre :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-198753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.