Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

I ja się przymierzyłem do salcesonu i to własnie jest mój pierwszy:

 

 

Skład: ozory, serce, golonka, podgarle podwędzane.

 

Wszystko ugotowane do miękości z przyprawami( pieprz, ziele ang., listek, jałowiec, czosnek), pokrojone w kostkę 1,5-2 cm, farsz wymieszany, nałozony do pęcherza, sparzony, sprasowany, schłodzony i.... gotowe :grin:

 

Pychotka :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-154804
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 783
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:clap: :clap: :clap: :thumbsup:A jak się kroi bo brak mi tu trochę skórek do sklejenia. A ja swój robię w sobotę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-154805
Udostępnij na innych stronach

i to własnie jest mój pierwszy:

Niczego sobie. :clap:

 

Wczorajszy urobek

To szare to nerki czy ozory?A może to i to. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-154851
Udostępnij na innych stronach

To szare to nerki czy ozory?A może to i to. :grin:

 

Jest różnica w kolorze . :smile: I to i to . :grin: Kawałek wątroby też się trafi .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-154853
Udostępnij na innych stronach

Wczorajszy urobek

:thumbsup: :clap: :clap: :clap:

Paluszki lizać.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-154893
Udostępnij na innych stronach

Temat salcesonu przerobiłam dzisiaj od pierwszego postu. Mam mętlik ale chcę koniecznie zrobić dobry salceson biały. Mam ozorki wp., głowy wp., nóżki ,skórki.Jeśli coś jeszcze będzie potrzebne, to mam możliwość zakupu. O ile z tym, mam nadzieję, poradzę sobie to nie wiem ile dodaje się płynu / wywaru z gotowania/ w stosunku do ilości mięsa.No i przyprawy, jakie polecacie, obiektywnie :question: Raz próbowałam zrobić salceson/dawno/ ale nie udał mi się, był za rzadki .Dzięki Waszym podpowiedziom , mam nadzieję, spróbuję jeszcze raz.Dziękuję i pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-155457
Udostępnij na innych stronach

Ja podjąłem się salcesoniku wczoraj.

Niestety porażka bo był zbyt rzadki.

Taka półpłynna masa. Oczywiście smak boski!

Uratowałem to dodając dzisiaj żelatynę :( Bardzo niechętnie!

ALE BĘDĘ NADAL PRÓBOWAŁ!

 

Pytanie moje jest następujące, ile trzeba dać skórek (emulsji ze skórek) na 1 kg mięsa i wywaru. Oczywiście mniej więcej.

Ja sądzę że za dużo dodałem wywaru do swojego wyrobu i dlatego był półpłynny.

Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!

Koniec języka za przewodnika!

Mówisz i masz!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-155468
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście mniej więcej.

Mniej wywaru więcej mięsa , bo wywar to po to by masę można było dokładnie wymieszać i przy nadziewaniu raczej nakładamy , a nie wlewamy.

A i jak gotujemy składniki to przy minimalnej ilości wody , bo wtedy ten wywar zastosujemy w całości i żadnej "dobroci" nie musimy marnować .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-155476
Udostępnij na innych stronach

Zawsze też, można zmieszać w małych proporcjach wywar i mięso i odstawić w chłodne miejsce :cool: Jeśli stężeje , to nic , tylko pomnożyć proporcje i już ! Ja tak robię np.z galaretą...
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-155493
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Pomocy :!: :!: :!:

Kupiłem suszone pęcherze na salceson,czy one mają prawą i lewą stronę.Namoczyłem je i tak naprawdę nie wiem jak je napełniać. Postępować jak z żołądkiem.

Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-197611
Udostępnij na innych stronach

Witam

Czy wiecie w którym sklepie internetowym można kupić suszone pęcherze ? U Mira nie spotkałem. Z góry dziękuję i pozdrawiam

Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-197615
Udostępnij na innych stronach

Henrykos62, i nie tylko. W sprawach nie cierpiących zwłoki należy dzwonić na Pogotowie Zadymiarskie np 0 518 055 868.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-197822
Udostępnij na innych stronach

Pomocy :!: :!: :!:

Kupiłem suszone pęcherze na salceson,czy one mają prawą i lewą stronę.Namoczyłem je i tak naprawdę nie wiem jak je napełniać. Postępować jak z żołądkiem.

Henryk

ja często używam takich pęcherzy. Suszonych nie przewracam. Przed naładowaniem farszu należy je namoczyć w letniej wodzie, a po nałożeniu "towaru" zaszyć i obwiązać, w przypadku salcesonu parzyć, obciążyć, studzić i jeść.

A w przypadku np. wędzonej karkówki, po zaszyciu parzymy ok 1 min w 100C, aby się skurczył, pęcherze powietrza nakłuć należy igłą. Na stronie: Moje Wyroby opisywałem kiedyś jak robię baleron w pęcherzu wieprzowym suszonym.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-197828
Udostępnij na innych stronach

Podepnę się pod temat Czym mogę zastąpić łeb wp.przy wyrobie salcesonu :question: Kombinuję stópkami i może jedną golonkę by mięsko uzyskać :idea:

Proszę o poradę :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-198746
Udostępnij na innych stronach

eeeee..... głowy mają "charakter" więc ciężko to zastąpić tak żeby w smaku było podobne - wyjdą ścisłe nóżki :rolleyes:

część zastąpisz ale nie wszystko :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-198748
Udostępnij na innych stronach

Czym mogę zastąpić łeb wp.przy wyrobie salcesonu

Raczej niczym.Golonka to może być uzupełnieniem do głowy.Choć już widziałem tu salcesony robione głównie z łopatki. :smile:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-198750
Udostępnij na innych stronach

No to już wiem wszystko :grin: Dziękuje za ekspresową odpowiedz

 

To będzie tak

1/2 Głowy wp.

serce 2szt

ozorek 2szt

I skóry mam ok 30-40dkg

Czy takie proporcje będą dobre :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/22/#findComment-198753
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.