arkadiusz Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #751 Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) Ktoś ma przepis na salceson z głów wieprzowych proszę o dokładne proporcje. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe/?p=155094 Edytowane 6 Listopada 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-525325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #752 Opublikowano 18 Grudnia 2016 To i ja wrzucę mój pierwszy salceson. Wielki pokłon dla Arkadiusza który pomógł mi w jego zrobieniu, chętnie podzielił się swoją wiedzą i doświadczeniem. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-531848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
annakk Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #753 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Salcesony nauczyłam się jeść niedawno. Wcześniej trochę mnie odpychały. Ale jak widać, można się przemóc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-533908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #754 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Salcesony nauczyłam się jeść niedawno. Wcześniej trochę mnie odpychały. Ale jak widać, można się przemóc Zwłaszcza jak się zrobi samemu. Jakie salcesony robisz najczęściej? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-533910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #755 Opublikowano 30 Grudnia 2016 salcesonu to jako mloda nigdy nie jadlam ..twierdzac ze mnie po nim glowa boli ...swoj chetniej jem niz inna wedline Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-533923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #756 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Bo se zapomniałem jak pekluję całą głowę to nie odlicza siękości do solanki ? Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #757 Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) A jak chcesz odliczyć kości od głowy?.Zalewasz całe głowy z kością 0,6 l solanki/kg.Jak masz same maski to kości nie doliczasz. Edytowane 24 Stycznia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #758 Opublikowano 24 Stycznia 2017 @arkadiusz, to moze ja zapytam tak jak juz o lbach mowimy ..co z okiem ? usuwamy przed peklowaniem ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #759 Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) Tak.Usuwanie przegrody nosowej możesz sobie darować. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9181-arkadiusza-porady-praktyczne/?p=456469 Edytowane 24 Stycznia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #760 Opublikowano 24 Stycznia 2017 tego to chyba nie ma bo nic nie widzialam zeby bylo, najgorsze to oko bo ja poprostu nie moge wyjac ot tak ,zawsze okrawam dookola jak zdejmuje maske. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #761 Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) tego to chyba nie ma bo nic nie widzialam zeby bylo, Jak nie było to znaczy ,że zostało usunięte wcześniej.Wyciąłem tylko powieki i resztkę po oku która się ostała.Głowy wp. na ogół mają usunięte oczy w ubojni, ale nieraz jak zapomną to się trafia z okiem. Edytowane 24 Stycznia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #762 Opublikowano 24 Stycznia 2017 U nas niestety kazdy leb jest z okiem i czasem jeszcze powieka nie do konca zamknieta ..straszny to widok Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #763 Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) Electro, myślę, że możesz poprosić w sklepie, aby usunęli to nieszczęsne oko. Edytowane 24 Stycznia 2017 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #764 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Maxell chyba bede musiala kiedys zamowic wczesniej zeby usuneli , bo do tej pory kupowalam pol lba zapakowany na tacce , a nie zawsze o tej porze jak jestem w sklepie to jeszcze jest ktos tam gdzie dziela poltusze Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #765 Opublikowano 24 Stycznia 2017 A jak chcesz odliczyć kości od głowy?.Zalewasz całe głowy z kością 0,6 l solanki/kg.Jak masz same maski to kości nie doliczasz. Oj Boże :facepalm: pytanie durne aż wstyd....a spowodowane tym że mam teraz ponad 6 kg głowyi ostatnio peklowałem połowę łba jakieś 2 kg z kością stosując wtedy 7 % solanki i litr wody na kilo głowy.to teraz by mi wyszło 6 litrów solanki nie zmieszczęZapekluje pewnie same maski bez kosci Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #766 Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Zapekluje pewnie same maski bez kosci Też tak możesz, ale jak już pisałem smak salcesonu jest lepszy jeśli wywar jest gotowany na mięsie z kością a co za tym idzie i smak salcesonu też jest lepszy.Na 6 kg powinieneś wziąć 3,6 l solanki a nie 6 l Edytowane 25 Stycznia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #767 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Solankę na salcesony przygotowuję wg. rad Kostka 7 %, 1 litr na 1 kg mięsarok temu bardzo mi pomógł w salcesonach i jest smak idealny A przeraziło mnie ilość głowizny stąd, było głupie pytanie więc nabyłem większy pojemnik i zapeklowałem z kością. Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #768 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Solankę na salcesony przygotowuję wg. rad Kostka 7 %, 1 litr na 1 kg mięsa Tej metody nie stosowałem.A jak długo peklujesz.?1l/kg mięsa czy mięsa z kością bo to zasadnicza różnica.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #769 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Ja tez jak kupie to z okiem i nie jest to takie proste dla mnie zeby je usunac Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #770 Opublikowano 29 Stycznia 2017 to se obróć .. i nie patrz,,, Twardym trza być... nie ''mintkim''... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-538044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #771 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Ja tez jak kupie to z okiem i nie jest to takie proste dla mnie zeby je usunac U mnie tak samo. I trzeba dobrze sie nagimnastykowac aby wyciac/prawie wyrwac to oko. to se obróć .. i nie patrz,,, Twardym trza być... nie ''mintkim''... Aniu z okiem gotujesz? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-538098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #772 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Solankę na salcesony przygotowuję wg. rad Kostka 7 %, 1 litr na 1 kg mięsa Tej metody nie stosowałem.A jak długo peklujesz.?1l/kg mięsa czy mięsa z kością bo to zasadnicza różnica.? 6 dni, oczywiście że kością, było ok do teraz dostałem za dużo głowizny ale już problem rozwiązany nowe duże pojemniki Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-538099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #773 Opublikowano 30 Stycznia 2017 (edytowane) 6 dni,Zalewanie większą ilością zalewy nawet o mniejszym stężeniu powoduje, że masz większą ilość nitrytu w mięsie.Nie wiem czy to takie zdrowe.Zajrzyj a wnioski wyciągniesz sam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13421-peklowanie-bez-przekładania-mięska/?p=538003 Edytowane 30 Stycznia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-538141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #774 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zalewanie większą ilością zalewy nawet o mniejszym stężeniu powoduje, że masz większą ilość nitrytu w mięsie.Nie wiem czy to takie zdrowe.Zajrzyj a wnioski wyciągniesz sam. Chyba, że zmienimy wielkość dodanej peklosoli do sporządzenia solanki zastępując brakującą część solą. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-538282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #775 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Chyba, że zmienimy wielkość dodanej peklosoli do sporządzenia solanki zastępując brakującą część solą. Chyba,że, ale podejrzewam,że tego nie zrobił. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-538285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.