Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś ma przepis na salceson z głów wieprzowych proszę o dokładne proporcje.

 

 

 

 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe/?p=155094

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-525325
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 783
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To i ja wrzucę mój pierwszy salceson. Wielki pokłon dla Arkadiusza który pomógł mi w jego zrobieniu, chętnie podzielił się swoją wiedzą i doświadczeniem. 

post-57100-0-42026500-1482050354_thumb.jpg

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-531848
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Salcesony nauczyłam się jeść niedawno. Wcześniej trochę mnie odpychały. Ale jak widać, można się przemóc :)

Zwłaszcza jak się zrobi samemu. Jakie salcesony robisz najczęściej?  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-533910
Udostępnij na innych stronach

:)  salcesonu to jako mloda nigdy nie jadlam ..twierdzac ze mnie po nim glowa boli ...swoj chetniej jem niz inna wedline :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-533923
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Bo se zapomniałem  jak pekluję całą  głowę to nie odlicza się

kości do solanki ?

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537379
Udostępnij na innych stronach

A jak chcesz odliczyć kości od głowy?.Zalewasz całe głowy z kością 0,6 l solanki/kg.Jak masz same maski to kości nie doliczasz.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537408
Udostępnij na innych stronach

@arkadiusz, to moze ja zapytam tak jak juz o lbach mowimy ..co z okiem ? usuwamy przed peklowaniem ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537413
Udostępnij na innych stronach

Tak.Usuwanie przegrody nosowej możesz sobie darować.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9181-arkadiusza-porady-praktyczne/?p=456469

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537415
Udostępnij na innych stronach

tego to chyba nie ma bo nic nie widzialam zeby bylo, najgorsze to oko bo ja poprostu nie moge wyjac ot tak :(  ,zawsze okrawam dookola jak zdejmuje maske.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537421
Udostępnij na innych stronach

tego to chyba nie ma bo nic nie widzialam zeby bylo,

 

Jak nie było to znaczy ,że zostało usunięte wcześniej.Wyciąłem tylko powieki i resztkę po oku która się ostała.Głowy wp. na ogół mają usunięte oczy w ubojni, ale nieraz jak zapomną to się trafia z okiem.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537427
Udostępnij na innych stronach

U nas niestety kazdy leb jest z okiem i czasem jeszcze powieka nie do konca zamknieta ..straszny to widok :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537433
Udostępnij na innych stronach

Electro, myślę, że możesz poprosić w sklepie, aby usunęli to nieszczęsne oko.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537435
Udostępnij na innych stronach

Maxell chyba bede musiala kiedys zamowic wczesniej zeby usuneli , bo do tej pory kupowalam pol lba zapakowany na tacce , a nie zawsze o tej porze jak jestem w sklepie to jeszcze jest ktos tam gdzie dziela poltusze

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537437
Udostępnij na innych stronach

A jak chcesz odliczyć kości od głowy?.Zalewasz całe głowy z kością 0,6 l solanki/kg.Jak masz same maski to kości nie doliczasz.

 

Oj Boże :facepalm: :facepalm: :facepalm:   pytanie durne aż wstyd....

a spowodowane tym że mam teraz ponad 6 kg głowy

i ostatnio peklowałem połowę łba jakieś 2 kg  z kością stosując wtedy 7 % solanki i  litr wody na kilo głowy.

to teraz by mi wyszło 6 litrów solanki nie zmieszczę

Zapekluje pewnie same maski bez kosci

 

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537456
Udostępnij na innych stronach

Zapekluje pewnie same maski bez kosci

 

Też tak możesz, ale jak już pisałem smak salcesonu jest lepszy jeśli wywar jest gotowany na mięsie z kością a co za tym idzie i  smak salcesonu też jest lepszy.Na 6 kg powinieneś wziąć 3,6 l solanki a nie 6 l

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537563
Udostępnij na innych stronach

Solankę na salcesony przygotowuję wg. rad Kostka 7 %, 1 litr na 1 kg mięsa

rok temu bardzo mi pomógł w salcesonach i jest smak idealny

 

A przeraziło mnie ilość głowizny stąd, było głupie pytanie :tongue: 

więc nabyłem większy pojemnik i zapeklowałem z kością. :) 

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537831
Udostępnij na innych stronach

 

 

Solankę na salcesony przygotowuję wg. rad Kostka 7 %, 1 litr na 1 kg mięsa

 

Tej metody nie stosowałem.A jak długo peklujesz.?1l/kg mięsa czy mięsa z kością bo to zasadnicza różnica.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-537843
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja tez jak kupie to z okiem i nie jest to takie proste dla mnie zeby je usunac
 

 U mnie tak samo. I trzeba dobrze sie nagimnastykowac aby wyciac/prawie wyrwac to oko.

 

 

 

to se obróć .. i nie patrz,,,   Twardym trza być... nie ''mintkim''...
 

 

 Aniu z okiem gotujesz? 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-538098
Udostępnij na innych stronach

 

Solankę na salcesony przygotowuję wg. rad Kostka 7 %, 1 litr na 1 kg mięsa

 

Tej metody nie stosowałem.A jak długo peklujesz.?1l/kg mięsa czy mięsa z kością bo to zasadnicza różnica.?

 

6 dni, oczywiście że kością, było ok  do teraz  dostałem za dużo głowizny ale już problem rozwiązany nowe duże pojemniki  :) 

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-538099
Udostępnij na innych stronach

6 dni,

Zalewanie większą ilością zalewy nawet o mniejszym stężeniu powoduje, że masz większą ilość nitrytu w mięsie.Nie wiem czy to takie zdrowe.Zajrzyj a wnioski wyciągniesz sam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13421-peklowanie-bez-przekładania-mięska/?p=538003

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-538141
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zalewanie większą ilością zalewy nawet o mniejszym stężeniu powoduje, że masz większą ilość nitrytu w mięsie.Nie wiem czy to takie zdrowe.Zajrzyj a wnioski wyciągniesz sam.
Chyba, że zmienimy wielkość dodanej peklosoli do sporządzenia solanki zastępując brakującą część solą.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-538282
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chyba, że zmienimy wielkość dodanej peklosoli do sporządzenia solanki zastępując brakującą część solą.

 

Chyba,że, ale podejrzewam,że tego nie zrobił. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/31/#findComment-538285
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.