Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 783
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Taki "mrugający"salcesonik z całkiem młodym kurczaczkiem :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-212224
Udostępnij na innych stronach

Kaziu ładnie to wygląda :lol: przy okazji wrzuć przepis proszę :clap:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-212227
Udostępnij na innych stronach

Taki "mrugający"salcesonik z całkiem młodym kurczaczkiem

Zastanawiam się w jaki sposób znalazł się ten młody'' kurczaczek'' :grin:

Kazik Ty to masz pomysły... :clap: podziwiam Twoje zdolności kulinarne i nie tylko :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-212290
Udostępnij na innych stronach

Taki "mrugający"salcesonik z całkiem młodym kurczaczkiem

 

Kazik :clap: rozumiem że żelatyny nie dodawałeś :smile:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-212403
Udostępnij na innych stronach

Kazik :clap: rozumiem że żelatyny nie dodawałeś

a broń boże !!

Fajne mięsko z jajem w galarecie. :grin:

no nie do końca masz rację :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-212533
Udostępnij na innych stronach

no nie do końca masz rację

To jak miną święta to poproszę o uzasadnienie. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-212538
Udostępnij na innych stronach

Ano to tak jest gdy ktoś daje wyrób z gatunku galatyny do salcesonu

http://search.babylon.com/?q=galantyna&babsrc=HP_ss&s=web&as=0&rlz=0&t=1

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-212542
Udostępnij na innych stronach

Panowie w tak świątecznym dniu podajcie sobie ręce na zgodę i zapamiętajcie co to jest salceson a czym jest galantyna.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-212545
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-212547
Udostępnij na innych stronach

Panowie w tak świątecznym dniu podajcie sobie ręce na zgodę i zapamiętajcie co to jest salceson a czym jest galantyna.

Cóż nijakiej kłótni tu nie widzę :lol: Jeżeli zostałem odesłany do wikipedi to zauważam,że galantyna jest z dodatkami warzyw itp.Wyrób który zamieściłem jako salcesonik podkreślam salcesonik jest w pewnym sensie żarcikiem świątecznym.Salceson jaki wykonałem był zrobiony z zachowaniem wszelkich zasad przynależnych :wink: salcesonowi.Tzn.był wykonany z peklowanych mięs/ozory,golonka,głowizna,nóżki/ z odpowiednimi dla salcesonu przyprawami.Żadnych innych dodatków nie było. Napełniłem nimi osłonki i gotowałem zgodnie ze wszystkimi regułami.Jeden napełniłem nieco rzadszym farszem,żeby zatopić w nim jelito napełnione żółtkiem /podpatrzyłem taki bajer na jednym z wesel na lubelszczyżnie /Dla tego może na zdjęciu wygląda to na " gotowane mięso w galarecie z dodatkiem jajka". Efekt zwiększa jeszcze zdjęcie osłonki z całego wyrobu co powoduje połysk całej powierzchni.

Mój pierwszy nauczyciel sztuki wyrabiania salcesonów Rysiu Lichwała /starsi wejherowianie i gdynianie powinni pamiętać Jego kabanosy z koniny sprzedawane bez kartek między innymi na gdyńskiej hali / zawsze powtarzał,że dobry salceson ma mieć na przekroju połysk.

Przepraszam,że tak późno zamieszczam wyjaśnienie , ale byłem na terytorium bez internetu ,gdzie oddawałem się konsumowaniu między innymi mojego salcesonu.

Dziadku za nauki dziękuję,upewniłem się,że galantyna jaką od czasu do czasu wykonuję z kury jest na pewno galantyną :lol: :thumbsup:Uważam Ciebie za niepodważalny autorytet naszej strony i serdecznie pozdrawiam Arkadiuszu potraktuj mój salcesonik jako żart,tak jak ja jako żart potraktowałem Twój boeuf strogonow z indyka :wink: i równie serdecznie Ciebie pozdrawiam.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-213659
Udostępnij na innych stronach

Czyli taki żarcik z jajem w środku

No właśnie .

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-213823
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

mam pilne pytanie ?

 

Czy głowy wieprzowe i golonki po 2 dniach peklowania mogę wyjąć z solanki, zamrozić, i kontynuować salceson po kilku dniach, po rozmrożeniu ?

Pilny wyjazd.

 

Dzięki za odpowiedż.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-215481
Udostępnij na innych stronach

daj z garem do zimnego , jakaś piwnica z 8 * - 2 -3 dni nie zaszkodzi , a jak nie masz gdzie to wyjmij z zalewy , opłucz i do lodówki - nie musisz zamrażać(zresztą nie uda się)

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-215485
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy cwaniaczek gotowy. W składzie znalazło się:

1 serce wieprzowe peklowane

2 ozory wieprzowe peklowane

2 nóżki + 2 nóżki wieprzowe

czosnek

sól na smak (zgodnie z instrukcją ciut przesoliłem)

kminek mielony

pieprz

całość w pęcherzu wieprzowym

Wyszło tego jakieś 1,2 kg, całkiem sporo biorąc pod uwagę, że będę musiał zjeść go sam (rodzina ma "alergię" na podrobowe).

 

Niestety nie wiem czy można go nazwać salcesonem :lol:

Ktoś pisał, że bez głowy to już nie salceson :wink: ale miałbym problem z obróbką buziaczka.

Nóżki były w zamyśle 2 ale spanikowałem, że za mało wypełnienia i dogotowałem jeszcze 2. Teraz trochę żałuję bo wyszło go za dużo :sad:

Oto rzeczone coś co ma robić za salceson :wink:

 

Pozdrawiam Braci i Siostry WB

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-215892
Udostępnij na innych stronach

Waldeman, piękny wyrób! Nie przejmuj się buziaczkiem,o ile smak Ci odpowiada to wszystko oki.Napisz jak rozdrobniłeś mięsko z nóżek i skórki.
Nie bójmy się snów,najstraszniejszy sen jest niczym wobec życia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-215894
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie wiem czy można go nazwać salcesonem

A czemu nie.Nie w każdym salcesonie jest mięso z głów wieprzowych.Bardzo fajny salceson.Ja bym jednak dodał tylko dwie nóżki jak na tą ilość surowca. :clap: :thumbsup:

A z ozorków skórkę zdjąłeś?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-215895
Udostępnij na innych stronach

Skóra z ozorów pięknie zeszła;

2 nóżki obrałem i pokroiłem w kawałki, kolejne 2 obrałem i przepuściłem przez sitko 6mm.

Następnym razem Arkadiuszu (jak napisałem wyżej) zdecyduję się na 2 nóżki :wink: . (troszkę przedobrzyłem ale smakuje nieźle :thumbsup: )

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-215912
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Też nie długo będę robił Twój jest OK :thumbsup: .Pozdro

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-221140
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

koniecznie z uchem

O, tak :grin: , to słynne ucho tworzy klimat prawdziwego salcesonu.

Piękny wyrób jaga1, :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-230240
Udostępnij na innych stronach

jaga1, ,bardzo smakowicie wygląda i w treści i w formie. :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap:

Coć chwaląc wraz z EAnną ten wyrób ,na pewno narażamy się na oskarżenie o chwalenie galatyny :wink:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-230242
Udostępnij na innych stronach

na pewno narażamy się na oskarżenie o chwalenie galatyny

Od razu oskarżenia :rolleyes: :grin: .A właśnie ,że nie bo galantyna potrzebuje jeszcze paru dodatków ,których tu nie ma :tongue:

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Galantyna

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-230294
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.