caro70 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 ja robię na smak wszystko podstawa to dużo skórek mielonych sitko 4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-212221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Taki "mrugający"salcesonik z całkiem młodym kurczaczkiem :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-212224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Kaziu ładnie to wygląda :lol: przy okazji wrzuć przepis proszę :clap: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-212227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Taki "mrugający"salcesonik z całkiem młodym kurczaczkiem Zastanawiam się w jaki sposób znalazł się ten młody'' kurczaczek'' :grin: Kazik Ty to masz pomysły... :clap: podziwiam Twoje zdolności kulinarne i nie tylko :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-212290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Kazik, :clap: super , to musi się nazywać ; Salceson Wielkanocny ; Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-212300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Taki "mrugający"salcesonik z całkiem młodym kurczaczkiem Kazik :clap: rozumiem że żelatyny nie dodawałeś :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-212403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Kazik :clap: rozumiem że żelatyny nie dodawałeś a broń boże !! Fajne mięsko z jajem w galarecie. :grin: no nie do końca masz rację :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-212533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 no nie do końca masz rację To jak miną święta to poproszę o uzasadnienie. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-212538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Ano to tak jest gdy ktoś daje wyrób z gatunku galatyny do salcesonu http://search.babylon.com/?q=galantyna&babsrc=HP_ss&s=web&as=0&rlz=0&t=1 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-212542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Panowie w tak świątecznym dniu podajcie sobie ręce na zgodę i zapamiętajcie co to jest salceson a czym jest galantyna. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-212545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Bardzo proszę. :grin: http://c.wrzuta.pl/wm8941/6a5e9ba9002c2b3b487f238b/249325074 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-212547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Panowie w tak świątecznym dniu podajcie sobie ręce na zgodę i zapamiętajcie co to jest salceson a czym jest galantyna.Cóż nijakiej kłótni tu nie widzę :lol: Jeżeli zostałem odesłany do wikipedi to zauważam,że galantyna jest z dodatkami warzyw itp.Wyrób który zamieściłem jako salcesonik podkreślam salcesonik jest w pewnym sensie żarcikiem świątecznym.Salceson jaki wykonałem był zrobiony z zachowaniem wszelkich zasad przynależnych :wink: salcesonowi.Tzn.był wykonany z peklowanych mięs/ozory,golonka,głowizna,nóżki/ z odpowiednimi dla salcesonu przyprawami.Żadnych innych dodatków nie było. Napełniłem nimi osłonki i gotowałem zgodnie ze wszystkimi regułami.Jeden napełniłem nieco rzadszym farszem,żeby zatopić w nim jelito napełnione żółtkiem /podpatrzyłem taki bajer na jednym z wesel na lubelszczyżnie /Dla tego może na zdjęciu wygląda to na " gotowane mięso w galarecie z dodatkiem jajka". Efekt zwiększa jeszcze zdjęcie osłonki z całego wyrobu co powoduje połysk całej powierzchni. Mój pierwszy nauczyciel sztuki wyrabiania salcesonów Rysiu Lichwała /starsi wejherowianie i gdynianie powinni pamiętać Jego kabanosy z koniny sprzedawane bez kartek między innymi na gdyńskiej hali / zawsze powtarzał,że dobry salceson ma mieć na przekroju połysk. Przepraszam,że tak późno zamieszczam wyjaśnienie , ale byłem na terytorium bez internetu ,gdzie oddawałem się konsumowaniu między innymi mojego salcesonu. Dziadku za nauki dziękuję,upewniłem się,że galantyna jaką od czasu do czasu wykonuję z kury jest na pewno galantyną :lol: :thumbsup:Uważam Ciebie za niepodważalny autorytet naszej strony i serdecznie pozdrawiam Arkadiuszu potraktuj mój salcesonik jako żart,tak jak ja jako żart potraktowałem Twój boeuf strogonow z indyka :wink: i równie serdecznie Ciebie pozdrawiam. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-213659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Czyli taki żarcik z jajem w środku No właśnie . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-213823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Witammam pilne pytanie ? Czy głowy wieprzowe i golonki po 2 dniach peklowania mogę wyjąć z solanki, zamrozić, i kontynuować salceson po kilku dniach, po rozmrożeniu ?Pilny wyjazd. Dzięki za odpowiedż. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-215481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 daj z garem do zimnego , jakaś piwnica z 8 * - 2 -3 dni nie zaszkodzi , a jak nie masz gdzie to wyjmij z zalewy , opłucz i do lodówki - nie musisz zamrażać(zresztą nie uda się) Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-215485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Pierwszy cwaniaczek gotowy. W składzie znalazło się: 1 serce wieprzowe peklowane 2 ozory wieprzowe peklowane 2 nóżki + 2 nóżki wieprzowe czosnek sól na smak (zgodnie z instrukcją ciut przesoliłem) kminek mielony pieprz całość w pęcherzu wieprzowym Wyszło tego jakieś 1,2 kg, całkiem sporo biorąc pod uwagę, że będę musiał zjeść go sam (rodzina ma "alergię" na podrobowe). Niestety nie wiem czy można go nazwać salcesonem :lol: Ktoś pisał, że bez głowy to już nie salceson :wink: ale miałbym problem z obróbką buziaczka. Nóżki były w zamyśle 2 ale spanikowałem, że za mało wypełnienia i dogotowałem jeszcze 2. Teraz trochę żałuję bo wyszło go za dużo :sad: Oto rzeczone coś co ma robić za salceson :wink: Pozdrawiam Braci i Siostry WB Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-215892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavo67 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Waldeman, piękny wyrób! Nie przejmuj się buziaczkiem,o ile smak Ci odpowiada to wszystko oki.Napisz jak rozdrobniłeś mięsko z nóżek i skórki. Cytuj Nie bójmy się snów,najstraszniejszy sen jest niczym wobec życia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-215894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Niestety nie wiem czy można go nazwać salcesonem A czemu nie.Nie w każdym salcesonie jest mięso z głów wieprzowych.Bardzo fajny salceson.Ja bym jednak dodał tylko dwie nóżki jak na tą ilość surowca. :clap: :thumbsup: A z ozorków skórkę zdjąłeś? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-215895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Skóra z ozorów pięknie zeszła;2 nóżki obrałem i pokroiłem w kawałki, kolejne 2 obrałem i przepuściłem przez sitko 6mm.Następnym razem Arkadiuszu (jak napisałem wyżej) zdecyduję się na 2 nóżki :wink: . (troszkę przedobrzyłem ale smakuje nieźle :thumbsup: ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-215912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 3 Czerwca 2012 Naszła mnie ochota na salceson. Wczoraj zrobiony dziś rozkrjany Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-221137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 3 Czerwca 2012 Też nie długo będę robił Twój jest OK :thumbsup: .Pozdro Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-221140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 30 Lipca 2012 Pozdrawiam Waldeman jesteś mój ziom a salceson też bardzo lubię. Może nie jest to ten z przepisów ale robił taki mój tata koniecznie z uchem i galaretką.A smak jak z dzieciństwa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-230230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 31 Lipca 2012 koniecznie z uchemO, tak :grin: , to słynne ucho tworzy klimat prawdziwego salcesonu. Piękny wyrób jaga1, :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-230240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #599 Opublikowano 31 Lipca 2012 jaga1, ,bardzo smakowicie wygląda i w treści i w formie. :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: Coć chwaląc wraz z EAnną ten wyrób ,na pewno narażamy się na oskarżenie o chwalenie galatyny :wink: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-230242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #600 Opublikowano 31 Lipca 2012 na pewno narażamy się na oskarżenie o chwalenie galatyny Od razu oskarżenia :rolleyes: :grin: .A właśnie ,że nie bo galantyna potrzebuje jeszcze paru dodatków ,których tu nie ma :tongue: http://pl.wikipedia.org/wiki/Galantyna Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/24/#findComment-230294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.