gosipiet Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Października 2010 No tak, zwykle przejęzyczenie - wyjęłam z gara szynkowary - a nie z szynkowara ...... :wink: A rodzina zagęszcza ruchy wokół szynkowara :lol: Cytuj Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Października 2010 No to koniecznie pochwal się jutro, jak możesz to zrób fotki. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 5 Listopada 2010 Kilka linijek wyżej pokazywałam praski jakie znalazłam u mamy w spiżarni. I jak mi poradził Miro zaopatrzyłam się w folię celulozową w arkuszach i zrobiłam w tej prostokątnej szyneczkę . Peklowałam w zalewie którą robię tak : na 1 kg mięsa biorę 1l wody zagotowanej z czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Szyneczkę nastrzykuję solanką i na 3 dni do lodówki. Po wyjęciu z zalewy osuszyłam i natarłam roztartym czosnkiem z majerankiem. Do praski i przez 80 min. w wodzie o temp. 80 st.c. Wyrób pyszny i soczysty. Cytuj duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 5 Listopada 2010 Wyrób pyszny i soczysty. Brawo duduś dokładnie tak wygląda jak piszesz :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 5 Listopada 2010 Przynajmniej się do czegoś przydałem. :grin: Soczyście to wygląda. :clap: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 5 Listopada 2010 Peklowałam w zalewie którą robię tak : na 1 kg mięsa biorę 1l wody zagotowanej z czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Szyneczkę nastrzykuję solanką i na 3 dni do lodówki. Nie żebym się czepiał , ale peklosoli nie widzę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 5 Listopada 2010 Bo to wywar z przypraw + peklosól. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 5 Listopada 2010 andrzej k, ależ oczywiście, że jest 10 dkg na 1 l wody. Gdzieś mi się zapodziała :blush: , ale Wasze czujne oko wszystko wypatrzy. Pozd Cytuj duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 9 Listopada 2010 Kolejna wariacja z praską w udziale. Schab w otoczce z grubo zmielonego kolorowego pieprzu Cytuj duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 9 Listopada 2010 arkadiusz, Duduś pewnie w sklepie kupiła schab.Ciekawa jestem, czy jak ktoś w sklepie poprosi polędwicę a nie schab b/k zostanie właściwie zrozumiany.Sama nie wiem ale to sprawdzę, gdy zdarzy mi się kupować mięso w sklepie. [ Dodano: Wto 09 Lis, 2010 19:09 ] Chyba sprzedawca też tak zareaguje :grin: :rolleyes: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 9 Listopada 2010 Duduś pewnie w sklepie kupiła schab Nie pewnie a na pewno.Ja żartowałem .Znalazłem na naszym forum kilka przepisów i to nie od nowicjuszy ,że jest napisane schab a widać polędwicę.Ale wiesz jak to jest tutaj.Obowiązują poprawne nazwy :wink: :grin:. Lepiej nie pytaj bo będzie :shock: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 9 Listopada 2010 Ja jak idę do hurtowni i proszę polędwice to dostaję polędwiczkę wieprzową a jak proszę schab to mnie pytają czy chcę z kością czy też bez. A najbardziej dziwi mnie fakt, ze tylko na Naszym forum jest to tematem sporów czy to jest schab czy polędwica?! Przykład tutaj przepis na polędwicę a surowiec wykrojony schab, następny tu to jeśli to schab a nie polędwica lub na odwrót to dlaczego w dziale Polędwice. Mój brat jest rzeźnikiem i pracuje w masarni i nieraz zamawiam też u niego mięso i nigdy przy zakupie schabu nie mówię aby mi przyniósł polędwicę bo byłby ten sam problem co w hurtowni. Nie wiem może w Częstochowie jest inaczej niż w pozostałej części kraju :wink: Cytuj duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 9 Listopada 2010 Ja jak idę do hurtowni i proszę polędwice to dostaję polędwiczkę wieprzową a jak proszę schab to mnie pytają czy chcę z kością czy też bez. A najbardziej dziwi mnie fakt, ze tylko na Naszym forum jest to tematem sporów czy to jest schab czy polędwica?! Samo życie. Sklepy podają nazwy których używają klienci. Jak by wystawili nazwę polędwica na "schabie bez kości", to mało, a raczej nikt by tego nie kupił, bo co to niby jest :shock: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 9 Listopada 2010 Jak by wystawili nazwę polędwica na "schabie bez kości", to mało, a raczej nikt by tego nie kupił, bo co to niby jest :shock: No i przede wszystkim pewnie drogie , no bo polędwica , to takie delikatne Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitesurf Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Witam. Chcę kupić szynkowar. Znalazłem na allegro taki. Co o tym sadzicie? http://allegro.pl/unikato...1404543220.html Z góry dzieki za odpowiedzi i rady? P.S. Zastanawiam się jeszcze nad tym ze sklepu z naszej strony, ale ten jest z aluminium i choć posiada certyfikaty do kontaktu z żywnością, to mam obawy. Może je rozwiejecie? Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitesurf Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Witam!. Odnośnie poziomych, to zapewne docelowo też takie zakupie. Jednek w tej chwili chciałbym mieć taką tańszą - rozważam ten zakup. A co myslisz o aluminiowych? Tych ze sklepu na stronie WB? Bo ten na allegro też wydaje mi się dobry. Juz sam nie wiem. 50PLN to może nie majątek, ale wolałbym je przeznaczyć na coś pewnego :wink: Michał Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Osobiście jestem zwolennikiem szynkowarek "poziomych" (prostopadłościennych) ale na początku zaczynałem od okrągłych czeskich :grin:Ja zaczynałem od okrągłego chińskiego, teraz mam praskę w kształcie prostopadłościanu, a najczęściej robię w osłonkach barierowych, szybciej i łatwiej, tyle, że nie wszystko się w nich da zrobić. :wink: kitesurf, Osłonki wychodzą najtaniej. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Jeśli na razie chcesz tylko poeksperymentować (popróbować co Ci wyjdzie) i nie chodzi Tobie o jakieś "prasowanki" to posłuchaj beiot-a - na początek - osłonki. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 12 Stycznia 2011 kitesurf, Kup osłonkę barierową jak radzą koledzy i w niej parz. Tylko naucz się dobrze, mocno zawiązywać końcówki. Z tymi pionowymi praskami to jest kłopot z wkładaniem woreczków i zawartości tak, żeby nie było powietrza. Praska ma średnicę 100mm. Można kupić takie osłonki, lub trochę mniejsze. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitesurf Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Tu mam na miejscu ( w Poznaniu ) gościa, który sprzedaje te aluminiowe za 43PLN. Sam odbiore. Koszt mały. Do tego kupię woreczki. Jak myslicie? Brać? Czy szukać ze stali szlachetnej?http://allegro.pl/szynkowar-pyszna-domowa-szynka-polecam-i1410404913.html Pozdro! Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Jeśli chcesz dobry szynkowar to kup taki jak sprzedaje Miro.A te okrągłe tak jak pisali wyżej z powodzeniem zastąpisz osłonkami termokurczliwymi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polones1 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 12 Stycznia 2011 używam okrągły z allegro nierdzewny za 50 zł,robiłem kilkanaście razy różne mielonki i cały schab(polędwicę) i całkiem zgrabnie wychodziło.Napełnianie jest trochę kłopotliwe, z to wyjmowanie za pomocą tasiemki bez problemu.Mój pomysł to ,ze przed włóżeniem do lodówki odlewam płynna galaretke i dzieki temu lepiej sie kroi.Pojemność 0,9 kg jest akuratna.Może kiedyś zafunduję sobie poziomą praskę,ale one są znacznie wieksze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitesurf Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Jeśli chcesz dobry szynkowar to kup taki jak sprzedaje Miro.A te okrągłe tak jak pisali wyżej z powodzeniem zastąpisz osłonkami termokurczliwymi. A gdzie znajdę te od Miro? EDIT: Już wiem. Dzięki! Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Wejdź na stronę główną i tam w sklep. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitesurf Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 12 Stycznia 2011 OK. Zakładając, że kupię ten szynkowar owalny duży - co jeszcze potrzebuję? Jakieś woreczki itp.? EDIT: tzn. czy potrzebuję jeszcze "Folia celulozowa arkusz 600x700". Czy jest to zbyteczne? Chodzi mi o to, czy do tego szynkowaru potrzebuję jeszcze jakieś woreczki itp.? Dzięki!Michał Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.