Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pomimo ze przeczytalem naprawde duzo postow o salcesonach to nadal nie wiem jak traktowac oslonki tekstylne. Raczej jak naturalne czy sztuczne? Chodzi mi o to, czy wsad raczej przesolic czy nie, a drugie pytanie czy mozna je ewentualnie nakluwac?

Jeszcze jeden problem. Jako ze to bedzie moj pierwszy salceson to pytanie pewnie banalne..ale po tylu przeczytanych przepisach mam metlik w glowie. Czy poza dodatkiem krwi jest jakas zasadnicza roznica miedzy salcesonem wloskim a czarnym?  Skladniki to raczej takie same, ale jesli chodzi o przyprawy?

Przepraszam jesli to naiwne pytanie.

Pozdrawiam z UK ☺️

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/
Udostępnij na innych stronach

Osłonka sztuczna:

- nie nakłuwamy,

- farsz solimy do smaku.

  • Upvote 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973328
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, cochaper napisał(a):

Czy poza dodatkiem krwi jest jakas zasadnicza roznica miedzy salcesonem wloskim a czarnym?  Skladniki to raczej takie same, ale jesli chodzi o przyprawy?

Przyprawy i składniki wcale nie takie same.Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem.

01.jpg

06.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973330
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje za odpowiedzi.Przyznaje ze wstydem ze na te przepisy nie natrafilem, przeczytalem mnostwo przepisow na forum, ale dalbym glowe ze zaden nie przypomina tego na czarny salceson, no ale chyba chodzi o to ze robi sie z tego co sie ma. Mnie w UK tym trudniej, nie wszystko moge dostac.

Jeszcze raz dziekuje, na swoje usprawiedliwienie dodam tylko ze nie sposob przejrzec wszystkiego na forum, dlatego zapytalem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973335
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, cochaper napisał(a):

Jeszcze raz dziekuje, na swoje usprawiedliwienie dodam tylko ze nie sposob przejrzec wszystkiego na forum, dlatego zapytalem.

Nie ma za co dziękować .Zawsze jesteśmy do dyspozycji. Dobrze ,że pytasz zanim zrobisz bo na ogół pytają jak już nie można nic z tym zrobić. 😪.Trochę zmodyfikowany włoski.Kliknij w link pod którym jest data.19.03.2017

Powodzenia .

 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973336
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, cochaper napisał(a):

no ale chyba chodzi o to ze robi sie z tego co sie ma

Spoko. Ja też często robię salcesony niekoniecznie trzymając się receptury. Mówię wtedy, ze jest to salceson a'la włoski lub wiejski.:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973337
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, cochaper napisał(a):

na te przepisy nie natrafilem

Podstawowe, bazowe przepisy pochodzą ze słynnej "szasnastki" TUTAJ

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973402
Udostępnij na innych stronach

Małe wyjaśnienie. Zgodnie z naszymi wspólnymi ustaleniami, cały dział receptur branżowych (zarówno na wyroby mięsne jak i rybne) jest chroniony za pomocą blokady dostępu. Dostęp do tych szczególnie wartościowych zbiorów możliwy jest dopiero po osiągnięciu przez użytkownika co najmniej 35 postów na forum. Zastanawiam się, czy nie zrezygnować z tego ograniczenia dla zbiorów na wyroby mięsne, a pozostawić je tylko dla wyrobów rybnych.

Czekam na Wasze sugestie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973434
Udostępnij na innych stronach

Tak, ale niektórzy linkują do tamtych przepisów, a nowa osoba niestety tam nie wejdzie. Może zostawić przepisy rybne tak jak jest, a udostępnić całkowicie receptury na przetwory mięsne.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973442
Udostępnij na innych stronach

32 minuty temu, Maxell napisał(a):

Tak, ale niektórzy linkują do tamtych przepisów, a nowa osoba niestety tam nie wejdzie. Może zostawić przepisy rybne tak jak jest, a udostępnić całkowicie receptury na przetwory mięsne.

Z racji tego że nie wiemy czy nowa osoba ma dobre zamiary, a inaczej mówiąc to czy nie zarejestrowała się na forum tylko po to, aby skorzystać właśnie z takich przepisów (i udostępnić dalej) to ja bym zostawił tak jak jest.... ale ty tu szefem więc decyzja należy do ciebie.

Edytowane przez MariuszB
  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973452
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Maxell napisał(a):

Dostęp do tych szczególnie wartościowych zbiorów możliwy jest dopiero po osiągnięciu przez użytkownika co najmniej 35 postów na forum.

Przepraszam, zapomniałam o tej zasadzie :facepalm:

Jestem za podtrzymaniem blokady.

Dla miłych i zaangażowanych nowicjuszy zawsze można udostepnić przepis tak, jak zrobił to @arkadiusz

  • Like 2

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973513
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, EAnna napisał(a):

Dla miłych i zaangażowanych nowicjuszy zawsze można udostepnić przepis tak, jak zrobił to @arkadiusz

Moje zdanie jest ogólnie znane. Byłem nawet za niewielką opłatą za korzystanie z zasobów forum.I żeby była pełna jasność. Nie udostępniam wszystkim, wszystkiego , ale znam przypadki ,że nowi uczestnicy tego forum nieraz sami przyznają się do tego ,że nabijają sobie bezproduktywne posty celowo żeby mieć dostęp do zasobów.Jak widać jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził. Jestem mimo wszystko za utrzymaniem obecnych zasad.

  • Like 2
  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973546
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.