Jump to content

Recommended Posts

Witam

Pomimo ze przeczytalem naprawde duzo postow o salcesonach to nadal nie wiem jak traktowac oslonki tekstylne. Raczej jak naturalne czy sztuczne? Chodzi mi o to, czy wsad raczej przesolic czy nie, a drugie pytanie czy mozna je ewentualnie nakluwac?

Jeszcze jeden problem. Jako ze to bedzie moj pierwszy salceson to pytanie pewnie banalne..ale po tylu przeczytanych przepisach mam metlik w glowie. Czy poza dodatkiem krwi jest jakas zasadnicza roznica miedzy salcesonem wloskim a czarnym?  Skladniki to raczej takie same, ale jesli chodzi o przyprawy?

Przepraszam jesli to naiwne pytanie.

Pozdrawiam z UK ☺️

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/
Share on other sites

30 minut temu, cochaper napisał(a):

Czy poza dodatkiem krwi jest jakas zasadnicza roznica miedzy salcesonem wloskim a czarnym?  Skladniki to raczej takie same, ale jesli chodzi o przyprawy?

Przyprawy i składniki wcale nie takie same.Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem.

01.jpg

06.jpg

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973330
Share on other sites

Dziekuje za odpowiedzi.Przyznaje ze wstydem ze na te przepisy nie natrafilem, przeczytalem mnostwo przepisow na forum, ale dalbym glowe ze zaden nie przypomina tego na czarny salceson, no ale chyba chodzi o to ze robi sie z tego co sie ma. Mnie w UK tym trudniej, nie wszystko moge dostac.

Jeszcze raz dziekuje, na swoje usprawiedliwienie dodam tylko ze nie sposob przejrzec wszystkiego na forum, dlatego zapytalem.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973335
Share on other sites

17 minut temu, cochaper napisał(a):

Jeszcze raz dziekuje, na swoje usprawiedliwienie dodam tylko ze nie sposob przejrzec wszystkiego na forum, dlatego zapytalem.

Nie ma za co dziękować .Zawsze jesteśmy do dyspozycji. Dobrze ,że pytasz zanim zrobisz bo na ogół pytają jak już nie można nic z tym zrobić. 😪.Trochę zmodyfikowany włoski.Kliknij w link pod którym jest data.19.03.2017

Powodzenia .

 

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973336
Share on other sites

9 minut temu, cochaper napisał(a):

no ale chyba chodzi o to ze robi sie z tego co sie ma

Spoko. Ja też często robię salcesony niekoniecznie trzymając się receptury. Mówię wtedy, ze jest to salceson a'la włoski lub wiejski.:D

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973337
Share on other sites

11 godzin temu, cochaper napisał(a):

na te przepisy nie natrafilem

Podstawowe, bazowe przepisy pochodzą ze słynnej "szasnastki" TUTAJ

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973402
Share on other sites

Małe wyjaśnienie. Zgodnie z naszymi wspólnymi ustaleniami, cały dział receptur branżowych (zarówno na wyroby mięsne jak i rybne) jest chroniony za pomocą blokady dostępu. Dostęp do tych szczególnie wartościowych zbiorów możliwy jest dopiero po osiągnięciu przez użytkownika co najmniej 35 postów na forum. Zastanawiam się, czy nie zrezygnować z tego ograniczenia dla zbiorów na wyroby mięsne, a pozostawić je tylko dla wyrobów rybnych.

Czekam na Wasze sugestie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973434
Share on other sites

Tak, ale niektórzy linkują do tamtych przepisów, a nowa osoba niestety tam nie wejdzie. Może zostawić przepisy rybne tak jak jest, a udostępnić całkowicie receptury na przetwory mięsne.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973442
Share on other sites

32 minuty temu, Maxell napisał(a):

Tak, ale niektórzy linkują do tamtych przepisów, a nowa osoba niestety tam nie wejdzie. Może zostawić przepisy rybne tak jak jest, a udostępnić całkowicie receptury na przetwory mięsne.

Z racji tego że nie wiemy czy nowa osoba ma dobre zamiary, a inaczej mówiąc to czy nie zarejestrowała się na forum tylko po to, aby skorzystać właśnie z takich przepisów (i udostępnić dalej) to ja bym zostawił tak jak jest.... ale ty tu szefem więc decyzja należy do ciebie.

Edited by MariuszB
  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973452
Share on other sites

4 godziny temu, Maxell napisał(a):

Dostęp do tych szczególnie wartościowych zbiorów możliwy jest dopiero po osiągnięciu przez użytkownika co najmniej 35 postów na forum.

Przepraszam, zapomniałam o tej zasadzie :facepalm:

Jestem za podtrzymaniem blokady.

Dla miłych i zaangażowanych nowicjuszy zawsze można udostepnić przepis tak, jak zrobił to @arkadiusz

  • Like 2

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973513
Share on other sites

2 godziny temu, EAnna napisał(a):

Dla miłych i zaangażowanych nowicjuszy zawsze można udostepnić przepis tak, jak zrobił to @arkadiusz

Moje zdanie jest ogólnie znane. Byłem nawet za niewielką opłatą za korzystanie z zasobów forum.I żeby była pełna jasność. Nie udostępniam wszystkim, wszystkiego , ale znam przypadki ,że nowi uczestnicy tego forum nieraz sami przyznają się do tego ,że nabijają sobie bezproduktywne posty celowo żeby mieć dostęp do zasobów.Jak widać jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził. Jestem mimo wszystko za utrzymaniem obecnych zasad.

  • Like 2
  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973546
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.