cochaper Posted December 4, 2024 Report Share #1 Posted December 4, 2024 Witam Pomimo ze przeczytalem naprawde duzo postow o salcesonach to nadal nie wiem jak traktowac oslonki tekstylne. Raczej jak naturalne czy sztuczne? Chodzi mi o to, czy wsad raczej przesolic czy nie, a drugie pytanie czy mozna je ewentualnie nakluwac? Jeszcze jeden problem. Jako ze to bedzie moj pierwszy salceson to pytanie pewnie banalne..ale po tylu przeczytanych przepisach mam metlik w glowie. Czy poza dodatkiem krwi jest jakas zasadnicza roznica miedzy salcesonem wloskim a czarnym? Skladniki to raczej takie same, ale jesli chodzi o przyprawy? Przepraszam jesli to naiwne pytanie. Pozdrawiam z UK ☺️ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/ Share on other sites More sharing options...
Todek Posted December 4, 2024 Report Share #2 Posted December 4, 2024 10 minut temu, cochaper napisał(a): Skladniki to raczej takie same Czy aby napewno? Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973324 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 4, 2024 Report Share #3 Posted December 4, 2024 Osłonka sztuczna: - nie nakłuwamy, - farsz solimy do smaku. 1 Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973328 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 4, 2024 Report Share #4 Posted December 4, 2024 (edited) 30 minut temu, cochaper napisał(a): Czy poza dodatkiem krwi jest jakas zasadnicza roznica miedzy salcesonem wloskim a czarnym? Skladniki to raczej takie same, ale jesli chodzi o przyprawy? Przyprawy i składniki wcale nie takie same.Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem. Edited December 4, 2024 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973330 Share on other sites More sharing options...
cochaper Posted December 4, 2024 Author Report Share #5 Posted December 4, 2024 Dziekuje za odpowiedzi.Przyznaje ze wstydem ze na te przepisy nie natrafilem, przeczytalem mnostwo przepisow na forum, ale dalbym glowe ze zaden nie przypomina tego na czarny salceson, no ale chyba chodzi o to ze robi sie z tego co sie ma. Mnie w UK tym trudniej, nie wszystko moge dostac. Jeszcze raz dziekuje, na swoje usprawiedliwienie dodam tylko ze nie sposob przejrzec wszystkiego na forum, dlatego zapytalem. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973335 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 4, 2024 Report Share #6 Posted December 4, 2024 (edited) 17 minut temu, cochaper napisał(a): Jeszcze raz dziekuje, na swoje usprawiedliwienie dodam tylko ze nie sposob przejrzec wszystkiego na forum, dlatego zapytalem. Nie ma za co dziękować .Zawsze jesteśmy do dyspozycji. Dobrze ,że pytasz zanim zrobisz bo na ogół pytają jak już nie można nic z tym zrobić. 😪.Trochę zmodyfikowany włoski.Kliknij w link pod którym jest data.19.03.2017 Powodzenia . Edited December 4, 2024 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973336 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted December 4, 2024 Report Share #7 Posted December 4, 2024 9 minut temu, cochaper napisał(a): no ale chyba chodzi o to ze robi sie z tego co sie ma Spoko. Ja też często robię salcesony niekoniecznie trzymając się receptury. Mówię wtedy, ze jest to salceson a'la włoski lub wiejski. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973337 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 5, 2024 Report Share #8 Posted December 5, 2024 11 godzin temu, cochaper napisał(a): na te przepisy nie natrafilem Podstawowe, bazowe przepisy pochodzą ze słynnej "szasnastki" TUTAJ Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973402 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 5, 2024 Report Share #9 Posted December 5, 2024 Małe wyjaśnienie. Zgodnie z naszymi wspólnymi ustaleniami, cały dział receptur branżowych (zarówno na wyroby mięsne jak i rybne) jest chroniony za pomocą blokady dostępu. Dostęp do tych szczególnie wartościowych zbiorów możliwy jest dopiero po osiągnięciu przez użytkownika co najmniej 35 postów na forum. Zastanawiam się, czy nie zrezygnować z tego ograniczenia dla zbiorów na wyroby mięsne, a pozostawić je tylko dla wyrobów rybnych. Czekam na Wasze sugestie. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973434 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted December 5, 2024 Report Share #10 Posted December 5, 2024 Wielkiego narzekania nie słychać więc zostaw tak jak jest.... lecz to tylko moje zdanie. Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973441 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 5, 2024 Report Share #11 Posted December 5, 2024 Tak, ale niektórzy linkują do tamtych przepisów, a nowa osoba niestety tam nie wejdzie. Może zostawić przepisy rybne tak jak jest, a udostępnić całkowicie receptury na przetwory mięsne. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973442 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted December 5, 2024 Report Share #12 Posted December 5, 2024 8 minut temu, MariuszB napisał(a): Wielkiego narzekania nie słychać więc zostaw tak jak jest... Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973445 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted December 5, 2024 Report Share #13 Posted December 5, 2024 (edited) 32 minuty temu, Maxell napisał(a): Tak, ale niektórzy linkują do tamtych przepisów, a nowa osoba niestety tam nie wejdzie. Może zostawić przepisy rybne tak jak jest, a udostępnić całkowicie receptury na przetwory mięsne. Z racji tego że nie wiemy czy nowa osoba ma dobre zamiary, a inaczej mówiąc to czy nie zarejestrowała się na forum tylko po to, aby skorzystać właśnie z takich przepisów (i udostępnić dalej) to ja bym zostawił tak jak jest.... ale ty tu szefem więc decyzja należy do ciebie. Edited December 5, 2024 by MariuszB 1 Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973452 Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted December 5, 2024 Report Share #14 Posted December 5, 2024 Moim skromnym zdaniem - zostawić jak jest. 35 postów to naprawdę mało. Przepisy używane można mieć, bez problemu od SiB-ów. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973480 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 5, 2024 Report Share #15 Posted December 5, 2024 4 godziny temu, Maxell napisał(a): Dostęp do tych szczególnie wartościowych zbiorów możliwy jest dopiero po osiągnięciu przez użytkownika co najmniej 35 postów na forum. Przepraszam, zapomniałam o tej zasadzie Jestem za podtrzymaniem blokady. Dla miłych i zaangażowanych nowicjuszy zawsze można udostepnić przepis tak, jak zrobił to @arkadiusz 2 Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973513 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 5, 2024 Report Share #16 Posted December 5, 2024 2 godziny temu, EAnna napisał(a): Dla miłych i zaangażowanych nowicjuszy zawsze można udostepnić przepis tak, jak zrobił to @arkadiusz Moje zdanie jest ogólnie znane. Byłem nawet za niewielką opłatą za korzystanie z zasobów forum.I żeby była pełna jasność. Nie udostępniam wszystkim, wszystkiego , ale znam przypadki ,że nowi uczestnicy tego forum nieraz sami przyznają się do tego ,że nabijają sobie bezproduktywne posty celowo żeby mieć dostęp do zasobów.Jak widać jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził. Jestem mimo wszystko za utrzymaniem obecnych zasad. 2 1 Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22421-oslonki-tekstylne/#findComment-973546 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.