Muski Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Grudnia 2024 (edytowane) Jak przygotowuję karpia. Czas ! Dzień wcześniej Żywy- zabić i szybko wypatroszyć/ pozbyć się jak najwięcej krwi/ . Wypatroszony skrobię z łusek. ważne !!! Polewam gorącą /nie wrzącą / wodą , u mnie 50-53st z kranu i dokładnie pod gorącą wodą oczyszczam skórę ze szlamu do jasnej zwykle żółtej skóry. Filetuję – to prosta czynność – drobne ości między mięśniowe niesty zostają. Moczę w wodzie ok 2-4 godzin , czasami w mleku. Wyjmuję, osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję na odpowiednie porcje. Nacinam od wewnętrznej strony OSTRYM nożem prawie do skóry co 2-4 mm Obkładam cienko pokrojoną cebulą ,trochę posypuję solą i na minimum 12-15 godzin Zdejmuję cebulę / zmiękczone osteczki/ osuszam ręcznikiem papierowym Skrapiam odrobiną soku z cytryny od strony naciętej na 5 minut -jak mokry- osuszam ręcznikiem papierowym Do mąki razowej /żytniej/ dodaję odrobinę oregano i tymianku w stosunku 2 oregano/1 tymianku , /przyprawy mielę w młynku/ . Mieszam uwaga- Nie zabić przyprawami smaku ryby. Na gorący olej rzepakowy z dodatkiem smalcu, wkładam obtoczone w mące kawałki ryby skórą do dołu. Jak się podsmaży ponad połowę /widać zmianę koloru/ przewracam na drugą stronę , kilka minut i smażenie gotowe. Posypuję wiórkami masła /jak ktoś lubi/. Kilka minut odpoczynku i na stół. Edytowane 9 Grudnia 2024 przez Muski 4 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22435-przygotowanie-karpia-do-sma%C5%BCenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Grudnia 2024 Chętnie poznam inne techniki i technologie 😉 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22435-przygotowanie-karpia-do-sma%C5%BCenia/#findComment-974270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry82 Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Grudnia 2024 U mnie karpik jest mrożony na kilka dni , dzięki temu zabiegowi jest lepszy w smaku. A zamiast smażenia w oleju jest pieczony we fytownicy beztłuszczowej po obtoczeniu w mące z solą i pieprzem bo sam karp w sobie jest tłustawy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22435-przygotowanie-karpia-do-sma%C5%BCenia/#findComment-974282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Grudnia 2024 37 minut temu, Muski napisał(a): Do mąki razowej /żytniej/ Ja mąkę żytnią mieszam z pszenną w stosunku 1 : 1. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22435-przygotowanie-karpia-do-sma%C5%BCenia/#findComment-974287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Grudnia 2024 1 minutę temu, Todek napisał(a): Ja mąkę żytnią mieszam z pszenną w stosunku 1 : 1. I to jest dobre rozwiązanie. Ponadto, aby chrusta nie odpadała powinno się mączyć dwa razy, w niewielkich odstępach czasowych. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22435-przygotowanie-karpia-do-sma%C5%BCenia/#findComment-974291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Grudnia 2024 2 minuty temu, Maxell napisał(a): w niewielkich odstępach czasowych. Zgodnie z recepturami co około 30 min. 1 http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22435-przygotowanie-karpia-do-sma%C5%BCenia/#findComment-974292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Grudnia 2024 (edytowane) 43 minuty temu, Todek napisał(a): Ja mąkę żytnią mieszam z pszenną w stosunku 1 : 1. Ja mąkę z pszenicy mieszam z mąką ryżową 1:1 oraz dodaję trochę bułki tartej. Edytowane 8 Grudnia 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22435-przygotowanie-karpia-do-sma%C5%BCenia/#findComment-974302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikaz Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Grudnia 2024 Ja z karpia ściągam skórę, filetuje i smażę na maśle klarowanym. Karp smażony ze skórą i bez to zupełnie różne smaki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22435-przygotowanie-karpia-do-sma%C5%BCenia/#findComment-974377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Grudnia 2024 4 godziny temu, Muski napisał(a): Chętnie poznam inne techniki i technologie 😉 U mnie podobnie. Karpia w dzwonkach obkładam posoloną cebulą. Na noc do lodówki. Smażenie podobnie ale krócej. Ostry ogień pod patelnią i szybkie zrumienienie prawo lewo. Układam w naczyniu żaroodpornym skrapiam sokiem z cytryny i obkładam zimnym masłem. Przykrywam folią aluminiową którą nakłuwam wykałaczką i do piekarnika na około 20minut. Temperatura 160C. Z roztopionego masła, soku z cytryny i "smaczku" z ryby powstaje pyszny sosik którym przed podaniem polewam karpia. Czasem jak mam pod ręką płatki migdałowe to je lekko rumienię i obsypuje nimi ryby przed zapiekaniem. 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22435-przygotowanie-karpia-do-sma%C5%BCenia/#findComment-974393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Grudnia 2024 (edytowane) O! na pewno w tym roku wypróbuję mieszankę mąki pszennej z ryżową. Brzmi nieźle! Ja karpia zwykle filetuję. Z połowy ściągam skórę. Mrożę na 2 do 3 dni. Po rozmrożeniu trzymam w solance kilka godzin. Filety bez skóry smażę na maśle klarowanym. Te ze skóra panieruję w mące i bulce tartej i część smażę na maśle a część piekę w piekarniku. Różne wersje bo u nas zwykle na wigilii kupa ludzi i różne smaki. Obkładanie cebula próbowałem. Jest OK ale to nie nasze wigilijne smaki hehe. Teść robi jeszcze po żydowsku na słodko w galarecie z migdałami i rodzynkami - nie jest to mój ulubiony ale dosyć oryginalny sposób na karpia. Edytowane 8 Grudnia 2024 przez Twonk Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22435-przygotowanie-karpia-do-sma%C5%BCenia/#findComment-974416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi