Skocz do zawartości

Przygotowanie karpia do smażenia


Rekomendowane odpowiedzi

Jak przygotowuję karpia.

 

Czas ! Dzień wcześniej

Żywy- zabić i szybko wypatroszyć/ pozbyć się jak najwięcej krwi/ .

 

Wypatroszony skrobię z łusek.

ważne !!!

Polewam gorącą /nie wrzącą / wodą , u mnie 50-53st z kranu i dokładnie pod gorącą wodą oczyszczam skórę ze szlamu do jasnej zwykle żółtej skóry.

 

Filetuję – to prosta czynność – drobne ości między mięśniowe niesty zostają.

 

Moczę w wodzie ok 2-4 godzin , czasami w mleku.

 

Wyjmuję, osuszam ręcznikiem papierowym.

Kroję na odpowiednie porcje.

 

Nacinam od wewnętrznej strony OSTRYM nożem prawie do skóry co 2-4 mm

 

Obkładam cienko pokrojoną cebulą ,trochę posypuję solą i na minimum 12-15 godzin

 

Zdejmuję cebulę / zmiękczone osteczki/ osuszam ręcznikiem papierowym

 

Skrapiam odrobiną soku z cytryny od strony naciętej na 5 minut -jak mokry- osuszam ręcznikiem papierowym

 

Do mąki razowej /żytniej/ dodaję odrobinę oregano i tymianku w stosunku 2 oregano/1 tymianku , /przyprawy mielę w młynku/ . Mieszam uwaga- Nie zabić przyprawami smaku ryby.

Na gorący olej rzepakowy z dodatkiem smalcu, wkładam obtoczone w mące kawałki ryby skórą do dołu. Jak się podsmaży ponad połowę /widać zmianę koloru/ przewracam na drugą stronę , kilka minut i smażenie gotowe.

Posypuję wiórkami masła /jak ktoś lubi/.

Kilka minut odpoczynku i na stół.

Edytowane przez Muski
  • Like 4

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22435-przygotowanie-karpia-do-sma%C5%BCenia/
Udostępnij na innych stronach

U mnie karpik jest mrożony na kilka dni , dzięki temu zabiegowi jest lepszy w smaku. A zamiast smażenia  w oleju jest pieczony we fytownicy beztłuszczowej  po obtoczeniu w mące z solą  i pieprzem bo sam karp w sobie jest tłustawy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22435-przygotowanie-karpia-do-sma%C5%BCenia/#findComment-974282
Udostępnij na innych stronach

37 minut temu, Muski napisał(a):

Do mąki razowej /żytniej/

Ja mąkę żytnią mieszam z pszenną w stosunku 1 : 1.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22435-przygotowanie-karpia-do-sma%C5%BCenia/#findComment-974287
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Todek napisał(a):

Ja mąkę żytnią mieszam z pszenną w stosunku 1 : 1.

I to jest dobre rozwiązanie. Ponadto, aby chrusta nie odpadała powinno się mączyć dwa razy, w niewielkich odstępach czasowych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22435-przygotowanie-karpia-do-sma%C5%BCenia/#findComment-974291
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Maxell napisał(a):

w niewielkich odstępach czasowych.

Zgodnie z recepturami co około 30 min.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22435-przygotowanie-karpia-do-sma%C5%BCenia/#findComment-974292
Udostępnij na innych stronach

43 minuty temu, Todek napisał(a):

Ja mąkę żytnią mieszam z pszenną w stosunku 1 : 1.

Ja mąkę z pszenicy mieszam z mąką ryżową 1:1 oraz dodaję trochę bułki tartej.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22435-przygotowanie-karpia-do-sma%C5%BCenia/#findComment-974302
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Muski napisał(a):

Chętnie poznam inne techniki i technologie 😉

U mnie podobnie. Karpia w dzwonkach obkładam posoloną cebulą. Na noc do lodówki. Smażenie podobnie ale krócej. Ostry ogień pod patelnią i szybkie zrumienienie prawo lewo. Układam w naczyniu żaroodpornym skrapiam sokiem z cytryny i obkładam zimnym masłem. Przykrywam folią aluminiową którą nakłuwam wykałaczką i do piekarnika na około 20minut. Temperatura 160C. 

Z roztopionego masła, soku z cytryny i "smaczku" z ryby powstaje pyszny sosik którym przed podaniem polewam karpia. Czasem jak mam pod ręką płatki migdałowe to je lekko rumienię i obsypuje nimi ryby przed zapiekaniem.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22435-przygotowanie-karpia-do-sma%C5%BCenia/#findComment-974393
Udostępnij na innych stronach

O! na pewno w tym roku wypróbuję mieszankę mąki pszennej z ryżową. Brzmi nieźle!

 

Ja karpia zwykle filetuję. Z połowy ściągam skórę. Mrożę na 2 do 3 dni. Po rozmrożeniu trzymam w solance kilka godzin. Filety bez skóry smażę na maśle klarowanym. Te ze skóra panieruję w mące i bulce tartej i część smażę na maśle a część piekę w piekarniku. Różne wersje bo u nas zwykle na wigilii kupa ludzi i różne smaki. Obkładanie cebula próbowałem. Jest OK ale to nie nasze wigilijne smaki hehe. Teść robi jeszcze po żydowsku na słodko w galarecie z migdałami i rodzynkami - nie jest to mój ulubiony ale dosyć oryginalny sposób na karpia. 

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22435-przygotowanie-karpia-do-sma%C5%BCenia/#findComment-974416
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.