Skocz do zawartości

Zupa z sosu własnego podczas pieczenia peklowanych mięs.


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

na wstępie jestem Radek i mam 32 lata.
Od jakiegoś czasu przeglądam forum i w końcu nadszedł ten czas. Pierwszy post.

 

Jak piekę boczek, żeberka, czy szynkę to robi mi się duża ilość sosu własnego. Czasem 2-3 szklanki.
Razu pewnego wpadłem na pomysł, żeby z tego zrobić z tego zupę, bo szkoda, żeby takie co poszło do przysłowiowego zlewu. I zrobiłem a'la krupnik a następnie grochówkę i efekt jest petarda.


PYTANIE:
- Czy to jest zdrowe robienie zupy z takiej ilośc peklosoli? Z np. 2 szklanek sosu, który powstał podczas pieczenia stosuję go jako bulion pod jakąś zupę.

Uzupełnienie. 
Stosuję 60g na 1l wody.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22490-zupa-z-sosu-w%C5%82asnego-podczas-pieczenia-peklowanych-mi%C4%99s/
Udostępnij na innych stronach

Ja tak ostatnio wyprodukowałem galaretkę drobiową po parzeniu 15szt. Ćwiartek. Całość zredukowałem do litra dorzucając przyprawy, później dwa udka po wędzeniu bez parzenia wygotowałem w tym wywarze i była to najlepsza z galaret z jakimi miałem do czynienia.

 

Zup raczej nie podgrzewa się do 130°C więc szkodliwość raczej mizerna, ale też chciałbym poznać zdanie osób z większą wiedzą, niż moja na ten temat.

Następnym razem proponuję przed zrobieniem sosu, włożenie kilka cienkich kawałków niepeklowanego mięsa do otrzymanego sosu.  Włożyć na dobę do lodówki a później całość zagotować.

Efekty mogą zaskoczyć. Ile jeszcze jest wolnego azotynu.

  • Like 1

Hmmm ja mięs do pieczenia nie pekluję stosuję różne marynaty ale na bazie soli i sosy jakie się tworzą podczas pieczenia wykorzystuję  i do gulaszy czy np do bigosu .

  • Like 1
  • Upvote 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

4 godziny temu, chudziak napisał(a):

Hmmm ja mięs do pieczenia nie pekluję stosuję różne marynaty ale na bazie soli i sosy jakie się tworzą podczas pieczenia wykorzystuję  i do gulaszy czy np do bigosu .

Też tak robię. 😃

Jak nie mam akurat gdzie takiego wywaru zastosować, to zagotowuję go i taki wrzący wlewam do słoika. Jak ostygnie to do lodówki.

Bigos z takim dodatkiem palce lizać. :frantics:

 

14 godzin temu, Bagno napisał(a):

Następnym razem proponuję przed zrobieniem sosu, włożenie kilka cienkich kawałków niepeklowanego mięsa do otrzymanego sosu.  Włożyć na dobę do lodówki a później całość zagotować.

Efekty mogą zaskoczyć. Ile jeszcze jest wolnego azotynu.

Całkowicie się zgadzam.

Kiedyś tak zrobiłam i efekt mnie zaskoczył.

Człowiek całe życie się uczy. 😃

16 godzin temu, Bagno napisał(a):

Ile jeszcze jest wolnego azotynu.

Wystarczająco dużo żeby podlać ogródek nawozem a nie go zjadać :facepalm:.

  • Like 2
1 godzinę temu, radyzio napisał(a):

Też tak zrobię z tym sosem i słoikiem. Akurat dziś ten dzień...

Czy dobrze zrozumiałeś, co chciano Ci przekazać?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

31 minut temu, EAnna napisał(a):

Czy dobrze zrozumiałeś, co chciano Ci przekazać?

Obawiam się że trzeba zero/jedynkowo...to naprowadzanie nie bardzo się sprawdza..tzn nie w każdym przypadku.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.