radyzio Opublikowano 23 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Grudnia 2024 Cześć, na wstępie jestem Radek i mam 32 lata. Od jakiegoś czasu przeglądam forum i w końcu nadszedł ten czas. Pierwszy post. Jak piekę boczek, żeberka, czy szynkę to robi mi się duża ilość sosu własnego. Czasem 2-3 szklanki. Razu pewnego wpadłem na pomysł, żeby z tego zrobić z tego zupę, bo szkoda, żeby takie co poszło do przysłowiowego zlewu. I zrobiłem a'la krupnik a następnie grochówkę i efekt jest petarda. PYTANIE: - Czy to jest zdrowe robienie zupy z takiej ilośc peklosoli? Z np. 2 szklanek sosu, który powstał podczas pieczenia stosuję go jako bulion pod jakąś zupę. Uzupełnienie. Stosuję 60g na 1l wody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22490-zupa-z-sosu-w%C5%82asnego-podczas-pieczenia-peklowanych-mi%C4%99s/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlaszuk Opublikowano 24 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Grudnia 2024 Ja tak ostatnio wyprodukowałem galaretkę drobiową po parzeniu 15szt. Ćwiartek. Całość zredukowałem do litra dorzucając przyprawy, później dwa udka po wędzeniu bez parzenia wygotowałem w tym wywarze i była to najlepsza z galaret z jakimi miałem do czynienia. Zup raczej nie podgrzewa się do 130°C więc szkodliwość raczej mizerna, ale też chciałbym poznać zdanie osób z większą wiedzą, niż moja na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22490-zupa-z-sosu-w%C5%82asnego-podczas-pieczenia-peklowanych-mi%C4%99s/#findComment-978048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radyzio Opublikowano 24 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Grudnia 2024 Jeszcze nie mam wędzarni ale też pewnie coś zmajstruję z takiego wywaru, który powstał z parzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22490-zupa-z-sosu-w%C5%82asnego-podczas-pieczenia-peklowanych-mi%C4%99s/#findComment-978113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Grudnia 2024 Następnym razem proponuję przed zrobieniem sosu, włożenie kilka cienkich kawałków niepeklowanego mięsa do otrzymanego sosu. Włożyć na dobę do lodówki a później całość zagotować. Efekty mogą zaskoczyć. Ile jeszcze jest wolnego azotynu. 1 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22490-zupa-z-sosu-w%C5%82asnego-podczas-pieczenia-peklowanych-mi%C4%99s/#findComment-978141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Grudnia 2024 Hmmm ja mięs do pieczenia nie pekluję stosuję różne marynaty ale na bazie soli i sosy jakie się tworzą podczas pieczenia wykorzystuję i do gulaszy czy np do bigosu . 1 1 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22490-zupa-z-sosu-w%C5%82asnego-podczas-pieczenia-peklowanych-mi%C4%99s/#findComment-978208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Grudnia 2024 4 godziny temu, chudziak napisał(a): Hmmm ja mięs do pieczenia nie pekluję stosuję różne marynaty ale na bazie soli i sosy jakie się tworzą podczas pieczenia wykorzystuję i do gulaszy czy np do bigosu . Też tak robię. 😃 Jak nie mam akurat gdzie takiego wywaru zastosować, to zagotowuję go i taki wrzący wlewam do słoika. Jak ostygnie to do lodówki. Bigos z takim dodatkiem palce lizać. 14 godzin temu, Bagno napisał(a): Następnym razem proponuję przed zrobieniem sosu, włożenie kilka cienkich kawałków niepeklowanego mięsa do otrzymanego sosu. Włożyć na dobę do lodówki a później całość zagotować. Efekty mogą zaskoczyć. Ile jeszcze jest wolnego azotynu. Całkowicie się zgadzam. Kiedyś tak zrobiłam i efekt mnie zaskoczył. Człowiek całe życie się uczy. 😃 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22490-zupa-z-sosu-w%C5%82asnego-podczas-pieczenia-peklowanych-mi%C4%99s/#findComment-978219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Grudnia 2024 16 godzin temu, Bagno napisał(a): Ile jeszcze jest wolnego azotynu. Wystarczająco dużo żeby podlać ogródek nawozem a nie go zjadać . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22490-zupa-z-sosu-w%C5%82asnego-podczas-pieczenia-peklowanych-mi%C4%99s/#findComment-978225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radyzio Opublikowano 25 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Grudnia 2024 Też tak zrobię z tym sosem i słoikiem. Akurat dziś ten dzień... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22490-zupa-z-sosu-w%C5%82asnego-podczas-pieczenia-peklowanych-mi%C4%99s/#findComment-978290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Grudnia 2024 1 godzinę temu, radyzio napisał(a): Też tak zrobię z tym sosem i słoikiem. Akurat dziś ten dzień... Czy dobrze zrozumiałeś, co chciano Ci przekazać? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22490-zupa-z-sosu-w%C5%82asnego-podczas-pieczenia-peklowanych-mi%C4%99s/#findComment-978304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 25 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Grudnia 2024 31 minut temu, EAnna napisał(a): Czy dobrze zrozumiałeś, co chciano Ci przekazać? Obawiam się że trzeba zero/jedynkowo...to naprowadzanie nie bardzo się sprawdza..tzn nie w każdym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22490-zupa-z-sosu-w%C5%82asnego-podczas-pieczenia-peklowanych-mi%C4%99s/#findComment-978309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 25 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Grudnia 2024 Ale o co wam chodzi. Przecież nie umrze. Nagroda Darwina tylko trochę mniejsza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22490-zupa-z-sosu-w%C5%82asnego-podczas-pieczenia-peklowanych-mi%C4%99s/#findComment-978330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.