Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Temat poświęcony jest osobom pragnącym zacząć swoją przygodę z wędlinami dojrzewającymi. Proszę publikować : artykuły, przepisy, filmy oraz inne materiały w tematyce jak nie należy robić pseudo wędlin dojrzewających. Celem tematu jest uświadomienie użytkowników forum jakie mogą ponieść ciężkie skutki zdrowotne z tym związane. Zapraszam do dyskusji.

Osoby zainteresowane poprawnym postępowaniem zapraszam do działu forum pt. Wędliny Dojrzewające

Link : https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/89-wędliny-dojrzewające/

Przykładowy kwiatek YT:facepalm::

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Przykładowy kwiatek YT

Gościu jest mocny, najpierw dziecku daje do spróbowania, jak dzieciak przeżyje to sam próbuje:w00t:

Tylko nie wiem czy to jest dobry pomysł że tu wstawiamy takie filmy, teraz ma 33 tys. wyświetleń niech tysiąc z nas obejrzy i już ma 34 tys.:mad:

• Like 1

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Wiesz, zawsze można dodać komentarz który "wytyka" błędy.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

25 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

Tylko nie wiem czy to jest dobry pomysł że tu wstawiamy takie filmy, teraz ma 33 tys. wyświetleń niech tysiąc z nas obejrzy i już ma 34 tys.:mad:

Nie przejmuj się liczbą wyświetleń ponieważ przy tak niskiej nie dostaje żadnej kasy od YT. Mnie chodzi o świadomość forumowiczów na co narażają siebie, rodzinę i innych. Jak ktoś nieświadomy będzie miał pytania dotyczących takich dziwactwa jak w powyższym filmie to je poprostu zada a my odpowiemy.

Edytowane przez Grzewlod
Godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

Mnie chodzi o świadomość forumowiczów na co narażają siebie, rodzinę i innych.

Obawiam się że zada pytanie jak zrobi według tego linku, a później będzie pytał dlaczego rodzina  ma sraczkę 😉

Jola i Mariusz

5 minut temu, MariuszB napisał(a):

będzie pytał dlaczego rodzina  ma sraczkę 😉

Odpowiedź: odwędliniarski wirus rota 😉:facepalm:😂.

Paradoksem to są ludzie którzy łykają takie tematy jak młode pelikany..... odmóżdżone społeczeństwo... jeżeli jeden z drugim nie zastanowi się czy to prawda, a może lepiej sprawdzić? może lepiej spytać.... ale po co....  ja chyba  takich ludzi nigdy nie zrozumiem 😞 

Jola i Mariusz

Całkiem sporo takich ludzi i to nie tylko w ,,wędlinach"  z mojego doświadczenia bardzo podobnie jest w hodowli psów i ich rodowodach etc... zorientowani tylko nieliczni co z czym :( ale z drugiej strony wcale bym nie obwiniał tych niezorientowanych skoro nikt nie nagłaśnia nikt nie tłumaczy :(  i tu zacytuje S Lema „Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie zajrzałem do internetu”

Obejrzałem kilka tych filmików o wędlinach dojrzewających i wszyscy trzymają w cukrze. Ciekawe w jakim celu, lubią słodkie wędliny:D

Jeden baran tak zrobił następnie zamieścił wpis na jakimś forum, podparł to filmikiem ze swoim komentarzem i poleciało w świat, a właściwie to poleciało na YT, poczytaj komentarze pod takimi filmami, wychwalają po niebiosa, a jak ktoś skrytykuje to zaraz usuną jego wpis.... taka jest prawda.

Jola i Mariusz

4 minuty temu, szrekPL napisał(a):

mojego doświadczenia bardzo podobnie jest w hodowli psów i ich rodowodach etc... zorientowani tylko nieliczni co z czym :( ale z drugiej strony wcale bym nie obwiniał tych niezorientowanych

Różnica jest taka, że hodując psy nie otrujesz się a zepsutym mięsem i owszem itd. Nie  należy tłumaczyć niewiedzy ponieważ dziś dostęp do podstawowej wiedzy jest nieograniczony i powszechny.

6 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

Ciekawe w jakim celu, lubią słodkie wędliny:D

Pomylili wędlinę z ciastem:facepalm:.

Cukier jest konserwantem wykorzystywanym w przemyśke ale nie w przypadku wędlin.

Nie o to mi chodziło...ludzie coraz mnie czytają coraz mnie szukają wolą brać co im się podaje na tacy, często bez zastanowienia niestety...nie tłumaczę niewiedzy. No ale odbiegamy od tematu...

Uderzę się w pierś. Zanim trafiłem na forum wykonałem polędwicę z cukrem. Pytanie dlaczego? Właśnie te super komentarze pod filmem. Pełne zachwytu i polecanie. Zrobiłem. Że tak powiem doopy nie urwało . Dosłownie i w przenośni .

Kilka dni po konsumpcji zarejestrowałem się na forum.

Poczytałem i więcej żadnych karniszowek nie robiłem.🤣

Karnisz może być, ale ważne że bez cukru 😁

Jola i Mariusz

54 minuty temu, MariuszB napisał(a):

ale ważne że bez cukru 😁

Cukier jest ważnym składnikiem produkcji wędlin dojrzewajacych stowany w procesie technologicznym.
Podczas procesu dojrzewania następuje fizjologiczna przemiana związana z beztlenowymi procesami glikolitycznymi, w których następuje rozkład glikogenu. Ten węglowodan w największym stopniu przyczynia się do kształtowania wartości pH mięsa. Efektem nagromadzenia się w mięsie kwasu mlekowego jako produktu przemian glikolitycznych glikogenu jest obniżająca się wartość pH. Efekt obniżenia wartości pH mięsa powoduje, że białka miofibrylarne przechodząc w żel zwiększają poprawę związania i konsystencji mięsa. Równocześnie kwasy hydrolizują sieciujące wiązania peptydowe kolagenu powodując rozluźnienie struktury mięsa.
Stworzenie środowiska kwaśnego w mięsie sprzyja skuteczności działania enzymów proteolitycznych oraz ogranicza rozwój niepożądanych bakterii.

Cukru nie stosujemy w wędlinach jako konserwanty tylko jako dodatek uzupełniający proces fermentacji..

Edytowane przez Grzewlod

Czyli promujesz "obtaczanie" w cukrze? 😉

Jola i Mariusz

8 minut temu, MariuszB napisał(a):

Czyli promujesz "obtaczanie" w cukrze? 😉

Jeśli dodatkiem cukru w dawce 1-4g/kg da się "obtoczyć" kilogramowy kawałek mięsa to tak 😁.

Edytowane przez Grzewlod
12 godzin temu, quadro555 napisał(a):

Uderzę się w pierś. Zanim trafiłem na forum wykonałem polędwicę z cukrem. Pytanie dlaczego? Właśnie te super komentarze pod filmem. Pełne zachwytu i polecanie. Zrobiłem. Że tak powiem doopy nie urwało . Dosłownie i w przenośni .

Kilka dni po konsumpcji zarejestrowałem się na forum.

Poczytałem i więcej żadnych karniszowek nie robiłem.🤣

W okolicach 2015 zainspirowany podobnym filmem samozwańczego wędliniarza z YouTube skusiłem się na tożsamy wyrób.

Wspaniały karniszowiec to był, nie zapomnę go nigdy, a upłynęło już parę lat. 😁

Kroić, solić i nadziewać...

Wędzić, parzyć, głośno śpiewać!

Ja się w ten sposób nie zhańbiłem:) Pierwsze co zrobiłem to polędwica a'la parmeńska z przepisu ze strony głównej. Niestety teraz tego przepisu już nie ma:hmm: A szkoda bo był fajny.

Edytowane przez BazylWidzew

Ja przeważnie używam soli jako konserwantu, czy do marynowania mięsa można też użyć cukru?

dentalzz.pl sprzedaje sprzęt stomatologiczny online: klucz do implantówfantom stomatologiczny

2 godziny temu, joyhn25 napisał(a):

czy do marynowania mięsa można też użyć

Do marynowania, czy do peklowania ?

Jesteś na forum wędliniarskim, gdzie podstawowym zabiegiem technologicznym jest peklowanie.

Marynowanie dotyczy obróbki kuchennej mięsa do posiłków.

Sól jest konserwantem w procesie solenia.

Cukier w większej ilości konserwuje konfitury.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles