Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Stycznia Temat poświęcony jest osobom pragnącym zacząć swoją przygodę z wędlinami dojrzewającymi. Proszę publikować : artykuły, przepisy, filmy oraz inne materiały w tematyce jak nie należy robić pseudo wędlin dojrzewających. Celem tematu jest uświadomienie użytkowników forum jakie mogą ponieść ciężkie skutki zdrowotne z tym związane. Zapraszam do dyskusji. Osoby zainteresowane poprawnym postępowaniem zapraszam do działu forum pt. Wędliny Dojrzewające Link : https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/89-wędliny-dojrzewające/ Przykładowy kwiatek YT: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Stycznia 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Przykładowy kwiatek YT Gościu jest mocny, najpierw dziecku daje do spróbowania, jak dzieciak przeżyje to sam próbuje Tylko nie wiem czy to jest dobry pomysł że tu wstawiamy takie filmy, teraz ma 33 tys. wyświetleń niech tysiąc z nas obejrzy i już ma 34 tys. 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/#findComment-982439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Stycznia Wiesz, zawsze można dodać komentarz który "wytyka" błędy. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/#findComment-982445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Stycznia (edytowane) 25 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Tylko nie wiem czy to jest dobry pomysł że tu wstawiamy takie filmy, teraz ma 33 tys. wyświetleń niech tysiąc z nas obejrzy i już ma 34 tys. Nie przejmuj się liczbą wyświetleń ponieważ przy tak niskiej nie dostaje żadnej kasy od YT. Mnie chodzi o świadomość forumowiczów na co narażają siebie, rodzinę i innych. Jak ktoś nieświadomy będzie miał pytania dotyczących takich dziwactwa jak w powyższym filmie to je poprostu zada a my odpowiemy. Edytowane 10 Stycznia przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/#findComment-982454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Stycznia Godzinę temu, Grzewlod napisał(a): Mnie chodzi o świadomość forumowiczów na co narażają siebie, rodzinę i innych. Obawiam się że zada pytanie jak zrobi według tego linku, a później będzie pytał dlaczego rodzina ma sraczkę 😉 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/#findComment-982475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Stycznia 5 minut temu, MariuszB napisał(a): będzie pytał dlaczego rodzina ma sraczkę 😉 Odpowiedź: odwędliniarski wirus rota 😉😂. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/#findComment-982477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Stycznia Paradoks... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/#findComment-982479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Stycznia 24 minuty temu, szrekPL napisał(a): Paradoks... 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/#findComment-982495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Stycznia Paradoksem to są ludzie którzy łykają takie tematy jak młode pelikany..... odmóżdżone społeczeństwo... jeżeli jeden z drugim nie zastanowi się czy to prawda, a może lepiej sprawdzić? może lepiej spytać.... ale po co.... ja chyba takich ludzi nigdy nie zrozumiem 😞 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/#findComment-982500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Stycznia Całkiem sporo takich ludzi i to nie tylko w ,,wędlinach" z mojego doświadczenia bardzo podobnie jest w hodowli psów i ich rodowodach etc... zorientowani tylko nieliczni co z czym ale z drugiej strony wcale bym nie obwiniał tych niezorientowanych skoro nikt nie nagłaśnia nikt nie tłumaczy i tu zacytuje S Lema „Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie zajrzałem do internetu” Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/#findComment-982511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Stycznia Obejrzałem kilka tych filmików o wędlinach dojrzewających i wszyscy trzymają w cukrze. Ciekawe w jakim celu, lubią słodkie wędliny Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/#findComment-982513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Stycznia Jeden baran tak zrobił następnie zamieścił wpis na jakimś forum, podparł to filmikiem ze swoim komentarzem i poleciało w świat, a właściwie to poleciało na YT, poczytaj komentarze pod takimi filmami, wychwalają po niebiosa, a jak ktoś skrytykuje to zaraz usuną jego wpis.... taka jest prawda. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/#findComment-982515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Stycznia 4 minuty temu, szrekPL napisał(a): mojego doświadczenia bardzo podobnie jest w hodowli psów i ich rodowodach etc... zorientowani tylko nieliczni co z czym ale z drugiej strony wcale bym nie obwiniał tych niezorientowanych Różnica jest taka, że hodując psy nie otrujesz się a zepsutym mięsem i owszem itd. Nie należy tłumaczyć niewiedzy ponieważ dziś dostęp do podstawowej wiedzy jest nieograniczony i powszechny. 6 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Ciekawe w jakim celu, lubią słodkie wędliny Pomylili wędlinę z ciastem. Cukier jest konserwantem wykorzystywanym w przemyśke ale nie w przypadku wędlin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/#findComment-982516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Stycznia Nie o to mi chodziło...ludzie coraz mnie czytają coraz mnie szukają wolą brać co im się podaje na tacy, często bez zastanowienia niestety...nie tłumaczę niewiedzy. No ale odbiegamy od tematu... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/#findComment-982521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Stycznia Uderzę się w pierś. Zanim trafiłem na forum wykonałem polędwicę z cukrem. Pytanie dlaczego? Właśnie te super komentarze pod filmem. Pełne zachwytu i polecanie. Zrobiłem. Że tak powiem doopy nie urwało . Dosłownie i w przenośni . Kilka dni po konsumpcji zarejestrowałem się na forum. Poczytałem i więcej żadnych karniszowek nie robiłem.🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/#findComment-982527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Stycznia Karnisz może być, ale ważne że bez cukru 😁 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/#findComment-982530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Stycznia (edytowane) 54 minuty temu, MariuszB napisał(a): ale ważne że bez cukru 😁 Cukier jest ważnym składnikiem produkcji wędlin dojrzewajacych stowany w procesie technologicznym. Podczas procesu dojrzewania następuje fizjologiczna przemiana związana z beztlenowymi procesami glikolitycznymi, w których następuje rozkład glikogenu. Ten węglowodan w największym stopniu przyczynia się do kształtowania wartości pH mięsa. Efektem nagromadzenia się w mięsie kwasu mlekowego jako produktu przemian glikolitycznych glikogenu jest obniżająca się wartość pH. Efekt obniżenia wartości pH mięsa powoduje, że białka miofibrylarne przechodząc w żel zwiększają poprawę związania i konsystencji mięsa. Równocześnie kwasy hydrolizują sieciujące wiązania peptydowe kolagenu powodując rozluźnienie struktury mięsa. Stworzenie środowiska kwaśnego w mięsie sprzyja skuteczności działania enzymów proteolitycznych oraz ogranicza rozwój niepożądanych bakterii. Cukru nie stosujemy w wędlinach jako konserwanty tylko jako dodatek uzupełniający proces fermentacji.. Edytowane 10 Stycznia przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/#findComment-982535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Stycznia Czyli promujesz "obtaczanie" w cukrze? 😉 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/#findComment-982537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Stycznia (edytowane) 8 minut temu, MariuszB napisał(a): Czyli promujesz "obtaczanie" w cukrze? 😉 Jeśli dodatkiem cukru w dawce 1-4g/kg da się "obtoczyć" kilogramowy kawałek mięsa to tak 😁. Edytowane 10 Stycznia przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/#findComment-982538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Stycznia Dobre 👍🤣 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/#findComment-982539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luc357 Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Stycznia 12 godzin temu, quadro555 napisał(a): Uderzę się w pierś. Zanim trafiłem na forum wykonałem polędwicę z cukrem. Pytanie dlaczego? Właśnie te super komentarze pod filmem. Pełne zachwytu i polecanie. Zrobiłem. Że tak powiem doopy nie urwało . Dosłownie i w przenośni . Kilka dni po konsumpcji zarejestrowałem się na forum. Poczytałem i więcej żadnych karniszowek nie robiłem.🤣 W okolicach 2015 zainspirowany podobnym filmem samozwańczego wędliniarza z YouTube skusiłem się na tożsamy wyrób. Wspaniały karniszowiec to był, nie zapomnę go nigdy, a upłynęło już parę lat. 😁 Cytuj Kroić, solić i nadziewać... Wędzić, parzyć, głośno śpiewać! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/#findComment-982619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) Ja się w ten sposób nie zhańbiłem Pierwsze co zrobiłem to polędwica a'la parmeńska z przepisu ze strony głównej. Niestety teraz tego przepisu już nie ma A szkoda bo był fajny. Edytowane 11 Stycznia przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/#findComment-982634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joyhn25 Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Stycznia Ja przeważnie używam soli jako konserwantu, czy do marynowania mięsa można też użyć cukru? Cytuj dentalzz.pl sprzedaje sprzęt stomatologiczny online: klucz do implantów, fantom stomatologiczny Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/#findComment-983131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Stycznia 2 godziny temu, joyhn25 napisał(a): czy do marynowania mięsa można też użyć Do marynowania, czy do peklowania ? Jesteś na forum wędliniarskim, gdzie podstawowym zabiegiem technologicznym jest peklowanie. Marynowanie dotyczy obróbki kuchennej mięsa do posiłków. Sól jest konserwantem w procesie solenia. Cukier w większej ilości konserwuje konfitury. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22539-pseudo-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-jak-nie-nale%C5%BCy-robi%C4%87-w%C4%99dliny/#findComment-983154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.