Jump to content

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanko. Używałem mrożonych jelit do produkcji kielbasy wedzonej (6 godzin wędzenia w temperaturze 50-80 stopni). Następnie parzylem w ok 80 stopniach przez godzinę. Czy tak przygotowaną kielbase można zamrozić? Jak dlugo może leżeć w lodowce bez mrożenia ? Pozdrawiam 

19 minut temu, majkel12345 napisał(a):

Następnie parzylem w ok 80 stopniach przez godzinę.

A tyle razy było ,że najpierw pytaj potem rób.Cienką kiełbasę parzy się 20-25 min w temperaturze wody 72-75 C do uzyskania w środku batonu temp.68C. Można zamrozić.Jelita nie mają tu nic do rzeczy.

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

48 minut temu, arkadiusz napisał(a):

A tyle razy było ,że najpierw pytaj potem rób.Cienką kiełbasę parzy się 20-25 min w temperaturze wody 72-75 C do uzyskania w środku batonu temp.68C. Można zamrozić.Jelita nie mają tu nic do rzeczy.

Jak niżej. Pełna zgoda i mam nauczkę. Pytanko jeszcze gdybym nie dawał do zamrażarki to jak dlugo w lodówce kiełbasa bedzie ok? 

5 minut temu, Grzewlod napisał(a):

2x krócej

W sumie dodałem to pytanie i wiedziałem jaką będzie odpowiedź😀 a tak już zupełnie na poważnie? Jedne źródła piszą o 3 tygodniach inne o 3 dniach...nie chcę potruć rodziny więc wolę dopytać.

Nie wiem ile zrobiłeś tej kiełbasy, ale dla pewności część zamrozić można. 

W ramach testu zostaw jedno pęto i obserwuj je.  U mnie ostatnio kiełbasy cienkie leżały ponad dwa tygodnie i to było maksimum. Skończyły się i test nie został doprowadzony do końca. 🤣

 Na podstawie własnych obserwacji mogę powiedzieć, że prędzej się kiełbasa zeschnie na kość niż zrobi śliska. 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.