majkel12345 Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Kwietnia Witam. Mam pytanko. Używałem mrożonych jelit do produkcji kielbasy wedzonej (6 godzin wędzenia w temperaturze 50-80 stopni). Następnie parzylem w ok 80 stopniach przez godzinę. Czy tak przygotowaną kielbase można zamrozić? Jak dlugo może leżeć w lodowce bez mrożenia ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22796-mro%C5%BCone-jelita-zamro%C5%BCenie-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Kwietnia (edytowane) 19 minut temu, majkel12345 napisał(a): Następnie parzylem w ok 80 stopniach przez godzinę. A tyle razy było ,że najpierw pytaj potem rób.Cienką kiełbasę parzy się 20-25 min w temperaturze wody 72-75 C do uzyskania w środku batonu temp.68C. Można zamrozić.Jelita nie mają tu nic do rzeczy. Edytowane 15 Kwietnia przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22796-mro%C5%BCone-jelita-zamro%C5%BCenie-kie%C5%82basy/#findComment-1007826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel12345 Opublikowano 15 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Kwietnia No racja z tym wczesniejszym dopytaniem. Na szczęście kielbasa wyszła całkiem ok (mimo długiego parzenia). A gdybym nie mroził to ile standardowo w lodowce? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22796-mro%C5%BCone-jelita-zamro%C5%BCenie-kie%C5%82basy/#findComment-1007829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel12345 Opublikowano 15 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Kwietnia 48 minut temu, arkadiusz napisał(a): A tyle razy było ,że najpierw pytaj potem rób.Cienką kiełbasę parzy się 20-25 min w temperaturze wody 72-75 C do uzyskania w środku batonu temp.68C. Można zamrozić.Jelita nie mają tu nic do rzeczy. Jak niżej. Pełna zgoda i mam nauczkę. Pytanko jeszcze gdybym nie dawał do zamrażarki to jak dlugo w lodówce kiełbasa bedzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22796-mro%C5%BCone-jelita-zamro%C5%BCenie-kie%C5%82basy/#findComment-1007835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Kwietnia 2 minuty temu, majkel12345 napisał(a): to jak dlugo w lodówce kiełbasa bedzie ok? W vacum 2x dłużej Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22796-mro%C5%BCone-jelita-zamro%C5%BCenie-kie%C5%82basy/#findComment-1007837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel12345 Opublikowano 15 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Kwietnia 2 minuty temu, Muski napisał(a): W vacum 2x dłużej A bez ? 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22796-mro%C5%BCone-jelita-zamro%C5%BCenie-kie%C5%82basy/#findComment-1007838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Kwietnia 1 minutę temu, majkel12345 napisał(a): A bez ? 😀 2x krócej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22796-mro%C5%BCone-jelita-zamro%C5%BCenie-kie%C5%82basy/#findComment-1007839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel12345 Opublikowano 15 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Kwietnia 5 minut temu, Grzewlod napisał(a): 2x krócej W sumie dodałem to pytanie i wiedziałem jaką będzie odpowiedź😀 a tak już zupełnie na poważnie? Jedne źródła piszą o 3 tygodniach inne o 3 dniach...nie chcę potruć rodziny więc wolę dopytać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22796-mro%C5%BCone-jelita-zamro%C5%BCenie-kie%C5%82basy/#findComment-1007842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Kwietnia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22796-mro%C5%BCone-jelita-zamro%C5%BCenie-kie%C5%82basy/#findComment-1007848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Kwietnia Nie wiem ile zrobiłeś tej kiełbasy, ale dla pewności część zamrozić można. W ramach testu zostaw jedno pęto i obserwuj je. U mnie ostatnio kiełbasy cienkie leżały ponad dwa tygodnie i to było maksimum. Skończyły się i test nie został doprowadzony do końca. 🤣 Na podstawie własnych obserwacji mogę powiedzieć, że prędzej się kiełbasa zeschnie na kość niż zrobi śliska. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22796-mro%C5%BCone-jelita-zamro%C5%BCenie-kie%C5%82basy/#findComment-1007862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Kwietnia 36 minut temu, quadro555 napisał(a): Skończyły się i test nie został doprowadzony do końca. Bardzo częsta przyczyna niepowodzenia testów... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22796-mro%C5%BCone-jelita-zamro%C5%BCenie-kie%C5%82basy/#findComment-1007869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.