Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanko. Używałem mrożonych jelit do produkcji kielbasy wedzonej (6 godzin wędzenia w temperaturze 50-80 stopni). Następnie parzylem w ok 80 stopniach przez godzinę. Czy tak przygotowaną kielbase można zamrozić? Jak dlugo może leżeć w lodowce bez mrożenia ? Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22796-mro%C5%BCone-jelita-zamro%C5%BCenie-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, majkel12345 napisał(a):

Następnie parzylem w ok 80 stopniach przez godzinę.

A tyle razy było ,że najpierw pytaj potem rób.Cienką kiełbasę parzy się 20-25 min w temperaturze wody 72-75 C do uzyskania w środku batonu temp.68C. Można zamrozić.Jelita nie mają tu nic do rzeczy.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22796-mro%C5%BCone-jelita-zamro%C5%BCenie-kie%C5%82basy/#findComment-1007826
Udostępnij na innych stronach

No racja z tym wczesniejszym dopytaniem. Na szczęście kielbasa wyszła całkiem ok (mimo długiego parzenia). A gdybym nie mroził to ile standardowo w lodowce? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22796-mro%C5%BCone-jelita-zamro%C5%BCenie-kie%C5%82basy/#findComment-1007829
Udostępnij na innych stronach

48 minut temu, arkadiusz napisał(a):

A tyle razy było ,że najpierw pytaj potem rób.Cienką kiełbasę parzy się 20-25 min w temperaturze wody 72-75 C do uzyskania w środku batonu temp.68C. Można zamrozić.Jelita nie mają tu nic do rzeczy.

Jak niżej. Pełna zgoda i mam nauczkę. Pytanko jeszcze gdybym nie dawał do zamrażarki to jak dlugo w lodówce kiełbasa bedzie ok? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22796-mro%C5%BCone-jelita-zamro%C5%BCenie-kie%C5%82basy/#findComment-1007835
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Grzewlod napisał(a):

2x krócej

W sumie dodałem to pytanie i wiedziałem jaką będzie odpowiedź😀 a tak już zupełnie na poważnie? Jedne źródła piszą o 3 tygodniach inne o 3 dniach...nie chcę potruć rodziny więc wolę dopytać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22796-mro%C5%BCone-jelita-zamro%C5%BCenie-kie%C5%82basy/#findComment-1007842
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem ile zrobiłeś tej kiełbasy, ale dla pewności część zamrozić można. 

W ramach testu zostaw jedno pęto i obserwuj je.  U mnie ostatnio kiełbasy cienkie leżały ponad dwa tygodnie i to było maksimum. Skończyły się i test nie został doprowadzony do końca. 🤣

 Na podstawie własnych obserwacji mogę powiedzieć, że prędzej się kiełbasa zeschnie na kość niż zrobi śliska. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22796-mro%C5%BCone-jelita-zamro%C5%BCenie-kie%C5%82basy/#findComment-1007862
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.