Robson691 Opublikowano 29 Maja Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Maja (edytowane) Witam wszystkich zadymiaczy i nie tylko😉 Dziś pierwsza próba wędzenia serków typu włoskiego z Biedronki "Delikate Capreggio" Wędzarnia Smoker Borniak BBQ Inox Timer BBDST-70 v1.4 12 serków - 1 sztuka = 250 g Solanka "8%" - 80 g soli kamiennej kłodawskiej na każdy 1 litr wody / 24h w lodówce temp. min. 4° / 6° max Wyjęcie z solanki + papierowy ręcznik - lekkie osuszenie 1 h ociekania + dodatkowo papierowy ręcznik drugi raz Przyprawy: 1 wersja: 4 serki: skład --- >>> Papryka słodka - 4 łyżeczki Papryka ostra - 1 łyżeczka Papryka wędzona - 2 łyżeczki Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka Majeranek - 2 łyżeczki Czarnuszka - 2 łyżeczki 2 wersja: 4 serki: skład --- >>> Czosnek niedźwiedzi 3 wersja: 4 serki: skład --- >> bez przypraw Osuszanie przed wędzeniem z włączonym wentylatorem (kominek otwarty na Max. ) 2 h w temp. 40° min - 45 ° max Wędzenie - w temp. 50° min 55 ° max przez 1 h ( szyber od dymogeneratora otwarty do połowy) - kominek otwarty na max. Po przełożeniu rusztu w drugą stronę wędzenie w temp. 50° min 55° max przez 1 h Kolejne przełożenie rusztu Wędzenie w temp. 50° min 55 ° max przez 45 min. PODSUMOWANIE: Efekt finalny wyszedł takowy: Smakowo - słoność jak dla mnie i rodziny w punkt ( nie za dużo, nie za mało. Kolejnym razem poeksperymentuje w inny sposób z przyprawami, choć z tymi smakują rewelka, lecz nie mam porównania z przyprawami w innej wersji, stąd chęć spróbowania czegoś innego. Osobiście polecam i zachęcam do spróbowania uwędzenia serków tego typu bo są naprawdę smaczne 🙂 Pozdrawiam: Robson691 Edytowane 29 Maja przez Robson691 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry82 Opublikowano 30 Maja Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Maja Eleganckie te serki, ja robię w przyprawach gotowych takich jak: Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Suszone pomidory z oliwkami Delikatnie przyprawy sie przypaliły , następnym razem daj o jedną szufladę wyżej 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Maja Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Maja Można jeszcze np. zioła prowansalskie , kminek. Ja robię solankę 7% i trzymam w niej serki przez noc . 1 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 30 Maja Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Maja Piękne serki👍 Robię podobnie, tylko niektóre partie dłużej wędzę w rzadkim dymie, a raczej podsuszam, bo lubię tarty na kanapkach. Większość pakuje próżniowo i leżą niektóre nawet do pół roku w chłodzie. Wg mnie smak się zmienia na +. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robson691 Opublikowano 31 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Maja (edytowane) W dniu 30.05.2025 o 08:01, Henry82 napisał(a): Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Henry82 dzięki za odpowiedź. Te przyprawy to moje smaki😀 W jakim sklepie się w nie zaopatrzasz? Edytowane 31 Maja przez Robson691 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robson691 Opublikowano 31 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Maja (edytowane) W dniu 30.05.2025 o 08:01, Henry82 napisał(a): Delikatnie przyprawy sie przypaliły , następnym razem daj o jedną szufladę wyżej 😉 Chyba masz rację🙂👍 Dzięki za wskazówkę. Przy kolejnym wędzeniu tak zrobię. Edytowane 31 Maja przez Robson691 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robson691 Opublikowano 31 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Maja (edytowane) Edytowane 31 Maja przez Robson691 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robson691 Opublikowano 31 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Maja (edytowane) 14 minut temu, Robson691 napisał(a): Można jeszcze np. zioła prowansalskie , kminek. Ja robię solankę 7% i trzymam w niej serki przez noc . Chudziak, dziękuję za komentarz.🙂 Co do solanki, ta wyszła bliska ideału, ale solanka 7% też była u mnie w głowie przed wędzeniem. Myślę że kolejnym razem spróbuję solankę 7 % , wtedy będę miał porównanie co lepiej mi posmakowało. Edytowane 31 Maja przez Robson691 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robson691 Opublikowano 31 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Maja (edytowane) W dniu 30.05.2025 o 16:05, wawaldek11 napisał(a): Większość pakuje próżniowo i leżą niektóre nawet do pół roku w chłodzie. Wg mnie smak się zmienia na +. Dzięki za wiadomość🙂 Mam pytanie. Ja wędziłem standardowo, do uzyskania satysfakcjonującego koloru. Też pakowałem część serków próżniowo. Powiedz proszę, ile serki pakowane próżniowo mogą wytrzymać w lodówce w temperaturze minimum 4° maksimum 6 °???? Dodam tylko, że solanka była na samej soli kamiennej Kłodowskiej bez peklosoli. Nie było to peklowanie. Z góry dziękuję za odpowiedź 😉 Edytowane 31 Maja przez Robson691 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Maja Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Maja 12 minut temu, Robson691 napisał(a): Powiedz proszę, ile serki pakowane próżniowo mogą wytrzymać w lodówce w temperaturze minimum 4° maksimum 6 °???? W dniu 30.05.2025 o 16:05, wawaldek11 napisał(a): Większość pakuje próżniowo i leżą niektóre nawet do pół roku w chłodzie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robson691 Opublikowano 31 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Maja 2 godziny temu, arkadiusz napisał(a): Większość pakuje próżniowo i leżą niektóre nawet do pół roku w chłodzie Zgadza się Arkadiusz, dlatego zapytałem o konkrety - Solanka, czy peklosól ( wytrzymałość nawet do pół roku ) ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 31 Maja Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Maja Solanka a co do tak długiego przechowywania to się nie wypowiem bo nigdy tak długo nie przetrzymywałam serków . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 Czerwca Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Czerwca 12 godzin temu, Robson691 napisał(a): Solanka, czy peklosól Białka mleka nie reagują z tlenkiem azotu czyli nie zachodzi klasyczna reakcja powstawania czerwonej barwy. Białka mleka nie zawierają grupy hemowej. Azotyn sodu nie ma z czym reagować. Do sporządzenia solanki używamy tylko i wyłącznie soli ( NaCl). Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Czerwca Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Czerwca 12 godzin temu, Robson691 napisał(a): Solanka, czy peklosól Solanka.Sera nie potrzeba wybarwiać i zabezpieczać bakteriologicznie. Na pewno nie złapie jadu kiełbasianego. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1015995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 1 Czerwca Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Czerwca (edytowane) 2 godziny temu, arkadiusz napisał(a): Na pewno nie złapie jadu kiełbasianego. Jad kiełbasiany mimo iż tak nazwa wskazuje 😜 nie tylko w kiełbasie występuje 😵 . Co do meritum - oczywiście solanka 😀 . Edytowane 1 Czerwca przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1016016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 1 Czerwca Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Czerwca Te sześć miesięcy, to tak orientacyjnie, bo dokładnie nie ewidencjonuję. Sól tylko kamienna, kłodawska - robię solankę trochę "na oko", zlewam, bo dużo piasku jest, a nie lubię zgrzytów Serki wędzę dwa, trzy razy w roku - po 40-50 szt. Tyle wchodzi do mojej beczki. Wieczorem wkładam do solanki. Następnego dnia po południu kładę na kratki do obcieknięcia i włączam wentylator na kilka godzin. Wieczorem część obtaczam w przyprawach i dalej obsuszanie z wentylatorem. Rano przewożę na RODOS i wędzą się rzadkim dymem do 10 godzin. W dymieniu trafiają się przerwy, bo zrębki potrafią się zawiesić, a ja w pracy. Ale staram się ze dwa razy zajrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1016029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 1 Czerwca Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Czerwca 4 godziny temu, wawaldek11 napisał(a): 40-50 szt. Który sklep "skalpujesz" z takiej ilości ? 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1016071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Czerwca Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Czerwca 6 godzin temu, Wirus napisał(a): Jad kiełbasiany mimo iż tak nazwa wskazuje 😜 nie tylko w kiełbasie występuje 😵 Tak wiem.Nawet miód może zawierać pałeczki jadu kiełbasianego. Podobno te z miodu nie są groźne dla człowieka dorosłego , ale nie sprawdzałem i nie mam zamiaru testować.🙂 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1016082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 1 Czerwca Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 1 Czerwca Godzinę temu, mamuśka napisał(a): Który sklep "skalpujesz" z takiej ilości ? 😉 Zapewne netto przy szczecińskiej 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1016083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 1 Czerwca Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 1 Czerwca Lidl na Szkolnej, bo tam są serki Pilos, które wyłącznie wędzę. Próbowałem też inne, ale miałem problemy - rozpadały się często. 20 godzin w solance przy mało zwięzłym produkcie robiło złą robotę. Czasem udaje się kupić na raz, a czasem na raty. Wykorzystuję też mobilność innych smakoszy, np. szwagra, który czyści sklepy w Szczecinie. Ale 50szt. to nie jest jakaś olbrzymia ilość przy innych udziałowcach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1016120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry82 Opublikowano 2 Czerwca Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Czerwca W dniu 31.05.2025 o 17:44, Robson691 napisał(a): Henry82 dzięki za odpowiedź. Te przyprawy to moje smaki😀 W jakim sklepie się w nie zaopatrzasz? W selgrosie największy wybór ich a można je dostać też w stokrotce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1016179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Czerwca Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Czerwca W dniu 1.06.2025 o 23:21, wawaldek11 napisał(a): Lidl na Szkolnej, bo tam są serki Pilos, które wyłącznie wędzę. Próbowałem też inne, ale miałem problemy - rozpadały się często. Uważam ,że najbardziej zwarte są jednak serki Capri z Sierpca . 1 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1016280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Czerwca Pilos z Lidla są najlepsze do wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1016318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry82 Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Czerwca Tylko nie zdziwcie się że te dla Lidla pod logo PILOS mogą być z tej samej mleczarni co Capri z Sierpca bo ta mleczarnia robi też dla Lidla 🤣🤣🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1016330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Czerwca 13 minut temu, Henry82 napisał(a): Tylko nie zdziwcie się że te dla Lidla pod logo PILOS mogą być z tej samej mleczarni co Capri z Sierpca bo ta mleczarnia robi też dla Lidla 🤣🤣🤣 Nie , nie dziwimy się , ale te bez logo lidla są trochę bardziej zwarte i do wędzenia po prostu lepsze. Różnica niewielka ale jak się dwa porówna to wyczuwalna. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23048-w%C4%99dzenie-serk%C3%B3w-typu-w%C5%82oskiego/#findComment-1016335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.