Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wrażenie że całe mięso pójdzie do śmietnika bo będzie za słone do spożycia.

kolego, a ja mam wrażenie że bardzo się przejmujesz i troszkę nerwowy jesteś...

 

- po cholerę pijesz tę solankę? :tongue: :lol: - ona ma być słona i tyle....

 

kalkulator do łapki i wszystko jasne :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189651
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 404
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Dzięki, już mnie uspokoiłeś.

Sliniawki do dzisiaj mi pracują jak tej zalewajki wczoraj popróbowałem, Wieliczka to pikuś!

W takim razie czekam cierpliwie.

Pozdrawiam; Janoity

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189656
Udostępnij na innych stronach

Wyszło mi tak ;

Na 6,5kg mięsa ,

:shock: Miałeś 7,2 kg... To co...? już jedną zjadłeś :grin: Jak tak dalej pójdzie , to nic nie uwędzisz... :wink: :lol: Wyluzuj troszkę , będzie dobrze :clap:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189657
Udostępnij na innych stronach

Zalałem wczoraj to mięsko 80-ma gramami peklosoli i mi coś było za mało słone i dzisiaj je doprawiłem jeszcze 340-toma. Nastawiam się na 14 dni ciężkiej próby nerwowej hehe.

Mam 6 kawałków mięsa, wkładam je do jednego naczynia każde z nich warzy ok. 1.2kg, czyli razem 7,2kg

Witam, nie napisałes do końca ile litrów zrobiłeś zalewy. Ja na twoim miejscu bym nie kombinował... 440g peklosoli to trochę za dużo jak na 7 kg miesa, cały czas nie wiem na ile litrów wody ta peklosól...

Mam wrażenie że całe mięso pójdzie do śmietnika bo będzie za słone do spożycia.

Nic straconego jeszcze :) Ja osobiście na twoim miejscu wylałbym cała ta zalewę, mieso opłukał w zimnej wodzie i zrobiłbym sprawdzoną zalewę wg Tabeli Dziadka.

Na 11-14 dni peklowania robisz zalewę dajac (przy 7 kg miesa): 285g peklosoli na 2,8l wody.

 

Masz małek kawałki mięsa, więc przy tak długim czasie peklowania nawet nastrzyków nie musisz robić, a jesli juz zrobiłes to OK. Po prostu zalej na nowo mięso na wędzonki nowa zalewą i bedzie wszystko OK. Pamietaj aby co 24h przekładać mieso.

 

3mam kciuki :)

 

A jesli już byś zostawił tak jak jest, to po okresie peklowania weź wytnij kawałek miesa i usmaż i spróbuj, jeśli bedzie mocno słone, to wymocz ze 2,3 h to mieso w zimnej wodzie. Po wędzeniu możesz jeszcze sparzyć wędzonki, nie podpiekać i wtedy tez ci trochę ta sól "zostanie "w wodzie.

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189659
Udostępnij na innych stronach

Na 6,5kg mięsa , na 10l wody mieszanka peklująca 0.80kg, 40%udziału solanki. to ; 2,4l. wody i 193 gramy soli peklowej. Tylko gdzie jest okres peklowania?

czy to będzie 10 czy 14 dni to już aż takiego znaczenia nie ma (przy tym stężeniu)

ja proponowałbym abyś jednak dał po jednym zastrzyczku :cool: - stężenie nieduże więc lepiej zabezpieczyć mięsko od środka

 

i pamiętaj o temperaturze!

 

Pokemon - no przeca kolega napisał :tongue:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189663
Udostępnij na innych stronach

Zalałem wczoraj to mięsko 80-ma gramami peklosoli i mi coś było za mało słone i dzisiaj je doprawiłem jeszcze 340-toma. Nastawiam się na 14 dni ciężkiej próby nerwowej hehe.

Mam 6 kawałków mięsa, wkładam je do jednego naczynia każde z nich warzy ok. 1.2kg, czyli razem 7,2kg

Witam, nie napisałes do końca ile litrów zrobiłeś zalewy. Ja na twoim miejscu bym nie kombinował... 440g peklosoli to trochę za dużo jak na 7 kg miesa, cały czas nie wiem na ile litrów wody ta peklosól...

Mam wrażenie że całe mięso pójdzie do śmietnika bo będzie za słone do spożycia.

Nic straconego jeszcze :) Ja osobiście na twoim miejscu wylałbym cała ta zalewę, mieso opłukał w zimnej wodzie i zrobiłbym sprawdzoną zalewę wg Tabeli Dziadka.

Na 11-14 dni peklowania robisz zalewę dajac (przy 7 kg miesa): 285g peklosoli na 2,8l wody.

Witam Pokemonie;

Powiedz mi jakiej pojemności i wymiarów pojemników do solanki mokrej używacie bo mam obiekcje czy te 2,8l zalewajki pokryje mi te mięsko.Ja żeby to zalać żeby nie wypływało zużyłem7,5litra płynu

Masz małek kawałki mięsa, więc przy tak długim czasie peklowania nawet nastrzyków nie musisz robić, a jesli juz zrobiłes to OK. Po prostu zalej na nowo mięso na wędzonki nowa zalewą i bedzie wszystko OK. Pamietaj aby co 24h przekładać mieso.

 

3mam kciuki :)

 

A jesli już byś zostawił tak jak jest, to po okresie peklowania weź wytnij kawałek miesa i usmaż i spróbuj, jeśli bedzie mocno słone, to wymocz ze 2,3 h to mieso w zimnej wodzie. Po wędzeniu możesz jeszcze sparzyć wędzonki, nie podpiekać i wtedy tez ci trochę ta sól "zostanie "w wodzie.

 

[ Dodano: Pią 09 Gru, 2011 18:25 ]

Witam Pokemonie;

Powiedz mi jakiej pojemności i wymiarów pojemników do solanki mokrej używacie bo mam obiekcje czy te 2,8l zalewajki pokryje mi te mięsko.Ja żeby to zalać żeby nie wypływało zużyłem7,5litra płynu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189761
Udostępnij na innych stronach

bo mam obiekcje czy te 2,8l zalewajki pokryje mi te mięsko

 

Ilość solanki w zależności od sposobu peklowania jest jasno określona . Nie można tak sobie wielkości zmieniać bo wędzonki będą za słone względnie za mało słone . Naczynie tak dobierasz żeby wyznaczona solanka mięso przykryła . Jeżeli masz z tym problem to do solanki dokładasz woreczki , słoiczki lub butelki z wodą tak żeby podnieść poziom solanki .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189766
Udostępnij na innych stronach

No nareszcie mój przyjacielu!

Teraz pojmałem . Kalkulator miał świętą rację, a ja kombinowałem po swojemu.

Nurtuje mnie bardzo jeszcze jedna kwestia. Jaka jest różnica między mięsem ważącym w jednym kawałku 7kg. a 7 dmioma kawałkami po 1kg. Na mój rozum to 7kg. a to 1kg.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189776
Udostępnij na innych stronach

Na mój rozum to 7kg. a to 1kg.

No to spróbuj parzyć szynki według Twojego ''rozumu''... :devil: (1 KG = 60 MINUT ) A co się stanie jak wsadzisz do wrzątku 7 kg szynek ważących po 1 kg każda ??? :shock: Przemyśl to jeszcze raz... :cool: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189784
Udostępnij na innych stronach

Jaka jest różnica między mięsem ważącym w jednym kawałku 7kg. a 7 dmioma kawałkami po 1kg.

 

 

Jeżeli chodzi o peklowanie to solanka szybciej przeniknie w kawałku 1 -no kilowym niż 7 - kilowym . Dlatego , żeby peklowanie danego elementu nastąpiło w danym - określonym terminie podaje się odpowiednią porcję nastrzyku solanki do danego mięśnia .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189792
Udostępnij na innych stronach

No to jak mam 7 kawałów po 1kg. to peklosól robię na 1kg. tak?

 

Zawsze przygotowujesz solankę na całkowitą ilość mięsa czyli 7kg

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189795
Udostępnij na innych stronach

To może ja spróbuje bo widze ,że kolega nie bardzo wie o co chodzi.Załóżmy ,że masz 7kg mięsa .Przygotuj sobie solankę w ilości 7X0.4 l =2.8l.Potrzebujesz 2.8l solanki o odpowiednim stężeniu.Stężenie solanki zależy tylko i wyłącznie od długości peklowania w odpowiedniej temperaturze [2-6st.C].Powodzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189798
Udostępnij na innych stronach

A czas peklowania sobie oblicze z tabelki, tak?

Czas peklowania zakładasz sobie sam i w stosunku do tego czasu robisz solankę o odpowiednim stężeniu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189802
Udostępnij na innych stronach

To może podaj co obliczyłeś?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189805
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu, więc odpowiadam,

Zakładam sobie najlepszą ilość mojej mieszanki czyli 80dk. na 10l. wody bo nie chcę mocniejszej. Ustawiam teraz procentowy udział solanki który potrzebuję i jest dla mnie najlepszy i ustawiam ilość peklowanego mięsa.

Przyjmijmy że mam 4,5 kg mięsiwa to- 40%x4,5=1,8l solanki a w tym 133gr. peklosoli :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189815
Udostępnij na innych stronach

Kalkulator jest bardzo dobry. Najpierw sie z nim dokładnie zapoznaj.

Hmm... zerknąłem dokłądniej i chciałbym tutaj wtrącić małą uwagę :blush: :rolleyes: , jest niestety mały błąd w kalkulatorze :mellow: ...

- otóż błędnie przyjęto że jeden kilogram soli po rozpuszczeniu ma 1litr!... :rolleyes:

owszem wagowo się zgadza ale objętościowo już nie bardzo :???: a przy obliczaniu zapotrzebowania na solankę posługujemy się "litrami" na kg mięsa :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189911
Udostępnij na innych stronach

owszem wagowo się zgadza ale objętościowo już nie bardzo a przy obliczaniu zapotrzebowania na solankę posługujemy się "litrami" na kg mięsa

Zauważylem jeszcze jedną niedogodność.Na kalkulatorze nie można obliczyć solanki poniżej 10 Be. Najlepszą metodą jest stosowanie solmierza.Koszt niewielki ,ale duża pewność ,że solanka jest prawidłowo zrobiona.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189914
Udostępnij na innych stronach

najlepszą metodą jest stosowanie solmierza.Koszt niewielki ,ale duża pewność ,że solanka jest prawidłowo zrobiona.

to prawda bo jest także pod kontrolą wilgotność peklosoli

oczywiście bez paniki :lol: bez solomierz też zrobimy wędliny :wink:

ale faktycznie A+B+C może dać już dość duże rozbieżności :cool:

 

ostatnio chciałem kupić "przy okazji" solomierz ale tylko napis na kartonie od dawna został :grin:

chyba trzeba gdzieś do sieci zajrzeć

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189917
Udostępnij na innych stronach

- otóż błędnie przyjęto że jeden kilogram soli po rozpuszczeniu ma 1litr!

Błąd jest mały , wynika z powiększenia objętości soli jaką dodaliśmy do wody . Prawidłowo zrobiona solanka powinna uwzględniać że dodana mieszanka razem stanowi jeden litr . Dlatego mamy tabelę która to uwzględnia

Domowy wyrób wędlin » Dla początkujących » Peklowanie - kilka uwag dla początkujących

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2740&postdays=0&postorder=asc&start=120

Tabela jest po to bo łatwiej odmierzyć ilość wody i wsypać w nią odpowiednią ilość mieszanki niż kombinować inaczej. Jeszcze chcę dodać że solomierz służy do sprawdzenia czy dobrze zrobiliśmy solankę . bo jak nie znamy wyliczeń to cały dzień będziemy dolewać wodę albo dosypywać mieszankę peklującą

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-190005
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.