abratek Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Mam wrażenie że całe mięso pójdzie do śmietnika bo będzie za słone do spożycia.kolego, a ja mam wrażenie że bardzo się przejmujesz i troszkę nerwowy jesteś... - po cholerę pijesz tę solankę? :tongue: :lol: - ona ma być słona i tyle.... kalkulator do łapki i wszystko jasne Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janoity Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Dzięki, już mnie uspokoiłeś.Sliniawki do dzisiaj mi pracują jak tej zalewajki wczoraj popróbowałem, Wieliczka to pikuś!W takim razie czekam cierpliwie.Pozdrawiam; Janoity Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Wyszło mi tak ; Na 6,5kg mięsa , :shock: Miałeś 7,2 kg... To co...? już jedną zjadłeś :grin: Jak tak dalej pójdzie , to nic nie uwędzisz... :wink: :lol: Wyluzuj troszkę , będzie dobrze :clap: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zalałem wczoraj to mięsko 80-ma gramami peklosoli i mi coś było za mało słone i dzisiaj je doprawiłem jeszcze 340-toma. Nastawiam się na 14 dni ciężkiej próby nerwowej hehe.Mam 6 kawałków mięsa, wkładam je do jednego naczynia każde z nich warzy ok. 1.2kg, czyli razem 7,2kgWitam, nie napisałes do końca ile litrów zrobiłeś zalewy. Ja na twoim miejscu bym nie kombinował... 440g peklosoli to trochę za dużo jak na 7 kg miesa, cały czas nie wiem na ile litrów wody ta peklosól... Mam wrażenie że całe mięso pójdzie do śmietnika bo będzie za słone do spożycia.Nic straconego jeszcze Ja osobiście na twoim miejscu wylałbym cała ta zalewę, mieso opłukał w zimnej wodzie i zrobiłbym sprawdzoną zalewę wg Tabeli Dziadka. Na 11-14 dni peklowania robisz zalewę dajac (przy 7 kg miesa): 285g peklosoli na 2,8l wody. Masz małek kawałki mięsa, więc przy tak długim czasie peklowania nawet nastrzyków nie musisz robić, a jesli juz zrobiłes to OK. Po prostu zalej na nowo mięso na wędzonki nowa zalewą i bedzie wszystko OK. Pamietaj aby co 24h przekładać mieso. 3mam kciuki A jesli już byś zostawił tak jak jest, to po okresie peklowania weź wytnij kawałek miesa i usmaż i spróbuj, jeśli bedzie mocno słone, to wymocz ze 2,3 h to mieso w zimnej wodzie. Po wędzeniu możesz jeszcze sparzyć wędzonki, nie podpiekać i wtedy tez ci trochę ta sól "zostanie "w wodzie. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Na 6,5kg mięsa , na 10l wody mieszanka peklująca 0.80kg, 40%udziału solanki. to ; 2,4l. wody i 193 gramy soli peklowej. Tylko gdzie jest okres peklowania?czy to będzie 10 czy 14 dni to już aż takiego znaczenia nie ma (przy tym stężeniu) ja proponowałbym abyś jednak dał po jednym zastrzyczku - stężenie nieduże więc lepiej zabezpieczyć mięsko od środka i pamiętaj o temperaturze! Pokemon - no przeca kolega napisał :tongue: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janoity Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zalałem wczoraj to mięsko 80-ma gramami peklosoli i mi coś było za mało słone i dzisiaj je doprawiłem jeszcze 340-toma. Nastawiam się na 14 dni ciężkiej próby nerwowej hehe.Mam 6 kawałków mięsa, wkładam je do jednego naczynia każde z nich warzy ok. 1.2kg, czyli razem 7,2kgWitam, nie napisałes do końca ile litrów zrobiłeś zalewy. Ja na twoim miejscu bym nie kombinował... 440g peklosoli to trochę za dużo jak na 7 kg miesa, cały czas nie wiem na ile litrów wody ta peklosól...Mam wrażenie że całe mięso pójdzie do śmietnika bo będzie za słone do spożycia.Nic straconego jeszcze Ja osobiście na twoim miejscu wylałbym cała ta zalewę, mieso opłukał w zimnej wodzie i zrobiłbym sprawdzoną zalewę wg Tabeli Dziadka.Na 11-14 dni peklowania robisz zalewę dajac (przy 7 kg miesa): 285g peklosoli na 2,8l wody.Witam Pokemonie;Powiedz mi jakiej pojemności i wymiarów pojemników do solanki mokrej używacie bo mam obiekcje czy te 2,8l zalewajki pokryje mi te mięsko.Ja żeby to zalać żeby nie wypływało zużyłem7,5litra płynuMasz małek kawałki mięsa, więc przy tak długim czasie peklowania nawet nastrzyków nie musisz robić, a jesli juz zrobiłes to OK. Po prostu zalej na nowo mięso na wędzonki nowa zalewą i bedzie wszystko OK. Pamietaj aby co 24h przekładać mieso. 3mam kciuki A jesli już byś zostawił tak jak jest, to po okresie peklowania weź wytnij kawałek miesa i usmaż i spróbuj, jeśli bedzie mocno słone, to wymocz ze 2,3 h to mieso w zimnej wodzie. Po wędzeniu możesz jeszcze sparzyć wędzonki, nie podpiekać i wtedy tez ci trochę ta sól "zostanie "w wodzie. [ Dodano: Pią 09 Gru, 2011 18:25 ]Witam Pokemonie;Powiedz mi jakiej pojemności i wymiarów pojemników do solanki mokrej używacie bo mam obiekcje czy te 2,8l zalewajki pokryje mi te mięsko.Ja żeby to zalać żeby nie wypływało zużyłem7,5litra płynu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 9 Grudnia 2011 bo mam obiekcje czy te 2,8l zalewajki pokryje mi te mięsko Ilość solanki w zależności od sposobu peklowania jest jasno określona . Nie można tak sobie wielkości zmieniać bo wędzonki będą za słone względnie za mało słone . Naczynie tak dobierasz żeby wyznaczona solanka mięso przykryła . Jeżeli masz z tym problem to do solanki dokładasz woreczki , słoiczki lub butelki z wodą tak żeby podnieść poziom solanki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janoity Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 9 Grudnia 2011 No nareszcie mój przyjacielu!Teraz pojmałem . Kalkulator miał świętą rację, a ja kombinowałem po swojemu.Nurtuje mnie bardzo jeszcze jedna kwestia. Jaka jest różnica między mięsem ważącym w jednym kawałku 7kg. a 7 dmioma kawałkami po 1kg. Na mój rozum to 7kg. a to 1kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Na mój rozum to 7kg. a to 1kg. No to spróbuj parzyć szynki według Twojego ''rozumu''... :devil: (1 KG = 60 MINUT ) A co się stanie jak wsadzisz do wrzątku 7 kg szynek ważących po 1 kg każda ??? :shock: Przemyśl to jeszcze raz... Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janoity Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 9 Grudnia 2011 moim zdaniem jak włożę 7 kilogramową gicz bydlęcą to parzę ją 7 godzin a jak 7 kawałków szynki po 1 kilogramie to 1 godzinę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Jaka jest różnica między mięsem ważącym w jednym kawałku 7kg. a 7 dmioma kawałkami po 1kg. Jeżeli chodzi o peklowanie to solanka szybciej przeniknie w kawałku 1 -no kilowym niż 7 - kilowym . Dlatego , żeby peklowanie danego elementu nastąpiło w danym - określonym terminie podaje się odpowiednią porcję nastrzyku solanki do danego mięśnia . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janoity Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 9 Grudnia 2011 No to jak mam 7 kawałów po 1kg. to peklosól robię na 1kg. tak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 9 Grudnia 2011 No to jak mam 7 kawałów po 1kg. to peklosól robię na 1kg. tak? Zawsze przygotowujesz solankę na całkowitą ilość mięsa czyli 7kg Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 9 Grudnia 2011 No to jak mam 7 kawałów po 1kg. to peklosól robię na 1kg. tak?Mylisz pojęcia - ilości i stężenia solanki. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janoity Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 9 Grudnia 2011 DZIĘKUJĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bardzo,bardzo,bardzo!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 9 Grudnia 2011 To może ja spróbuje bo widze ,że kolega nie bardzo wie o co chodzi.Załóżmy ,że masz 7kg mięsa .Przygotuj sobie solankę w ilości 7X0.4 l =2.8l.Potrzebujesz 2.8l solanki o odpowiednim stężeniu.Stężenie solanki zależy tylko i wyłącznie od długości peklowania w odpowiedniej temperaturze [2-6st.C].Powodzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janoity Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 9 Grudnia 2011 tak jak obliczanie gwintowanego otworu, tam się mnoży przez 8. A czas peklowania sobie oblicze z tabelki, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 9 Grudnia 2011 A czas peklowania sobie oblicze z tabelki, tak? Czas peklowania zakładasz sobie sam i w stosunku do tego czasu robisz solankę o odpowiednim stężeniu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janoity Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Liczę na kalkulatorze i wychodzi idealnie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 9 Grudnia 2011 To może podaj co obliczyłeś? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janoity Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Arkadiuszu, więc odpowiadam,Zakładam sobie najlepszą ilość mojej mieszanki czyli 80dk. na 10l. wody bo nie chcę mocniejszej. Ustawiam teraz procentowy udział solanki który potrzebuję i jest dla mnie najlepszy i ustawiam ilość peklowanego mięsa.Przyjmijmy że mam 4,5 kg mięsiwa to- 40%x4,5=1,8l solanki a w tym 133gr. peklosoli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Kalkulator jest bardzo dobry. Najpierw sie z nim dokładnie zapoznaj.Hmm... zerknąłem dokłądniej i chciałbym tutaj wtrącić małą uwagę :blush: :rolleyes: , jest niestety mały błąd w kalkulatorze :mellow: ... - otóż błędnie przyjęto że jeden kilogram soli po rozpuszczeniu ma 1litr!... :rolleyes: owszem wagowo się zgadza ale objętościowo już nie bardzo :???: a przy obliczaniu zapotrzebowania na solankę posługujemy się "litrami" na kg mięsa Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 10 Grudnia 2011 owszem wagowo się zgadza ale objętościowo już nie bardzo a przy obliczaniu zapotrzebowania na solankę posługujemy się "litrami" na kg mięsa Zauważylem jeszcze jedną niedogodność.Na kalkulatorze nie można obliczyć solanki poniżej 10 Be. Najlepszą metodą jest stosowanie solmierza.Koszt niewielki ,ale duża pewność ,że solanka jest prawidłowo zrobiona. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 10 Grudnia 2011 najlepszą metodą jest stosowanie solmierza.Koszt niewielki ,ale duża pewność ,że solanka jest prawidłowo zrobiona.to prawda bo jest także pod kontrolą wilgotność peklosoli oczywiście bez paniki :lol: bez solomierz też zrobimy wędliny :wink: ale faktycznie A+B+C może dać już dość duże rozbieżności ostatnio chciałem kupić "przy okazji" solomierz ale tylko napis na kartonie od dawna został :grin: chyba trzeba gdzieś do sieci zajrzeć Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-189917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 10 Grudnia 2011 - otóż błędnie przyjęto że jeden kilogram soli po rozpuszczeniu ma 1litr!Błąd jest mały , wynika z powiększenia objętości soli jaką dodaliśmy do wody . Prawidłowo zrobiona solanka powinna uwzględniać że dodana mieszanka razem stanowi jeden litr . Dlatego mamy tabelę która to uwzględnia Domowy wyrób wędlin » Dla początkujących » Peklowanie - kilka uwag dla początkujących https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2740&postdays=0&postorder=asc&start=120 Tabela jest po to bo łatwiej odmierzyć ilość wody i wsypać w nią odpowiednią ilość mieszanki niż kombinować inaczej. Jeszcze chcę dodać że solomierz służy do sprawdzenia czy dobrze zrobiliśmy solankę . bo jak nie znamy wyliczeń to cały dzień będziemy dolewać wodę albo dosypywać mieszankę peklującą Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/11/#findComment-190005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.