emka24 Opublikowano wczoraj o 18:57 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano wczoraj o 18:57 Zawsze nadwyżkę wyrobów mroziłem. Przeczytałem na forum, że lepsze jest pakowanie próżniowe. Ostatnie wyroby zapakowałem więc próżniowo, są smaczne ,lepsze niż mrożone, ale po rozpakowaniu np. kiełbasa ma mokrą powierzchnię ,a po rozpakowaniu polędwiczek wyciekło trochę cieczy. Czy to normalne ,czy może za wcześnie pakuję i podciśnienie powstałe podczas pakowania wysysa trochę soku? Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23355-wyroby-po-rozpakowaniu-s%C4%85-wilgotne/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano wczoraj o 19:11 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano wczoraj o 19:11 (edytowane) 14 minut temu, emka24 napisał(a): czy może za wcześnie pakuję A kiedy pakujesz ?Ja wyczytałem żeby pakować po całkowitym wychłodzeniu, u nas jest to zazwyczaj drugi a częściej trzeci dzień leżakowania w lodówce. Edytowane wczoraj o 19:14 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23355-wyroby-po-rozpakowaniu-s%C4%85-wilgotne/#findComment-1048324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano wczoraj o 19:22 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano wczoraj o 19:22 24 minuty temu, emka24 napisał(a): a po rozpakowaniu polędwiczek wyciekło trochę cieczy. Czy to normalne Tak, to normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23355-wyroby-po-rozpakowaniu-s%C4%85-wilgotne/#findComment-1048327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 23 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 godziny temu Pakowałem na następny dzień po wędzeniu. Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23355-wyroby-po-rozpakowaniu-s%C4%85-wilgotne/#findComment-1048328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 godzin temu Jest to normalne że po zapakowaniu próżniowym,i póżniejszym rozpakowaniu wyroby są wilgotne. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23355-wyroby-po-rozpakowaniu-s%C4%85-wilgotne/#findComment-1048351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 godzin temu 12 godzin temu, emka24 napisał(a): Zawsze nadwyżkę wyrobów mroziłem. Przeczytałem na forum, że lepsze jest pakowanie próżniowe. Powyższe zdanie przeczytałam wczoraj i nie daje mi spokoju, dlatego pozwalam sobie na komentarz. Należy wyjaśnić podstawową rzecz, że pakowanie próżniowe nie zastępuje mrożenia. Jest to jedynie metoda na przedłużenie trwałości wędlin w warunkach lodówkowych. Na jak długo? Wszystko zależy od stopnia wysuszenia wyrobu. Proszę zauważyć, że pakowanie próżniowe zapobiega wysuszeniu powierzchniowemu, rozwojowi bakterii tlenowych (odcięcie powietrza), co jest pozytywem tego sposobu pakowania. Jednak jest i strona negatywna, a raczej zagrożene: możliwość rozwoju bakterii beztlenowych wysoka dostępność wody dla bakterii w przypadku zapakowania świeżych, nie suszonych wcześniej wędlin. Dlatego czas przechowywania świeżych, zapakowanych próżniowo wędlin jest ograniczony do tygodni a nie miesięcy, jak w przypadku mrożenia. Należy pilnie obserwować takie pakiety w lodówce i w razie pojawienia się jakiegokolwiek gazowania (utrata próżni w pakiecie, puchnięcie), najlepiej utylizować taką "konserwę" niż narazić się na zatrucie metabolitami np. salmonelli Natomiast przez wiele miesięcy można przechowywać w lodówce zapakowane próżniowo wyroby wysuszone do 70% pierwotnej wagi oraz wędliny dojrzewające. 1 2 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23355-wyroby-po-rozpakowaniu-s%C4%85-wilgotne/#findComment-1048384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 10 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 godzin temu Dziękuję wszystkim za komentarze . Z powyższego wnioskuję, że dla mnie dalej lepsze i bezpieczne( choć przedtem nie byłem tego świadomy) jest pakowanie próżniowe bo nie przerabiam jednorazowo 50 kg mięsa, a raptem 5 i ewentualnie 4 polędwiczki, więc te kilka tygodni w moim przypadku jest wystarczające. Pozdrawiam. Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23355-wyroby-po-rozpakowaniu-s%C4%85-wilgotne/#findComment-1048398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 godzin temu 2 godziny temu, EAnna napisał(a): Należy wyjaśnić podstawową rzecz, że pakowanie próżniowe nie zastępuje mrożenia. Jeśli natomiast połączymy obie metody tzn. zapakujemy próżniowo i zamrozimy to okres przechowywania znacznie się wydłuży. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23355-wyroby-po-rozpakowaniu-s%C4%85-wilgotne/#findComment-1048420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 godzin temu 14 minut temu, arkadiusz napisał(a): Jeśli natomiast połączymy obie metody tzn. zapakujemy próżniowo i zamrozimy to okres przechowywania znacznie się wydłuży. Osobiście trzymam w komorze zero. Miesiąc spokojnie wędzonki wytrzymują. Nigdy dłużej się nie udało mi przetrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23355-wyroby-po-rozpakowaniu-s%C4%85-wilgotne/#findComment-1048425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 godzin temu Pakowanie próżniowe metodą wac powoduje wyssanie powietrza z opakowań . Skutkiem tego jest obkórczenie opakowania powodujące ściśniecie produktu, co powoduje wyciskanie z produktu materii płynnych . Ilość wyciśnietego płynu zależna jest od ilości wody w produkcie jak również od wielkości próżni jaką wytwarzają pakowarki. Wielkość próżni jak również ilość wody w produkcie wpływają na trwałość zamkniętego produktu . By produkt był bardziej trwały dozowanie wody ograniczyć , zamykać wychłodzony temp . 4 -6 st C (tej drugiej wartości nie przekraczać. ) nie zamykać mokrych lub wilgotnych asortymentów. Produkty zamykać co najmniej 24 godz po obróbce cieplnej i wychłodzeniu . Zwłoka ta wpłynie na zmniejszenie ilości azotynów w produktach użytych do peklowania. Wychłodzone produkty wyjęte z lodówki w cieplych waruhkach rosieją , dlatego wyjmujemy je malymi partiami i od razu zamykamy, jak potrzeba to wycieramy do sucha. 1 2 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23355-wyroby-po-rozpakowaniu-s%C4%85-wilgotne/#findComment-1048445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 godzin temu 19 minut temu, DZIADEK napisał(a): Produkty zamykać co najmniej 24 godz po obróbce cieplnej i wychłodzeniu Bardzo dziękuję za przypomnienie. ☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23355-wyroby-po-rozpakowaniu-s%C4%85-wilgotne/#findComment-1048451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobok Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 godziny temu A czy pozostawienie produktu na kilka dni (2-3 dni) w lodówce typu no frost nie było by pomocne w pozbyciu się części wody? W przypadku świeżego produktu przetrzymanie w temperaturze 4 - 6 stopni na pewno nie powinno zagrozić produktowi. Teoretycznie technologia no frost powinna spowodować że zostanie z produktu wyciągnięta część wody a co za tym idzie mięso po rozmrożeniu czy rozpakowaniu z próżni powinno zawierać mniej wody. Choć nie wiem czy faktycznie tak jest i czy skutek nie będzie odwrotny do zamierzonego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23355-wyroby-po-rozpakowaniu-s%C4%85-wilgotne/#findComment-1048468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 godziny temu Ja tak robię, szuflada ustawiona na 2 stopnie, trzymam 48h, i do próżniowego pakowania, następnie szybkie mrożenie w temp -28 stopni, lodówka No Frost. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23355-wyroby-po-rozpakowaniu-s%C4%85-wilgotne/#findComment-1048469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.