Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze nadwyżkę wyrobów mroziłem. Przeczytałem na forum, że lepsze jest pakowanie próżniowe. Ostatnie wyroby zapakowałem więc próżniowo, są smaczne ,lepsze niż mrożone, ale po rozpakowaniu np. kiełbasa ma mokrą powierzchnię ,a po rozpakowaniu polędwiczek wyciekło trochę  cieczy. Czy to normalne ,czy może za wcześnie pakuję i podciśnienie powstałe podczas pakowania wysysa trochę soku? 

emka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23355-wyroby-po-rozpakowaniu-s%C4%85-wilgotne/
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, emka24 napisał(a):

czy może za wcześnie pakuję

A kiedy pakujesz ?Ja wyczytałem żeby pakować po całkowitym wychłodzeniu, u nas jest to zazwyczaj drugi a częściej trzeci dzień leżakowania w lodówce.

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23355-wyroby-po-rozpakowaniu-s%C4%85-wilgotne/#findComment-1048324
Udostępnij na innych stronach

Jest to normalne że po zapakowaniu próżniowym,i póżniejszym rozpakowaniu wyroby są wilgotne.

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23355-wyroby-po-rozpakowaniu-s%C4%85-wilgotne/#findComment-1048351
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, emka24 napisał(a):

Zawsze nadwyżkę wyrobów mroziłem. Przeczytałem na forum, że lepsze jest pakowanie próżniowe.

Powyższe zdanie przeczytałam wczoraj i nie daje mi spokoju, dlatego pozwalam sobie na komentarz.

Należy wyjaśnić podstawową rzecz, że pakowanie próżniowe nie zastępuje mrożenia.

Jest to jedynie metoda na przedłużenie trwałości wędlin w warunkach lodówkowych.

Na jak długo?

Wszystko zależy od stopnia wysuszenia wyrobu.

Proszę zauważyć, że pakowanie próżniowe zapobiega wysuszeniu powierzchniowemu, rozwojowi bakterii tlenowych (odcięcie powietrza), co jest pozytywem tego sposobu pakowania.

Jednak jest i strona negatywna, a raczej zagrożene:

  • możliwość rozwoju bakterii beztlenowych
  • wysoka dostępność wody dla bakterii w przypadku zapakowania świeżych, nie suszonych wcześniej wędlin.

Dlatego  czas przechowywania świeżych, zapakowanych próżniowo wędlin jest ograniczony do tygodni a nie miesięcy, jak w przypadku mrożenia.

Należy pilnie obserwować takie pakiety w lodówce i w razie pojawienia się jakiegokolwiek gazowania (utrata próżni w pakiecie, puchnięcie), najlepiej utylizować taką "konserwę" niż narazić się na zatrucie metabolitami np. salmonelli :devil:

Natomiast przez wiele miesięcy można przechowywać w lodówce zapakowane próżniowo wyroby wysuszone do 70% pierwotnej wagi oraz wędliny dojrzewające.

 

  • Like 1
  • Upvote 2

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23355-wyroby-po-rozpakowaniu-s%C4%85-wilgotne/#findComment-1048384
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za komentarze . Z powyższego wnioskuję, że dla mnie dalej lepsze i bezpieczne( choć przedtem nie byłem tego świadomy)  jest pakowanie próżniowe bo nie przerabiam jednorazowo 50 kg mięsa, a raptem 5 i ewentualnie 4 polędwiczki, więc te kilka tygodni w moim przypadku jest wystarczające.

Pozdrawiam.

emka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23355-wyroby-po-rozpakowaniu-s%C4%85-wilgotne/#findComment-1048398
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, EAnna napisał(a):

Należy wyjaśnić podstawową rzecz, że pakowanie próżniowe nie zastępuje mrożenia.

Jeśli natomiast połączymy obie metody tzn. zapakujemy próżniowo i zamrozimy to okres przechowywania znacznie się wydłuży.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23355-wyroby-po-rozpakowaniu-s%C4%85-wilgotne/#findComment-1048420
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, arkadiusz napisał(a):

Jeśli natomiast połączymy obie metody tzn. zapakujemy próżniowo i zamrozimy to okres przechowywania znacznie się wydłuży.

Osobiście trzymam w komorze zero. Miesiąc spokojnie wędzonki wytrzymują. Nigdy dłużej się nie udało mi przetrzymać. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23355-wyroby-po-rozpakowaniu-s%C4%85-wilgotne/#findComment-1048425
Udostępnij na innych stronach

Pakowanie próżniowe metodą wac powoduje wyssanie powietrza z opakowań . Skutkiem tego jest obkórczenie opakowania powodujące ściśniecie produktu, co powoduje wyciskanie z produktu materii płynnych . Ilość wyciśnietego płynu zależna jest od ilości wody w produkcie jak również od wielkości próżni jaką wytwarzają pakowarki. Wielkość próżni jak również ilość wody w produkcie wpływają na trwałość zamkniętego produktu . By produkt był bardziej trwały  dozowanie wody ograniczyć , zamykać wychłodzony temp . 4 -6 st C (tej drugiej wartości nie przekraczać. )  nie zamykać mokrych lub wilgotnych asortymentów. Produkty zamykać co najmniej 24 godz po obróbce cieplnej i wychłodzeniu . Zwłoka ta wpłynie na zmniejszenie ilości  azotynów w produktach użytych do peklowania. Wychłodzone produkty wyjęte z lodówki  w cieplych waruhkach rosieją , dlatego wyjmujemy je malymi partiami i od razu zamykamy, jak potrzeba  to wycieramy do sucha. 

  • Like 1
  • Upvote 2
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23355-wyroby-po-rozpakowaniu-s%C4%85-wilgotne/#findComment-1048445
Udostępnij na innych stronach

A czy pozostawienie produktu na kilka dni (2-3 dni) w lodówce typu no frost nie było by pomocne w pozbyciu się części wody? W przypadku świeżego produktu przetrzymanie w temperaturze 4 - 6 stopni na pewno nie powinno zagrozić produktowi. Teoretycznie technologia no frost powinna spowodować że zostanie z produktu wyciągnięta część wody a co za tym idzie mięso po rozmrożeniu czy rozpakowaniu z próżni powinno zawierać mniej wody. Choć nie wiem czy faktycznie tak jest i czy skutek nie będzie odwrotny do zamierzonego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23355-wyroby-po-rozpakowaniu-s%C4%85-wilgotne/#findComment-1048468
Udostępnij na innych stronach

Ja tak robię, szuflada ustawiona na 2 stopnie, trzymam 48h, i do próżniowego pakowania, następnie szybkie mrożenie w temp -28 stopni, lodówka No Frost.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23355-wyroby-po-rozpakowaniu-s%C4%85-wilgotne/#findComment-1048469
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.