arkadiusz Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 2 godziny temu 14 godzin temu, Staszek7 napisał(a): Może wtedy zrozumiesz że to nie to samo.😂 To ja mam dla Ciebie inną bardziej realną propozycję. To zrób tak .Do komory w zlewie nalej zimnej wody i włóż do niej kilka kawałków wędzonki wyjętej z gara o temp. wody 80-82 C i zmierz po 2-3 min jaką ta woda ma temperaturę. Wtedy nawet wędzonek nie będziesz musiał pytać jak się czują bo im będzie ciepło.😄a wszystko zależy od kilku czynników a mianowicie temperatury wody w kranie , ilości tej wody , ilości materiału do chłodzenia, temperatury tego materiału przed włożeniem i czasu. Wszystko trzeba robić z głową i umysłem jak spadochron. Najlepiej działa jak jest otwarty. Jak znasz lepszy sposób w warunkach domowych na szybkie schłodzenie po obróbce termicznej to się podziel tym sposobem tak ,żeby w bardzo krótkim czasie osiągnąć minimum 12 C temperatury wędzonek bo tak zaleca technologia Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23362-co-powiecie-o-takim-sposobie-w%C4%99dzenia-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-1051880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 1 godzinę temu, arkadiusz napisał(a): Jak znasz lepszy sposób w warunkach domowych na szybkie schłodzenie po obróbce termicznej to się podziel tym sposobem tak ,żeby w bardzo krótkim czasie osiągnąć minimum 12 C temperatury wędzonek bo tak zaleca technologia Tylko że ja w bardzo krótkim czasie nie schładzam wędzonek do 12 stopni trzymając je w wodzie. Tak jak twoja technologia to zaleca. A polędwiczki gdy wkładam do tej samej wody co inne wędzonki to na samym końcu jak woda już jest letnia. Nigdy do lodowatej na pierwszy rzut. Nowinków się nie uczę bo nie pracuję w przetwórstwie mięsnym. Tego co się nauczyłem dawno temu, to mi w zupełności wystarczy przy produkcji wędlin na własne potrzeby. Forum traktuję jako przypomnienie wiedzy. Pozdrawiam. Edytowane 1 godzinę temu przez Staszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23362-co-powiecie-o-takim-sposobie-w%C4%99dzenia-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-1051900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 46 minut temu Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 46 minut temu (edytowane) 27 minut temu, Staszek7 napisał(a): Tak jak twoja technologia to zaleca. To nie moja technologia ani mój wymysł tylko tak zalecają ogólnie przyjęte przepisy. W warunkach domowych nie ma innej metody na szybkie obniżenie temperatury po obróbce termicznej. Duże zakłady używają komory szokowego obniżania temperatury a małe na ogół deszczownice .Ma to wpływ na przedłużenie trwałości a także na zachowanie właściwości sensorycznych i mikrobiologicznych żywności. 27 minut temu, Staszek7 napisał(a): Forum traktuję jako przypomnienie wiedzy. I bardzo dobrze tylko, że to nie są jakieś nowinki. Wiedza znana i stosowana od lat. Edytowane 41 minut temu przez arkadiusz 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23362-co-powiecie-o-takim-sposobie-w%C4%99dzenia-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-1051906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi