Wirus Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Marca 2009 Czy ktoś ma doświadczenie w dodawaniu alkoholu :rolleyes: - wino (białe, czerwone) - wódki czyste do produkcji wędzonek czy kiełbas ??? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Marca 2009 O ile się orientuję, największe ma nasz kol. z USA, ChefPaul. Przeglądnij jego posty, w których często zamieszcza ciekawe przepisy z zastosowaniem interesujących Cię dodatków.Jeżeli chodzi o wódkę, to - dodana do marynaty - zwiększa kruchość mięsa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Marca 2009 Czy ktoś ma doświadczenie w dodawaniu alkoholudoświadczenia to ja nie mam,ale dziś wieczorem marynuje jajka od kury wg przepisu z dodatkiem czystej wódki (2 kieliszki),a jutro te jajka będe wędził zimnym dymem razem ze schabem przyrządzonym wg schinkenspeak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Marca 2009 dziś wieczorem marynuje jajka od kury wg przepisu z dodatkiem czystej wódki (2 kieliszki),a jutro te jajka będe wędził zimnym dymem...że co ??? :shock: jajka wędzone ? :devil: ...coś musiałem przeoczyć :blush: gdzie ten przepis ? Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 6 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Marca 2009 dziś wieczorem marynuje jajka od kuryChodzi mi przede wszystkim o wędzonki i kiełbasy, ale WIELKANOC już blisko więc może przepis na te ....... :grin: "pijane jajeczka" :grin: Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Marca 2009 Wirus, Dodatek alkoholu zwiększa kruchość mięsa. W postach Szczepana jest przepis na szynkę z dodatkiem wódki gorzkiej żołądkowej-poszukaj. Do solanki Andyandy dolewa czerwone wino, nigdy takiej szynki nie jadłem i chyba czas najwyższy zrobić wg jego przepisu. Dawniej dodawano alkoholu(spirytus) do wyrobu kiełbas suszonych (kiełbasa Wratchild`a) celem zniszczenia drobnoustrojów. Podsumowując, alkohole nie weszły na stałe do produkcji wędliniarskiej ze względu na posmak alkoholowy w gotowym produkcie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 6 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Marca 2009 Bagno dzięki za info. Znalazłem przepis Szczepana :o ŁO MATKO :o Jestem dość cierpliwy, ale przy tej produkcji wymiękam, a język chyba już w drugim dniu (dopiero w drugim - bom cierpliwy :lol: ) uciekłby mi do D.... - no wiecie gdzie :grin: . Ale znalazłem coś bardzo pocieszającego : kiedyś dodawali samogon Ja dodaje gorzką żołądkową daje taki inny posmak Alkohol powoduje, że szynka rozkłada się w ustach sprawdź sam Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Marca 2009 Podsumowując, alkohole nie weszły na stałe do produkcji wędliniarskiej ze względu na posmak alkoholowy w gotowym produkcie. Dziwne w Polsce smak wódki komuś przeszkadza ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Marca 2009 Hmmm:)a może wymyślimy nalewkę na wędzonce? :grin: tego jeszcze nie było, byłby to na pewno hicior w skali światowej*marzy* :grin: Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Marca 2009 Witam Hmmm:)a może wymyślimy nalewkę na wędzonce? Nalewkę ze śliwek z dodatkiem śliwek wędzonych już robiłem . Nic nie zostało , żeby boczek wędzony lub kości wędzone zalać spirytusem no i popróbować powiedzmy po miesiącu :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Marca 2009 Zapominacie o " boczek wędzony pieczony", robiony z dodatkiem nalewki czosnkowej. Jak wedze boczki to tylko z nalewką, są rewelacyjne, i to jest nie tylko moje zdanie. Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Marca 2009 a może wymyślimy nalewkę na wędzonce? " Peklówkę " ale jeszcze nie wędzoną miałem przyjemność spróbować . :grin: produkcji: made in Chłop z Warmii Zwierzaku !!! Gdzie Cię wcięło na tak długo ??? Zabłądziłeś na morzu ?, mapy szczury zeżarły?, GPSa utopiłeś ? czy aż do Australii śledzia gonisz ? :shock: pozdrowionka Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Marca 2009 PePe, Na przyszłość będę pamiętał. :blush: Dziwne w Polsce smak wódki komuś przeszkadza ? Niektórym tak. Bagno. :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Marca 2009 jutro te jajka będe wędził zimnym dymem... i co z tymi jajkami wędzonymi ? Marek !! Ty nie rób jaj, tylko melduj czy już wybuchły!!! Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Marca 2009 Od dawna chodzi za mną pomysł na szynkę marynowaną w soli i wytrawnym czerwonym winie z Egru. Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Marca 2009 witam ,czerwone wytrawne dobrze się komponuje z pieczonym indykiem z nadzieniem ,dobrze podlany ma niezły smak,czerwone wytrawne jeszcze dobrze pasuje do sosu bolognese dodawanego do spaghetti ,natomiast co do szyneczki to chyba parmeńska na melonie ,a winko do popicia na lepsze trawienie Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Marca 2009 Zwierzaku !!! Gdzie Cię wcięło na tak długo ??? Zabłądziłeś na morzu ?, mapy szczury zeżarły?, GPSa utopiłeś ? czy aż do Australii śledzia gonisz ? :shock: pozdrowionkaechh musiałem zmienić prace,woziłem jakieś zboże i używane autka na Capo Verde hehe gorąco tam było w styczniu również pozdrowionka apropo nalewki może by tak zalać 1kg boczku wedzonego 2-ma litrami spirytusu i czekać ok 3 miesiące? tylko kto zmarnuje tyle spirytusu w ramach eksperymentu? :lol: :lol: :lol: tylko kto zmarnuje tyle spirytusu :lol: :lol: :lol: Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Witam ! Tak jak chciałem tak zrobiłem. Zamarynowałem niewielki kawałek mięsa , w soli i w wytrawnym czerwonym winie z Egru. Proporcjie wg tabeli Dziadka. Marynowałem 5 dni, potem płukanie i ociekanie 5 godz w temp pokojowej,osuszanie w wędzarni Około godziny, potem wędzenie 3,5 godz w gorącym dymie (do 55 stopni), następnie pieczenie szyneczki w wędzarni w temp do 110 stopni. Po dwóch dniach dojrzewania próba, dla mnie rewelacjia, szyneczka soczysta o niespotykanym smaku trudnym do sprecyzowania. Mojej Żonie również bardzo smakuje, a mojej najmłodszej córce niezabardzo, woli szynke tradycyjną Jedna uwaga produkcyjna, nastrzyk trzeba wykonać bardzo precyzyjnie, gęsto a po nastrzyku porządnie wymasować. Ja nie masowałem i dlatego na mojej szyneczce widać szare plamy . Uważam że każdy forumowicz powinien wykonać taką szyneczkę, może odnajdzie w wyrobie smak który mu przypadnie do gustu. Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-71940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Czerwca 2009 PePe, czy ilość wina zastąpiła odpowiednią ilość wody z solanki, czy może była to dodatkowa objętość? Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-71943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Czerwca 2009 PePe ładnie ci to wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-71945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Czerwca 2009 salvado- mięso marynowałem w samym winie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-71954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.