Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

O ile się orientuję, największe ma nasz kol. z USA, ChefPaul.

Przeglądnij jego posty, w których często zamieszcza ciekawe przepisy z zastosowaniem interesujących Cię dodatków.

Jeżeli chodzi o wódkę, to - dodana do marynaty - zwiększa kruchość mięsa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59679
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś ma doświadczenie w dodawaniu alkoholu

doświadczenia to ja nie mam,ale dziś wieczorem marynuje jajka od kury

wg przepisu z dodatkiem czystej wódki (2 kieliszki),a jutro te jajka będe

wędził zimnym dymem razem ze schabem przyrządzonym wg schinkenspeak.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59688
Udostępnij na innych stronach

dziś wieczorem marynuje jajka od kury

wg przepisu z dodatkiem czystej wódki (2 kieliszki),a jutro te jajka będe

wędził zimnym dymem

...że co ??? :shock:

jajka wędzone ? :devil:

...coś musiałem przeoczyć :blush:

gdzie ten przepis ?

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59700
Udostępnij na innych stronach

dziś wieczorem marynuje jajka od kury

Chodzi mi przede wszystkim o wędzonki i kiełbasy, ale WIELKANOC już blisko więc może przepis na te .......

:grin: "pijane jajeczka" :grin:

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59739
Udostępnij na innych stronach

Wirus, Dodatek alkoholu zwiększa kruchość mięsa. W postach Szczepana jest przepis na szynkę z dodatkiem wódki gorzkiej żołądkowej-poszukaj. Do solanki Andyandy dolewa czerwone wino, nigdy takiej szynki nie jadłem i chyba czas najwyższy zrobić wg jego przepisu. Dawniej dodawano alkoholu(spirytus) do wyrobu kiełbas suszonych (kiełbasa Wratchild`a) celem zniszczenia drobnoustrojów.

Podsumowując, alkohole nie weszły na stałe do produkcji wędliniarskiej ze względu na posmak alkoholowy w gotowym produkcie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59753
Udostępnij na innych stronach

Bagno dzięki za info.

Znalazłem przepis Szczepana :o ŁO MATKO :o

Jestem dość cierpliwy, ale przy tej produkcji wymiękam, a język chyba już w drugim dniu (dopiero w drugim - bom cierpliwy :lol: ) uciekłby mi do D.... - no wiecie gdzie :grin: .

 

Ale znalazłem coś bardzo pocieszającego :

kiedyś dodawali samogon Ja dodaje gorzką żołądkową daje taki inny posmak

Alkohol powoduje, że szynka rozkłada się w ustach sprawdź sam

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59760
Udostępnij na innych stronach

Podsumowując, alkohole nie weszły na stałe do produkcji wędliniarskiej ze względu na posmak alkoholowy w gotowym produkcie.

Dziwne w Polsce smak wódki komuś przeszkadza ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59762
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Hmmm:)a może wymyślimy nalewkę na wędzonce?

 

Nalewkę ze śliwek z dodatkiem śliwek wędzonych już robiłem . Nic nie zostało , żeby boczek wędzony lub kości wędzone zalać spirytusem no i popróbować powiedzmy po miesiącu :lol:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59769
Udostępnij na innych stronach

Zapominacie o " boczek wędzony pieczony", robiony z dodatkiem nalewki czosnkowej.

 

Jak wedze boczki to tylko z nalewką, są rewelacyjne, i to jest nie tylko moje zdanie.

 

Czuj dym.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59770
Udostępnij na innych stronach

a może wymyślimy nalewkę na wędzonce?

" Peklówkę " ale jeszcze nie wędzoną miałem przyjemność spróbować . :grin: produkcji:

made in Chłop z Warmii :cool:

Zwierzaku !!!

Gdzie Cię wcięło na tak długo ???

Zabłądziłeś na morzu ?, mapy szczury zeżarły?, GPSa utopiłeś ? czy aż do Australii śledzia gonisz ? :shock:

pozdrowionka

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59771
Udostępnij na innych stronach

PePe, Na przyszłość będę pamiętał. :blush:

Dziwne w Polsce smak wódki komuś przeszkadza ?

Niektórym tak. Bagno. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59772
Udostępnij na innych stronach

jutro te jajka będe

wędził zimnym dymem

... i co z tymi jajkami wędzonymi ? :cry:

Marek !! Ty nie rób jaj, tylko melduj czy już wybuchły!!! :cool:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59773
Udostępnij na innych stronach

witam ,czerwone wytrawne dobrze się komponuje z pieczonym indykiem z nadzieniem ,dobrze podlany ma niezły smak,czerwone wytrawne jeszcze dobrze pasuje do sosu bolognese dodawanego do spaghetti ,natomiast co do szyneczki to chyba parmeńska na melonie ,a winko do popicia na lepsze trawienie

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59778
Udostępnij na innych stronach

 

Zwierzaku !!!

Gdzie Cię wcięło na tak długo ???

Zabłądziłeś na morzu ?, mapy szczury zeżarły?, GPSa utopiłeś ? czy aż do Australii śledzia gonisz ? :shock:

pozdrowionka

echh musiałem zmienić prace,woziłem jakieś zboże i używane autka na Capo Verde hehe gorąco tam było w styczniu :cool: również pozdrowionka

 

apropo nalewki może by tak zalać 1kg boczku wedzonego 2-ma litrami spirytusu i czekać ok 3 miesiące?

tylko kto zmarnuje tyle spirytusu w ramach eksperymentu? :lol: :lol: :lol:

 

 

tylko kto zmarnuje tyle spirytusu :lol: :lol: :lol:

zwierzak myśleć
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-59785
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam !

Tak jak chciałem tak zrobiłem.

Zamarynowałem niewielki kawałek mięsa , w soli i w wytrawnym czerwonym winie z Egru.

Proporcjie wg tabeli Dziadka.

Marynowałem 5 dni, potem płukanie i ociekanie 5 godz w temp pokojowej,osuszanie w wędzarni

Około godziny, potem wędzenie 3,5 godz w gorącym dymie (do 55 stopni), następnie pieczenie szyneczki w wędzarni w temp do 110 stopni.

Po dwóch dniach dojrzewania próba, dla mnie rewelacjia, szyneczka soczysta o niespotykanym smaku trudnym do sprecyzowania.

Mojej Żonie również bardzo smakuje, a mojej najmłodszej córce niezabardzo, woli szynke tradycyjną

Jedna uwaga produkcyjna, nastrzyk trzeba wykonać bardzo precyzyjnie, gęsto a po nastrzyku porządnie wymasować.

Ja nie masowałem i dlatego na mojej szyneczce widać szare plamy .

Uważam że każdy forumowicz powinien wykonać taką szyneczkę, może odnajdzie w wyrobie smak który mu przypadnie do gustu.

 

 

 

 

Czuj dym.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2341-alkoholowe-dodatki/#findComment-71940
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.